Senzacionalizam Slavoja Žižeka u ‘The Guardian’: ‘U Bosni je veliki kaos – situacija je odlična’

6

Kad bi sve bilo tako jednostavno kako je marksist Slavoj Žižek iz Slovenije pokušao Englezima u razgovoru za ‘The Guardian’ dočarati situaciju u Bosni i Hercegovini povodom prosvjeda bošnjačkog stanovništva protiv lokalne i entitetske vlasti u Federaciji BiH, kriza bi se u Europi brzo riješila, s tim da bi europski političari trebali prihvatiti činjenicu da se BiH doista nalazi u Europi, jer to do sada nije bio slučaj, (kao ni u vezi Republike Hrvatske), pošto vladajući političari iz zemalja-članica EU vole naglašavati kako je najveća vrijednost Europske unije što od Drugog svjetskog rata naovamo nije bilo rata u Europi. (Sjećamo se takve izjave od njemačke kancelarke Angele Merkel povodom 50. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora, 2007. godine.),

[dropcap]S[/dropcap]lavoj Žižek za Guardian o BiH: ‘Ovo je pobuna protiv nacionalističkih elita, narod je konačno shvatio tko mu je istinski neprijatelj'”.) Napetu situaciju u BiH je Slavoj Žižek objasnio na tipičan marksistički način, (marksizam inače nije znanost nego ideologija), parafrazirajući najvećeg masovnog ubojicu u povijesti čovječanstva, vođu kineske komunističke partije Mao Ce Tunga, „U Bosni je veliki kaos – situacija je odlična“.

Je li to Slavoj Žižek uživa u kaosu, nadajući se da bi se u Sarajevu mogao upaliti plamen nove Oktobarske revolucije? Poznato je da su boljševici, komunisti, socijalisti i anarhisti uživali u kaosu, valjajući se u njemu kao svinje u blatu u kojemu su se odlično osjećali – kao ribe u vodi; svijet kaosa, to je svijet prevrata, državnih udara i revolucija kada se očituje raspad čovjekove duše, i na svjetlo dana izlaze najniže strasti prevarene mase koju su izvrsni znalci psihologije mase poput Lenjina, Hitlera i Tita znali učiniti povodljivom, bilo utopijom o besklasnom društvu u komunizmu, ili preslikom slavenskog boljševizma uliven u kalup germanskog nacional-socijalizma. Žižekov prikaz stanja u BiH je, dakle, neznanstven, to jest senzacionalistički. To je isto kao da dimnjačar objašnjava ispušni sustav Mercedesovih automobila, i tvrdi kako bi ispušni sustav Fiće bio bolji od Mercedesovog da su ga konstruirali balkanski radnici koji se nalaze u „bratstvu i jedinstvu“, nego Fiatovi ingenieuri u Torinu. Tako i ne čudi da su za Žižeka i ljevičarske komentatore socijalno siromaštvo opljačkanih i prevarenih stanovnika u BiH odgovorne „nacionalističke elite s kojima surađuje Bruxelles“. Houston we have a problem!

Koliko je tvrdnja o nacionalističkim elitama, ne samo u Bosni, nego i u Srbiji, i Hrvatskoj, pogrešna i netočna, vidi se po tome koliko su te i takve „nacionalističke“ elite procesuirale komunističkih zločinaca, udbaša, kosovaca, titoista. Niti jednog, i čak ih nisu ni moralno-politički osudile te i takve navodne nacionalističke elite. Pošto je poznato da su nacionalisti ujedno i antikomunisti, začuđuje pasivnost navodno nacionalističke elite u procesuiranju eks-komunista. To zna i Slavoj Žižek da je tako, samo što se pravi Englez, i tumači masi svijeta kako su za sva zla na Balkanskom poluotoku krivi nacionalisti, što na liberalnom Zapadu vole slušati iz usta marksista kojima srce bije za Mao Ce Tunga, Tita, Staljina i Lenjina, a zašto ne i Mussolinija i Hitlera, jer i oni su bilo socijalisti, odnosno ekstremni ljevičari. Poznato je, da je u Drugom svjetskom ratu Hitler nazivao velikosrpske četnike „nacionalistima“, što je trebala biti etiketa s kojom se osuđuje i politički diskvalificira.

Na teritoriju Federacije BiH nalazi se cijela jedna ergela bivših udbaša za kojima traga njemačko pravosuđe, odnosno za kojima je Državno odvjetništvo u suradnji s bavarskom krim-policijom raspisalo Interpolove tjeralice. Da su u Sarajevu i Mostaru na vlasti nacionalisti, ne bi bilo problema za njihove procesuiranje, bilo putem domaćeg odnosno nacionalnoga pravosuđa, bilo za njihovo izručenje njemačkoj pravnoj državi. Time je Slavoj Žižek demantiran, ali to ništa ne vrijedi, jer zapadni i domaći mas-mediji to nikada neće objaviti, pošto u mutnome ribu love.

U percepciji čitateljstva i javnosti sve treba ispasti drukčije, i svijet utonuti u iluziju, sa ciljem da se narode Europe opljačka i zarobi krizama, revolucijama i ratovima, i onda da se iznenada pojavi „mesija“ odnosno spasitelj u liku međunarodnih bankara s Wall Streeta i City of London, da uspostave svoj Novi svjetski poredak u vezi kojeg je David Rockefeller rekao, da je potrebna samo još jedna velika kriza pa da bude ostvaren. Nacionalistička elita bi štitila nacionalne interese, a ne bi kao Žižekova „nacionalistička elita“, izvršila rasprodaju zemlje, i izdaju naroda i vlastite majke. Kad je elita samo malo nacionalistička, onako stidljivo, kao npr. u susjednoj Mađarskoj, odmah se vidi razlika između izdaje zemlje, i zaštite nacionalnih interesa.

Žižekova „nacionalistička elita“ u Bosni je ništa drugo nego eks-komunistička privilegirana klasa parazita koja ide ruku pod ruku sa zapadnim krupnim kapitalom. Nisu nacionalisti izvršili prevarantsku pretvorbu i privatizaciju nego bivši jugoslavenski marksisti koji su „studirali“ u Kumrovcu, socijalistički direktori – članovi Saveza komunista i doušnici Udbe, titoisti i komunisti, koji se danas nazivaju „antifašistima“. Bilo bi pošteno da je Žižek u razgovoru za The Guardian rekao: Opljačkana nekadašnja radnička klasa u Bosni prosvjeduje protiv eks-komunističke elite koja se rasporedila u strankama s nacionalnim predznakom, glumeći ljevicu i desnicu. U stvarnosti ovi koji prosvjeduju protiv vlasti prosvjeduju protiv mojih. Nema govora da bi nacionalistička elita dozvolila obnovu komunističkog spomenika u Jajcu u spomen na tzv. AVNOJ. To rade samo titoisti, i oni su elita u Federaciji BiH, kako u Sarajevu, tako i u Mostaru i Grudama. Istinski neprijatelj prosvjednika u Bosni je udbo-mafija.

Profesor Goran Jurišić/Tinolovka

facebook komentari

 • Vacca, the mljac

  Tako je govorio drug filozof…

  • HoŠiMin

   .. majo ceng tung

   • Vacca, the mljac

    A, je li išta trljao nosa drug filozof.

 • Vacca, the mljac

  Tako je govorio drug filozof…

  • HoŠiMin

   .. majo ceng tung

   • Vacca, the mljac

    A, je li išta trljao nosa drug filozof.