SBB i HDZ BiH u ponedjeljak će obznaniti rješenje za Sejdić – FInci

  0

  Fahrudin Radončić i Dragan Čović, lideri SBB-a i HDZ BiH, trebali bi obznaniti javnsoti usuglašenim prijedlog o načinu provedbe presude “Sejdić i Finci”, a najvjerojatnije će to učiniti nakon satanka idućega tjedna, možda već u ponedjeljak.

  Banjalučke Nezavisne novine, koje su objavile ovu informaciju pozivajući se na “izvor blizak ovim strankama”, pišu i kako će HDZ i SBB obznaniti rješenje koje je usuglašeno s SDA u paketu s dogovorom o novoj federalnoj većini.

  Sve miriše na novu četvorku

  Generalni tajnik SDA Amir Zukić u izjavi Nezavisnim rekao je kako je evidentno kriza sve dublja i treba tražiti rješenja. “Mi moramo riješiti pitanje vojne imovine, presudu ‘Sejdić i Finci’, kao i neka osnovna životna pitanja koja se u Federaciji ne rješavaju. Idućega tjedna je sastanak Tihić – Čović i neke bi stvari trebale biti jasnije”, kaže Zukić, potvrdivši i intenzivne konzultacije među ovim strankama.

  Njegov kolega iz SBB-a, Munib Jusufović, najavljuje kako će prekompozicija vlasti u FBiH biti neminovna “ukoliko organi ove tri stranke dođu do ujednačenog stava”. “Takav razvoj događaja bi se reflektirao i na druge razine, posebice županije, izuzev na Vladu FBiH, gdje su procedure drugačije, a i čekamo neke postupke kod Ustavnog suda. Točno je kako su sastanci u tijeku, a početkom narednoga tjedna sastat će se i predsjednici SBB-a i HDZ BiH”, kaže Jusufović.

  Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ BiH, također potvrđuje intenzivne sastanke “s mnogim strankama”. “Točno je kako je narednoga tjedna i sastanak na razini predsjedništava HDZ BiH i SDA, a i neki drugi. Naprosto, moramo riješiti neka ključna pitanja do kraja ovog mjeseca”, navodi Lovrinović.

  SDP uvrijeđen ignoriranjem

  Damir Hadžić, potpredsjednik SDP-a, na sve ovo kaže kakoa bi ove stranke mogle praviti “račun bez krčmara”.

  “Kontekst ovih priča je takav da je Tihić svojim neprincipijelnostima prevazišao sam sebe. Ako postoje takvi kontakti – to je njihovo legitimno pravo, ali mi nećemo biti dio te priče”, ističe Hadžić. Zaključuje kako “četvorka” u FBiH i dalje postoji te se SDP drži tog dogovora.

  “Možemo očekivati puno toga od SDA, a vidimo kako se i HDZ ponaša nedosljedno. Mi nećemo ugroziti njihovu komunikaciju, ali moraju biti svjesni kako u toj priči postoji još jedan bitan politički faktor koji se pita”, zaključuje Hadžić, posebno naglasiši kako “SDA nije i neće biti partner SDP-a”.

  Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990, preostale stranke u aktualnoj “četvorki”, ističe kako njegova stranka vodi samostalnu politiku te poštuje preuzete obveze.

  “Vidjet ćemo hoće li se otvoriti prostor za nove dogovore. Očekujem narednih dana i sastanak ‘četvorke’ koja još funkcionira, kako bi videjli što i kako dalje”, kaže Raguž.

  Dnevnik.ba

  facebook komentari