Pratite nas

BiH

Dragan Čović: Vlast se neće praviti bez legitimne volje hrvatskog naroda

Objavljeno

na

SDA, SNSD i HDZ pobjednici općih izbora, Dragan Čović je hrvatski, Bakir Izetbegović bošnjački, a Mladen Ivanić srpski član Predsjedništva!

 

dragan-2-2-718x446

Rezultat koji su na izborima napravile stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH ukazuje na to da je sasvim izvjesno kako se vlast u BiH neće moći praviti, kako je to netko planirao, bez legitimne volje hrvatskog naroda.

Ogromna obaveza Kazao je to na konferenciji za u Mostaru čelnik HDZ BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, naglasivši da je pobjeda HNS-a i HDZ-a BiH uvjerljiva u svakom dijelu BiH. Čović je ponovio da je HNS u nekim sredinama osvojio 80 posto glasova, a negdje od 75 do 90 posto što, kazao je, stvara i ogromnu obavezu.- Siguran sam i da mi više nikad nećemo ući u izbore na način da neko strahuje  zbog toga da li  će netko usmjeriti 50 ili 100 tisuća glasova od jednog naroda ka drugom da bi upravljao političkim procesima u BiH – kazao je Čović, prenosi Dnevni avaz.Kazao je i to kako je još uvijek neodgovorno pričati o nekim koalicijama te iznio mišljenje o tome da će u naredna dva, tri dana usliiediti razgovori, dogovori i pregovori te traženje partnerstva u državnim, entitetskim i županijskim vlastima.

– Čekat ćemo rezultate izbora i s gospodinom Dodikom, Radončićem i Izetbegovićem razgovarao sam oko iste teme. U Republici Srpskoj ima još puno upitnika, a  što se tiče ostalih partnera sačekat ćemo konačne rezultate i držati se vrlo jasnog opredjeljenja – da se legitimni predstavnici jednog, drugog, trećeg naroda trebaju dogovoriti – rekao je Čović, dodavši kako je duboko uvjeren da će do kraja godine biti uspostavljena nova vlast.

Izborni zakon 

Među prioritetima nove vlasti, naglasio je on, su provedba odluke Suda u Strasbourgu i rješavanje pitanja Izbornog zakona, a u vezi s tim i odluka ustavnog suda BiH za Grad Mostar.

– Uvjeravam vas da ćemo imati izbornu jedinicu iz koje će hrvatski narod, kao i druga dva naroda, birati svoje predstavnike na svakim slijedećim izborima. To je minimum minimuma, jer vidjeli ste mi imamo potporu od 75 do 80 posto hrvatskog glasačkog tijela, a razmišljamo hoćemo li imati hrvatskog člana Predsjedništva – istaknuo je Čović.

SDA kod Bošnjaka, SNSD kod Srba i stranke HNS-a predvođene HDZ-om kod Hrvata osvojili su najviše glasova za Zastupnički dom Parlamenta BiH, navodi se u Središnjoj izbornoj komisiji.

Središnje izborno povjerenstvo objavilo je nove rezultate prema kojima u  županijama Federacije BiH relativnu većinu imaju Stranka demokratske akcije i stranke HNS-a okupljene oko Hrvatske demokratske zajednice BiH.
SDA je osvojila relativnu većinu u šest županijskih skupština, a HDZ sa svojim koalicijskim partnerima osvojila je relativnu većinu u četiri županije.
SDA ima relativnu većinu u USŽ-u, Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj, Bosansko-podrinjskoj, Srednjobosanskoj i Sarajevskoj županiji.
HNS ima relativnu većinu u Posavskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Hercegbosanskoj županiji.


Prema podacima SIP-a, nakon 92,60 posto prebrojanih glasova, Dragan Čović izabran je za člana Predsjedništva ispred reda Hrvata sa 117.537 glasova, dok njegov najbliži pratitelj Martin Raguž ima 86.306 glasova. Kod Bošnjaka, novi/stari član Predsjedništva BiH je Bakir Izetbegović koji osvaja 226.860 glasova, a slijedi Fahrudin Radončić sa 187.005 glasova. Novi srpski član Predsjedništva trebao bi biti Mladen Ivanić koji dosad osvaja 279.822 glasa, a Željka Cvijanović prema ovom dobiva 278.845 glasova.

Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović proglasio je pobjedu Mladena Ivanića, kandidata Saveza za promjene za srpskog člana Predsjedništva BiH. Na osnovu obrađenog izbornog materijala na uzorku od 95,52 posto glasova, Ivanić je, rekao je Borenović, osvojio 297.751 glas, dok je Željka Cvijanović, kandidatkinja kolacije SNSD-a -SP-DNS, osvojilia 296.640 glasova.

U SNSD-u su potvrdili da kandidat Saveza za promjene za člana Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić ima 100 glasova više od Željke Cvijanović, te tvrde da su “presudili“ bošnjački glasovi, ali da oni očekuju podršku Hrvata prilikom prebrojavanja glasova u odsustvu.

Milorad Dodik, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP, osvojio je 300.128 glasova dok je njegov protukandidat Ognjen Tadić ispred Saveza za promjene osvojio 289.680 glasova, kako saznaju “Nezavisne novine” nakon obrađenih 99,99 posto glasova.

Agencije/Večernji Portal/Pogled.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Klub Hrvata u Domu naroda oštro osuđuje konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika

Objavljeno

na

Objavio

Izaslanici Doma naroda Parlamenta FBIH su izabrani dužnosnici sa dvostrukim legitimitetom i kao takvi prvenstveno odgovaraju narodima i građanima koji su ih  birali. S obzirom na kompleksnu političku situaciju, smatramo krajnje neprimjerenom i neodgovornom ovu višemjesečnu medijsku hajku na ovaj Dom, prvenstveno hrvatske izaslanike ali i sve druge.

Kao Klub Hrvata, oštro osuđujemo konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika općenito, posebice izaslanika, predsjedateljice Bradara te članova njenog ureda.

Pojedini mediji su u posljednjih nekoliko mjeseci, više puta iznosili netočne, neprovjerene a posebice nedokazanetvrdnje koje krajnje diskriminiraju gore navedene osobe očito s ciljem krajnjeg narušavanja njihova integriteta.

Posebno zabrinjava korištenje informacija točnije navoda od „neimenovanih izvora“  koji dolaze iz Parlamenta FBIH ili konkretnije Doma naroda. Krajnje je neprimjereno, pa čak i nedozvoljeno iznošenje bilo kakvih osobnih podataka vezanih za izaslanike bez njihova dopuštenja pa čak i znanja a posebice namjerno puštanje određenih službenih akata u javnost.

S tim u vezi, glede posljednjih u nizu napada koji se dogodio prije nekoliko dana, odgovorno tvrdimo da ni jedan izaslanik iz Kluba Hrvata ne prima dupli paušal, nadalje, kako bi preduhitrili sve buduće napade kojih će ne sumnjamo biti jer je kampanja za pojedine očito počela, odgovorno tvrdimo da ni jedan član ovoga Kluba ne zloupotrebljava niti jedno od svojih, zakonom mu pripadajućih prava.

I na kraju, glede unitarističke koncepcije i želja određenih izaslanika da se Dom naroda ukine, pozivamo ih da vrate mandate u istom jer nije u redu da predstavljaju i sjede u instituciji za koju smatraju da nije potrebna. Klub Hrvata vrlo dobro zna koja je svrha ovog Doma, koga i zašto naši izaslanici predstavljaju i to će odgovorno činiti i dalje, stoji u priopćenju Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BIH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Parlament Federacije BiH: Jedinstveni registar branitelja dobio zakonski okvir

Objavljeno

na

Objavio

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji danas je dobio podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, čime je usvojen u oba doma ovog parlamenta.

Između ostalog, tim zakonom je data definicija jedinstvenog registra branitelja za koji federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević kaže da je neophodan kako bi se uredila ta oblast, a da ga traže i branitelji.

– Smatramo da je opravdan zahtjev branitelja i da javnost mora znati tko, šta i na osnovu čega prima. Želimo da znamo tko je šta dobio, stan, prostor, bespovratna sredstva da možemo pomoći onima koji nisu dobili pomoć, zato nam treba zakonski okvir uspostave registra – rekao je Bukvarević na sjednici Doma naroda.

Istaknuo je da će podaci iz registra biti dostupni svim institucijama da bi se došlo do branitelja koji su u stanju potrebe. Federalna vlada krajem travnja ove godine utvrdila je i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, čime je omogućena i provedba presuda Ustavnog suda FBiH od 4. svibnja 2005. i 1.  listopada 2013. godine.

Ujedno, u objašnjenju stoji da je ovim izvršena preporuka Komiteta za ljudska prava UN-a koji je BiH naložio ukidanje obaveze članovima porodice da svoje nestale srodnike proglase mrtvim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Brisana je odredba prema kojoj su članovi porodice nestalog borca bili dužni da nestalog proglase umrlim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Izmjene i dopune definiraju ko se smatra braniteljem, organizatorom otpora, dobrovoljcem, veteranom Domovinskog rata, jer su ovi pojmovi presudom Ustavnog suda FBiH proglašeni neustavnim.

Propisani su uvjeti pod kojim se stiče status ratnog i mirnodopskog vojnog invalida.   Date su i definicije obitelji poginulog, umrlog ili nestalog branitelja i obitelji umrlog vojnog invalida.   S 15 na 30 dana je produžen rok za pokretanje postupka po nastaloj promjeni, a propisana je mogućnost dokazivanja činjenica okolnosti stradanja u upravnom postupku.   Dopunjen je član 44. Zakona tako da se, pored vojne dokumentacije, uvjerenje izdaje i na osnovu pravosnažnog rješenja donesenog u skladu sa članom 43. Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.   Nova je i odredba da okolnosti nastanka ili pogoršanja oboljenja utvrđuje Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta FBiH dobio je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji.   Izmjena je predložena jer je Ustavni sud Federacije BiH presudom od 7. studenog 2012. godine utvrdio da prvi član ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovu ratnog priznanja ili odlikovanja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH.

Prijedlogom zakona brisana je osporena odredba po kojoj je ostvarivanje prava bilo uvjetovano prihodovnim cenzusom, čija je primjena počela 1. svibnja 2010. godine. (Fena)

facebook komentari

Nastavi čitati