Šestoaprilski cirkus u Sarajevu

92

Prvi april, međunarodni dan šale, ove godine je na području Sarajeva ozbiljnu konkurenciju dobio u šestom danu istog mjeseca. Dan kad su Titovi partizani zauzeli grad do danas se nastavio slaviti kao Dan grada Sarajeva.

Sljednica vojske koja je 1945. oslobodila najveći bosanski grad pokušala ga je ponovo oslobađati i 1992. s istim obilježjima na glavi. Ovaj put s manje uspjeha, osim dijela koji je nazvan Istočno Sarajevo, iz čega je nastala zlobna hercegovačka šala kako danas postoje dva Sarajeva: Istočno i Bliskoistočno. Unatoč svim povijesnim kontroverzama i nelijepim posljedicama i epilozima, veći dio grada 6. april obilježava Dan oslobođenja i Dan grada, kako nikada ne bi pali u zaborav oni koji su im omogućili da danas žive ovako slobodno i sretno.

Koliki je značaj tog datuma i koja je civilizacijska i multikulturna razina do danas postignuta zahvaljujući tom davnom temelju najbolje je izrazio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, rekavši kako je Sarajevo “grad ujedinjenih različitosti kakvima danas Evropa teži”. Ta izvrsna šala podsjeća na onu, nešto manje uspješnu, ali prihvatljivu kad je jedan Mostarac preko ljeta došao iz Švedske obići rodbinu i na pitanje kako je u Skandinaviji odgovorio – Ma, oni su trideset godina iza nas. – Kako to? – Pa kod njih je još dobro.

Šizofrena situacija između kukanja nad realnim stanjem i simboličkog slavljenja njegovih uzroka najjasnije se vidi na primjeru Sarajeva. Grad je, kao i cijela država, osiromašen, zapušten, nefunkcionalan, njime harače privilegirana manjina, primitivizam i nasilje. Svi smatraju da je stanje u državi loše, ali onda se bijes sručuje na onoga koji to kaže jasno i glasno. Biskup Pero Sudar je na jednoj konferenciji u Italiji u sklopu predavanja “BiH kao lakmus papir Europe” ovog tjedna izjavio kako je BiH umjetna država i umiruće društvo. Zanimljivo je kako je čaršijsko uho doseglo tako daleko i uhvatilo ga na Apeninskom poluotoku u verbalnom deliktu pa su njegovu izjavu sarajevski mediji počeli razvlačiti kao tobože skandaloznu. Potpuno je nejasno zašto.

Da je BiH umiruće društvo, to će se svi složiti. Nema nijednog društvenog aspekta u kojem se već desetljećima ne bilježi stagnacija. No, reći da je BiH umjetna država, to se valjda kosi s moralom i zdravim razumom pa bi trebalo biskupu objasniti sljedeće: Ne, BiH nije protektorat ni umjetna država. Svi su je željeli upravo ovakvu kakva jest. Svi Bošnjaci vole ovu BiH u svim njenim aspektima, naročito ljube Republiku Srpsku i većinske hrvatske kantone s njihovim znakovljem. Srbi obožavaju BiH, a pogotovo nogometnu reprezentaciju svoje države, koja nigdje nema tako toplu podršku kao u Banjaluci.

 Samo spominjanje trećeg entiteta bilo je dovoljno da ga se od počasnog Sarajlije degradira u rang papka i javno osramoti, barem u onom dijelu javnosti koji drži do odluka gradskih vlasti

Hrvati se, kako što je općepoznato, žene pod plavo-žutom zastavom BiH, koju smatraju najljepšom na svijetu. O općoj snazi i stabilnosti te zemlje, kojoj su radosno vječne temelje udarili Izetbegović, Milošević i Tuđman u američkoj vojnoj bazi, svjedoči i visoki predstavnik Inzko svojim čudesnim djelovanjem. Umjetne zemlje imaju vladare koje sami biraju, dok prirodnima i pravima poput BiH upravljaju predstavnici međunarodne zajednice, kontaktnih skupina i stranih ambasada. Samo krajnje zlonamjerna osoba poput biskupa Sudara može tvrditi da je dejtonska BiH umjetna zemlja. Srećom, budući da je BiH tako prirodna i jaka, takve joj izjave ionako ne mogu naštetiti.

Ulogu glavnog klauna ovogodišnjeg šestoaprilskog cirkusa odigrao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Širinu i toleranciju duha kojeg danas utjelovljuje sarajevsko Gradsko vijeće osjetio je prošlog tjedna. Samo mjesec dana nakon što je odlučilo imenovati Bandića počasnim građaninom Sarajeva i uručiti mu priznanje na svečanoj sjednici povodom Dana grada, Gradsko vijeće je opozvalo vlastitu odluku, što je slučaj bez presedana. Ta zapanjujuća odluka donesena je kao reakcija na intervju što ga je Bandić 10. ožujka dao televizijskoj mreži Al Jazeera. U njemu je izrekao sljedeće: “Bosna i Hercegovina kao demokratska zemlja tri konstitutivna naroda i, nadam se, uskoro i tri entiteta, da svatko ima mogućnost da izabere svoje predstavnike.” Samo spominjanje trećeg entiteta bilo je dovoljno da ga se od počasnog Sarajlije degradira u rang papka i javno osramoti, barem u onom dijelu javnosti koji drži do odluka gradskih vlasti. Pao je dakle zbog verbalnog delikta.

Nepredvidljivi Bandić, da li zbog političke intuicije, čiju ćemo dubinu mi obični smrtnici tek naknadno shvatiti, ili nedostatka obraza i samopoštovanja, nije se pomirio s odlukom da više nije “prava raja”. Na dan šege pojavio se u Sarajevu sa svitom i unatoč tome što mu je tjedan ranije sramotno oduzeto priznanje bio je gost svečane sjednice Gradskog vijeća povodom obilježavanja 6. aprila Dana oslobođenja i Dana grada Sarajeva. Bizarno je da je Ivo Komšić, maneken sarajevske multietničnosti, s govornice zaželio Bandiću dobrodošlicu, što je cijeloj toj farsi u Narodnom pozorištu dalo nadrealnu dimenziju.

Kao svojevrsnu utjehu jer nije počasni građanin Sarajeva, Bandiću je ujutro priznanje “doživotni član” uručio predsjednik HKD “Napredak” dr Franjo Topić. Tako “Napredak”, osim doživotnog predsjednika, sada ima i doživotnog člana. Drugim, običnim smrtnicima je članstvo valjda dano na određeno vrijeme, pa se mora produživati kao registracija automobila. Topić se, inače, proslavio izjavama poput one kad je u Zagrebu na pitanje “kako je u Sarajevu” odgovorio – meni dobro!, biserom kako Hrvati ni u Austriji nemaju političkih prava pa šta im fali, te plaćanjem oglasa preko cijele stranice u “Večernjem listu” novcem “Napretka” kako bi javnosti nabrojao lokalne radijske stranice i folklorna društva Hrvata u BiH, da bi ih po tu visoku cijenu uvjerio kako im “ništa ne fali”.

Nakon što je ovjekovječen u “Napretku”, Bandić se sa skupinom jarana prošetao Sarajevom. Uz doživotnog Topića, besmrtnog Ćiru Blaževića i vječnog Bandića, najozbiljnji dio ekipe koja se smucala između Vječne vatre i Baščaršije bio je glumac, političar i hrvatski državljanin Emir Hadžihafizbegović. Falila je još Jasmila Žbanić pa da, računajući na sredstva Hrvatskog audio-vizualnog centra, padne dogovor o snimanju filma “Bandić brani Sarajevo”.

Nino Raspudić l nezavisne.com

facebook komentari

 • cleuna

  E “moj” Bandiću,nakon što su te popljuvali ti im došao zahvaliti na tome.
  I sve to u društvu prevrtljivog Ćire koji više ni sam ne vjeruje u ono što priča i “multi-kulti Ante” kojemu je za pljuvanje po Hrvatskoj,Ostoja Ranković kao priznanje,osobno uručio Hrvatsku putovnicu.
  Uistinu,samo je još falila Žbanićka pa da se i ti opšteniš jednim prigodnim čekom,samo zato da bi raji dokazao da si koliko-toliko normalan Hrvat.

  • peppermintt

   a čuj ima i to svoj štih, Bandić im na svoj način pokazuje kolko mu je bitno jel ima il nema nekakve nagrade.Domuz je to veliki, a nije ovima svejedno ne brini 🙂

   • cleuna

    Ali ovo uvlačenje.
    Komu,zašto i s kim?
    Pa to je iritirajuće za svakoga normalnog.

    • peppermintt

     ne znam je li uvlačenje, ali meni je skroz ok što je otišao. Iss cili bi bošnjakistan bio presretan da nije, tumačilo bi se a način da se možda pokajao za svoej izgovorene riči, a ovako Banda bez i riči opravdanja pozvan opet.
     A politika i normalo ne mre stajat u istoj rečenici

     • cleuna

      Njima svašta može stati u obraz,to je opće poznato.
      Ali ja bih volio da im je Bandić na malo izravniji način odgovorio na njihovo ponašanje.

     • peppermintt

      a kako bi ?

     • cleuna

      Sjećaš se da je u onom intervjuu vrlo jasno rekao da se nada skoroj uspostavi trećega entiteta.
      A one riječi u Sarajevu,da je njegova izjava izvučena iz konteksta,za mene je kao neka vrsta opravdanja i kajanja.
      Po meni bi bio pravi mangup da je rekao da stoji iza svega što je rekao a oni neka to tumače kako god žele.
      Sjeti se samo Izetbegovićeva intervjua Večernjem.

     • peppermintt

      jasno, igre bez granica, ali ovo oko Bandića je puno otvorilo očima mnogima koji ne kuže kakva je hinjska politika iz Sarajeva.

     • cleuna

      Slažem se,i upravo zbog toga meni nije nimalo žao što su mu uskratili titulu “počasnog građanina”.
      Samo se nadam da će i isti Bandić ubuduće voditi malo drugačiju politiku.
      Jer yebeš diplomaciju koja je uvijek na tvoju štetu.
      Ako itko,onda mi,Hrvati jako dobro znamo što nam je sve napravila naša kooperativna diplomacija.
      Posljedice takve diplomacije snosimo i danas,a iskreno,strah me je i za budućnost.

     • peppermintt

      i mene cleuna, sve nekakve multi kulti izjave ne mreš niš prokontati. Gledam ih dana svi se zadovoljno smješkaju na sajmu ko prava raja sad negdi lipo večeraju…
      problem je što je poklopljena slobodna rič, sve je upakirano stranački. Eto to me brine
      Iako niti najmanje ne sumnjam u inicijativu EU u rješavanju ove naše krize. Bit će bit pomaka, mora 🙂

     • cleuna

      Puno toga će biti jasnije nakon izbora za EU Parlament.
      I neki dan sam u dopisivanju s Lilith rekao da me veseli suradnja Štira i Picule po pitanju toga.
      Ovo za sajam si u pravu.
      Kada sam gledao sve one uštogljene face i izjave,smučilo mi se,kao što su mi se ogadili i svi predstavnici medija,koji danas Izmetbegoviću nisu postavili izravno pitanje o položaju Hrvata u BiH i politici koju provodi,nego su ga pustili da priča,opet o nekoj multi-kulti idili itd.
      Jer došlo je vrijeme da se napokon,na jedan “dodikovski” način zelembaćima uputi porula,kao da se jesno i glasno iznesu naši ciljevi.
      A ne ovako iritirajuće za nas,sve nekom linijom manjeg otpora a druga strana to nikako ne zaslužuje svojim postupcima.

     • peppermintt

      već je posve jasna inicijativa EU, samo što će se nakon izbora sve ažurirati
      Picula i Stier su dokaz kako politčko hrvastvo mora imati suradnju u pitanjima vitalnog nacionalnog interesa

      znaš da mene dodo ne fascinira ni u čemu, niti su mi bilo kad politički potezi Srba uzor niti mjera za bilo što. Meni je drago što smo mi miljama daleko ispred takve vrste. Znaš kad ću počet pozitivnije gledati na dodika ? kad krene u obračun s zločincima odgovornim za npr. Uborak
      a to će biti nikad.
      nažalost bezuvjetnom potporom nekih političkih skupina Hrvata, sirovom dodiku puno gubimo .
      jedanko tako puno gubimo radi platformaša
      samo zbijeni oko svojih ciljeva imamo kvalitetnu priliku.

     • cleuna

      Tako je,ali platformaši su nam najveća prijetnja.
      Koji Dodik?
      Ali mi smo na žalost,toliko politički oslabljeni i razjedinjeni da smo jednostavno,mimo svoje volje,gurnuti u “neko savezništvo” sa Srbima.

     • peppermintt

      naše interni gmizavci su nam najveći neprijatelji a sve radi osobnih interesa
      vidit ćemo kako će to ići, stranke su jako zatvorene za mladi kadar ali sve više i više ima interesa upravo od mladih 😉

     • mene je samo strah da mladi i ambiciozni brzo ne klonu i izgube nadu kad vide šta stare prdonje rade i kako sitne duše zadovoljavaju ‘svoje guzice’… ko kad je to vazda gladno. Bojim se da je mladima muka . i zagustilo im je

     • peppermintt

      zagustilo je svima
      proces je to lilith, ali sve glasnije se jasno veli što očekujemo od naših političara, otvaraju se i mediji ..sve je proces

     • U svakom slučaju se moramo konsolidirati i imati jedinstven stav u vezi nacionalnih i državnih interesa. Ovako jedni vide šansu sa šumskim medvjedom, drugi sa uškopljenim zečevima, platformaški dugoprstići vuku sebi… nikako naprid, a imamo vjetar u leđa od naših EU parlamentaraca…

     • slično je krešimir danas rekao.. kako se ti likovi fino slažu, mogli bi i mi naučit nešto od njih 🙂

     • peppermintt

      ali veliki problem imamo cleuna, uspjeli su nas rascijepiti na pola jedni daju potporu suradnji sa srbima drugi daju potporu muslimanima. I jendo i drugo je pogubno mi jedino složni moramo stajati iza svojih interesa.

     • cleuna

      Naravno.
      Samo netko naivan može računati na iskrenu dobronamjernost Srba kada zagovaraju uspostavu trećega.
      Znamo zašto to rade.
      Ali činjenica je da su nam zeleni sada veća ,zapravo glavna prijetnja jer izravno rade na nestanku Hrvata iz BiH.
      Ali i od jednih i od drugih opasniji razni “Lijanovići,Jurišići,Markešići,Topići itd..
      A ni Raguž me ne veseli.

     • lako bi da smo rascijepljeni na pola.. podijeljeni smo na više dijelova.. trebamo spomenuti unutarnje nametnike da ne kažem neprijatelje! disu platformaši, kukići .. isl

     • mittel

      Posle bu rekel da su krivo čuli, kao i ono sa valterovim, odnosno titovim bedžom … da su i kamere koje su snimile bedž na njegvom reveru na Bundeku u Zagrebu na proslavi antifašizma ”krivo” vidjele … ”U ime oca i sina i duha svetoga … nisam nosio bedž!”, rekao je novinarima.

     • to se slažem! Nikakve skrivene poruke.. direkt u brk!

     • cleuna

      Ma nego.
      Jer nezahvalna i bezobrazna bagra samo taj način razgovora razumije.

     • razumiju oni i suptilnije načine , samo se prave mutavi i glupi, zato im treba naglas reć što ih sljeduje! i slažem se s tobom!

     • spustio im ga je Bandić ovim dolaskom, sad jeli to namjerno učinio ili ne, onako ima i toga da mu je stalo do kakve takve ‘promocije’.. Meni je gori ćiro.. On priča svakome šta mu paše, jedno priča neki dan na radiju u bosni, prije toga drugo u hrvatskoj.

     • cleuna

      Ma pusti Ćiru,njega se odavno ne doživljava ozbiljno.

     • Nebitan je Ćiro, njega sam samo spomenuo u kontekstu tog mentaliteta i psihoprofila!
      Medo igra kako cigan svira

     • cleuna

      Poznajem čovjeka koji osobno i jako dobro poznaje tu senilnu i prevrtljivu budaletinu.
      Kaže,”Ćiro je po potrebi,u stanju biti što god hoćeš ako su u pitanju njegovi interesi,za novac je spreman učiniti sve ono što onaj tko ga plaća od njega zatraži,do podne će se križati,poslije podne će se krstiti a navečer će klanjati,ovosi tko ponudi više”.

     • ne moram ga osobno poznavati, ali i ja sam se u to uvjerio , vidio i čuo svojim osjetilima!

     • peppermintt

      ĆIro je naš mostarski prijatelj, sin mu je oženio mostarku 🙂

     • ta će ga uriktat! 🙂 jel se namirio na đavla? 😉

     • cleuna

      Imam ja jednu blizu,svekrva joj kaže da “pogledom kiseli mliko a pričešćuje se s balkona”.:)

     • peppermintt

      i ti cleuna neću ti ovo “halalit ” nek znaš
      :)))

     • cleuna

      Bombončiću,znaš da nisam sklon generaliziranju.:):):)
      A ova o kojoj je riječ nije Mostarka,odavde je ,samo sam htio reći da se čovjek (kako je to rekao Lilith) može namirit na đavla.

      Svekrva joj je do njezina dolaska bila apsolutni šampion u verbalnim duelima…porazila je cijelo susjedstvo.
      A možeš mislit kakva je ova kada je svekrva jednom rekla da bi “UNPROFOR u njihovom hodniku trebao postaviti šator” da je čuva od đavla.:):):) A “komšiluk” viče, “aha,namirila se kosa na brus”.

     • peppermintt

      dobra, prava ::)
      podsjeti me na vic, došla nevista u kuću i svekrva odmah uvodi red i veli znaš nevista u mene ti je vako, ujutro kad ustaneš ako mi je mesliđan za desnim uvom moš kako oćeš ali ako mi je mesliđan za livim uvom e onda se dobro pazi
      a neva njoj odgovara, zanš u mene ti je vako, ja ti ujutro maznem jednu lozu i lipo me zaboli za kojin uvom je tebi mesliđan
      :))

     • cleuna

      Dobar :)))

     • peppermintt

      srićom nije, mala je odrastala u Njemačkoj :)) pa se ublažila

      e jesi neki a crka bi da te mostarka oće sam pogledat 😛 :)))))

     • peppermintt

      ali ne znači to da je loš:) Meni je drag na svoj način

     • cleuna

      Nažalost,po prvi put,ja s tobom ne mogu podijeliti mišljenje.

     • peppermintt

      razumim ja tebe cleuna, ali opet velim mi priviše očekujemo od njega. On nije nikakva moralna vertikala , a napose ne na nacionalnoj razini 🙂

     • cleuna

      Kažem,jedan obični cirkusant koji će prije podne provesti u razmišljanju da pogodi ono što ti paše,a poslije podne ti to priča i misli da mu vjeruješ,mada on sam sebi ne vjeruje.

     • peppermintt

      upravo tako, mi imamo naviku posve neutemeljeno idealizirati neke osobe. Ćiro je izvrstan u svom poslu, vrstan je zabavljač i to je to ne tirba mu niti davati veću težinu

     • cleuna

      On je cirkusant,plaćen od Bošnjačkoga lobija da u ova turobna vremena malo uveseljava raju diljem Bosne.

     • nisam vidio odavno neku reklamu da je snimio.. jurkotić ga malo nagazi, ali inače mi je ćiro ispao iz vidokruga!…

     • mittel

      Ma to Bandić oponaša Josipovića, samo, umjesto u Beogradu, to bezkičmenjaštvo manifestira u Sarajevu …ulagivanje onima koji najviše Hrvate tlače – da se vidi sve do Bruxellesa, Londona i Washingtona …

 • cleuna

  E “moj” Bandiću,nakon što su te popljuvali ti im došao zahvaliti na tome.
  I sve to u društvu prevrtljivog Ćire koji više ni sam ne vjeruje u ono što priča i “multi-kulti Ante” kojemu je za pljuvanje po Hrvatskoj,Ostoja Ranković kao priznanje,osobno uručio Hrvatsku putovnicu.
  Uistinu,samo je još falila Žbanićka pa da se i ti opošteniš jednim prigodnim čekom,samo zato da bi raji dokazao da si koliko-toliko normalan Hrvat.

  • peppermintt

   a čuj ima i to svoj štih, Bandić im na svoj način pokazuje kolko mu je bitno jel ima il nema nekakve nagrade.Domuz je to veliki, a nije ovima svejedno ne brini 🙂

   • cleuna

    Ali ovo uvlačenje.
    Komu,zašto i s kim?
    Pa to je iritirajuće za svakoga normalnog.

    • peppermintt

     ne znam je li uvlačenje, ali meni je skroz ok što je otišao. Iss cili bi bošnjakistan bio presretan da nije, tumačilo bi se a način da se možda pokajao za svoej izgovorene riči, a ovako Banda bez i riči opravdanja pozvan opet.
     A politika i normalo ne mre stajat u istoj rečenici

     • cleuna

      Njima svašta može stati u obraz,to je opće poznato.
      Ali ja bih volio da im je Bandić na malo izravniji način odgovorio na njihovo ponašanje.

     • peppermintt

      a kako bi ?

     • cleuna

      Sjećaš se da je u onom intervjuu vrlo jasno rekao da se nada skoroj uspostavi trećega entiteta.
      A one riječi u Sarajevu,da je njegova izjava izvučena iz konteksta,za mene je kao neka vrsta opravdanja i kajanja.
      Po meni bi bio pravi mangup da je rekao da stoji iza svega što je rekao a oni neka to tumače kako god žele.
      Sjeti se samo Izetbegovićeva intervjua Večernjem.

     • peppermintt

      jasno, igre bez granica, ali ovo oko Bandića je puno otvorilo očima mnogima koji ne kuže kakva je hinjska politika iz Sarajeva.

     • cleuna

      Slažem se,i upravo zbog toga meni nije nimalo žao što su mu uskratili titulu “počasnog građanina”.
      Samo se nadam da će i isti Bandić ubuduće voditi malo drugačiju politiku.
      Jer yebeš diplomaciju koja je uvijek na tvoju štetu.
      Ako itko,onda mi,Hrvati jako dobro znamo što nam je sve napravila naša kooperativna diplomacija.
      Posljedice takve diplomacije snosimo i danas,a iskreno,strah me je i za budućnost.

     • peppermintt

      i mene cleuna, sve nekakve multi kulti izjave ne mreš niš prokontati. Gledam ih dana svi se zadovoljno smješkaju na sajmu ko prava raja sad negdi lipo večeraju…
      problem je što je poklopljena slobodna rič, sve je upakirano stranački. Eto to me brine
      Iako niti najmanje ne sumnjam u inicijativu EU u rješavanju ove naše krize. Bit će bit pomaka, mora 🙂

     • cleuna

      Puno toga će biti jasnije nakon izbora za EU Parlament.
      I neki dan sam u dopisivanju s Lilith rekao da me veseli suradnja Štira i Picule po pitanju toga.
      Ovo za sajam si u pravu.
      Kada sam gledao sve one uštogljene face i izjave,smučilo mi se,kao što su mi se ogadili i svi predstavnici medija,koji danas Izmetbegoviću nisu postavili izravno pitanje o položaju Hrvata u BiH i politici koju provodi,nego su ga pustili da priča,opet o nekoj multi-kulti idili itd.
      Jer došlo je vrijeme da se napokon,na jedan “dodikovski” način zelembaćima uputi porula,kao da se jesno i glasno iznesu naši ciljevi.
      A ne ovako iritirajuće za nas,sve nekom linijom manjeg otpora a druga strana to nikako ne zaslužuje svojim postupcima.

     • peppermintt

      već je posve jasna inicijativa EU, samo što će se nakon izbora sve ažurirati
      Picula i Stier su dokaz kako politčko hrvastvo mora imati suradnju u pitanjima vitalnog nacionalnog interesa

      znaš da mene dodo ne fascinira ni u čemu, niti su mi bilo kad politički potezi Srba uzor niti mjera za bilo što. Meni je drago što smo mi miljama daleko ispred takve vrste. Znaš kad ću počet pozitivnije gledati na dodika ? kad krene u obračun s zločincima odgovornim za npr. Uborak
      a to će biti nikad.
      nažalost bezuvjetnom potporom nekih političkih skupina Hrvata, sirovom dodiku puno gubimo .
      jedanko tako puno gubimo radi platformaša
      samo zbijeni oko svojih ciljeva imamo kvalitetnu priliku.

     • cleuna

      Tako je,ali platformaši su nam najveća prijetnja.
      Koji Dodik?
      Ali mi smo na žalost,toliko politički oslabljeni i razjedinjeni da smo jednostavno,mimo svoje volje,gurnuti u “neko savezništvo” sa Srbima.

     • peppermintt

      naše interni gmizavci su nam najveći neprijatelji a sve radi osobnih interesa
      vidit ćemo kako će to ići, stranke su jako zatvorene za mladi kadar ali sve više i više ima interesa upravo od mladih 😉

     • mene je samo strah da mladi i ambiciozni brzo ne klonu i izgube nadu kad vide šta stare prdonje rade i kako sitne duše zadovoljavaju ‘svoje guzice’… ko kad je to vazda gladno. Bojim se da je mladima muka . i zagustilo im je

     • peppermintt

      zagustilo je svima
      proces je to lilith, ali sve glasnije se jasno veli što očekujemo od naših političara, otvaraju se i mediji ..sve je proces

     • U svakom slučaju se moramo konsolidirati i imati jedinstven stav u vezi nacionalnih i državnih interesa. Ovako jedni vide šansu sa šumskim medvjedom, drugi sa uškopljenim zečevima, platformaški dugoprstići vuku sebi… nikako naprid, a imamo vjetar u leđa od naših EU parlamentaraca…

     • slično je krešimir danas rekao.. kako se ti likovi fino slažu, mogli bi i mi naučit nešto od njih 🙂

     • peppermintt

      ali veliki problem imamo cleuna, uspjeli su nas rascijepiti na pola jedni daju potporu suradnji sa srbima drugi daju potporu muslimanima. I jendo i drugo je pogubno mi jedino složni moramo stajati iza svojih interesa.

     • cleuna

      Naravno.
      Samo netko naivan može računati na iskrenu dobronamjernost Srba kada zagovaraju uspostavu trećega.
      Znamo zašto to rade.
      Ali činjenica je da su nam zeleni sada veća ,zapravo glavna prijetnja jer izravno rade na nestanku Hrvata iz BiH.
      Ali i od jednih i od drugih opasniji razni “Lijanovići,Jurišići,Markešići,Topići itd..
      A ni Raguž me ne veseli.

     • lako bi da smo rascijepljeni na pola.. podijeljeni smo na više dijelova.. trebamo spomenuti unutarnje nametnike da ne kažem neprijatelje! disu platformaši, kukići .. isl

     • mittel

      Posle bu rekel da su krivo čuli, kao i ono sa valterovim, odnosno titovim bedžom … da su i kamere koje su snimile bedž na njegvom reveru na Bundeku u Zagrebu na proslavi antifašizma ”krivo” vidjele … ”U ime oca i sina i duha svetoga … nisam nosio bedž!”, rekao je novinarima.

     • to se slažem! Nikakve skrivene poruke.. direkt u brk!

     • cleuna

      Ma nego.
      Jer nezahvalna i bezobrazna bagra samo taj način razgovora razumije.

     • razumiju oni i suptilnije načine , samo se prave mutavi i glupi, zato im treba naglas reć što ih sljeduje! i slažem se s tobom!

     • spustio im ga je Bandić ovim dolaskom, sad jeli to namjerno učinio ili ne, onako ima i toga da mu je stalo do kakve takve ‘promocije’.. Meni je gori ćiro.. On priča svakome šta mu paše, jedno priča neki dan na radiju u bosni, prije toga drugo u hrvatskoj.

     • cleuna

      Ma pusti Ćiru,njega se odavno ne doživljava ozbiljno.

     • Nebitan je Ćiro, njega sam samo spomenuo u kontekstu tog mentaliteta i psihoprofila!
      Medo igra kako cigan svira

     • cleuna

      Poznajem čovjeka koji osobno i jako dobro poznaje tu senilnu i prevrtljivu budaletinu.
      Kaže,”Ćiro je po potrebi,u stanju biti što god hoćeš ako su u pitanju njegovi interesi,za novac je spreman učiniti sve ono što onaj tko ga plaća od njega zatraži,do podne će se križati,poslije podne će se krstiti a navečer će klanjati,ovosi tko ponudi više”.

     • ne moram ga osobno poznavati, ali i ja sam se u to uvjerio , vidio i čuo svojim osjetilima!

     • peppermintt

      ĆIro je naš mostarski prijatelj, sin mu je oženio mostarku 🙂

     • ta će ga uriktat! 🙂 jel se namirio na đavla? 😉

     • cleuna

      Imam ja jednu blizu,svekrva joj kaže da “pogledom kiseli mliko a pričešćuje se s balkona”.:)

     • peppermintt

      i ti cleuna neću ti ovo “halalit ” nek znaš
      :)))

     • cleuna

      Bombončiću,znaš da nisam sklon generaliziranju.:):):)
      A ova o kojoj je riječ nije Mostarka,odavde je ,samo sam htio reći da se čovjek (kako je to rekao Lilith) može namirit na đavla.

      Svekrva joj je do njezina dolaska bila apsolutni šampion u verbalnim duelima…porazila je cijelo susjedstvo.
      A možeš mislit kakva je ova kada je svekrva jednom rekla da bi “UNPROFOR u njihovom hodniku trebao postaviti šator da je zaštiti od đavla”.:):):) A “komšiluk” viče, “aha,namirila se kosa na brus”.

     • peppermintt

      dobra, prava ::)
      podsjeti me na vic, došla nevista u kuću i svekrva odmah uvodi red i veli znaš nevista u mene ti je vako, ujutro kad ustaneš ako mi je mesliđan za desnim uvom moš kako oćeš ali ako mi je mesliđan za livim uvom e onda se dobro pazi
      a neva njoj odgovara, zanš u mene ti je vako, ja ti ujutro maznem jednu lozu i lipo me zaboli za kojin uvom je tebi mesliđan
      :))

     • cleuna

      Dobar :)))

     • peppermintt

      srićom nije, mala je odrastala u Njemačkoj :)) pa se ublažila

      e jesi neki a crka bi da te mostarka oće sam pogledat 😛 :)))))

     • peppermintt

      ali ne znači to da je loš:) Meni je drag na svoj način

     • cleuna

      Nažalost,po prvi put,ja s tobom ne mogu podijeliti mišljenje.

     • peppermintt

      razumim ja tebe cleuna, ali opet velim mi priviše očekujemo od njega. On nije nikakva moralna vertikala , a napose ne na nacionalnoj razini 🙂

     • cleuna

      Kažem,jedan obični cirkusant koji će prije podne provesti u razmišljanju da pogodi ono što ti paše,a poslije podne ti to priča i misli da mu vjeruješ,mada on sam sebi ne vjeruje.

     • peppermintt

      upravo tako, mi imamo naviku posve neutemeljeno idealizirati neke osobe. Ćiro je izvrstan u svom poslu, vrstan je zabavljač i to je to ne tirba mu niti davati veću težinu

     • cleuna

      On je cirkusant,plaćen od Bošnjačkoga lobija da u ova turobna vremena malo uveseljava raju diljem Bosne.

     • nisam vidio odavno neku reklamu da je snimio.. jurkotić ga malo nagazi, ali inače mi je ćiro ispao iz vidokruga!…

     • mittel

      Ma to Bandić oponaša Josipovića, samo, umjesto u Beogradu, to bezkičmenjaštvo manifestira u Sarajevu …ulagivanje onima koji najviše Hrvate tlače – da se vidi sve do Bruxellesa, Londona i Washingtona …