Sindikati u Mostaru najavljuju val prosjeda zbog krize

  0

  Val prosvjeda najavljuju sindikati u Mostaru nakon što je postalo izvjesno kako se neće moći isplatiti plaće i druge obveze zbog nemogućnosti donošenja proračuna u Mostaru u kojemu je suspendirano gradsko vijeće jer nisu održani izbori u listopadu 2012. godine.

  Kako u ponedjeljak navode mediji u Mostaru, gradonačelnik Ljubo Bešlić je prije nove godine prema proceduri predložio gradskome vijču donošenje odluke o privremenom financiranju. Gradsko vijeće koje je suspendirano odlukom visokog predstavnika međunarodne zajednice Valentina Inzka i središnjeg izbornog povjerenstva ne može zasjedati i donijeti odluku zbog čega se u opasnost dovode brojni uposlenici gradskoh institucija.

  [quote]”Moram reći da me je strah i pomisliti što će se dogoditi ako razum ne prevlada i ako se ne pronađe model za usvajanje gradskog proračuna bez kojeg je život u Mostaru nemoguć”, rekla je predsjednica Sindikata javne ustanove Dječji vrtići Mostar Dajana Golemac.[/quote]

  Dodala je kako neusvajanje proračuna vodi do potpunog kolapsa. Iz sindikata vatrogasaca najavili su prosvjede upozoravajući da neće dopustiti prošlogodišnji scenarij po kojemu su im kasnile čak tri plaće. Ljubo_Beslic

  “Ljudi u Mostaru su dovedeni do ruba očaja i sada moraju krenuti u borbu za goli opstanak”, rekao je predsjednik Sindikata mostarskih vatrogasaca Azur Čomor.

  Prosvjede su djelatnici javnog komunalnog poduzeća Komos najavili za 8. siječnja, a s njima bi mogli prosvjedovati i predstavnici škola koje nemaju novac za prijevoz učenika i grijanje prostorija.

  Mostar je jedini u BiH gdje nisu nisu održani lokalni izbori u listopadu 2012. godine jer je ustavni sud te zemlje osporio izborne propise za grad na Neretvi.

  U međuvremenu je istekao mandat mostarskoga gradskog vijeća, a političari se čak 14 mjeseci ne mogu dogovoriti o promjeni izbornih pravila kako bi se izabrao novi saziv gradskog vijeća i izabrao novi gradonačelnik koji bi mogli donositi odluke i o financiranju gradskih institucija.

  Hina

  facebook komentari