Pratite nas

Iz Svijeta

Sergej Lavrov: Sa zabrinutošću smo promatrali razvoj eskalacije u Perzijskom zaljevu

Objavljeno

na

Rusija je u subotu pozvala na dijalog Katara i njegovih susjeda u Perzijskom zaljevu, ponudivši pomoć u razrješenju krize, u prigodi susreta ruskog ministra vanjskih poslova s katarskim kolegom.

“Sa zabrinutošću smo promatrali razvoj te eskalacije”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na početku susreta s katarskim ministrom vanjskih poslova, šeikom Mohamedom ben Abderrahmanom al Thanijem u Moskvi.

“Ne možemo biti zadovoljni situacijom u kojoj se pogoršavaju veze među našim partnerima. Skloni smo rješavanju svakog nesporazuma (…) putem dijaloga”, dodao je.

Rusija će “učiniti sve što je u njezinoj moći” kako bi pomogla u rješavanju krize, rekao je Lavrov, ocijenivši da je za suzbijanje “terorizma” nužno jedinstvo.

Al Thani je mjere donesene protiv svoje zemlje nazvao “nezakonitim”. Njegova je zemlja ocijenila prekid veza Saudijske Arabije i saveznika s Katarom kao “neutemeljenu” odluku.

Al Thani je u petak nenajavljeno doputovao u Njemačku, odakle je stigao u Moskvu. Katar u inozemstvu traži potporu kako bi spriječio svoju izolaciju na diplomatskoj pozornici pošto su Saudijska Arabija i saveznici 5. lipnja odlučili prekinuti diplomatske veze s njim.

Te zemlje ga optužuju za povezanost s “terorističkim organizacijama i sa sektaškim skupinama koje žele destabilizirati regiju, među kojima s Muslimanskim bratstvom, DAEŠ-om (arapska kratica za skupinu Islamsku državu) i Al Kaidom”. Usto mu zamjeraju i približavanje šijitskom Iranu.

Rusija je u srijedu zanijekala optužbe američkih glasila da su ruski hakeri izveli računalni napad na katarsku novinsku agenciju netom prije izbijanja krize. Katarske vlasti su krajem svibnja izjavile da su bile žrtve “hakera” koji su na mrežnoj stranici agencije objavili tobožnje izjave emira šeika Tamima ben Hamada Al Thanija u kojima je narušio regionalni konsenzus o više osjetljivih pitanja, među kojima i o iranskom.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Donald Trump: Objavili rat S. Koreji?! To je apsurdno

Objavljeno

na

Objavio

SAD nije objavio rat Sjevernoj Koreji, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica Bijele kuće nakon što je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova optužio američkog predsjednika Donalda Trumpa da je oštrim porukama Pyongyangu zapravo objavio rat.

Nismo proglasili rat S.Koreji i, iskreno govoreći, ta tvrdnja je apsurdna”, rekla je Sarah Sanders.

Odgovorila je i na prijetnju da bi Sjeverna Koreja mogla oboriti američke vojne zrakoplove. “Nikada nije dobro da neka država ruši zrakoplove druge države u međunarodnom zračnom prostoru”, rekla je Sanders.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Yong Ho u ponedjeljak je izjavio da je Trump objavio rat Sjevernoj Koreji te da Pyongyang ima pravo poduzeti protumjere, uključujući obaranje američkih bombardera čak i kada ne nadlijeću zračni prostor te zemlje. “Cijeli bi svijet trebao zapamtiti da su Sjedinjene Države prve objavile rat našoj zemlji”, kazao je Ri Yong Ho novinarima u New Yorku.

“Otkad su Sjedinjene Države objavile rat našoj zemlji, naše je puno pravo da uzvratimo protumjerama, uključujući i obaranje američkih bombardera, čak i kad ne nadlijeću sjevernokorejski zračni prostor”, upozorio je. Ri je to kazao novinarima prije odlaska iz New Yorka gdje je prošli tjedan sudjelovao u radu opće skupštine UN-a.

“U svjetlu Trumpove objave rata, sve će opcije biti na stolu vrhovnoga vodstva Demokratske Narodne Republike Koreje”, istaknuo je. Američki bombarderi letjeli su u subotu vrlo blizu sjevernokorejske istočne obale kako bi demonstrirali vojne opcije koje imaju na raspolaganju u slučaju bilo kakve prijetnje. Pentagon je istaknuo da je let obavljen u sjevernom dijelu demilitarizirane zone između Koreja u kojem još nijedan američki mlažnjak ili bombarder nije letio u ovom stoljeću.

Nova eskalacija u odnosima SAD-a i S.Koreje uslijedila je nekoliko dana nakon govora Donalda Trumpa pred Općom skupštinom UN-a, u kojemu je sjevernokorejskog čelnika nazvao “čovjekom raketom” u samoubilačkoj misiji, zaprijetivši da će tu zemlju u potpunosti uništiti.

U četvrtak je naložio uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji. Samo nekoliko sati nakon informacije o pooštravanju sankcija, Kim Jong-Un je Trumpa nazvao “mentalno poremećenom osobom” koja će “skupo platiti prijetnje upućene njegovoj zemlji”.

Trump nam je objavio rat, obarat ćemo američke bombardere

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Trump nam je objavio rat, obarat ćemo američke bombardere

Objavljeno

na

Objavio

Američki bombarderi letjeli su u subotu vrlo blizu sjevernokorejske istočne obale kako bi demonstrirali vojne opcije koje imaju na raspolaganju u slučaju bilo kakve prijetnje.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Yong Ho u ponedjeljak je izjavio da je američki predsjednik Donald Trump objavio rat Sjevernoj Koreji te da Pyongyang ima pravo poduzeti protumjere, uključujući obaranje američkih bombardera čak i kada ne nadlijeću zračni prostor te zemlje.

“Cijeli bi svijet trebao zapamtiti da su Sjedinjene Države prve objavile rat našoj zemlji”, kazao je Ri Yong Ho novinarima u New Yorku.

“Otkad su Sjedinjene Države objavile rat našoj zemlji, naše je puno pravo da uzvratimo protumjerama, uključujući i obaranje američkih bombardera, čak i kad ne nadlijeću sjevernokorejski zračni prostor”, upozorio je.

Ri je to kazao novinarima prije odlaska iz New Yorka gdje je prošli tjedan sudjelovao u radu opće skupštine UN-a.

“U svjetlu Trumpove objave rata, sve će opcije biti na stolu vrhovnoga vodstva Demokratske Narodne Republike Koreje”, istaknuo je.

Američki bombarderi letjeli su u subotu vrlo blizu sjevernokorejske istočne obale kako bi demonstrirali vojne opcije koje imaju na raspolaganju u slučaju bilo kakve prijetnje.

Pentagon je istaknuo da je let obavljen u sjevernom dijelu demilitarizirane zone između Koreja u kojem još nijedan američki mlažnjak ili bombarder nije letio u ovom stoljeću.

Nova eskalacija u odnosima SAD-a i S.Koreje uslijedila je nekoliko dana nakon govora Donalda Trumpa pred Općom skupštinom UN-a, u kojemu je sjevernokorejskog čelnika nazvao “čovjekom raketom” u samoubilačkoj misiji, zaprijetivši da će tu zemlju u potpunosti uništiti. U četvrtak je naložio uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji.

Samo nekoliko sati nakon informacije o pooštravanju sankcija, Kim Jong-Un je Trumpa nazvao “mentalno poremećenom osobom” koja će “skupo platiti prijetnje upućene njegovoj zemlji”.

facebook komentari

Nastavi čitati