Šerijat nad Hrvatima u BiH

9

Nezamislivo je da se u jednoj demokratskoj europskoj državi primjenjuju načela šerijatskoga prava kojim se drukčijoj nacionalnoj i vjerskoj skupini na prostoru muslimanske prevlasti, kao što je to Hrvatima u Federacija BiH, brani pokretanje i ustrojstvo medija na materinjem jeziku. Riječ je doista o endemskoj primjeni šerijata protiv europskih civilizacijskih vrijednosti, kako bi se ponizio podređeni narod

Pojačavanje sukoba između bošnjačkoga političkog vodstva i Republike Srpske te Srbije zbog stare presude Međunarodnoga suda pravde glede sprskih masovnih zločina počinjenih 1995. u Srebrenici nad muslimanskim stanovništvom ne trese samo temelje Daytonske BiH, nego u pitanje dovodi i međunarodne odnošaje na kojima je uspostavljena tako nefunkcionalan međunarodni entitet.

Naime, po svom karakteru daytonska BiH nije država nego stanovita vrst međunarodnoga protektorata u kojem su sve donedavno glavnu ulogu igrale Sjedinjene Američke Države.

Unutarnji odnosi na kojima počiva suverenost svake države nisu nikakvo jamstvo pretvaranju tog protektorata u održivu europsku državu.

Bosna i Hercegovina je sastavljena od dva entiteta. Polovina teritorija pripala je Republici Srpskoj, odnosno Srbiji, koja je tijekom devedesetih godina izvela agresiju na BiH i okupirala dvije trećine prostora.

Drugu polovicu Federaciju BiH, koju su po Daytonskom sporazumu trebali međusobno dijeliti današnji Bošnjaci i Hrvati, muslimanska je strana pretvorila u svoj entitet pa su Hrvati, kao suveren i konstitutivni narod, ali i strana koja se drži međunarodnih ugovora, prisiljeni braniti vlastiti opstanak štiteći međunarodno pravo i vlastitu opstojnost.

Naime, gotovo je nezamislivo da se u jednoj demokratskoj europskoj državi primjenjuju načela šerijatskoga prava kojim se drukčijoj nacionalnoj i vjerskoj skupini na prostoru muslimanske prevlasti, kao što je to Hrvatima u Federacija BiH, brani pokretanje i ustrojstvo medija na materinjem jeziku.

Riječ je doista o endemskoj primjeni šerijata protiv europskih civilizacijskih vrijednosti kako bi se ponizio podređeni narod.
Još je čudnovatije da na primjenu šerijata nad hrvatskim narodom u BiH nije dosad reagirao ni jedan visoki međunarodni predstavnik, velevlasti koje stoje iza provedbe međunarodnoga sporazuma, a ni potpisnice Daytonskoga sporazuma.

Zato ne iznenađuju rezolucije zastupnika Europskoga parlamenta kojima pozivaju Bosnu i Hercegovinu da ustrojavanjem federalne države svim narodima osigura jednakpravan status.
Nasuprot tom demokratskom zastupničkom načelu Europskoga parlamenta, Vijeće Europe pozvalo je sve strane u BiH da iz javnih prostora uklone nacionalna i vjerska obilježja svih svojih naroda.

Takav komesarski stav niječe pravo na različitost, a u njegovoj se pozadini skriva nedostatak volje i znanja za rješenjem pitanja BiH.
Upravo takvo stajalište Vijeća Europe podupire Izetbegovićeva nastojanja, kad samovoljnim podizanjem nove optužnice za genocid protiv Srbije potiče raspad Bosne i Hercegovine.

U trenutku kad, kako smatraju neke europske velevlasti i bošnjačka politika, Sjedinjene Američke Države nisu više relevantan međunarodni čimbenik, moguće je međusobno između Srba i Bošnjaka podijeliti BiH.

Na taj bi se način zadovoljilo ruske apetite, koji su ionako već pozicionirani u Republici Srpskoj, a s drughe strane formiranjem bošnjačke džamahirije bio bi zadovoljan i turski predsjednik Erdogan, koji smatra da na temelju osmanskoga nasljeđa ima pravo na muslimanski dio BiH.

Namjeravano srpsko-bošnjačko razilaženje neizbježno će potaknuti i izlazak hrvatskoga naroda iz Fedracije s Bošnjacima, koji su se nakon stoljeća i pol ponovno vratili islamističkim stremljenjima, koje je u svojoj Islamskoj deklaraciji formulirao Alija Izetbegović.

Njegov sin Bakir i cjelokupna bošnjačka politika snosit će odgovornost za raspad Bosne i Hercegovine, premda su dosad za njezino komadanje optuživali susjede i međunarodne sile.

Hrvati u BiH postat će tako jedini čuvari prostora NATO saveza kojeg svojim novim pozicioniranje svi više dovodi u pitanje Rusija, ali i Erdoganova Turska.

Ivan Svićušić / Hrvatsko slovo / Kamenjar.com

facebook komentari

 • Agromentum

  To što se radi je sigurno, kako je navedeno, “protiv europskih civilizacijskih vrijednosti kako bi se ponizio podređeni narod.” Zašto im to treba, teško je reći. Takvim ponašanjem Bošnjaci kao narod kolektivno ponižavaju sami sebe.

  • kvaternik

   uz ponižavanje samih sebe, usput ruše ovaj međunarodni protektorat BiH a da toga nisu ni svjesni! s tim svojim neznanjem drugima na ruku idu! pustimo ih!!!

 • cleuna892

  Pustimo malo MZ.
  Žalosno je što u Hrvatskoj ima još onih koji zagovaraju savezništvo s BH muslimanima.
  Kao da se već dovoljno nismo opekli u svakom savezništvu s njima?

 • Tyrex Rex

  Naravoučenje o hrvatskom cvijeću: ne zalijevaj kaktus, narast će mu veće bodlje.

  • kvaternik

   vrlo dobra!
   veliki lajk!

 • kršni

  Jesmo li u sendviču kao i uvijek? Gdje je Hrvatska koja bi trebala štititi hrvatski narod u BiH? Gdje je Amerika? Gdje je Europa? Hoće li Hrvati iz BiH opet biti žrtve iako su pomagali saveznicima iz Splitskog sporazuma i iako nsu se obranili od agresora koliko su mogli?

  • kvaternik

   sva ova “gdje je…, gdje su?” uputimo sami sebi – Hrvatima i hrvatskom vodstvu kako u Hrvatskoj tako i u BiH! ako sami sebi ne želimo pomoći, kako mžemo od drugih očekivati pomoć? nedostaje nam hrabrosti, odlučnosti i ljubavi prema svome narodu!

   • kršni

    Vodstvima svakako nedostaje nešto!

 • Ikim_Suam

  Da se mi razumijemo. Hrvate BiH u podređen položaj nisu doveli Muslimani jer oni za to nisu imali snage nego “međunarodni” svojim izmjenama i dopunama na Daytonski sporazum. I kad su se Hrvati pobunili tenkovi NATO saveza su upadali u banke pa i crkve i silom i prijetnjama nametnuli taj sustav.
  I sad netko od tih istih očekuje da promjene stanje?!