Pratite nas

Hrvatska

SDP traži ostavku Bandića, a Marinu Lovrić Merzel mjesecima su štitili

Objavljeno

na

Odnos prema sisačkoj županici najveći je argument za zagrebačkog gradonačelnika

Ostavka ili ne, i nije neka moralna dvojba za Milana Bandića ostane li u zatvoru jer ima pokriće koje mu je SDP dao. Nema razloga da ono što je vrijedilo u slučaju Marine Lovrić Merzel ne vrijedi i za njega. Štoviše, DORH ne tereti Bandića da je ijednu kunu uzeo za sebe. Šteta jest gotovo dvostruko veća, ali u odnosu na proračune Zagreba i Sisačko-moslavačke županije, slučaj Lovrić Merzel puno je “teži”. I to što je Zagreb politički važniji ide Bandiću u prilog jer traži obzirniji odnos prema ograničenju slobode gradonačelnika Zagreba.

Josipovićev poziv

No, skrupulozniji je bio odnos prema Lovrić Merzel! Kao županica je bila pod istragom zbog  trošenja javnih 180.000 kuna na privatne fešte, a u istražni zatvor je otišla mjesec poslije.

Argument za nove izbore u Zagrebu je i što Lista Milana Bandića na sebe preuzima, tumačio je komentator Jutarnjeg lista, jednaku političku odgovornost kakvu bi preuzeo HDZ da je stao iza Ive Sanadera, a SDP da nije “na vrijeme” isključio Lovrić Merzel. Ali, Sanader je izbačen prije istraga jer je zapravo najavio stranački puč. A odnos SDP-a prema Lovrić Merzel najveći je argument protiv ostavke Bandića.

Kad je Jasmina Jovev izašla s optužbama protiv županice, premijer Milanović pokušao ju je “kompromitirati” kazavši da je na lokalnim izborima bila angažirana za protukandidata kako bi Lovrić Merzel ostala bez posla. ­­Na sumnje da je županica javni novac koristila kao privatni, premijerov je stav bio da će se o njezinu slučaju očitovati kada bude podignuta optužnica. “Uz dužno poštovanje prema DORH-u, svaka stranka mora zadržati svoju autonomiju”, obrazložio je. Čak i na vijest o proširenju istrage branio je Lovrić Merzel novim kriterijima DORH-a: “Kao građanin i političar to pozdravljam, ali ako se DORH bude bavio time, imat će puno posla u Hrvatskoj.” I Petar Pripuz ima isti stav kad kaže da će istražitelji morati obraditi 300 (grado)načelnika koji rade isto. Na vijest o uhićenju Bandića, premijer je u Bruxellesu rekao da je to sramota za Hrvatsku.

Štoviše, kod Lovrić Merzel inzistirao je na utvrđivanju odgovornosti u Poreznoj upravi te se vadio kako je u nadležnosti konvencije stranke, a ne u njegovoj da je ukloni iz Predsjedništva SDP-a. SDP-u je olakšala sama Lovrić Merzel davši ostavku na stranačku dužnost devetog dana u istražnom zatvoru. A što se dužnosti županice tiče, esdepeovci su i tada govorili da je to njezina osobna odluka. Premijer je, uspoređujući dva slučaja, rekao da Željko Sabo ima tri optužnice, a Marina Lovrić Merzel samo istragu te je odbijao reći bi li on podnio ostavku na njezinu mjestu.

Predsjednik Ivo Josipović 12 dana nakon uhićenja Lovrić Merzel, osvrćući se na sporne procjene nekretnina, ohrabrivao je dužnosnike i članove uprava da ne budu uplašeni mogućim optužbama te pozvao političare i javnost da ih zbog takvih odluka ne etiketiraju. Slobodan Ljubičić i Pripuz nisu ga poslušali, kako se može zaključiti iz njihovih iskaza, pa su ipak završili u zatvoru.

Vidovićev izuzetak

Jutarnji list, koji sada traži Bandićevu ostavku, nakon uhićenja Lovrić Merzel objavio je “pet spornih točaka zbog kojih Vlada drži da je DORH krivo postupio”. U jednoj je citiran stav izvora iz Vlade: “Neki u DORH-u žive u svom svijetu i bez puno razmišljanja traže mjere pritvora. (…) Marinu Lovrić Merzel se tereti isključivo na osnovi drugačije procjene.” I ministar poduzetništva Gordan Maras tada je govorio kako bi nakon Porezne uprave i DORH trebao objasniti spornu procjenu. Sada Maras procjene DORH-a ne dovodi u pitanje, već traži da Bandić podnese ostavku!

Jedini koji je u SDP-u rekao da je uhićenje Lovrić Merzel sramota za stranku bio je Davorko Vidović, i taj je stav ponovljen 22. srpnja kad je u Sisku, gotovo četiri mjeseca nakon uhićenja, županica izbačena iz stranke. I to dan nakon što je objavljen iskaz Željka Žužića da joj je dao 100.000 eura mita. Vrh SDP-a zapravo se nikad nije jasno ogradio od Lovrić Merzel. SDP-u bi dobro došli novi izbori u Zagrebu, ali opterećuju ga baš dvostruki kriteriji.

Večernji list / Foto: Pixsell

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

108 kadeta i kadetkinja položilo svečanu prisegu na HVU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine 2017./2018. održano je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, u petak, 22. rujna 2017. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanovići drugi visoki uzvanici, kao i obitelji kadeta te obitelji heroja Domovinskog rata Blage Zadra i Predraga Matanovića.

Današnju svečanu prisegu položilo je 108 kadetkinja i kadeta 15. naraštaja od kojih je 98 kadeta 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te 10 kadeta za zvanje vojni pilot. Iako nisu polagali prisegu, među njima je i šest kadeta iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Svi navedeni programi odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OS RH, a  razvijeni su u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom govoru nakon polaganja svečane prisege, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je pristupanje kadeta Oružanim snagama RH njihova važna, velika i časna zadaća. “Čestitam svim kadetkinjama i kadetima ovaj poseban dan i sigurna sam kako ćete nakon polaganja ove svečane prisege i dalje dokazivati svoje  vjerno i časno služenje Domovini.

Neka vam uspomena na sve one koji su svoje živote položili za Lijepu našu bude motiv za prihvaćanje svakog novog izazova i izvršenja svake zadaće koja se pred vas postavi. Prihvatite sve zadatke kao nagradu jer vas svaki od njih vodi prema napretku. Vi ste jamci sigurnosti i stabilnosti, a s obzirom na promjene unutar međunarodnog sigurnosnog okruženja i izazova s kojima se susrećemo, jasno je kako vojni poziv postaje sve složeniji.”

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako hrvatskoj vojsci trebaju visoko obrazovani kadrovi “kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve ugroze i rizike i pružiti adekvatnu zaštitu našem narodu.”

Također, ministar je najavio i predstojeću transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilište te potpunu integraciju u Sveučilišnu zajednicu Republike Hrvatske, “gdje ćete biti ravnopravni i priznati kao i svi ostali studenti na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj. Ja vam kao ministar obrane, dajem riječ da će vaši napori biti prepoznati, cijenjeni i nagrađeni. Vrednovat će se svaki sat proveden nad knjigama i svaka kap prolivenog znoja, svako vaše ulaganje u sebe i vlastiti razvoj kao ljudi, časnika i budućih vođa u Oružanim snagama.“, poručio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov kadete je još jednom podsjetio na čuvanje svih vrednota na kojima su utemeljene Oružane snage RH.

“Budite ponosni danas na sve što ste postigli i vodite se onom poznatom Euripidovom izrekom – Nikad se nemoj umoriti u davanju domovini. Sada ćete pokazati sve vještine koje ste stekli i od vas će se zahtijevati stečena znanja primijeniti u konkretnim situacijama. Nije važna samo vaša vojna obuka i sposobnost, već i socijalna inteligencija koju ćete upotrijebiti u međunarodnom okruženju poštujući pritom kulturološke razlike i norme.”

Zapovjednik Hrvatskog vojno učilišta, general pukovnik Slavko Barić, današnji je dan nazvao značajnim za Oružane snage i Ministarstvo obrane RH, ali i za sve kadete koji su se odlučili za iznimno častan poziv. “Hvala vašim roditeljima koji su svoju djecu usmjerili prema ovom časnom zanimanju i davanju Domovini. Pred vama su godine kada ćete svojim zalaganjem, učenjem i ulaganjem u svoju budućnost postati časnici koji će biti prepoznati i u civilnom i vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju. Budite dinamični i zahtijevajte od svojih nadređenih nova znanja”, rekao je general Barić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Poruka Predsjednice: Nasilje je jezik slabića

Objavljeno

na

Objavio

Nasilje je jezik slabića, a naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva, poručila je u petak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Hrvatska taj dan obilježava u znak sjećanja na tragično ubojstvo triju žena – sutkinje, odvjetnice i stranke u postupku te teško ranjavanje sudske službenice, 22. rujna 1999. godine na zagrebačkom Općinskome sudu. Zločin je tijekom održavanja brakorazvodne parnice počinio suprug stranke u postupku.

“Nažalost, vijesti iz crnih kronika, ne samo u našoj zemlji nego i u cijelom svijetu, potvrđuju da suvremena društva, unatoč proklamiranoj ravnopravnosti spolova, ne nalaze načina stati na kraj tome zlu”, upozorava predsjednica u svojoj poruci.

Naglašava da je borba protiv nasilja nad djecom i ženama bitna  prije svega za normalan život naših obitelji i za normalne međuljudske odnose, a samim time ima opću društvenu važnost.

“Odgoj za nenasilje mora biti kontinuiran, a ne kampanjski, tek kada se ono dogodi. Naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, a još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva”, poručuje.

Takav odgoj, naglašava, mora se provoditi kroz resornu suradnju institucija, djelotvornu sudsku praksu, ali prije svega kroz promicanje kulture ophođenja i međusobnog uvažavanja. Ističe pritom i ulogu svih državnih, obrazovanih i religijskih institucija, a posebno obitelji, u kojoj se primarno formira kultura ponašanja.

“Naša je roditeljska dužnost učiti djecu da je svako nasilje prema ženi i prema djetetu krajnje neprihvatljivo. Nasilje je jezik slabića, o nasilju ne smijemo šutjeti niti biti popustljivi prema zlostavljačima, što se nažalost nerijetko događa”, stoji u poruci hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Nastavi čitati