SDA, HDZ BIH I DF preuzimaju Federaciju: Državna razina na čekanju

2

Definirali smo stajališta oko ključnih odredbi što će nam biti zajednički posao na županijskoj, entitetskoj i državnoj razini. Već sljedećeg tjedna sjest ćemo s ostalim strankama iz Federacije koje će s nama činiti vlast i definirati sadržaj onog što bi ta široka koalicija stranaka trebala raditi na federalnoj razini – kazao je Čović

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović postigli su na sastanku u Mostaru dogovor o formiranju vlasti na županijskoj i federalnoj razini, dok će se razgovori o formiranju Vijeća ministara BiH nastaviti.

Kako je na konferenciji za novinare nakon sastanka kazao Čović, definirano je partnerstvo SDA, HDZ-a BiH i Demokratske fronte (DF) na svim razinama.

– Definirali smo stajališta oko ključnih odredbi što će nam biti zajednički posao na županijskoj, entitetskoj i državnoj razini. Već sljedećeg tjedna sjest ćemo s ostalim strankama iz Federacije koje će s nama činiti vlast i definirati sadržaj onog što bi ta široka koalicija stranaka trebala raditi na federalnoj razini – kazao je Čović.

Dodao je kako vjeruje da se vrlo brzo mogu formirati novi sazivi županijskih skupština kako bi se mogli birati zastupnici u Dom naroda Federacije BiH što je preduvjet za formiranje vlasti na federalnoj razini.

Kada je u pitanju državna razina, Izetbegović je kazao kako o tome danas nije postignut dogovor.

bakir-dragan-press

– Međutim, prema onome kako ja vidim stvari i kakve su reakcije predsjednika HDZ-a BiH, ne mislim da će to biti problem – kazao je Izetbegović, dodavši kako je atmosfera na današnjem sastanku bila “iznenađujuće dobra” te da su obje strane pokazale “elastičnost i spremnost na suradnju”.

Na novinarsko pitanje o mogućnosti suradnje sa SNSD-om i predsjednikom te stranke Miloradom Dodikom, Izetbegović je naveo nekoliko Dodikovih citata u kojima on negira Bosnu i Hercegovinu i genocid u Srebrenici, te dodao kako je Dodik time “zakovao stvar za ovaj mandat”.

Na isto pitanje Čović nije bio decidan.

– Ja bih stvarno želio imati stabilnu vlast na svim razinama. Kako će to završiti vidjet ćemo vrlo skoro. (…) HDZ BiH ima ogromnu odgovornost kao i SDA. Mi smo apsolutni pobjednici na ovim izborima i to od nas traži da formiramo vlast i mijenjamo stvari na bolje u BiH – kazao je Čović.

Izetbegović i Čović danas su se dotaknuli i Mostara. Potpredsjednika SDA je kazao da nisu ulazili u detalje, no obje strane su kazale kako će ispoštovati sve odluke Ustavnog suda koje se odnose na Mostar.

– Međutim, postoji Washingtonski sporazum, postoji Daytonski sporazum, zaštitni mehanizmi, postoji i dobra volja… Mostar će biti jedan grad, a u njemu će biti svi zaštitni mehanizmi koji će garantirati svu ravnopravnost naroda i građana u njemu – istaknuo je Izetbegović.

Čović je najavio kako će se odmah po uspostavljanju vlasti formirati i posebna radna skupina koja će biti zadužena za pitanje Mostara i izmjene izbornog zakona kako bi se u gradu na Neretvu mogli održati lokalni izbori. (Fena/VL/kamenjar)

facebook komentari

 • Izdajnici

  ХАДЕЗЕ
  МОРА У ВЛАСТ
  АЛИ МОРА И ДА
  ИЗБЈЕГНЕ
  СТАТУС ПРОСЈАКА

  Драган Човић је унио нову категорију у политичку технологију у БиХиС.
  Руковање. Важније од потписа. Стисак руке као трајнији политички чимбеник.
  Чиме није открио ништа осим то да сви потписани папири у БиХ могу да се окаче мачку о реп. Да има толико мачкова. А и кад би их било, долази вријеме вељачарења.
  Сарадња Есенесдеа и Хадезеа почела је, неполитички образложено, из терета исте врсте муке. И једно и друго политичко имање, и један и други домаћин, Срби и Хрвати, под истом су пресијом у БиХ, од стране Сарајева и припадајућег Унитарног Међузаја, само у наизглед различитим позицијама јер Срби имају Српску а Хрвати немају Херцег Босну, да их је то довело до сарадње. До размјене чаше вина и десне руке.
  Српски Политички Легит почео је одавно да заступа тезу о Трећем Ентитету. Разлози су некима јасни а некима не. Трећи Ентитет, огољени назив за тројност Босне и Херцеговине и рјешење нуклеотичног проблема Федерације и пресијецања бошњачке политичке тортуре над Хрватима, растеретио би Српску сталног притиска. А Босни и Херцеговини би донио међунационалну, уставну и институционалну стабилност, што је најпотребније Републици Српској у њеној политици Перманентног Смјера Самосталности.
  Хрватски Политички Фактор прихватио је ту сарадњу схватајући је као риједак искрен приклон и као неизнуђену грешку.
  Ефекти сарадње нису увијек били очекивани а ни реални. Под најездом Платформаша, Амбасадаша и Сарајевских Унитариста.
  Онда су дошли избори ове године. За Сарајево и за припадајући Унитаризациони Међузај, сваки избори имају исти мото. Ови су одржани под паролом и пјесмом Сваком треба да је дика ко руши Милорад Додика.
  Милорад Додик је оцијењен српским криминалцем и ретроградним режимцем, па је тако цијели посао премјештен из унитаристичке и међунационалне сфере у српске руке. Српски антирежимци треба да обаве посао од којег ће корист имати само СПК, Политичко Сарајево у Унитаризациони Међузај.
  Циљ није Додик. Циљ је Република Српска.
  Посао је био скоро обављен.
  Истовремено, Хадезе и Драган Човић су коначно и изборним резултатима доказали Комшићу, сарајевским дрипцима и међународним дрипачким покровотељима, да Хрвати постоје, да су Трећи, да нису гласали за Комшића.
  Комшић има нову улогу, чиме се показује да ни она првотна, двомандатна, под скутима Златка Лагумџије, није била само Лагумџијина калдрмска и ћаршијска комбинаторика, већ озбиљнији екстерни пројект, улогу колаборације са Бакиром Изетбеговићем.
  То је логично. Таква два Грађанина УПМ и треба да сарађују.
  Хипербарични суботњи споразум у који су улетјели, најприје, Бакир и Жељиљан а потом и Коалиција за Промјене, кватро гурпа ЧИКМ, чије фронтмен је МИ17, Иванић, имао је два циља. Да елиминише Есенесде и да потчини Хадезе, раздвојивши га од Есенесдеа и Додика.
  При томе је пало низ потцјењивачких порука. Бакир. Ми нудимо Човићу оно што се не одбија. Чавић. Комшић уступа Хадезеу сав пакет 5 + 3 министарска мјеста.
  Хадезе не може, због гадљивости и смрада колаборације Б&Ж, али ни због сарадње и руке са Есенесдеом и Додиком, да избјегне учешће у власти на нивоу Заједничких Органа. Мада би у том случају Б&Ж и инструктори позитивне географије, били најсретнији. Нема га, али не нашом кривицом.
  Хадезе и Човић морају да узму свој дио погаче.
  Али не смије то да изгледа као да им је положено у јасле или бачено ко псу у синџиру…