SDP i DF- stranke koje su provodile majorizaciju Hrvata osudile Deklaraciju HNS-a i Karamarkovu izjavu

8

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH u Mostaru je jučer tijekom dana razmatralo stanje u toj zemlji, uključujući i položaj hrvatskog naroda te prihvatilo deklaraciju kojom zagovara federalizaciju BiH.

Karamarko je HNS-u uputio pismo potpore zbog čega su na njegov račun teške optužbe uputile Demokratska fronte (DF) koja je članica vladajuće koalicije te oporbena Socijaldemokratska partija (SDP BiH).

Demokratska fronta najoštrije osuđuje današnju ‘ratnohuškačku’ izjavu predsjednika HDZ-a RH, Tomislava Karamarka, kao i stavove izrečene na zasjedanju nevladine organizacije HNS. Stavovi šefa oporbene stranke u susjednoj državi, koji u potpunosti korespondiraju sa danas deklariranim ciljevima NVO HNS i nisu ništa drugo nego još jedan pokušaj postizanja ratnih ciljeva mirnodopskim putem, stoji u priopćenju DF-a.

Izmjene Ustava, odnosno Izbornog zakona su moguće u, za to Ustavom i zakonima ove zemlje propisanoj proceduri, te bilo kakvi pokušaji da se izmjene ustavno-pravnog poretka ishoduju izvaninsituticionalnim pritiscima susjednih država i njihovih satelita neće proći. Zahtjeve sadržane u tzv. deklaraciji s tog skupa smatramo zahtjevima za uvođenje i ozakonjenje aparthejda na polovici teritorije Bosne i Hercegovine, i stoga će u nama imati protivnike zauvijek, stoji u priopćenju DF-a u kojem se ne pojašnjava gdje je to ova stranka u deklaraciji HNS-a. BiH pročitala zahtijev za „uvođenjem aparthejda na polovioci teritorija BiH

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić uputio je, pak, izjavu za javnost u kojoj „želi iskazati svoju duboku zabrinutost povodom očitog pokušaja da se unutarnja politička pitanja BiH ponovo uređuju izvana“.

Pozivam institucije BiH da se jasno odrede prema ovakvim nasrtajima na suverenitet BiH. Kao predsjednik SDP-a siguran sam da samo ljevica može i mora predvoditi politički front protiv svih onih koji žele BiH podijeliti po bilo kakvim etničkim linijama, kazao je Nikšić, lider SDSP-a stranke koja je koja je predvodila majorizaciju Hrvata u Federaciji BiH.

“Bilo kakvi pokušaji da se izmjene ustavno-pravnog poretka ishode izvaninstitucionalnim pritiscima susjednih država i njihovih satelita neće proći”, poručuje DF.

Zahtjeve koje je deklaracijom usvojio HNS u DF-u smatraju nastojanjima da se u BiH uvede i ozakoni aparthejd.

“Mi u Demokratskoj fronti nikada nećemo pristati na to da u miru predamo ono što je sačuvano u ratu i organizatori tzv. sabora bi trebali znati da se ratni ciljevi mogu postići samo ratnim sredstvima”, oštro su poručili iz ove stranke.

Nešto blažim riječima, no uz slične poruke, izjave Karamarka osudili su i u SDP-u BiH.

“Povodom stavova iznesenih u pismu Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a Hrvatske, upućenog HNS-u želim iskazati duboku zabrinutost povodom očevidnog pokušaja da se unutarnja politička pitanja BiH ponovo uređuju izvana”, stoji u izjavi predsjednika SDP-a Nermina Nikšića.

To je ponavljanje politike koja je sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća vođena u Zagrebu i Beogradu i koja je u konačnici dovela do današnjeg nenormalnog ustavnog uređenja BiH zbog kojeg se zemlja od kraja rata nalazi u permanentnoj političkoj krizi, dodaje.

“Sigurno je da politika koja je dovela do toga ne može ponuditi bilo kakvo rješenje već naprotiv može samo dovesti do stvaranja još većih problema. Građani BiH su siti takvog odnosa i znat će se tome suprotstaviti. Pozivam institucije BiH da se jasno odrede prema ovakvim nasrtajima na suverenitet BiH”, poručio je Nikšić.

Predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH i visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović je komentirajući deklaraciju HNS-a također poručio kako su neprihvatljivi pozivi za novim teritorijalnim podjelama, a da se može razgovarati o preinakama srednje razine vlasti.

U deklaraciji HNS-a koja je usvojena u subotu predložena je nova međunarodna konferencija u BiH te promjena Ustava koji će, kako se navodi, kreirati simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda.

Tomislav Karamarko je pak u svom pismu poručio kako se Bosnu i Hercegovinu može urediti samo kao decentraliziranu, pravnu i socijalnu državu sastavljenu od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima.

Predsjednik HDZ -a je istaknuo kako Hrvatska kao država ima legitiman interes u održanju stabilnosti Bosne i Hercegovine te da ima pravo reći što misli o položaju Hrvata u BiH jer o tome ovisi i stabilnost Hrvatske.

“Hrvatska je postala punopravna članica EU i u interesu joj je da to postane i BiH, ali prvi i nezaobilazan uvjet za ubrzanje procesa pristupanja BiH u EU i NATO je ‘rješavanje’ hrvatskog pitanja u BiH”, drži Karamarko.

Istodobno je Karamarko pozvao legitimne političke predstavnike sva tri konstitutivna naroda u BiH da konačno obave ozbiljne razgovore o održivom ustavnopravnom uređenju BiH kao višenacionalne države tri konstitutivna naroda i svih njezinih građana.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • HSP

  Komšić ne razumije.Kakav suverenitet BiH kada je RS uzela pola?Ima li netko da mu objasni da se cijeli Dejton treba raspakirati i prepakirati a tu Bošnjaci najviše dobivaju jer će dobiti istočnu Bosnu.

 • Agromentum

  Sarajevskim klošarima treba očito nešto nacrtat da bi razumili. Hrvatska je kao supotpisnica daytonskog sporazuma i su-kreator “države” koja se zove BiH. Interesantna je stvar da je uvik netko protiv BiH ako je protiv bošnjačkih interesa. Ako je netko protiv hrvatskih ili srpskih interesa, eee, on je automatski za očuvanje BiH.

 • Lilith

  prva rečenica deklaracije glasi: “Mi legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda, odlučni smo braniti pravo na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu svim legitimnim sredstvima.”
  Šta ti je tu sporno Želja? Imaš li problema!?