Pratite nas

BiH

Šeici i emiri osvajaju Sarajevo i okolinu

Objavljeno

na

Cijena zemljišta je do 10 maraka po kvadratnom metru. A šeici i emiri ne žale novac. U ruralnim dijelovima grade kuće i vikendice, navodno za odmor. Odmarat će se i to kolektivno u hadžićkim naseljima Lokve, Crepljani, Osenik….
Šeici i emiri osvajaju Sarajevo i okolinu

Dok Bosnu i Hercegovinu napuštaju mladi u potrazi za boljim životom, naseljavaju je šeici i emiri s Bliskog Istoka. Zbog prirodnih ljepota ili nečeg drugog, tek okolina Sarajeva pretvorena je u gradilište, kojem ne smetaju ni niske temperature.

U protekle dvije godine kupili su na stotine hekatara zemljišta oko Sarajeva. Postupno šire i na Srednju Bosnu – njihova meta su Kiseljak, Kreševo i druga mjesta uz autoput u izgradnji.

U Ilidži – sarajevskoj općini u kojoj je nekada dominirala ćirilica, danas arapski jezik vidljiv je na svakom koraku – od agencija, restorana, zgrada… Jedna je u fazi izgradnje u nekad elitnom ilidžanskom naselju – Lužani. Poslove uglavnom obavljaju preko posrednika.

Posrednik , koji je htio ostati anoniman, kaže kako su Arapi zainteresovani za velike parcele od 30, 40 ili više duluma, ali ponekad, kako ističe, kupuju i manja obiteljska imanja- uglavnom van grada u blizini prometnica i uz rijeke. Kaže, bitno im je samo mogućnost gradnje.

Zbog toga im ilidžanska vlast ne stvara prepreke. Maksimalno su kooperativni za građevinske i urbanističke dozvole. S druge strane vlasnici imanja, uglavnom Srbi, zaboravljeni od svih, žive u nemaštini. U arapskom novcu traže spas za preživljavanje.

“Oni su maksimalno korektni, nekad se dogovore, nekad ne, ali svoje obveze i ugovore uvijek ispoštuju”, kaže Jovo Janjić iz Demokratske inicijative sarajevskih Srba.

Cijena zemljišta je do 10 maraka po kvadratnom metru. A šeici i emiri ne žale novac. U ruralnim dijelovima grade kuće i vikendice, navodno za odmor. Odmarat će se i to kolektivno u hadžićkim naseljima Lokve, Crepljani, Osenik….

Istočnjacima je dopadljiv i susjedni Kiseljak. Posebno nakon gradnje autoputa. Arapski državljani već su otkupili oko 10 hektara zemljišta i 10-ak obiteljskih domaćinstava. Ali, za razliku od Hadžića i Ilidže, u Kiseljaku je prostorni plan prioritet.

Ekspanzija arapskih investitora nije nezapažena u Službi za poslove sa strancima. Posebno su interesantni vlasnici Agencije za nekretnine, arapskog podrijetla. Provjeravali su više od 100 vlasnika koji u svom posjedu imaju uknjiženo oko 350 nekretnina ogromne vrijednosti. Gotovo 90 posto provjerenih u Bosni i Hercegovini nikad nisu boravili.

I dok službe provjeravaju, a građani BiH zbog novih susjeda tiho negoduju, sumnjajući u njihove namjere, šeici i emiri osvajaju Sarajevo i okolinu. Daleko od naftnih izvorišta i pustinja, grade svoje oaze, prenosi RTRS.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Miloš Zeman: Bosni i Hercegovini prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama, te da to u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije.

Češki predsjednik je upozorio da taj novac ne služi da BiH postane bogatija, već da su to ulaganja u džamije, što može izazvati žarište vjerske netrpeljivosti.

“Četvorica predsjednika jasno su se složili da prije svega u BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama. Drago mi je da su moje kolege upozorile da to širenje u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije”, rekao je Zeman, prenose beogradski mediji.

On je nakon dvodnevnog summita šefova država Višegradske grupe u Seksardu, na jugu Mađarske, rekao da podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, ali da je Kosovo upitno zato što ga nisu priznale ni neke članice EU, prenosi Srna.

Predsjednici Poljske Andžej Duda, Češke Miloš Zeman, Slovačke Andrej Kiska i domaćin sumita, mađarski predsjednik Janoš Ader razgovarali su tijekom summita o problemima i eurointegraciji zapadnog Balkana i ocijenili da ulazak regije u Uniju treba podržati, potaknuti i ubrzati.

Predsjednik Zeman izjavio je na kraju summita da se u potpunosti slaže s idejom angažiranja da zapadni Balkan uđe u EU, ali je napomenuo da upitno ostaje Kosovo, pošto njegovu neovisnost nisu priznale sve članice EU, javila je češka agencija ČTK.

Predsjednik Češke protivnik je odluke tadašnje češke vlade da nakon nekoliko mjeseci prizna neovisnost Kosova i, kako je sam nedavno ponovio, odbija u Prištini imenovati veleposlanika.

>>> Predsjednik Češke Miloš Zeman: U BiH već vijore crne zastave Islamske države

 

facebook komentari

Nastavi čitati