SDP gubi glavne direktorske pozicije u 9 državnih kompanija

1

Nakon izbornog kraha na nedavno održanim izborimaBiH, Socijaldemokratska partija BiH (SDP), osim što će sasvim sigurno ostati bez ministarskih pozicija, izgubit će i brojna rukovodeća mjesta, a u devet državnih kompanija bez mjesta generalnih direktora, piše Avaz.

Riječ je o Elektroprivredi BiH“, „Autocestama FBiH“, Međunarodnom aerodromu Sarajevo, „BH-Gasu“, „Željeznicama FBiH“, „BH Airlinesu“, „Terminalima FBiH“, „Naftnim terminalima FBiH“ i „HT Eronetu“.

elektroprivreda-hz-hbOvakav rasplet situacije mogao bi se očekivati odmah nakon što stranke koje su najavile formiranje vlasti na svim razinama, a za sada su to SDA, DF i HDZ BiH, konstituiraju novu Vladu FBiH u čijoj nadležnosti je i donošenje odluka o smjenama i imenovanjima.

U prilog tome govori i činjenica da su se te stranke dogovorile da će tražiti provjeru poslovanja svih državnih kompanija, a kako je ustvrdio predsjednik DF-a Željko Komšić, „netko će onda morati u zatvor“.

Prvi na tapetu za smjenu naći se, svakako, Elvedin Grabovica, generalni direktor „Elektroprivrede BiH“, ali i brojni izvršni direktori u toj državnoj firmi koje je imenovao SDP, ali i oni u „BH Telecomu“, „BH Pošti“, „Energoinvestu“.

Slijede „Autoceste FBiH“, na čijem je čelu Ensad Karić (SDP). Njegov mandat obilježili su brojni skandali u vezi s izgradnjom koridora 5C. Sljedeća kompanija je „BH-Gas“, kojom rukovodi Mirza Sendijarević.

Njega je imenovala vlada Nermina Nikšića nakon katastrofalnih rezultata njegovog prethodnika Adnana Krese, također SDP-ovca. No, Sendijarević je, upravljajući „BH-Gasom“, nastavio praviti više štete nego koristi, piše Avaz.

Nijaz Puzić, generalni direktor „Željeznica FBiH“, iako je tek prije tri mjeseca službeno imenovan na tu poziciju i to na osobni zahtjev ministra prometa FBiH Envera Bijedića (SDP), mogao bi također biti bivši.

stipe prlić eronetPosebna su priča „Terminali FBiH“, gdje je Vlada FBiH, iako je u tehničkom mandatu, ipak smijenila Rasima Kadića (SDP), postavivši čelnika SDA Hermedina Zornića. Kadić je smijenjen iako je po ugovoru na ovoj poziciji trebao ostati još više od jednog mjeseca.

Na listi za smjenu su još i direktor „BH Airlinesa“ Amir Jažić (SDP), te direktor „HT Eroneta“ Stipe Prlić, koji je nedavno u akciji SIPA-e „Gibraltar” uhićen  pa pušten.

Novo rukovodstvo očekuje se i na čelu NTF-a, za koje je privremeno imenovan Ferid Džihanić, te na poziciji Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kojim upravlja Ivica Veličan.

Još je neizvjesno hoće li se nova vlast odlučiti za smjenu čelnika Agencije za privatizaciju u FBiH sa Šuhretom Fazlićem (SDP) na čelu.

Skupa s njim mogao bi „odletjeti“ i Senad Rahimić, također kadar SDP-a, direktor Agencije za pasivni podbilans FBiH, piše Avaz, a prenosi Dnevnik.ba.

facebook komentari

  • peppermintt

    jazuk vala naki strućnjaka nos ih đenabet 😀