Pratite nas

BiH

Shema ‘Leutar’ napravljena da optuži Hrvate i skrene istragu

Objavljeno

na

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH, nedavno je gostujući u emisiji “Centralni dnevnik” Senada Hadžifejzovića FACE TV-a vrlo otvoreno i izravno govorio o politički montiranim optužnicama i nedopustivom utjecaju politike na pravosuđe u BiH. Evo vam ekskluzivna informacija koju sam dobio ovih dana, tiče se pokojnog zamjenika ministra unutarnjih poslova FBiH Joze Leutara. Zatvorenik iz zeničkog zatvora piše institucijama BiH i pravi shemu tko je odgovoran za ubojstvo Leutara. U pitanju je netko tko je odgovoran za najgora kaznena djela, mislim da je osuđen na više od 20 godina…

Dakle, on piše tijelima koja to relevantno sagledavaju i između ostalog spomene moje ime. Ja sam se na to nasmijao, međutim, kad razgovaram s ozbiljnim ljudima, oni kažu “nije to baš za smijeh, tu treba reagirati”. Tako se nešto prema meni radilo i prije petnaest godina. – Moje pitanje nije to što je taj čovjek nešto napisao. Moje pitanje je tko ga je natjerao da to napiše? A to je netko iz institucija ove države, iz sadašnje vlasti… E, to ćemo morati otkriti. Morat ćemo kazati javnosti tko to radi. Jer tko tako nešto, takve stvari, pakira predsjedniku države, zamislite što je spreman uraditi običnom malom čovjeku. To su ozbiljne stvari. Netko tko je to napakirao, morat će odgovarati, kazao je Čović.

Večernji list objavljuje shemu koju je zatvorenik Mensur Hožić iz KPZ-a Zenica poslao SIPA-i i Tužiteljstvo. U svom pismu navodi kako je bio u vezi s kriminalcima i da zna cijelu hobotnicu oko ubojstva Joze Leutara. Tužiteljstvo i SIPA su dobili ovo pismo, a s njim su upoznate i druge institucije. Ovaj osuđenik navodi i kako surađuje s policijskim i istražnim organima i kako je svjedok u slučaju Leutar. Shema koja je nacrtana dovodi Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH u vezu s najtežim kriminalcima poput Nasera Keljmendija i Ramiza Delalića. Navodi se i iznos koji je navodno po tvrdnjama ovog osuđenika dobio Dragan Čović od Nasera Keljmendija, a riječ je od 750.000 eura. Kao nalodgodavca atentata označava Ivicu Primorca jer je po njegovim navodima ušao u trag švercu oružja kojeg su radili Naser Keljmendi, Ramiz Delalić, Zoran andabak, Ivan Andabak, Vinko Primorac i niz drugi imena. Opisuje i radnje za koju su pojedinci bili zaduženi. Zanimljivo je kako se ispod svakog Hrvata na ovoj shemi napominje da je bio HVO ili HDZ.

Iz svega navedenog se potavlja pitanje zašto je osuđenik Hodžić napisao pismo, te tko ga je na to natjerao.

Motiv slanja sheme je očit iz pisama koje je osuđenenik Hodžić priložio uz shemu, a to je premještaj iz zeničkog zatvora.

Tko je nalodgodavac ovakve montirane optužbe istražuje se, ali je očito da netko želi istragu skrenuti u drugi smjer. Ako je svjedok u slučaju Leutar onda nije bilo potrebe da shemu šalje SIPA-i i Tužiteljstvu s kojima surađuje. Slično je bilo i s Merimom Galijatović koji je javnosti u BiH postao poznat kao ključni svjedok u procesu protiv šest optuženih za ubojstvo Joze Leutara 1999. godine. Sud je zaključio kako je njegov iskaz ocijenjen kao nepouzdan i kontradiktoran.

Montirane optužnice u BiH nisu novost, služe kao pritisak na određene osobe, ovisno od situacije, prigode i trenutka. Hrvatski kadrovi bili su meta dugi niz godina.

Atentat na Jozu Leutara nije istražen, niti su otkrivene ubojice ni nakon 16 godina.

Otvoreno je i zatvoreno niz istraga, bez rezultata. Opruživani su Hrvati i za ovaj slučaj, kao i u ovoj shemi koju je poslao osuđenik za teška kaznena djela. Baš kao i slučaj Čaušević u kojem se u svakom novom islazu pokušava optužiti Čovića, njemu bliske suradnike, obitelj. Tužiteljstvo BiH je s Kemalom Čauševićem koji je optužen za najveću poslijeratnu pljačku u BiH dogovara kako bi otkrio imena umješanih u kriminal. Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje, kojeg zajedno sa još 53 lica sumnjiče da je budžetu BiH nanio štetu veću od dvije milijarde konvertibilnih maraka, u svom iskazu optužio je neke od vodećih bh. političara za nezakonitosti preko UIO. Mjenjali su se i iskazi kako smo i ovavili. Čaušević je izašao na slobodu u zamjenu za optužbe. Ali ne optužuje stvarne sudionike, nego njih štiti u dogovoru s tužiteljima, a optužuje Čovića i druge političare kako bi ih se diskreditiralo. Čaušević za kriminala nije još ni osuđen, a optužuje člana Predsjedništva BiH bez ikakvih dokaza i to se javno objavljuje. Sprega politike i pravosuđa u BiH je očita iz iz ove sheme koju je poslao osuđenik, ali nije isključeno gledajući prijašnje montirane procese da i sama postane dokaz.

[ad id=”40551″]

bihp3  p2 p1

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Klub Hrvata u Domu naroda oštro osuđuje konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika

Objavljeno

na

Objavio

Izaslanici Doma naroda Parlamenta FBIH su izabrani dužnosnici sa dvostrukim legitimitetom i kao takvi prvenstveno odgovaraju narodima i građanima koji su ih  birali. S obzirom na kompleksnu političku situaciju, smatramo krajnje neprimjerenom i neodgovornom ovu višemjesečnu medijsku hajku na ovaj Dom, prvenstveno hrvatske izaslanike ali i sve druge.

Kao Klub Hrvata, oštro osuđujemo konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika općenito, posebice izaslanika, predsjedateljice Bradara te članova njenog ureda.

Pojedini mediji su u posljednjih nekoliko mjeseci, više puta iznosili netočne, neprovjerene a posebice nedokazanetvrdnje koje krajnje diskriminiraju gore navedene osobe očito s ciljem krajnjeg narušavanja njihova integriteta.

Posebno zabrinjava korištenje informacija točnije navoda od „neimenovanih izvora“  koji dolaze iz Parlamenta FBIH ili konkretnije Doma naroda. Krajnje je neprimjereno, pa čak i nedozvoljeno iznošenje bilo kakvih osobnih podataka vezanih za izaslanike bez njihova dopuštenja pa čak i znanja a posebice namjerno puštanje određenih službenih akata u javnost.

S tim u vezi, glede posljednjih u nizu napada koji se dogodio prije nekoliko dana, odgovorno tvrdimo da ni jedan izaslanik iz Kluba Hrvata ne prima dupli paušal, nadalje, kako bi preduhitrili sve buduće napade kojih će ne sumnjamo biti jer je kampanja za pojedine očito počela, odgovorno tvrdimo da ni jedan član ovoga Kluba ne zloupotrebljava niti jedno od svojih, zakonom mu pripadajućih prava.

I na kraju, glede unitarističke koncepcije i želja određenih izaslanika da se Dom naroda ukine, pozivamo ih da vrate mandate u istom jer nije u redu da predstavljaju i sjede u instituciji za koju smatraju da nije potrebna. Klub Hrvata vrlo dobro zna koja je svrha ovog Doma, koga i zašto naši izaslanici predstavljaju i to će odgovorno činiti i dalje, stoji u priopćenju Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BIH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Parlament Federacije BiH: Jedinstveni registar branitelja dobio zakonski okvir

Objavljeno

na

Objavio

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji danas je dobio podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, čime je usvojen u oba doma ovog parlamenta.

Između ostalog, tim zakonom je data definicija jedinstvenog registra branitelja za koji federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević kaže da je neophodan kako bi se uredila ta oblast, a da ga traže i branitelji.

– Smatramo da je opravdan zahtjev branitelja i da javnost mora znati tko, šta i na osnovu čega prima. Želimo da znamo tko je šta dobio, stan, prostor, bespovratna sredstva da možemo pomoći onima koji nisu dobili pomoć, zato nam treba zakonski okvir uspostave registra – rekao je Bukvarević na sjednici Doma naroda.

Istaknuo je da će podaci iz registra biti dostupni svim institucijama da bi se došlo do branitelja koji su u stanju potrebe. Federalna vlada krajem travnja ove godine utvrdila je i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, čime je omogućena i provedba presuda Ustavnog suda FBiH od 4. svibnja 2005. i 1.  listopada 2013. godine.

Ujedno, u objašnjenju stoji da je ovim izvršena preporuka Komiteta za ljudska prava UN-a koji je BiH naložio ukidanje obaveze članovima porodice da svoje nestale srodnike proglase mrtvim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Brisana je odredba prema kojoj su članovi porodice nestalog borca bili dužni da nestalog proglase umrlim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Izmjene i dopune definiraju ko se smatra braniteljem, organizatorom otpora, dobrovoljcem, veteranom Domovinskog rata, jer su ovi pojmovi presudom Ustavnog suda FBiH proglašeni neustavnim.

Propisani su uvjeti pod kojim se stiče status ratnog i mirnodopskog vojnog invalida.   Date su i definicije obitelji poginulog, umrlog ili nestalog branitelja i obitelji umrlog vojnog invalida.   S 15 na 30 dana je produžen rok za pokretanje postupka po nastaloj promjeni, a propisana je mogućnost dokazivanja činjenica okolnosti stradanja u upravnom postupku.   Dopunjen je član 44. Zakona tako da se, pored vojne dokumentacije, uvjerenje izdaje i na osnovu pravosnažnog rješenja donesenog u skladu sa članom 43. Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.   Nova je i odredba da okolnosti nastanka ili pogoršanja oboljenja utvrđuje Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta FBiH dobio je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji.   Izmjena je predložena jer je Ustavni sud Federacije BiH presudom od 7. studenog 2012. godine utvrdio da prvi član ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovu ratnog priznanja ili odlikovanja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH.

Prijedlogom zakona brisana je osporena odredba po kojoj je ostvarivanje prava bilo uvjetovano prihodovnim cenzusom, čija je primjena počela 1. svibnja 2010. godine. (Fena)

facebook komentari

Nastavi čitati