Pratite nas

BiH

Šest institucija BiH traži odobrenje za prijem novih radnika

Objavljeno

na

Šest institucija BiH traži odobrenje za prijem novih zaposlenih, a konačnu odluku o tome trebalo bi danas donijeti Vijeće ministara BiH, koje je praktično u tehničkom mandatu.

Zbog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) nova zapošljavanja u bh. institucijama zvanično su zamrznuta, no u praksi se iz godine u godinu povećava broj uposlenih. U 75 bh. institucija na kraju prošle godine bilo je 22.214 zaposlenih, a godinu ranije 22.174. Dodatna zapošljavanja, prema Zakonu o državnom budžetu, “dozvoljena su samo u izuzetnim slučajevima (novoosnovane institucije i slično”) i moguća su samo na osnovu odluka Vijeće ministara BiH.

Među šest institucija, o čijim zahtjevima bi danas trebalo da se izjašnjavaju ministri, nema novoosnovanih. Odobrenje za prijem novih uposlenika zatražili su Agencija za državnu službu BiH, Centralna izborna komisija, Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja, Centralna harmonizacijska jedinica Ministarstva financija i trezora BiH, ali i Uprava za indirektno oporezivanje i Sud BiH, koji su lani prednjačili po broju novozaposlenih.

Da li je Ministarstvo financija i trezora dalo pozitivno mišljenje na prijedloge odluka o novim zapošljavanjima u ovih šest institucija danas nismo uspjeli saznati, no u nevladinom sektoru procjenjuju da će ministri ove odluke usvojiti.

“Nema racionalnog opravdanja za dodatno zapošljavanje. Financijska dubioza u kojoj je BiH morala bi naložiti moratorij za prijem novih zaposlenika u javnom sektoru u narednih deset godina”, upozorio je Adis Arapović, menadžer Centara civilnih inicijativa, čiji konzultanti prate i rad Vijeća ministara.

Arapović tvrdi da novo zapošljavanje sadrži dvije skrivene poruke: to stvara opterećenje i po budžet za iduću godinu koji treba kreirati novi saziv vlasti, a predstavlja i pokušaj da dvije stranke, SDP i SNSD, osiguraju veće prisustvo u institucijama BiH u kojima, vjerovatno, neće biti dio vlasti u naredne četiri godine.

“Mjere štednje uvedene su zbog MMF-a, a u praksi vidimo da političke elite povećavaju ionako glomaznu administraciju. Izgleda da je jedino MMF-u stalo do toga da smanji javnu potrošnju”, ocijenio je Arapović.

Uprkos mjerama štednje, Vijeće ministara je već u toku ove godine odobrilo nova zapošljavanja. Ministarstvima pravde i civilnih poslova te Službi za zajedničke poslove institucija BiH ljetos je radi prijema novih radnika odobren novac iz budžetske rezerve – ukupno oko 317.000 KM. Dodatna zapošljavanja odobrena su i Odboru državne službe za žalbe i Fondu za povratak BiH, koji su za te namjene novac morali osigurati prestrukturiranjem vlastitih budžeta.

Novac iz budžetske rezerve zbog novog zapošljavanja u toku godine tražili su i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) i Ustavni sud BiH.

nezavisne/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Miloš Zeman: Bosni i Hercegovini prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama, te da to u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije.

Češki predsjednik je upozorio da taj novac ne služi da BiH postane bogatija, već da su to ulaganja u džamije, što može izazvati žarište vjerske netrpeljivosti.

“Četvorica predsjednika jasno su se složili da prije svega u BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama. Drago mi je da su moje kolege upozorile da to širenje u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije”, rekao je Zeman, prenose beogradski mediji.

On je nakon dvodnevnog summita šefova država Višegradske grupe u Seksardu, na jugu Mađarske, rekao da podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, ali da je Kosovo upitno zato što ga nisu priznale ni neke članice EU, prenosi Srna.

Predsjednici Poljske Andžej Duda, Češke Miloš Zeman, Slovačke Andrej Kiska i domaćin sumita, mađarski predsjednik Janoš Ader razgovarali su tijekom summita o problemima i eurointegraciji zapadnog Balkana i ocijenili da ulazak regije u Uniju treba podržati, potaknuti i ubrzati.

Predsjednik Zeman izjavio je na kraju summita da se u potpunosti slaže s idejom angažiranja da zapadni Balkan uđe u EU, ali je napomenuo da upitno ostaje Kosovo, pošto njegovu neovisnost nisu priznale sve članice EU, javila je češka agencija ČTK.

Predsjednik Češke protivnik je odluke tadašnje češke vlade da nakon nekoliko mjeseci prizna neovisnost Kosova i, kako je sam nedavno ponovio, odbija u Prištini imenovati veleposlanika.

>>> Predsjednik Češke Miloš Zeman: U BiH već vijore crne zastave Islamske države

 

facebook komentari

Nastavi čitati