SDP štiti udbaše: Izglasan kontroverzni zakon ‘Lex Perković’

2

Nakon rasprave o prijedlogu Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima sa zemljama članice Europske unije, zastupnici će danas o tom prijedlogu i glasati, te su ga izglasali sa 78 zastupnika ZAi šest PROTIV, no Gordan Jandroković u ime Kluba HDZ-a tražio je stanku od 15 minuta prije početka glasanja o Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima sa zemljama članice Europske unije, a isto su tražili i klubovi SDP-a, HNS-a i Jadranka Kosor.

[dropcap]O[/dropcap]d samog početka našeg puta, otkad smo samostalna država, isticali smo želju da budemo dio EU, da se zemlja europeizira, tj. da istinski prihvati demokraciju i odbaci svaki totalitarizam. Dug put smo prošli, nije bilo lako, ali bili smo vjerodostojni i došli smo do cilja. Tu vjerodostojnost danas Vlada doslovno ubija ovim Zakonom. Nije čak toliko bitno tko će sve prekosutra doći uz Zagreb, bitno je i žalosno što je Vlada odustala od europskog ponašanja i prije nego što smo postali članica EU. Bojim se da to neće proći bez posljedica. Hrvatska neće biti uspješna i gospodarski razvijena dok se ne otvori autentičnoj vladavini prava. Bez vremenskog ograničenja Hrvatska je pristala izvršavati europski uhidbeni nalog i ne može sad odustati. Ako ovaj Zakon bude usvojen, to će značiti da je u Hrvatskoj izvršen udar na vladinu prava. Zašto Vlada ovo radi? Kažu da ovo rade zbog hrvatskih branitelja, ali znamo da nijedan branitelj neće biti izručen europskim zemljama. Ali, u Njemačkoj i drugim zemljama pripadnici Udbe su likvidirali hrvatske emigrante. Ovaj zakonski prijedlog vrijeđa zdravu pamet. To se ne da riješiti amandmanima, nije dovoljno samo glasati protiv. Ako ovaj Zakon danas dođe na glasanje, mi ćemo napustiti ovaj visoki dom, nećemo dati nikakav legitimitet ovom udaru na vladavinu prava. Što god danas napravili, mi nećemo u tome sudjelovati – rekao je Karamarko i sa stranačkim kolegama izašao iz sabornice.

U ime Kluba SDP-a Igor Dragovan rekao je kako se bespotrebno govori o jednoj osobi kao sinonimu za ovaj zakon:” Kad smo već kod toga, to su ljudi koji su bili najbliži suradnici onih koji su danas protiv ovog zakona, bili su suradnici pokojnog predsjednika. Moramo dopustiti da sve ovo riješe naši sudovi, to je naša obaveza”.

Nevjerojatno na koji način su u Saboru akteri vladajućeg režima branili svoj zakon o ‘Lex Perkoviću’, posebno ljubitelj ožujskog piva Damir Kajin, a koji su na kraju i donijeli, iako će, sasvim sigurno, prije ili poslije, Perkovića izručiti Njemačkoj. Naime, veseli Damir Kajin u svom nesuvislom govoru usporedio je komunistički režim s devedesetima, no, tako nešto se moglo i očekivati od čovjeka koji je izravno sudjelovao u zabrani koncerta Marka Perkovića Thompsona u pulskoj Areni. Bivši prijatelj Ivana Jakovčića, koga sada uspoređuje s mafijašem, naravno, ne može stati u istu, rečenicu s hrvatskim braniteljem budući kako su Kajina moralo mobilizirati da bi sudjelovao nekoliko dana u Domovinskom ratu.

Režim zapravo želi reći kako je ovo zakon, a koji će od izručenja Njemačkoj spasiti Perkovića, kojim se štiti hrvatske branitelje, iako se oni neće izručivati zemljama Europske unije budući kako je Hrvatska članica Europske unije i kao takva, budući da se rat  vodio u Hrvatskoj može, zatreba li, sama voditi sudske procese, Perković je nešto posve drugo, ubojstvo Stjepana Đurekovića dogodilo se u Njemačkoj i to je razlog zašto njemačko pravosuđe inzistira na izručenju udbaške hobotnice koja je operirala upravo u Njemačkoj, ali i ne samo u Njemačkoj.

tinolovka

facebook komentari

  • DIKI

    Ništa meni tu nije jasno. Kog druga Perkovića hoćete da izručite? Druga Josipa ili ovog pevača?

  • DIKI

    Ništa meni tu nije jasno. Kog druga Perkovića hoćete da izručite? Druga Josipa ili ovog pevača?