Pratite nas

Hrvatska

Šeparović: Nema jednakosti između onoga što mi činimo kad se veselimo oslobađanju krivice naših generala i onoga što sada čini Šešelj u Beogradu

Objavljeno

na

Pojavljivanjem Vojislava Šešelja nakon puštanja na privremenu slobodu iz Haaga zbog bolesti dobili smo jednu uznemirenu međunarodnu scenu, posebno u zemljama u kojima je on djelovao iz koje je poteklo zašto je bio pred sudom. Izjavljuje tako i hrvatska ministrica Vesna Pusić da je Šešelj luđak, ja kažem nije luđak nego monstruozni zločinac koji je u jeku borbe za Vukovar govorio svojim dragovoljcima, četnicima – ” opkoli i zakolji”, istaknuo je za narod.hr bivši ministar hrvatski vanjskih poslova Zvonimir Šeparović komentirajući izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivica Dačić da je ‘Hrvatska haaške optuženike dočekala kao heroje, a Srbija Šešelja nije’.

zvonimir_separovic_01-580x384Šeparović kaže kako za nas nema nikakve dvojbe da je Vojislav Šešelj zločinac. “On je bio antikomunist, sukobljavao se s Miloševićem, možda je kriv za smrt Đinđića, a sa svojim ljudima sigurno je izvršio zločin na Ovčari i po cijeloj BiH. Za sve to postoje dokazi, sve to pokazuje da on nije stabilna ličnost, a on je po obrazovanju rekli bismo intelektualac. Za sebe kaže da je doktor pravnih nauka Univerziteta u Sarajevu, a dodavao je i da prezire Haaški sud”, navodi Šeparović.

Šešelj je Haaški sud doživio kao izvanrednu scenu za svoje djelovanje, smatra Šeparović. Dodaje kako je svojom inteligencijom i pravnim znanjem uspio tako iskomplicirati postupak protiv sebe u Haagu da se dogodila apsurdna stvar da je uspio razvući postupak na 11 godina, a da do presude nije došlo. “On sam kaže da nije njegova bolest, nego volja suda da ga se riješi odlučila o njegovom puštanju”, upozorava Šeparović.

Apsurdno je da nam službena Srbija, koja na čelu ima ljude koji su do jučer bili Šešeljevi – vojvoda Toma Nikolić Grobar i premijer Aleksandar Vučić, Dačić poletarac Slobodana Miloševića, predbacuju kako se Hrvatska usuđuje dijeliti njima lekcije oko Šešelja, ističe Šeparović.

Šeparović ističe kako upravo Hrvatska i BiH imaju sve razloge reagirati na zločine Šešelja i činjenicu da je sada na slobodi.

“On sada slavodobitno nastavlja ono što je radio 1991. godine jer on je  rasturio haški tribunal”, jer je uspio postići da ga se pusti na slobodu, ali na toj njegovoj slobodi on ne bi smio činiti ono što čini kada poziva na ostvarenje svog projekta ‘velike srbije’”, upozorava Šeparović. Napominje kako je Šešeljeva konstrukcija Virovitica-Karlovac-Karlobag.

Šešelj je taj koji je izvršio takve zločine u Hrvatskoj da je to upravo dalo mogućnost da neki skinu odgovornost s JNA, a dijelom i sa Slobodana Milovševića, kazao je Šeparović za narod.hr.

“U takvoj situaciji Hrvatska ima sve razloge najoštrije prosvjedovati protiv Srbije zbog toga što tolerira javno zagovaranje imperijalnog interesa stvaranja ‘velike srbije’ i što imamo razloge da zbog činjenice da je ugrožen teritorijalni integritet zemlje koji se može ostvariti samo ratom, a to znači ujedno i pozivanje na rat – osvajačku ratnu akciju”, rekao je Šeparović. Napominje kako je u današnjem svijetu nezamislivo i neostvarivo – to ne dopušta svjetski poredak, ne odobrava UN, od toga nas štiti i članstvo u NATO.

“Jedino dobro što se dogodilo u ovim neobičnim istupima haškog dugogodišnjeg zatvorenika Šešelja je to da kazao kako podržava svojom akcijom Josipovićevu predizbornu kampanju i da mu se posebno sviđa vanjska politika koju vodi Vesna Pusić te zbog toga što potječe iz četničke obitelji”, istaknuo je Šeparović.

“To je za ove dvije političke figure Hrvatske pogubno – nabija im krivnju vehementni protivnik Hrvatske, haaški optuženik Vojislav Šešelj”, naglasio je.

Šeparović ističe kako to što smo proslavili puštanje na slobodu naših generala to je prirodna pojava i razumljiva gesta. “Mi smo se veselili da je pravda pobijedila da su naši generali slobodni, da se s Hrvatske skinulo to da je tobože građena na zločinu i zločinačkom pothvatu. Diljem Hrvatske od Trga bana Jelačića do dubrovačkog Straduna narod je slavio pobjedu pravde jer je skinuta odgovornost s naših generala i s Hrvatske”, kazao je.

Ta dva zbivanja – istup Vojislava Šešelja i oslobađanja hrvatskih generala – dvije su različite stvari, rekao je Šeparović.

“Oni koji predbacuju Hrvatskoj, posebno im smeta što smo pozdravili izlazak iz zatvora Darija Kordića, koji je izdržao svoju kaznu u zatvorima za zločine koje nije počinio, a da nije bilo valjanih dokaza, već konstruiranja dokaza. On je osuđen kaznu izdržao. Taj naš čovjek stradao je i u rata kada je stradao i hrvatski narod, a poslije i kao građanin pred sudom. On je moralno visoko integrirana ličnost, kao Dostojevski je u uzdama pronašao Boga i vjeru, to je dodatna veličina i vrijednost Kordića”, navodi Šeparović.

Šeparović kaže kako je Kordić neusporediv sa Šešeljem, osim što su bili na istom sudu. “Nebo i zemlja su, Kordić je okrenut očima prema nebu, a Šešelj je sotona, vezan, otrovan i opasan u politici Srbije prema okolnim zemljama”, navodi.

Da apsurd bude veći, kaže Šeparović, Šešelj je iz obitelji Šešelj koji su bili Hrvati i katolici.
“U mjestu gdje je rođen u Hercegovini, bile su tri velike obitelji Šešelj, dvije su otišle prema Dubrovniku i ostale katolici, a ova iz koje potječe Vojislav, nije odoljela pozivu pravoslavlja da će dobiti zemlju ako pređu na pravoslavlje. Pa je tako porijeklom Hrvat, prešao na pravoslavlje”, ispričao je Šeparović.

Dodaje kako to nije slučajno, psihologija i psihijatrija to objašnjavaju. “Ekstremi se pojavljuju u ekstremnim  situacijama, a on je jedan ekstrem – zločinac do kraja – temeljit zao čovjek”, kazao je Šeparović.

Zato nema jednakosti između onoga što mi činimo kad se veselimo oslobađanju krivice naših generala i onoga što sada čini ratno huškačkim pozivima usred Beograda u blizini njihovog parlamenta, zaključuje Šeparović.

Napominje kako je to onaj isti parlament gdje su Srbi ubili 1928. godine poslanike Hrvate – Stjepana i Antuna Radića i druge te koji nam je od 1918. do pada Berlinskog zida određivao način života i negirao naš identitet.

Zato imamo sve razloge prosvjedovati te tražiti od UN koji je utemeljio Haaški sud – osudu geste suda u Haagu, a također i obavijesti NATO da je jedna članica ugrožena tj. da joj se groze i susjedne zemlje odakle su krenuli tenkovi prema zapadu 1991. godine, zaključuje Šeparović za narod.hr.

Šeparović smatra kako su naši europarlamentarci pokrenuli akciju prema EU, što je dobro, a ostalo hrvatsko vodstvo je apsolutno zakazalo. “To je zato što danas Hrvatska nema hrvatsku već prosrpsku i proregionalnu vanjsku politiku – na sramotu svoju i opasnost za našu domovinu”, ističe Šeparović.

Zato smo pred Hrvatskim nacionalnim etičkim sudom objavili optužbe protiv bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, sadašnjeg Josipovića, Vesne Pusić i saborskog zastupnika Milorada Pupovca zbog veleizdaje, a uskoro slijedi i moralna osuda Ive Josipovića za njegove temeljite propuste koji imaju karakter izdaje zemlje.


Dačić: ‘Hrvatska je haaške optuženike dočekala kao heroje, a mi Šešelja nismo’

Vicepremijer srpske vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je da je haaški optuženik na privremenoj slobodi u Beogradu Vojislav Šešelj “top tema” u Hrvatskoj iz tamošnjih unutarnjopolitičkih razloga i predizborne kampanje, te da Hrvatskoj “nedostaje hrabrost za rješavanje pitanja iz prošlosti”, prenosi vecernji.hr.

“Riječ je o klasičnoj zamjeni teza i pokušaju Hrvatske da Srbiju uvuče u nešto što s nama nema nikakve veze”, rekao je Dačić dodajući kako je ponašanje hrvatske vlasti, “koja traži da se Vlada Srbije ogradi od izjava vođe radikala, klasično licemjerje”.

Hrvatska, drži on, treba imati “puno više hrabrosti za rješavanje pitanja iz prošlosti – traženju nestalih osoba, ali i ostvarivanju prava Srba koji su tamo nekada živjeli, a tu je i pitanje granične linije” te unutarnjopolitički razlozi “moraju ustuknuti pred interesima države”. Podsjetio je kako su pojedini haaški optuženici, Albanci, muslimani i Hrvati u svojim zemljama “dočekivani kao nacionalni heroji koji su potom u svojim nastupima slali različite poruke”.

“Srbija Šešelja nije dočekala kao nacionalnog heroja i mi nismo ni na koji način sudjelovali u procesu njegovog puštanja”, rekao je Dačić i ponovio kako Šešelj ne predstavlja nikakvu snagu na političkoj sceni Srbije, te da Srbija nema odgovornost za ono što će Šešelj govoriti.

 

Izvor: narod.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Preokret u slučaju Agrokor. Odluka istražnog suca glasi: Svi osumnjičeni i privedeni su slobodni i večeras mogu svojim kućama. No, to se ne odnosi na Ivicu Todorića kojemu je određen istražni zatvor.

To znači da Todorićevi sinovi mogu doći u Hrvatsku dati svoj iskaz, neće biti pritvoreni.

Odvjetnici osumnjičenih iznimno su zadovoljni odlukom istažnog suca. Razlog takvoj odluci leži u tome da je prošlo šest mjeseci od početka afere te da nema straha od utjecaja na svjedoke. Svi odvjetnici slažu se u jednom – ovo je poraz Državnog odvjetništva.

Za sada se zna da Ante Todorić dolazi u Hrvatsku. Za Ivicu Todorića nemamo potvrdu da će doći i pristati na istražni zatvor.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Moj branjenik je, kao što govorimo već dva dana, izvan Republike Hrvatske. On je na putu prema Hrvatskoj. Stupio je u kontakt jučer u poslijepodnevnim satima s djelatnicima policije. Od njega je zatraženo da dođe u Republiku Hrvatsku i on je obećao da će doći. On je čovjek koji drži svoja obećanja i doći će. – Kad će doći? – Vrlo vjerojatno tijekom sutrašnjeg ili najkasnije preksutrašnjeg dana. – Je li krenuo ili nije? – Krenuo je. – A gdje je sad? – Ne mogu vam to reći, ja vam nisam ni u ova dva dana ni u jednom trenutku potvrdio da je on u Londonu, rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, javlja HRT

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

U četvrtak sam u Zagrebu, poručio je policiji Ivica Todorić, doznaju 24 sata iz izvora bliskih istrazi. Javio im se na broj koji je ostavio svom odvjetniku.

Ante Todorić navodno je već krenuo u Hrvatsku te bi i on sutra tijekom dana trebao stići u Zagreb.

Odluka o istražnom zatvoru osumnjičenima u slučaju Agrokor trebala bi biti objavljena u 19,30 sati, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Nešto prije podneva 12 uhićenih dovedeni su pred suca istrage Zorana Luburića koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da se uhićenima, ali i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor.

Njihovi odvjetnici najavili su prije ročišta da će umjesto zatvora predložiti određivanje zamjenskih blažih mjera. U prvom redu se radi o zabrani pristupa svjedocima, s obzirom da je tužiteljstvo kao glavni razlog pritvaranja navelo upravo opasnost od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, kazao je da će sucu istrage, uz zabranu pristupa svjedocima predložiti i mjeru zabrane napuštanja doma te da će s obzirom na nedavne izmjene zakona pokušati mijenjati postojeću praksu.

I odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, podsjetio je da u hrvatskom zakonodavstvu postoji i mogućnost pritvora u domu koji se rijetko koristi.

Posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku otežana je, primjerice, mogućnost izlaska na slobodu uz jamčevinu koja se sada može odrediti jedino ako se pritvor traži zbog opasnosti od bijega.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici izvijestilo da je odluku o istražnom zatvoru donijelo nakon ispitivanja 12 od ukupno 15 osumnjičenih u ovom slučaju, a ističu i da im je troje osumnjičenih nedostupno. Uz osnivača koncerna Agrokor Ivicu Todorića nedostupni su i njegovi sinovi Ante i Ivan čiji su odvjetnici u više navrata tvrdili da nisu u bijegu te da će se na poziv vratiti u Hrvatsku.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Odvjetnik Ante Todorića i prilikom dolaska na sud je ponovio da njegov branjenik dolazi u Hrvatsku te da ga je policija kontaktirala na britanski broj telefona koji su im ranije ustupili.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

facebook komentari

Nastavi čitati