Sergio Rabar: Vratimo stari sjaj Rovinju

1

Slušajući neke kandidate ispada kako je u Rovinju sve idealno i bajno i da je toliko toga učinjeno. Kao da izbori nisu potrebni, kao da promjene u Rovinju ne treba, te da će sudionici izbora tu bajku pokvariti.

Rovinj je talac određenih porodica, familija i grupa koji su od grada napravili bankomat za svoje bogaćenje. Istovremeno mladi iseljavaju zbog jednoumlja i nemogućnosti zapošljavanja u svome gradu. Nažalost, postoje građani drugog reda samo zato jer misle drugačije.

Za vrijeme kampanje šokirao me strah kod građana, boje se dati potpis podrške za kandidaturu, a kamoli biti na oporbenoj listi.

Građanima je potrebno višestranačje i da imaju jednaka prava. Potrebno je da industrijska zona profunkcionira, a ne da je ledina. Zalagat ću se za demografsku obnovu kroz socijalnu stanogradnju, razvoj poljoprivrede te za povratak hrvatskog identiteta Rovinju.

Oslanjanje na turizam je riskantno jer u slučaju nekakvih neprilika, odmah smo gladni. Ukikidanje nepotizma i klijentelizma važan je preduvjet razvoja grada. Rovinj kao perjanica turizma, nekada je imao prvi disco. Danas, naši mladi odlaze u druge gradove i vikendom riskiraju svoje živote na cesti.

Postoje savršeni uvjeti za ekološku proizvodnju. Moramo napraviti rovinjske brendove u vinarstvu, maslinarstvu koji će biti pepoznatljivi na tržištu. Nedostaje uljara, a ne da Rovinjci moraju u druga mjesta. Moramo učiniti novi dom za umirovljenike, proširenje nije dovoljno jer u taj novi kompleks vjerojatno će biti smješteni roditelji i obitelj rovinjskih moćnika, a ne običnih smrtnika.

Spominje se brojka od preko 1000 diplomiranih studenata koji se posljednjih nekoliko godina nisu vratili. To je nedopustivo. Uvijek je gradskim vlastima neko kriv, ili država, ili zakoni ili konzervatori samo su oni idealni, a Grad propada.

15- 20% ukupnog biračkog tijela dio je privilegiranih građana koji uvijek izlaze na glasanje i odlučuju tko će vladati. Jedini smo grad bez mjesnih odbora jer vladajući to smatraju troškom.

Zalažem se za izgradnju centra vodenih sportova di bi bio bazen, vodeni sportovi, a ne da se sve parcijalno radi. Zar Rovinj  i Istra zaslužuju nasred Mediterana da nemaju olimpijski bazen? Zalažem se isto tako da se školski sportovi financiraju kao i talentirani sportaši.

Pitam se, da li je gradska uprava mjesto za rješavanje problema ako stalno čujemo „ne može se“ “nije moguće“, a kod gradonačelnika i suradnika teže je doći nego kod Pape ili Predsjednice. Nakon 25 godina IDS-a potrebna promjena, a to im ja sa svojom listom poštenih i vrijednih građana garantiram.

facebook komentari

  • Dusko Besenic

    Prijatelju moj,svaka čast zbog želje za promijenom,ali neće ti biti lako,jer IDS je stvoren po ugledu na talijansku Mafiju i isto tako djeluje,a znaš koliko dugo se oni bore protiv svoje Mafije! Nema šta,dobro su IDS-ovci prekopirali sustav!