Šeici i emiri osvajaju Sarajevo i okolinu

0
Cijena zemljišta je do 10 maraka po kvadratnom metru. A šeici i emiri ne žale novac. U ruralnim dijelovima grade kuće i vikendice, navodno za odmor. Odmarat će se i to kolektivno u hadžićkim naseljima Lokve, Crepljani, Osenik….
Šeici i emiri osvajaju Sarajevo i okolinu

Dok Bosnu i Hercegovinu napuštaju mladi u potrazi za boljim životom, naseljavaju je šeici i emiri s Bliskog Istoka. Zbog prirodnih ljepota ili nečeg drugog, tek okolina Sarajeva pretvorena je u gradilište, kojem ne smetaju ni niske temperature.

U protekle dvije godine kupili su na stotine hekatara zemljišta oko Sarajeva. Postupno šire i na Srednju Bosnu – njihova meta su Kiseljak, Kreševo i druga mjesta uz autoput u izgradnji.

U Ilidži – sarajevskoj općini u kojoj je nekada dominirala ćirilica, danas arapski jezik vidljiv je na svakom koraku – od agencija, restorana, zgrada… Jedna je u fazi izgradnje u nekad elitnom ilidžanskom naselju – Lužani. Poslove uglavnom obavljaju preko posrednika.

Posrednik , koji je htio ostati anoniman, kaže kako su Arapi zainteresovani za velike parcele od 30, 40 ili više duluma, ali ponekad, kako ističe, kupuju i manja obiteljska imanja- uglavnom van grada u blizini prometnica i uz rijeke. Kaže, bitno im je samo mogućnost gradnje.

Zbog toga im ilidžanska vlast ne stvara prepreke. Maksimalno su kooperativni za građevinske i urbanističke dozvole. S druge strane vlasnici imanja, uglavnom Srbi, zaboravljeni od svih, žive u nemaštini. U arapskom novcu traže spas za preživljavanje.

“Oni su maksimalno korektni, nekad se dogovore, nekad ne, ali svoje obveze i ugovore uvijek ispoštuju”, kaže Jovo Janjić iz Demokratske inicijative sarajevskih Srba.

Cijena zemljišta je do 10 maraka po kvadratnom metru. A šeici i emiri ne žale novac. U ruralnim dijelovima grade kuće i vikendice, navodno za odmor. Odmarat će se i to kolektivno u hadžićkim naseljima Lokve, Crepljani, Osenik….

Istočnjacima je dopadljiv i susjedni Kiseljak. Posebno nakon gradnje autoputa. Arapski državljani već su otkupili oko 10 hektara zemljišta i 10-ak obiteljskih domaćinstava. Ali, za razliku od Hadžića i Ilidže, u Kiseljaku je prostorni plan prioritet.

Ekspanzija arapskih investitora nije nezapažena u Službi za poslove sa strancima. Posebno su interesantni vlasnici Agencije za nekretnine, arapskog podrijetla. Provjeravali su više od 100 vlasnika koji u svom posjedu imaju uknjiženo oko 350 nekretnina ogromne vrijednosti. Gotovo 90 posto provjerenih u Bosni i Hercegovini nikad nisu boravili.

I dok službe provjeravaju, a građani BiH zbog novih susjeda tiho negoduju, sumnjajući u njihove namjere, šeici i emiri osvajaju Sarajevo i okolinu. Daleko od naftnih izvorišta i pustinja, grade svoje oaze, prenosi RTRS.

[ad id=”40551″]

facebook komentari