SDSS: ‘Nakon Trpinja možemo očekivati daljnje iseljavanje Srba’

98

Takvim ponašanjem može doći do daljnjeg narušavanja već i onako narušenih međunacionalnih odnosa, poručuju iz SDSS-a.

U povodu jučerašnjeg događaja u Trpinji kada je uhićeno 12 osoba srpske nacionalnosti zbog optužbe za ratni zločin, održan je sastanak svih legitimno izabranih predstavnika srpske zajednice iz Vukovarsko-srijemske i Osječko baranjske županije kojoj su nazočili načelnici, zamjenici načelnika, dogradonačelnici i zamjenici župana iz redova srpske nacionalne manjine. Nakon duže rasprave prihvaćen je zaključak koje donosimo u cijelosti.

“Najoštrije osuđujemo način na koji je izvedeno privođenje 12 osoba srpske nacionalnosti. Takvim ponašanjem može doći do daljnjeg narušavanja već i onako narušenih međunacionalnih odnosa, izazivanja straha i nesigurnosti kod pripadnika srpske zajednice u istočnom dijelu RH, tek nekoliko dana nakon ulaska RH u Europsku uniju.

Držimo da se postupak privođenja mogao izvesti na civilizacijski i primjereniji način bez spektakularnih elemenata i demonstracije sile. Legitimno izabrani predstavnici srpske zajednice slažu se da počinitelji ratnih zločina trebaju odgovarati za učinjeno, ali zbog svega što se događa ne možemo se oteti dojmu da izraz ‘ratni zločin ne zastarijeva’ služi kao čarobna formula za daljnji progon Srba u RH. Potpuno je neshvatljivo da se privode ljudi 16 godina nakon mirne reintegracije, a da su u tom vremenu obavljali poslove u policijskoj službu ili lokalnoj samoupravi.

Ističemo da privedene osobe nisu bile na novoobjavljenim popisima 1575 osumnjičenih, osuđenih u odsutnosti ili u procesu sudske obrade vezane za ratne zločine. Takve su brojke same po sebi zabrinjavajuće i postavlja se pitanje kakva se to poruka šalje pripadnicima srpske zajednice u RH. Nakon ovakvih i sličnih akcija možemo samo očekivati daljnje iseljavanje srpskog stanovništva, a dovoljno je reći da nas je od 1991. godine 450 000 manje.

Zbog svega navedenog zatražit ćemo hitnu reakciju i objašnjenje Predsjednika Republike Hrvatske (stečeno pravo iz mirne reintegracije), nadležnih organa Vlade RH, DORH-a, a potom o svemu izvijestiti delegirana diplomatska predstavništva u RH, te Ured Europske komisije u Zagrebu. Sve to s namjerom da se prestane sa zastrašivanjem i osigura normalan život Srba u Republici Hrvatskoj.”

VLM

facebook komentari

 • kvot

  Hrvati ne mogu bez demonstracije sile nad slabijim od sebe.
  Jednostavno proradi životinjski instinkt.
  Akcija je izvedena s ciljem nastavka procesa koji je započet 1941. godine.

  Пут из Србије до Лике на Јадовно

  Видовдан,
  лета Господњег 2013. године. На дан молитвеног сећања на косовске мученике кренули смо у сусрет јадовничким мученицима на планину Велебит у Лику.

  Само име Јадовно, већ много говори само о себи. Већина људи мисли да је Јадовно само једна јама у којој су масовно страдали, пре свега Срби, али у питању је цео комплекс. Можемо рећи да се данас под називом Јадовно сматра скраћени израз за комплекс логора Госпић – Јадовно – Паг. На Велебиту се налазе 32 јаме, у које су усташе бацале своје жртве. Према резултатима дугогодишњег истраживања др Ђуре Затезала, на подручју комплекса усташких логора Госпић – Јадовно – Паг, у само 132 дана побијено је не мање од 40 123 жртве, од чега 38 010 Срба, 1 998 Јевреја, 88 Хрвата, 11 Словенаца, 9 муслимана и укупно седам људи других националности. У Метајни, на острву Паг, отворен је први логор за жене и децу у Другом светском рату.

  У оба ова логора смрти (Јадовно и острво Паг) логораши су допремани из сабирног логора у Госпићу. У Госпићки сабирни логор довозили су људе, жене и децу из свих крајева тадашње НДХ, са Кордуна, Баније, из Крајине, Херцеговине а највише Србе из Лике: “сељаке покупљене по њивама или дигнуте из властитих кућа. Везивали су их жицом, трпали у камионе и одвозили у Јадовно. Усташе су тамо убијале своје жртве”. Тако гласи казивање сведока очевидца Марије Гржетић.

  На Јадовно су довожени Срби чак и из Сремских Карловаца. Из тог места је страдала на Јадовну махом српска интелигенција, као и у случају наших владика и свештеника. У Јадовну су убијена 73 свештена лица Српске Православне Цркве, а то је у то време била трећина православног свештенства у НДХ.

  Поклоничко путовање је било у организацији Удружења Јадовно из Бања Луке. То је Удружење потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора Госпић 1941. год. Удружење има своје повереништво у Београду. Вођа пута нам је био Милорад Милошевић, председник одбора за Србију.

  Из Новог Сада смо кренули око 21 час. Из Новог Сада је ишао један аутобус, а из Београда три. Аутобуси су се спојили на аутопуту код Руме. Преко Кузмина и Босута стигли смо на гранични прелаз „Сремска Рача“. Ушли смо у Српску, у Босну и Херцеговину. Путовали смо Семберијом и прошли кроз Бијељину. Затим следе места: Брчко, Шамац, Модрича, Дервента, Прњавор и стигли смо у Бања Луку. Из већине тих места наши сународници су вођени према безданим јамама Велебита и острву Пагу. Прошли смо коридором живота Српске. Код Бањалуке (из тог места је страдало преко 500 људи на Јадовном) смо се спојили са још два аутобуса из тог места. Прошли смо недалеко од села Дракулића, Шарговца и Мотика, где су усташе предвођени фратром Филиповићем – Мајсторовићем убиле 7. фебруара 1942. године 2300 Срба, од којих 550 деце.

  Пут смо наставили поред мученичке планине Козаре. Од неколико хиљада српске деце са Козаре, која су растављена од својих родитеља и послата хрватским породицама у Загреб, њих 862 умрли су од болести и исцрпљености. Закопани су на парцели 142 загребачког гробља Мирогој. То су комунистичке власти после рата дуго скривале под називом „Тајна парцеле 142“ . Чули смо да је се сада, нажалост, то место заборављено и да се поред тог места може осетити смрад фекалија и да га посећује само једна старија жена, Српкиња из Загреба.

  Стигли смо у Приједор. Одатле смо поред реке Сане путовали до Новог Града. Затим уз реку Уну преко Босанске Крупе наставили смо ка Бихаћу (у Бихаћу је на Видовдан 1941. године срушена наша велика православна Црква).

  После Бихаћа прошли смо уз стратиште Гаравице, где је 1941. године извршен масован покољ Срба од стране усташа. Ту је страдало око 12.000 Срба, међу којима и велики број деце из Бихаћа и околине.
  Даље пут води до граничног прелаза „Изачић“ после којег долази Личко Петрово Село које је масовно страдало у покољу током другог Светског рата. Ту је побијено 900 Срба. У Личком Петровом Селу смо прошли поред цркве, која је од усташа била порушена 1941. год. (пошто су претходно у њој поклали на десетине Срба, а свештеника Николу Загорца бацили са звоника уз речи “Неста крста са три прста”).

  После Личког Петровог Села долази село Пребој, скоро нестало у усташком масакру у Другом Светском Рату. У Пребоју, између Плитвичких језера и Коренице, убијено је и у јаме бачено око 400 Срба, а из општине Плитвичка језера (изразито српског краја) насилно је протерано (само у току 28. и 29. јуна 41.) преко 2.500 српског живља на подручје Дрвара и Грахова.

  После Пребоја долази Кореница (некад Титова).Тај градић је такође страховито пострадао од усташа у НДХ-а. У Кореници је постојао храм Српске православне цркве Светог Архангела Михаила и Гаврила, који је спаљен 1943. године. Тада је уништена архива и драгоцености.

  Пут даље води кроз села Врпиле, Бунић ( где је наша црква 41. г такође спаљена, пошто су у њој претходно мучили истакнуте Србе, а свештеника одвели у Јадовно), одакле пут води преко чувеног личког гвозденог села Љубова (усташе су 3. августа 1941. године, извршиле геноцид над српским становништвом у том насељу) до Широке Куле, села у којем је рођен владика Манојло Грбић, писац историјског тротомног дела под називом „Владичанство Карловачко“. У селу Кленовац, саставном делу Широке Куле, рођен је и Војвода Дмитровић, из доба борбе са Турцима. Кленовац је такође запамћен по великом усташком покољу. У Широкој Кули је мученички пострадао и ондашњи православни свештеник, убијен 1941. године.

  Даље пут води према данас етнички чистом Госпићу. У Госпићу је до недавног рата било око 40 посто Срба. Сада их има „превише”, чак петоро стараца. И нигде више у широј околини.

  У Госпићу смо прошли поред „Герихта“ казнионице и мучилишта, некадашњег центра логорског система, затвора још из аустроугарских времена.

  У Госпићу је постојао храм Српске православне цркве посвећен Светом Великомученику Георгију, изграђен 1785. године, а до темеља срушен 1992. године, за време несрећног грађанског рата. Данас се на месту храма налази паркиралиште.

  На путу између Госпића и Јадовна прошли смо недалеко од села Смиљан, родно место Николе Тесле, сина протојереја и пароха госпићког Милутина Тесле.

  Наставили смо путем којим су многи заточеници, везани и тучени прошли пре 72 године према Јадовну. Многи од њих нису ни стигли до Јадовна, него су погубљени у успутним јамама и понорима.

  Лика, а нарочито Госпић и околина, раније од других крајева НДХ-а, постала стравични вртлог затирања Срба. Пролазећи кроз сва ова места Босанске Крајине и Лике, присећамо се усташког страдања нашег народа ових крајева, између река Уне, Крбаве, Јадове и Лике.

  Пењемо се аутобусом уз личку страну Велебита, једну од најдужих планина у некадашњој Југославији. Чудна планина, са чудном утробом и још чуднијом историјом. Сам логор Јадовно налазило се у велебитским шумама, које су пуне крашких дубоких јама.

  Стижемо код Шаранове јаме (у којој се налазе посмртни остаци између 9.000 и 12.000 душа), где присуствујемо парастосу јадовничким мученицима који су служили свештеници Епархије горњокарловачке заједно са свештеницима који су дошли са нама у аутобусима из Србије.

  Пут из Србије до Јадовна је био дугачак и није био лак (са краћим паузама и временом проведеним на две границе трајао је преко 16 сати), али снагу нам је дала помисао да су наши мученици то прошли пешке (од Госпића до Јадовна има око 22 км) са усташким бајонетима иза леђа, гладни, жедни, неки и рањени. Сетили смо се заточеника који су радили у логору по цели дан до изнемоглости, уз готово никакву храну.
  Јадовно је после Јасеновца највеће српско стратиште. Ипак, ово спомен – обележје изгледа недостојно толиких жртава.

  Постоји народно сведочење, и Срба и Хрвата, да су усташе, напунивши неке од јама људским телима, затрпавале их и забетонирале, па их покривале земљом и лишћем да би тако затуриле траг својих злочина.

  На збору у Госпићу 1941. год. Миле Будак усташки „доглавник“ јавно је изложио усташки план по коме се: један део Срба треба поубијати, други насилно поримокатоличити и претворити у Хрваре и трећи протерати у Србију. Ни он ни његова НДХ, међутим, нису одржали чак ни то обећање. Будак и њему слични, директно су својим говорима пред народом распиривали мржњу према Србима , од чега су се згражавали многи поштени Хрвати, вековне комшије Срба у Крајини. Под усташки нож све се српско ставља – од Владике до детета у колевци. (Усташе су своја недела у Јадовном скривали и од многих честитих Хрвата, што су раније сведочиле и старије жене Хрватице из тих крајева). Усташе убијају најпре свештенике, учитеље и друге виђеније људе, а било је убијања и свих Срба одреда, ко год им падне шака.

  На већини претходно поменутих стратишта невине српске жртве, које су биле побијене само зато што су били православни Срби, после рата стратишта су обележавана или људи сахрањивани под звездом петокраком, идеолошким симболом комуниста и партизана. А ти људи са звездом петокраком нису имали никакве везе. Нити су били комунисти нити партизани.

  Послератна комунистичка власт је скривала усташке злочине због лажног „Братства и јединства“. Једном приликом председник удружења „Јадовно“ Душан Басташић је између осталог истакао да: “Људи побијени овдје 1941. нису жртве антифашистичке борбе. Они су покупљени са својих вијековних огњишта, мучени и побијени само зато што су били православни Срби, Јевреји или за „НДХ неприхватљиви елементи”.

  Свете кости јадовничких мученика и даље дубоко леже у утроби Велебита, али наше сећање на њих је дубоко урезано у нашим душама. Важно је да се молимо и сећамо тих невиних жртава и да их не заборавимо. Јер тај свети спомен на њих је опомена и за будуће генерације.

  • Duh ( bez sjekire )

   “Hrvati ne mogu bez demonstracije sile nad slabijim od sebe.”

   Reče Kvot- Srbin.

   Hihihihi!

   • prošetaj malo do vestinet pa vidi dobrosošlicu 🙂

    • Duh ( bez sjekire )

     Već uradio, po principu dođoh-vidjeh-odoh.

     Buu NDH, buu Vatikan, buuu NDH itd…

     • DIKI

      Duše, dođi da se zezamo.

    • kvot

     Vestinet je portal za djecu.
     Pubertetlije i izlapljeli starci,
     koji palamude o GMO hrani, životu poslije smrti, paralelnim svjetovima, starije li je jaje od koke.
     Zar tebe mogu uvrijediti njihovi komentari?
     Imaš mnogo kvalitetnijih portala,
     sa pismenijim komentatorima.
     Probaj naći takve i započni raspravu na akademskom nivou,
     nema vrijeđanja, osim onog u rukavicama.

     • bio sam jednom.. sve sam vidio.. malo sam si dao oduška 🙂

   • kvot

    Istina boli, a!?

    • Duh ( bez sjekire )

     Istina oslobađa.

     • kvot

      Arbeit macht frei.

      Vaša istina je na ovim fotografijama.
      Nema laži, nema prevare.

     • kvot

      Partizani su ubijali redom.
      Više su pobili četnika, nego ustaša.
      Nego tu imam dva pitanja.
      Ko je u tekstu imenovan kao “hrvatska vojska”?
      Kako su partizani jednom dobri,
      a onda ste opet protiv njih?

      Ovde sam čitao kako pišete da su partizani bili Hrvati.
      Onda ove žrtve s Kupresa, padoše od bratske ruke.
      Plačite Mesiću i svojim komunistima zbog toga.
      Baš meme briga za vaš bratoubilački rat.

      Mene zanimaju žrtve ustaških zločina,
      kojih ima oko milion.

     • Sinovi_Oluje

      A mogao si poći malo u bližu povijest i staviti slike iz Omarske , Srebrenice , Stajićeva , Niša itd ….Uostalom , Hrvati nikada nisu na izborima birali ustaše , a Srbi jesu četnike , uostalom četnik vam je i predsjednik .Jedina presuda za genocid postoji izrečena SRBIMA .

     • kvot

      Mogao sam ali nisam, postaviti fotografije iz Sijekovca i Ahmića.
      Uh što te bole muslimanske žrtve….. ququ……. :)))))

      Povukao sam ti paralelu.
      Tebi se mora nacrtati.
      Donja slika odgovara skorašnjim događajima iz trpinje.
      To je ono kada napišem da ste u stanju napadati nenaoružane,
      a ti se odvališ smijati.
      K’o i svakoj budali, tebi je sve smiješno.

     • Duh ( bez sjekire )

      I evo nas, nakon samo par komentara već smo na NDH, ustašama, klanjima, itd…

      Bravo ! Klap, klap, klap…. Ni ovaj put nisam iznevjeren.

      Ti baš spadaš u ovaj opis koji sam stavio za vestinet portal.

      Kada se god dotakne tema odnosa Hrvata i Srba vi odmah potežete za NDH. Tu vam sve počinje i završava. Alfa i omega .

      Šta bi se ja sad trebao crveniti, imati grižnju savjesti zbog nečega s čime nemam nikakve veze, zbog nečega 60 g. u prošlosti ? Zaboli me neka stvar.

      Pa evo, ne trebam na vestinet ići. Eto vas kod nas, sa punim džepovima etiketa. Šta, malo ti da po srpskim portalima sačekuješ Hrvate sa NDH arsenalom pa vršiš desant i ovamo?

      Kakve ja veze s tim imam ? Ili ovakvim postovima hoćeš reći da smo kolektivno genetski predispozicionirani
      za klanje ? Jer, ako je tako a čini se da je, svaka ozbiljna komunikacija sa tobom je besmislena.

     • kvot

      Šta ima novo u Darkvudu?
      Kako nam je drug Ćiko?
      Je li močvara oko kolibe procvjetala?

      Prekidam ovu polemiku,
      jer počinješ svojatati i dijeliti portale.
      Ne mogu se “natezati”, našao si pogrešnog za “iz šupljeg u prazno”.

     • Duh ( bez sjekire )

      Jako pametna odluka.
      Podržavam potpuno.

      Hough !

     • Otporas

      Najgori Hrvat je bolji od njaboljeg jugoslavena. Rekoh i stavih malo slovo “j” jer su svi oni koji još priželjkuju ili plaču za starom i propalom YU iz četničkih, partizanskih, komunisitčkih jazbina i mišljenja koja nemaju nekakove veze sa stvarnošću, a stvarnost je ta: DA HRVATI NIKADA U PROŠLOSTI NISU PRELAZILI SVOJE DRŽAVCNE GRANICE I BORILI SE ZA OTIMANJE TUĐEG PODRUČJA. To dokazuju svi ratovi u kojima su Hrvati sudjelovali da brane svoje, svoju HRVATSKU DRŽAVU. To su činili Ustaše od 1941-1945. i Dragovoljci Domovinskog rata 1991-1995. To će Hrvati opet činiti, jer im je to nacionalna dužnost da brane svoje.

      Hrvatskim pravoslavcima – koji se još uvijek osjećaju Srbima ili četnicima u Hrvatskoj – preporučio bih da pročitaju i prouče ruskog predsjednika Putina izjavu o manjinama u Rusiji i njihovom pravima. Tu izjavu nije napisao Poglavnika dr. Ante Pavelić u svojim ZAKONSKIM ODREDBAMA, nego prijatelj Srba Vladimir Putin.

     • kvot

      Sjedi, JEDAN!

      Šta ćeš reći o Hrvatima, koji su se borili na strani A-U monarhije?
      Ili do 1918 niste bili Hrvati?
      Hrvati su u I sv. ratu učestvovali u agresiji na Kraljevinu Srbiju.
      Počinili su u tom vojnom pohodu grozne zločine nad civilima Mačve i sjeveroistočne Srbije.
      Ima toga još, ali me mrzi da te besplatno podučavam o tvojima.

      A onda dođe II sv. rat i po zlu čuvena “vražija divizija” ode put SSSR-a. Ime je dobila po svojoj starijoj “sestri” iz prvog rata.
      Čak joj je jedno vrijeme komandant bio Marko Mesić, stric vašeg dragog Stjepana Mesića. Razbijena je kod Staljingrada.
      Iz sovjetskog zarobljeništva ga izvukao lično Broz i postavio za komandanta Prve jugoslovenske brigade.

      Znaš li sada,
      da ništa ne znaš?!
      Ajd’ zdra’o i knjigu u šake!

     • Perun

      „NISU“ Hrvati NIKADA RATOVALI van svojih granica !!!!!!!
      ———————-
      “PROGLAS!

      Svojim sam proglasom od 2. prosinca t.g. javio slavnome opcinstvu, da su nase hrabre cete zauzele Beograd –
      prijestolni grad Srbije.
      Da se taj novi uspjeh, kojim je pobjedonosno napredovanje nasih junaka protiv neprijatelja okrunjeno, sto dostojnije proslavi, obdrzavat ce se u nedjelju dne 6. prosinca 1914. u 9 sati prije podne svecana sluzba Bozja u prvostolnoj crkvi.

      Istoga dana javno ce se prodavati cvijece u korist siromasnih obitelji nasih ratnika.
      Nase rodoljubno gradjanstvo umoljava se, da toga dana u znak slave hrvatskog odusevljenja okiti svoje kuce hrvatskim zastavama, koje neka ostanu izvjesene do 8. ovog mjeseca.
      Zivio nas premilostivi car i kralj Franjo Josip I.!
      Zivila nasa hrabra vojska!
      GRADSKO POGLAVARSTVO U ZAGREBU,

      dne 5. prosinca 1914.
      Gradski nacelnik: Holjac Janko”

     • Trendafil Karanfilov

      xaxaxa …šo bi mi ovdje u Mostaru rekli – ko HUM. Dobar dio Hrvata je za vrijeme I sv. rata bio na strani A-U monarhije. Kao i dobar dio muslimana i nešto manji Srba. Što se tiče II sv. rata, gore pomenuti, su se borili na strani okupatora .Manje-više znamo kakvi su se užasni zločini tada činili na svim stranama .Srbi su kao narod imali ogromne žrtve, naravno ne umanjujući ni žrtve ostalih naroda i narodnosti.Međutim, što se tiče ovog poslednjeg rata, moramo priznati da su Hrvati kao narod najviše poentirali, odnosno da su naučili lekciju . Srbi su protjerani iz Hrvatske i to nitko ne spori, ali tamo nije bilo masovnih grobnica, odnosno masovnih zločina. Što se tiče BiH, oni jesu imali logore ali nisu činili masovnije zločine. Nažalost, Srbi su u ovom poslednjem ratu, valjda iz straha, krenuli putem osvete i činili su zločine za kojim nije bilo potrebe. Nemam ništa protiv toga da se u vojnom sukobu borimo jedni protiv drugih.Yebeni mentalitet i mi ništa ne možemo protiv toga, ali bespotrebno ubijati i terorizirati civile, e to je užas. Na kraju krajeva, RS se mogla etnički očistiti i bez svih tih masovnih grobnica koje danas tamo imamo. A što se tiče Bošnja, tu ti je stvar prilično jasna. Oni da su imali priliku tj. više mogućnosti da počine masovnije zločine, oni bi to i uradili.Kao što su i radili tamo gdje su mogli.

     • Hrvati su poentirali! Da! dali su autogol!

     • Duh ( bez sjekire )

      Kolega, Srbi su se najvećim djelom samoprotjerali iz HR.

     • DIKI

      Druže Duše, barem ti nisi nacionalista što si dokazao time što vučeš druga Martineza sa sobom. Nego, u Darkvudu još nemamo aktivnu ćeliju KPH. Javi se da ti pošaljem pristupnice i agitprop materijal.

     • Duh ( bez sjekire )

      I Martineza i Lopeza i Gonzalesa…

     • DIKI

      Bolje Kaetano Felipe Martinez Lopez Gonzales, pa čak i Sančez nego drug Ilič Ramirez. Taj je zaheban, diže stvari u vazduh, spalio bi Darkvud.

      Kad smo već kod Darkvuda…Dorćolac…Jbt. Uvek mi suze krenu…

     • Duh ( bez sjekire )

      A nešto malo žešće od njih ?

     • Herc.Križar

      vidi se tko je znalac znanja.. lajk! 🙂 Živio Đaka

     • Bollero

      Veliki pozdrav za gospodara Darkwooda- mr.Te-Nay !

     • Herc.Križar

      To je naš Đaka.. Veliki pozdrav ima i od Križara sa Široka Briga… Voah

     • Herc.Križar

     • Duh ( bez sjekire )

      Nađe me s ovom stvari. Nego, pošto sam ja digao ruke od ikakve mogućnosti da se u Čapljini dogodi nekakav koncert Darkwood Duba i sl.( Ovi moji znaju samo prirediti ” lijera diple nadigrala ” i kraj priče 😀 ) ostaje mi nada da ću ih u budućnosti moći poslušati u ŠB, na WHF npr.

      Pozdrav tebi i Bolleru.

     • Herc.Križar

      iskreno ja se vesellim srbima, tojest SARSu na WHFu.. Neznam zasto ..al imam zelju to pogledat 😉

     • Duh ( bez sjekire )

      Evergreen- Čitluk u 8.mj. Tu ih čekim ovog ljeta. Da vidim jesu li uživo bolji nego kad ih ja skinem na gitari , hehe.
      A znam za nastup u ŠB. Vi mi škripari samo vadite mast. A meni daleko, ostario, prešo tridesetku :)) Nema više otiđi na koncert , napij se pa se misli kako ćeš se vratit.

     • Duh ( bez sjekire )

      Sad kad se pročitam… u jbt koji sam ja papučar postao, hahahaha!

     • Popit ćemo po par piva.. noći kod mene.. Ujutro ćemo popit kavu, ima bostana, žena će napraviti kolač, pa onda lagano kući.. Pa nije Čapljina priko svita..

     • Herc.Križar

      i naravno … pozdrav Duhu..i hrvatskoj Čapljini… Živio moj Đaka! ako Bog da zdravlja zalit ćemo pivom uskoro…

     • Otporas

      by Otporaš.

      GENERAL DRINJANIN0.

      »Naš stav je jasan, rušiti svaku Jugoslaviju. Rušiti je s Rusima i s
      Amerikancima, s komunistima i neokomunistima, rušiti je sa svakim koji
      ju ruši. Rušiti je dijalektikom riječi i dinamita, ali rušiti je
      bezuvjetno, jer ako jedna država nema pravo opstojati – onda je to samo i
      jedino Jugoslavija«

     • Otporas

      by Otporaš

      GENERAL DRINJANIN.

      »Naš stav je jasan, rušiti svaku Jugoslaviju. Rušiti je s Rusima i s
      Amerikancima, s komunistima i neokomunistima, rušiti je sa svakim koji
      ju ruši. Rušiti je dijalektikom riječi i dinamita, ali rušiti je
      bezuvjetno, jer ako jedna država nema pravo opstojati – onda je to samo i
      jedino Jugoslavija«

 • kvot

  Hrvati ne mogu bez demonstracije sile nad slabijim od sebe.
  Jednostavno proradi životinjski instinkt.
  Akcija je izvedena s ciljem nastavka procesa koji je započet 1941. godine.

  Пут из Србије до Лике на Јадовно

  Видовдан,
  лета Господњег 2013. године. На дан молитвеног сећања на косовске мученике кренули смо у сусрет јадовничким мученицима на планину Велебит у Лику.

  Само име Јадовно, већ много говори само о себи. Већина људи мисли да је Јадовно само једна јама у којој су масовно страдали, пре свега Срби, али у питању је цео комплекс. Можемо рећи да се данас под називом Јадовно сматра скраћени израз за комплекс логора Госпић – Јадовно – Паг. На Велебиту се налазе 32 јаме, у које су усташе бацале своје жртве. Према резултатима дугогодишњег истраживања др Ђуре Затезала, на подручју комплекса усташких логора Госпић – Јадовно – Паг, у само 132 дана побијено је не мање од 40 123 жртве, од чега 38 010 Срба, 1 998 Јевреја, 88 Хрвата, 11 Словенаца, 9 муслимана и укупно седам људи других националности. У Метајни, на острву Паг, отворен је први логор за жене и децу у Другом светском рату.

  У оба ова логора смрти (Јадовно и острво Паг) логораши су допремани из сабирног логора у Госпићу. У Госпићки сабирни логор довозили су људе, жене и децу из свих крајева тадашње НДХ, са Кордуна, Баније, из Крајине, Херцеговине а највише Србе из Лике: “сељаке покупљене по њивама или дигнуте из властитих кућа. Везивали су их жицом, трпали у камионе и одвозили у Јадовно. Усташе су тамо убијале своје жртве”. Тако гласи казивање сведока очевидца Марије Гржетић.

  На Јадовно су довожени Срби чак и из Сремских Карловаца. Из тог места је страдала на Јадовну махом српска интелигенција, као и у случају наших владика и свештеника. У Јадовну су убијена 73 свештена лица Српске Православне Цркве, а то је у то време била трећина православног свештенства у НДХ.

  Поклоничко путовање је било у организацији Удружења Јадовно из Бања Луке. То је Удружење потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора Госпић 1941. год. Удружење има своје повереништво у Београду. Вођа пута нам је био Милорад Милошевић, председник одбора за Србију.

  Из Новог Сада смо кренули око 21 час. Из Новог Сада је ишао један аутобус, а из Београда три. Аутобуси су се спојили на аутопуту код Руме. Преко Кузмина и Босута стигли смо на гранични прелаз „Сремска Рача“. Ушли смо у Српску, у Босну и Херцеговину. Путовали смо Семберијом и прошли кроз Бијељину. Затим следе места: Брчко, Шамац, Модрича, Дервента, Прњавор и стигли смо у Бања Луку. Из већине тих места наши сународници су вођени према безданим јамама Велебита и острву Пагу. Прошли смо коридором живота Српске. Код Бањалуке (из тог места је страдало преко 500 људи на Јадовном) смо се спојили са још два аутобуса из тог места. Прошли смо недалеко од села Дракулића, Шарговца и Мотика, где су усташе предвођени фратром Филиповићем – Мајсторовићем убиле 7. фебруара 1942. године 2300 Срба, од којих 550 деце.

  Пут смо наставили поред мученичке планине Козаре. Од неколико хиљада српске деце са Козаре, која су растављена од својих родитеља и послата хрватским породицама у Загреб, њих 862 умрли су од болести и исцрпљености. Закопани су на парцели 142 загребачког гробља Мирогој. То су комунистичке власти после рата дуго скривале под називом „Тајна парцеле 142“ . Чули смо да је се сада, нажалост, то место заборављено и да се поред тог места може осетити смрад фекалија и да га посећује само једна старија жена, Српкиња из Загреба.

  Стигли смо у Приједор. Одатле смо поред реке Сане путовали до Новог Града. Затим уз реку Уну преко Босанске Крупе наставили смо ка Бихаћу (у Бихаћу је на Видовдан 1941. године срушена наша велика православна Црква).

  После Бихаћа прошли смо уз стратиште Гаравице, где је 1941. године извршен масован покољ Срба од стране усташа. Ту је страдало око 12.000 Срба, међу којима и велики број деце из Бихаћа и околине.
  Даље пут води до граничног прелаза „Изачић“ после којег долази Личко Петрово Село које је масовно страдало у покољу током другог Светског рата. Ту је побијено 900 Срба. У Личком Петровом Селу смо прошли поред цркве, која је од усташа била порушена 1941. год. (пошто су претходно у њој поклали на десетине Срба, а свештеника Николу Загорца бацили са звоника уз речи “Неста крста са три прста”).

  После Личког Петровог Села долази село Пребој, скоро нестало у усташком масакру у Другом Светском Рату. У Пребоју, између Плитвичких језера и Коренице, убијено је и у јаме бачено око 400 Срба, а из општине Плитвичка језера (изразито српског краја) насилно је протерано (само у току 28. и 29. јуна 41.) преко 2.500 српског живља на подручје Дрвара и Грахова.

  После Пребоја долази Кореница (некад Титова).Тај градић је такође страховито пострадао од усташа у НДХ-а. У Кореници је постојао храм Српске православне цркве Светог Архангела Михаила и Гаврила, који је спаљен 1943. године. Тада је уништена архива и драгоцености.

  Пут даље води кроз села Врпиле, Бунић ( где је наша црква 41. г такође спаљена, пошто су у њој претходно мучили истакнуте Србе, а свештеника одвели у Јадовно), одакле пут води преко чувеног личког гвозденог села Љубова (усташе су 3. августа 1941. године, извршиле геноцид над српским становништвом у том насељу) до Широке Куле, села у којем је рођен владика Манојло Грбић, писац историјског тротомног дела под називом „Владичанство Карловачко“. У селу Кленовац, саставном делу Широке Куле, рођен је и Војвода Дмитровић, из доба борбе са Турцима. Кленовац је такође запамћен по великом усташком покољу. У Широкој Кули је мученички пострадао и ондашњи православни свештеник, убијен 1941. године.

  Даље пут води према данас етнички чистом Госпићу. У Госпићу је до недавног рата било око 40 посто Срба. Сада их има „превише”, чак петоро стараца. И нигде више у широј околини.

  У Госпићу смо прошли поред „Герихта“ казнионице и мучилишта, некадашњег центра логорског система, затвора још из аустроугарских времена.

  У Госпићу је постојао храм Српске православне цркве посвећен Светом Великомученику Георгију, изграђен 1785. године, а до темеља срушен 1992. године, за време несрећног грађанског рата. Данас се на месту храма налази паркиралиште.

  На путу између Госпића и Јадовна прошли смо недалеко од села Смиљан, родно место Николе Тесле, сина протојереја и пароха госпићког Милутина Тесле.

  Наставили смо путем којим су многи заточеници, везани и тучени прошли пре 72 године према Јадовну. Многи од њих нису ни стигли до Јадовна, него су погубљени у успутним јамама и понорима.

  Лика, а нарочито Госпић и околина, раније од других крајева НДХ-а, постала стравични вртлог затирања Срба. Пролазећи кроз сва ова места Босанске Крајине и Лике, присећамо се усташког страдања нашег народа ових крајева, између река Уне, Крбаве, Јадове и Лике.

  Пењемо се аутобусом уз личку страну Велебита, једну од најдужих планина у некадашњој Југославији. Чудна планина, са чудном утробом и још чуднијом историјом. Сам логор Јадовно налазило се у велебитским шумама, које су пуне крашких дубоких јама.

  Стижемо код Шаранове јаме (у којој се налазе посмртни остаци између 9.000 и 12.000 душа), где присуствујемо парастосу јадовничким мученицима који су служили свештеници Епархије горњокарловачке заједно са свештеницима који су дошли са нама у аутобусима из Србије.

  Пут из Србије до Јадовна је био дугачак и није био лак (са краћим паузама и временом проведеним на две границе трајао је преко 16 сати), али снагу нам је дала помисао да су наши мученици то прошли пешке (од Госпића до Јадовна има око 22 км) са усташким бајонетима иза леђа, гладни, жедни, неки и рањени. Сетили смо се заточеника који су радили у логору по цели дан до изнемоглости, уз готово никакву храну.
  Јадовно је после Јасеновца највеће српско стратиште. Ипак, ово спомен – обележје изгледа недостојно толиких жртава.

  Постоји народно сведочење, и Срба и Хрвата, да су усташе, напунивши неке од јама људским телима, затрпавале их и забетонирале, па их покривале земљом и лишћем да би тако затуриле траг својих злочина.

  На збору у Госпићу 1941. год. Миле Будак усташки „доглавник“ јавно је изложио усташки план по коме се: један део Срба треба поубијати, други насилно поримокатоличити и претворити у Хрваре и трећи протерати у Србију. Ни он ни његова НДХ, међутим, нису одржали чак ни то обећање. Будак и њему слични, директно су својим говорима пред народом распиривали мржњу према Србима , од чега су се згражавали многи поштени Хрвати, вековне комшије Срба у Крајини. Под усташки нож све се српско ставља – од Владике до детета у колевци. (Усташе су своја недела у Јадовном скривали и од многих честитих Хрвата, што су раније сведочиле и старије жене Хрватице из тих крајева). Усташе убијају најпре свештенике, учитеље и друге виђеније људе, а било је убијања и свих Срба одреда, ко год им падне шака.

  На већини претходно поменутих стратишта невине српске жртве, које су биле побијене само зато што су били православни Срби, после рата стратишта су обележавана или људи сахрањивани под звездом петокраком, идеолошким симболом комуниста и партизана. А ти људи са звездом петокраком нису имали никакве везе. Нити су били комунисти нити партизани.

  Послератна комунистичка власт је скривала усташке злочине због лажног „Братства и јединства“. Једном приликом председник удружења „Јадовно“ Душан Басташић је између осталог истакао да: “Људи побијени овдје 1941. нису жртве антифашистичке борбе. Они су покупљени са својих вијековних огњишта, мучени и побијени само зато што су били православни Срби, Јевреји или за „НДХ неприхватљиви елементи”.

  Свете кости јадовничких мученика и даље дубоко леже у утроби Велебита, али наше сећање на њих је дубоко урезано у нашим душама. Важно је да се молимо и сећамо тих невиних жртава и да их не заборавимо. Јер тај свети спомен на њих је опомена и за будуће генерације.

  • Duh ( bez sjekire )

   “Hrvati ne mogu bez demonstracije sile nad slabijim od sebe.”

   Reče Kvot- Srbin.

   Hihihihi!

   • prošetaj malo do vestinet pa vidi dobrosošlicu 🙂

    • Duh ( bez sjekire )

     Već uradio, po principu dođoh-vidjeh-odoh.

     Buu NDH, buu Vatikan, buuu NDH itd…

     • DIKI

      Duše, dođi da se zezamo.

    • kvot

     Vestinet je portal za djecu.
     Pubertetlije i izlapljeli starci,
     koji palamude o GMO hrani, životu poslije smrti, paralelnim svjetovima, starije li je jaje od koke.
     Zar tebe mogu uvrijediti njihovi komentari?
     Imaš mnogo kvalitetnijih portala,
     sa pismenijim komentatorima.
     Probaj naći takve i započni raspravu na akademskom nivou,
     nema vrijeđanja, osim onog u rukavicama.

     • bio sam jednom.. sve sam vidio.. malo sam si dao oduška 🙂

   • kvot

    Istina boli, a!?

    • Duh ( bez sjekire )

     Istina oslobađa.
     MIsliš li ti, Kvote jedan, da ako nekoga ne uhvatiš u laži da to automatski znači da govori istinu ?

     • kvot

      Arbeit macht frei.

      Vaša istina je na ovim fotografijama.
      Nema laži, nema prevare.

     • kvot

      Partizani su ubijali redom.
      Više su pobili četnika, nego ustaša.
      Nego tu imam dva pitanja.
      Ko je u tekstu imenovan kao “hrvatska vojska”?
      Kako su partizani jednom dobri,
      a onda ste opet protiv njih?

      Ovde sam čitao kako pišete da su partizani bili Hrvati.
      Onda ove žrtve s Kupresa, padoše od bratske ruke.
      Plačite Mesiću i svojim komunistima zbog toga.
      Baš meme briga za vaš bratoubilački rat.

      Mene zanimaju žrtve ustaških zločina,
      kojih ima oko milion.

     • $28092260

      A mogao si poći malo u bližu povijest i staviti slike iz Omarske , Srebrenice , Stajićeva , Niša itd ….Uostalom , Hrvati nikada nisu na izborima birali ustaše , a Srbi jesu četnike , uostalom četnik vam je i predsjednik .Jedina presuda za genocid postoji izrečena SRBIMA .

     • kvot

      Mogao sam ali nisam, postaviti fotografije iz Sijekovca i Ahmića.
      Uh što te bole muslimanske žrtve….. ququ……. :)))))

      Povukao sam ti paralelu.
      Tebi se mora nacrtati.
      Donja slika odgovara skorašnjim događajima iz trpinje.
      To je ono kada napišem da ste u stanju napadati nenaoružane,
      a ti se odvališ smijati.
      K’o i svakoj budali, tebi je sve smiješno.

     • Duh ( bez sjekire )

      I evo nas, nakon samo par komentara već smo na NDH, ustašama, klanjima, itd…

      Bravo ! Klap, klap, klap…. Ni ovaj put nisam iznevjeren.

      Ti baš spadaš u ovaj opis koji sam stavio za vestinet portal.

      Kada se god dotakne tema odnosa Hrvata i Srba vi odmah potežete za NDH. Tu vam sve počinje i završava. Alfa i omega .

      Šta bi se ja sad trebao crveniti, imati grižnju savjesti zbog nečega s čime nemam nikakve veze, zbog nečega 60 g. u prošlosti ? Moj stav po tom pitanju je jasan i jednostavan.

      Pa evo, ne trebam na vestinet ići. Eto vas kod nas, sa punim džepovima etiketa. Šta, malo ti da po srpskim portalima sačekuješ Hrvate sa NDH arsenalom pa vršiš desant i ovamo?

      Kakve ja veze s tim imam ? Ili ovakvim postovima hoćeš reći da smo kolektivno genetski predispozicionirani
      za klanje ? Jer, ako je tako a čini se da je, svaka ozbiljna komunikacija sa tobom je besmislena.

      P.S. Znam ja šta tebe ( i vas ) boli. Ali ne postoji ta krvava slika iz četrdeset i neke koja može oprati zločine iz devedeset i neke. Ne postoji. Pa ti trubi.

     • kvot

      Šta ima novo u Darkvudu?
      Kako nam je drug Ćiko?
      Je li močvara oko kolibe procvjetala?

      Prekidam ovu polemiku,
      jer počinješ svojatati i dijeliti portale.
      Ne mogu se “natezati”, našao si pogrešnog za “iz šupljeg u prazno”.

     • Duh ( bez sjekire )

      Jako pametna odluka.
      Podržavam potpuno.

      Hough !

     • Otporas

      Najgori Hrvat je bolji od njaboljeg jugoslavena. Rekoh i stavih malo slovo “j” jer su svi oni koji još priželjkuju ili plaču za starom i propalom YU iz četničkih, partizanskih, komunisitčkih jazbina i mišljenja koja nemaju nekakove veze sa stvarnošću, a stvarnost je ta: DA HRVATI NIKADA U PROŠLOSTI NISU PRELAZILI SVOJE DRŽAVCNE GRANICE I BORILI SE ZA OTIMANJE TUĐEG PODRUČJA. To dokazuju svi ratovi u kojima su Hrvati sudjelovali da brane svoje, svoju HRVATSKU DRŽAVU. To su činili Ustaše od 1941-1945. i Dragovoljci Domovinskog rata 1991-1995. To će Hrvati opet činiti, jer im je to nacionalna dužnost da brane svoje.

      Hrvatskim pravoslavcima – koji se još uvijek osjećaju Srbima ili četnicima u Hrvatskoj – preporučio bih da pročitaju i prouče ruskog predsjednika Putina izjavu o manjinama u Rusiji i njihovom pravima. Tu izjavu nije napisao Poglavnika dr. Ante Pavelić u svojim ZAKONSKIM ODREDBAMA, nego prijatelj Srba Vladimir Putin.

     • kvot

      Sjedi, JEDAN!

      Šta ćeš reći o Hrvatima, koji su se borili na strani A-U monarhije?
      Ili do 1918 niste bili Hrvati?
      Hrvati su u I sv. ratu učestvovali u agresiji na Kraljevinu Srbiju.
      Počinili su u tom vojnom pohodu grozne zločine nad civilima Mačve i sjeveroistočne Srbije.
      Ima toga još, ali me mrzi da te besplatno podučavam o tvojima.

      A onda dođe II sv. rat i po zlu čuvena “vražija divizija” ode put SSSR-a. Ime je dobila po svojoj starijoj “sestri” iz prvog rata.
      Čak joj je jedno vrijeme komandant bio Marko Mesić, stric vašeg dragog Stjepana Mesića. Razbijena je kod Staljingrada.
      Iz sovjetskog zarobljeništva ga izvukao lično Broz i postavio za komandanta Prve jugoslovenske brigade.

      Znaš li sada,
      da ništa ne znaš?!
      Ajd’ zdra’o i knjigu u šake!

     • Perun

      „NISU“ Hrvati NIKADA RATOVALI van svojih granica !!!!!!!
      ———————-
      “PROGLAS!

      Svojim sam proglasom od 2. prosinca t.g. javio slavnome opcinstvu, da su nase hrabre cete zauzele Beograd –
      prijestolni grad Srbije.
      Da se taj novi uspjeh, kojim je pobjedonosno napredovanje nasih junaka protiv neprijatelja okrunjeno, sto dostojnije proslavi, obdrzavat ce se u nedjelju dne 6. prosinca 1914. u 9 sati prije podne svecana sluzba Bozja u prvostolnoj crkvi.

      Istoga dana javno ce se prodavati cvijece u korist siromasnih obitelji nasih ratnika.
      Nase rodoljubno gradjanstvo umoljava se, da toga dana u znak slave hrvatskog odusevljenja okiti svoje kuce hrvatskim zastavama, koje neka ostanu izvjesene do 8. ovog mjeseca.
      Zivio nas premilostivi car i kralj Franjo Josip I.!
      Zivila nasa hrabra vojska!
      GRADSKO POGLAVARSTVO U ZAGREBU,

      dne 5. prosinca 1914.
      Gradski nacelnik: Holjac Janko”

     • Trendafil Karanfilov

      xaxaxa …šo bi mi ovdje u Mostaru rekli – ko HUM. Dobar dio Hrvata je za vrijeme I sv. rata bio na strani A-U monarhije. Kao i dobar dio muslimana i nešto manji Srba. Što se tiče II sv. rata, gore pomenuti, su se borili na strani okupatora .Manje-više znamo kakvi su se užasni zločini tada činili na svim stranama .Srbi su kao narod imali ogromne žrtve, naravno ne umanjujući ni žrtve ostalih naroda i narodnosti.Međutim, što se tiče ovog poslednjeg rata, moramo priznati da su Hrvati kao narod najviše poentirali, odnosno da su naučili lekciju . Srbi su protjerani iz Hrvatske i to nitko ne spori, ali tamo nije bilo masovnih grobnica, odnosno masovnih zločina. Što se tiče BiH, oni jesu imali logore ali nisu činili masovnije zločine. Nažalost, Srbi su u ovom poslednjem ratu, valjda iz straha, krenuli putem osvete i činili su zločine za kojim nije bilo potrebe. Nemam ništa protiv toga da se u vojnom sukobu borimo jedni protiv drugih.Yebeni mentalitet i mi ništa ne možemo protiv toga, ali bespotrebno ubijati i terorizirati civile, e to je užas. Na kraju krajeva, RS se mogla etnički očistiti i bez svih tih masovnih grobnica koje danas tamo imamo. A što se tiče Bošnja, tu ti je stvar prilično jasna. Oni da su imali priliku tj. više mogućnosti da počine masovnije zločine, oni bi to i uradili.Kao što su i radili tamo gdje su mogli.

     • Hrvati su poentirali! Da! dali su autogol!

     • Duh ( bez sjekire )

      Sporim ja kolega. Egzodus koji se dogodio tijekom Oluje i prilikom kojeg je najveći broj Srba napustio Hrvatsku nije rezultat protjerivanja već dobra stara bežanija. I to malo tko spori.

     • DIKI

      Druže Duše, barem ti nisi nacionalista što si dokazao time što vučeš druga Martineza sa sobom. Nego, u Darkvudu još nemamo aktivnu ćeliju KPH. Javi se da ti pošaljem pristupnice i agitprop materijal.

     • Duh ( bez sjekire )

      I Martineza i Lopeza i Gonzalesa…

     • DIKI

      Bolje Kaetano Felipe Martinez Lopez Gonzales, pa čak i Sančez nego drug Ilič Ramirez. Taj je zaheban, diže stvari u vazduh, spalio bi Darkvud.

      Kad smo već kod Darkvuda…Dorćolac…Jbt. Uvek mi suze krenu…

     • Duh ( bez sjekire )

      A nešto malo žešće od njih ?

     • Herc.Križar

      vidi se tko je znalac znanja.. lajk! 🙂 Živio Đaka

     • Bollero

      Veliki pozdrav za gospodara Darkwooda- mr.Te-Nay !

     • Herc.Križar

      To je naš Đaka.. Veliki pozdrav ima i od Križara sa Široka Briga… Voah

     • Herc.Križar

     • Duh ( bez sjekire )

      Nađe me s ovom stvari. Nego, pošto sam ja digao ruke od ikakve mogućnosti da se u Čapljini dogodi nekakav koncert Darkwood Duba i sl.( Ovi moji znaju samo prirediti ” lijera diple nadigrala ” i kraj priče 😀 ) ostaje mi nada da ću ih u budućnosti moći poslušati u ŠB, na WHF npr.

      Pozdrav tebi i Bolleru.

     • Herc.Križar

      iskreno ja se vesellim srbima, tojest SARSu na WHFu.. Neznam zasto ..al imam zelju to pogledat 😉

     • Duh ( bez sjekire )

      Evergreen- Čitluk u 8.mj. Tu ih čekim ovog ljeta. Da vidim jesu li uživo bolji nego kad ih ja skinem na gitari , hehe.
      A znam za nastup u ŠB. Vi mi škripari samo vadite mast. A meni daleko, ostario, prešo tridesetku :)) Nema više otiđi na koncert , napij se pa se misli kako ćeš se vratit.

     • Duh ( bez sjekire )

      Sad kad se pročitam… u jbt koji sam ja papučar postao, hahahaha!

     • Popit ćemo po par piva.. noći kod mene.. Ujutro ćemo popit kavu, ima bostana, žena će napraviti kolač, pa onda lagano kući.. Pa nije Čapljina priko svita..

     • Herc.Križar

      i naravno … pozdrav Duhu..i hrvatskoj Čapljini… Živio moj Đaka! ako Bog da zdravlja zalit ćemo pivom uskoro…

     • Otporas

      by Otporaš.

      GENERAL DRINJANIN0.

      »Naš stav je jasan, rušiti svaku Jugoslaviju. Rušiti je s Rusima i s
      Amerikancima, s komunistima i neokomunistima, rušiti je sa svakim koji
      ju ruši. Rušiti je dijalektikom riječi i dinamita, ali rušiti je
      bezuvjetno, jer ako jedna država nema pravo opstojati – onda je to samo i
      jedino Jugoslavija«

     • Otporas

      by Otporaš

      GENERAL DRINJANIN.

      »Naš stav je jasan, rušiti svaku Jugoslaviju. Rušiti je s Rusima i s
      Amerikancima, s komunistima i neokomunistima, rušiti je sa svakim koji
      ju ruši. Rušiti je dijalektikom riječi i dinamita, ali rušiti je
      bezuvjetno, jer ako jedna država nema pravo opstojati – onda je to samo i
      jedino Jugoslavija«

 • Sinovi_Oluje

  Opet nekakvo priopćeenje PROFESIONALNIH SRBA

  • Otporas

   Hrvati se ne trebaju učiti hrvatstvu, jer se oni osjećaju Hrvatima. Oni koji se u Hrvatskoj ne osjećaju Hrvatima, potrebni su im kružoci da se nauče da su rođeni u Hrvatskoj i da su automatski Hrvati. Ako bi slučajno počeli rovariti, špijunirati, raditi i izdavati interese Hrvatske kao ovaj Amerikanac Edward Snowden, onda će se prema istima pokrenuti krivični postupak, koji neće biti ni “ustaški” ni “antisrpski” postupak, nego jednostavno pravni postupak koji je i koji će biti temeljen na demokratskim međunarodnim principima. Upamti to kvote i ti DIKI.

   • Perun

    Neverovatno ali istinito !!!!!!!!!!!!!!!!!
    —————
    napisao si, citat:
    Oni koji se u Hrvatskoj ne osjećaju Hrvatima, potrebni su im kružoci da
    se nauče da su rođeni u Hrvatskoj i da su automatski Hrvati.
    —————-

    Tebi sa takvim načinom razmišljanja bilo šta objašnjavati je gubljenje vremena.

    Kako ti se sviđa TVOJ “veoma pametan” TEKST malo PREPRAVLJEN ???

    Oni koji se u Srbiji ne osjećaju Srbima, potrebni su im kružoci da
    se nauče da su rođeni u Srbiji i da su automatski Srbi.

   • DIKI

    Druže Otporaš, vidim da nisi loš čovek, ali si postao žrtvom ustaško-četničke propagande. Komunizam je ponovo u modi, zar ne vidiš šta radi drug Obama. Proći će mu “Obamacare” i čitav svet će uvideti da je u komunizmu spas. Pokaj se, odbaci stege i okove nacionalizma koji te guše i učlani se u KPH. Ako si u SAD, povezat ću te sa centralom KPH za Severnu Ameriku koja se nalazi u gradu Fort Lauderdale na Floridi.

  • DIKI

   Tebe drug, znam. Ti si bio general u vojsci druga Tita. I predsednik mog omiljenog fudbalskog kluba. Ti si u redu, drug. Pravi komunista.

 • $28092260

  Opet nekakvo priopćeenje PROFESIONALNIH SRBA

  • Otporas

   Hrvati se ne trebaju učiti hrvatstvu, jer se oni osjećaju Hrvatima. Oni koji se u Hrvatskoj ne osjećaju Hrvatima, potrebni su im kružoci da se nauče da su rođeni u Hrvatskoj i da su automatski Hrvati. Ako bi slučajno počeli rovariti, špijunirati, raditi i izdavati interese Hrvatske kao ovaj Amerikanac Edward Snowden, onda će se prema istima pokrenuti krivični postupak, koji neće biti ni “ustaški” ni “antisrpski” postupak, nego jednostavno pravni postupak koji je i koji će biti temeljen na demokratskim međunarodnim principima. Upamti to kvote i ti DIKI.

   • Perun

    Neverovatno ali istinito !!!!!!!!!!!!!!!!!
    —————
    napisao si, citat:
    Oni koji se u Hrvatskoj ne osjećaju Hrvatima, potrebni su im kružoci da
    se nauče da su rođeni u Hrvatskoj i da su automatski Hrvati.
    —————-

    Tebi sa takvim načinom razmišljanja bilo šta objašnjavati je gubljenje vremena.

    Kako ti se sviđa TVOJ “veoma pametan” TEKST malo PREPRAVLJEN ???

    Oni koji se u Srbiji ne osjećaju Srbima, potrebni su im kružoci da
    se nauče da su rođeni u Srbiji i da su automatski Srbi.

   • DIKI

    Druže Otporaš, vidim da nisi loš čovek, ali si postao žrtvom ustaško-četničke propagande. Komunizam je ponovo u modi, zar ne vidiš šta radi drug Obama. Proći će mu “Obamacare” i čitav svet će uvideti da je u komunizmu spas. Pokaj se, odbaci stege i okove nacionalizma koji te guše i učlani se u KPH. Ako si u SAD, povezat ću te sa centralom KPH za Severnu Ameriku koja se nalazi u gradu Fort Lauderdale na Floridi.

  • DIKI

   Tebe drug, znam. Ti si bio general u vojsci druga Tita. I predsednik mog omiljenog fudbalskog kluba. Ti si u redu, drug. Pravi komunista.

 • srka

  Potpora pravosudju RH i hrvatskoj policijskoj postaji.
  Svatka cast, zlikovce smjestiti gdje im je mjesto, a posteni Srbi se nemaju sto plasiti.

  by Srka®

  • DIKI

   Samo SFRJ je imala pošteno, avnojevsko pravosuđe.

   • Bollero

    ” pošteno, avnojevsko pravosuđe. ”

    Je, osumnjičeni je bio sretan kada se noću ne donese presuda. Presuda na smrtnu po danu, bila je bingo. Mnogo bre setan vakat, Sj.Koreja je bila mnogo zavidna na takvu učinkovitost. Poglavito na bratstvo i jedinstvo “svih” njenih naroda i narodnosti.

    Ebem li mu vakat u petokraku.

    • Herc.Križar

     jeben Vakat… opet su naši ljudi dobili po rebrima.. Ebo ih boško buha sve

 • srka

  Potpora pravosudju RH i hrvatskoj policijskoj postaji.
  Svatka cast, zlikovce smjestiti gdje im je mjesto, a posteni Srbi se nemaju sto plasiti.

  by Srka®

  • DIKI

   Samo SFRJ je imala pošteno, avnojevsko pravosuđe.

   • Bollero

    ” pošteno, avnojevsko pravosuđe. ”

    Je, osumnjičeni je bio sretan kada se noću ne donese presuda. Presuda na smrtnu po danu, bila je bingo. Mnogo bre setan vakat, Sj.Koreja je bila mnogo zavidna na takvu učinkovitost. Poglavito na bratstvo i jedinstvo “svih” njenih naroda i narodnosti.

    Ebem li mu vakat u petokraku.

    • Herc.Križar

     jeben Vakat… opet su naši ljudi dobili po rebrima.. Ebo ih boško buha sve

 • Otporas

  Brojčanost Hrvata bi bilo nekoliko milijuna više da vrag nije donio dvije proklete Jugoslavije. Prilažem ovdje brojčano stanje Hrvata po svijetu.

  Hrvati iz St. Louisa, SAD, snimljeno
  1939.Hrvata ima oko četiri milijuna u Hrvatskoj i oko 600 000 u Bosni i
  Hercegovini, te oko 100,000-200,000 u ostalim zemljama bivše SFRJ, te u
  Gradišću u Austriji.

  Njihov broj u inozemstvu se može samo
  procijeniti, ali pretpostavlja se da u iseljeništvu živi barem jednako
  mnogo Hrvata kao u domovini, no taj broj najviše ovisi o tome smatraju
  li se više Hrvatima i kako se etnički izjašnjavaju. Mnogi potomci
  iseljenika poženili su se pripadnicima raznih drugih naroda, a njihovi
  današnji unuci i praunuci jedva da nešto više znaju o svojem porijeklu.
  Zaboravili su jezik, asimilarali u nove zajednice i prihvatili tamošnju
  kulturu. Znatan je također i onaj dio hrvatskih iseljenika koji NE
  GOVORE više hrvatskim jezikom ali su svjesni svoje etničke pripadnosti.
  Najveće emigrantske skupine žive u Zapadnoj Europi, ponajviše u
  Njemačkoj, a zatim u Italiji, Švedskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji
  itd. Od drugih kontinenata, Amerika ima najbrojniju hrvatsku populaciju,
  i to u Sjedinjenim Državama (Ohio, Kalifornija; Pittsburgh je do pred
  raspad SFRJ bio drugi grad na svijetu po broju Hrvata) i Kanadi
  (Mississauga), kao i u Argentini, Čileu (krajnji sjever, zatim oko
  Santiaga i na jugu na Ognjenoj zemlji), Peruu, Brazilu i Boliviji.
  Postoje i značajne hrvatske manjine u Australiji (Perth, Sydney) i Novom
  Zelandu, kao i u Južnoj Africi.

  Hrvati u svijetu, /-*UN-ova procjena 2005., označena zvjezdicom./; ²službeni popis 2001.

  Hrvatska…4,093,000*; 3.977.171² [1]
  Bosna i Hercegovina…602,000*; 560.000 ( Procjena ) [2]
  Sjedinjene Države…253,000*; 374.241 [3]
  Njemačka…232,000*; 229.200
  Srbija i Crna Gora…114,000*; 77.413 [4]
  Slovenija…35.642 [5]
  Austrija…61,000*; 131.307 osoba koje govore hrvatskim jezikom [6]
  Kanada…63,000*; 71.725 osoba koje govore hrvatskim jezikom [7]
  Australija…71,000*; 105.747 [8]
  Mađarska…33,000*; 15.597 [9]
  Makedonija…40,000*; 2.248 [10]
  Rumunjska…78,000*;
  Švedska…26,000*;
  Italija…24,000*;
  Švicarska…23,000*;
  Libija…17,000*;
  Argentina…3,600*;
  Urugvaj…3,300*;
  Češka…3,000*;
  Novi Zeland…2,500*;
  Slovačka…1,100*;
  Ukrajina…4,800*;
  Danska…500*;
  Rusija…500*;
  Belgija…15,000
  Čile…10.000 ( Procjena )
  Nizozemska…11,000 (procjena)
  Peru…5,000

  Zaštitnik Hrvata je sveti Josip.

 • Otporas

  Brojčanost Hrvata bi bilo nekoliko milijuna više da vrag nije donio dvije proklete Jugoslavije. Prilažem ovdje brojčano stanje Hrvata po svijetu.

  Hrvati iz St. Louisa, SAD, snimljeno
  1939.Hrvata ima oko četiri milijuna u Hrvatskoj i oko 600 000 u Bosni i
  Hercegovini, te oko 100,000-200,000 u ostalim zemljama bivše SFRJ, te u
  Gradišću u Austriji.

  Njihov broj u inozemstvu se može samo
  procijeniti, ali pretpostavlja se da u iseljeništvu živi barem jednako
  mnogo Hrvata kao u domovini, no taj broj najviše ovisi o tome smatraju
  li se više Hrvatima i kako se etnički izjašnjavaju. Mnogi potomci
  iseljenika poženili su se pripadnicima raznih drugih naroda, a njihovi
  današnji unuci i praunuci jedva da nešto više znaju o svojem porijeklu.
  Zaboravili su jezik, asimilarali u nove zajednice i prihvatili tamošnju
  kulturu. Znatan je također i onaj dio hrvatskih iseljenika koji NE
  GOVORE više hrvatskim jezikom ali su svjesni svoje etničke pripadnosti.
  Najveće emigrantske skupine žive u Zapadnoj Europi, ponajviše u
  Njemačkoj, a zatim u Italiji, Švedskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji
  itd. Od drugih kontinenata, Amerika ima najbrojniju hrvatsku populaciju,
  i to u Sjedinjenim Državama (Ohio, Kalifornija; Pittsburgh je do pred
  raspad SFRJ bio drugi grad na svijetu po broju Hrvata) i Kanadi
  (Mississauga), kao i u Argentini, Čileu (krajnji sjever, zatim oko
  Santiaga i na jugu na Ognjenoj zemlji), Peruu, Brazilu i Boliviji.
  Postoje i značajne hrvatske manjine u Australiji (Perth, Sydney) i Novom
  Zelandu, kao i u Južnoj Africi.

  Hrvati u svijetu, /-*UN-ova procjena 2005., označena zvjezdicom./; ²službeni popis 2001.

  Hrvatska…4,093,000*; 3.977.171² [1]
  Bosna i Hercegovina…602,000*; 560.000 ( Procjena ) [2]
  Sjedinjene Države…253,000*; 374.241 [3]
  Njemačka…232,000*; 229.200
  Srbija i Crna Gora…114,000*; 77.413 [4]
  Slovenija…35.642 [5]
  Austrija…61,000*; 131.307 osoba koje govore hrvatskim jezikom [6]
  Kanada…63,000*; 71.725 osoba koje govore hrvatskim jezikom [7]
  Australija…71,000*; 105.747 [8]
  Mađarska…33,000*; 15.597 [9]
  Makedonija…40,000*; 2.248 [10]
  Rumunjska…78,000*;
  Švedska…26,000*;
  Italija…24,000*;
  Švicarska…23,000*;
  Libija…17,000*;
  Argentina…3,600*;
  Urugvaj…3,300*;
  Češka…3,000*;
  Novi Zeland…2,500*;
  Slovačka…1,100*;
  Ukrajina…4,800*;
  Danska…500*;
  Rusija…500*;
  Belgija…15,000
  Čile…10.000 ( Procjena )
  Nizozemska…11,000 (procjena)
  Peru…5,000

  Zaštitnik Hrvata je sveti Josip.