Pratite nas

BiH

SDA: Hitno promijeniti da je HDZ BiH na čelu Mostara

Objavljeno

na

”Od suspenzije Gradskog vijeća Mostara, koja se dogodila prije dvije godine stanje u Mostaru je konfuzno i zabrinjavajuće. Poznato je da u tom razdoblju sve bitne odluke za funkcioniranje Mostara donosi jedan čovjek, gradonačelnik, koji je predstavnik HDZ-a BIH i to je situacija koje se mora hitno promijeniti, jer je diskriminirajuća za preostala dva naroda koji žive u Mostaru, rekao je predsjednik Županijskog odbora SDA HNŽ-a Zijad Hadžiomerović na sastanku s predstavnicima austrijskog veleposlanstva.

Naime, predstavnici Županijskog odbora SDA HNŽ-a Salko Sokolović, Zijad Hadžiomerović i Murat Ćorić sastali su se u Mostaru s austrijskim izaslanstvom predvođenim veleposlanikom Martinom Pammerom.

Fokus razgovora, priopćeno je iz SDA, bio je usmjeren na implementaciju izbornih rezultata, probleme u Gradu Mostaru i moguća rješenja u prevladavanju evidentne krize funkcioniranja Mostara.

”Posebno smo zabrinuti funkcioniranje grada od 1. siječnja 2015.godine, kada će prestati financijski funkcioniranje grada, čime će biti ugroženi svi korisnici proračuna u Mostaru”, istaknuo je Hadžiomerović.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Salko Sokolović je naglasio kako se SDA u Hercegovini, boreći za jednakopravnost Bošnjaka, bori i za jednakopravnost Hrvata u ostalim dijelovima Federacije i njihov ravnopravan položaj.

”Zaključak koji je proizašao sa ovog sastanka je da se Mostar kao jedan od gorućih problema u Federaciji treba rješavati u paketu implementacije izbornih rezultata prilikom formiranja izvršne i zakonodavne vlasti. Ukoliko se postigne dogovor koji će zadovoljiti sve strane u Mostaru, brojna pitanja u Federaciji i BiH moći će se rješavati ubrzano”, priopćeno je nakon sastanka.

S austrijskim izaslanstvom sastali su se i u HDZ-u BiH gdje ih je primio Predsjedatelj Vijeća ministara BiH i član Predsjedništva HDZ BiH Vjekoslav Bevanda.

”Visoko izaslanstvo je čestitalo izbornu pobjedu HDZ-a i HNS-a BiH na proteklim Općim izborima u Bosni i Hercegovini, te istaknulo iskreno austrijsko zanimanje i podršku učinkovitom rješavanju hrvatskog pitanja u BiH i budućnosti države uopće”, naveo je HDZ BiH u priopćenju nakon susreta.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

EU poručila: Izmjene Izbornog zakona se moraju provesti do izbora 2018. godine

Objavljeno

na

Objavio

Bosna i Hercegovina nije mogla čuti ključne poruke Europske unije nakon sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja članica unije u Luxembourgu o tome da se u zemlji moraju promijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi se održali izbori sljedeće godine što je posve suprotno tvrdnjama visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije da se izborni mogu održati i provesti i bez preinake po apelaciji Bože Ljubića, piše Večernji list BiH.

“Vijeće očekuje od BiH da unutar potrebnih rokova reagira na presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na konkretne izborne odredbe federalnog Doma naroda.

Vijeće smatra da se izbornoj reformi treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga kao važnom pitanju, te također poziva BiH da provede preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (OESS-ODIHR) kako bi se približila europskim standardima, poboljšavanjem demokratskog procesa budućih izbora”, kaže se u zaljučcima Vijeća za vanjske poslove na kojemu je sudjelovala i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Burić-Pejčinović, piše Večernji List.

Ustavni sud BiH je 28. prosinca prošle godine prihvatio aperlaciju Bože Ljubića, koji je u žalbi dok je bio predsjedatelj Zastupničkog doma naveo da je neustavna odredba da se iz svih županija u FBiH bira najmanje jedan pripadnik konstitutivnih naroda, bez obzira na brojnost pripadnika pojedinih konstitutivnih naroda u toj županiji. Ustavni sud je prihvatio navode Bože Ljubića da ne mogu jednak broj izaslanika za Dom naroda dati Bosansko-podrinjska županija s 23 Hrvata i Posavska županija koja ima oko 33.000 Hrvata. Na taj su način u dva navrata ključne hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj Hrvata izbačene iz vlasti. No, u SDA ne smatraju kako je potrebno promijeniti Izborni zakon, a njihov visoki dužnosnik Šefik Džaferović lak je ustvrdio kako to nije uvjet za održavanje, ali niti provedbu odredbi izbora,

“Mi trebamo ozbiljno raditi na izmjenama Izbornog zakona, ali, ako do toga i ne dođe, izbori 2018. godine će se održati. Nema razloga da bude drukčije. I do sada smo pokušavali provesti neke odluke, ali izbori nikada nisu dovođeni u pitanje, osim u slučaju Mostara. Međutim, konkretna situacija vezana za odluku Ustavnog suda po apelaciji gospodina Ljubića nije ni slična onoj vezanoj za Mostar”, rekao je Džaferović. No, zanimljivo je da je odluka Ustavnoga suda o Mostaru apsolutno identična situaciji u Mostaru jer su hrvatske stranke prosvjedovale upravo zbog neproporcionalnosti vrijednosti glasova birača za izbor vijećnika u Gradsko vijeća, što je Ustavni sud potvrdio, a uz ostale identična je i formulacija o presudi oko izbora izaslanika za Dom naroda s obzirom da se odredbom o biranju po jednoga izaslanika iz svake županije narušava upravo načelo proporcionalnosti.

Uz način izbora izaslanika za Dom naroda EU je istaknula i kako treba provesti presudu Europskog suda za ljudska prava, koja bi trebala osigurati da se i predstavnici nacionalnih manjina mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH, što sada nije slučaj, ali i da budu birani u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Pri tome sud nije odredio na koji će se način provesti ta odluka. SDA sada ucjenjuje da se ove odredbe ne mogu mijenjati bez provedbe slučaja Sejdić-Finci a za što je potrebna izmjena Ustava BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati