Pratite nas

Hrvatska

Sinovčić na NK Zadru ‘uzeo’ 40 milijuna, a 22 na VOX-u

Objavljeno

na

Uz vlasnika NK Zadra istražitelji su uhitili bivšeg direktora Novicu Erlića, sadašnjeg Dalibora Zebića i šeficu Porezne Stoju MučajiReno Sinovčić u utorak je krenuo automobilom prema svojoj televiziji VOX. U jednom trenutku pred njega je izletio kombi s djelatnicima PNUKOK-a. Dogodio se i manji sudar. Malo nakon toga, oko sedam sati, Sinovčić je uhićen.

Okružili ga policajci

Okružilo ga je više od deset policajaca. Sinovčić nije pružao nikakav otpor. Istodobno, nekoliko kilometara dalje, policija je uhićivala i pretraživala po Poreznoj upravi i NK Zadru. Tamo je još sedam osoba lišeno slobode nakon višemjesečne istrage, a sumnjiči ih se za više djela – od zloporabe položaja i ovlasti preko utaje poreza, zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju do prijevare, krivotvorenja dokumenata… Kako neslužbeno doznajemo, Sinovčić se našao na meti istražitelja zbog privatizacije NK Zadra i predstečajne nagodbe VOX-a. Zbog pogodovanja Sinovčiću privedeno je i pet poreznika, a u tom kraku istrage spominje se šteta od oko tri milijuna kuna za porez te neprovedene ovrhe. Osim poreznika, privedeni su i bivši direktor NK Zadra Novica Erlić te današnji direktor Dalibor Zebić. Pojavila se i informacija da je uhićena i Stoja Mučaji, šefica Porezne uprave, no ona je novinarima rekla da nije uhićena, ali da je pozvana u policiju.

Zbog privatizacije NK Zadra Sinovčića su prozivali oporbeni vijećnici zadarskog Gradskog vijeća osporavajući njegove tvrdnje da mu klub duguje više od 40 milijuna kuna. Tvrdili su da je Sinovčić od NK Zadra za potrebe svojih tvrtki, VOX-a i zaštitarske službe, već izvukao 17 milijuna kuna. Kako neslužbeno doznajemo, taj navodni dug od 40 milijuna kuna nastao je zbog vrlo suspektnih Sinovčićevih zajmova igračima NK Zadra. Ta dugovanja igrača Sinovčiću, za koje istražitelji sumnjaju da su lažna, Sinovčić je kasnije iskoristio da bi predočio kako mu NK Zadar duguje više od 40 milijuna kuna te da bi ga privatizirao.

Klub je, kako se sumnja, Sinovčiću isplatio oko 11 milijuna kuna, dodatnih 15 milijuna isplaćeno je poduzećima povezanima s njim, dok je za oko devet milijuna kuna napravljen prijeboj s VOX-om. Tako je, sumnja se, Sinovčić na temelju nepostojećeg duga došao do 35 posto temeljenog kapitala te postao alfa i omega NK Zadra. Što se pak tiče nerazjašnjene nezakonite predstečajne nagodbe VOX-a, na to je upozoravala šefica zadarske Porezne uprave Stoja Mučaji. Ona je postavila pitanje uvećanih potraživanja u predstečajnoj nagodbi, a brojke koje su se spominjale mnoge su iznenadile. To se najviše odnosilo na potraživanje Dalibora Zebića, nekadašnjeg igrača i bivšeg trenera, a sada direktora NK Zadra, koji je prijavio da od VOX-a potražuje 22 milijuna kuna. Ukupna dugovanja VOX-a bila su 79 milijuna kuna. Povjerenik za predstečajnu nagodbu VOX-a bio je sada predsjednički kandidat Ivan Rude.

Najavio aktivnu obranu

– Istraga je tajna, ali znam pojedine detalje i sa sigurnošću mogu reći da moj branjenik nije kriv. Govori se o pustim milijunima, a on ne samo da nije uzeo ni lipe iz kluba i VOX-a nego je davao i svoj novac za njih – rekao je Andrej Korljan, Sinovčićev branitelj, koji je najavio da će se Sinovčić aktivno braniti.

Tijekom predstečajne nagodbe VOX-a, za koju se sada sumnja da je u njoj Ministarstvo financija oštećeno za pet milijuna kuna, a ostali vjerovnici za 51 milijun kuna, pojedini mediji upozoravali su na navodno prijateljstvo Sinovčića s Brankom Šegonom. Kad je riječ o privatizaciji NK Zadra, navodilo se pak da je Boris Lalovac kao predsjednik Povjerenstva za profesionalne sportske klubove odobrio Sinovčiću preuzimanje NK Zadra.

– Istrage su u tijeku, a informacije koje sam dobio iz javnosti ne komentiram dok su istrage u tijeku. Povjerenstvo za privatizaciju koje je radilo donosilo je odluke, ono je radilo zakonito, dalo je nadležnim institucijama u ovom slučaju da istraže to. Povjerenstvo nije moglo donijeti drugu odluku jer nije imalo zakonskih mogućnosti, nije imalo dokumente, ali je sumnjalo i tu sumnju proslijedilo je Državnom odvjetništvu – rekao je danas Lalovac.
Ispitano šestero, Sinovčić i S. Mučaji iskaz će dati u srijedu

Novica Erlić, bivši direktor NK Zadra, prvi je od osmorice osumnjičenika iz Zadra koji je danas oko 17.30 iz Zadra dovezen na ispitivanje u središte USKOK-a u Zagrebu. Pred istražiteljima se zadržao oko sat i pol vremena, nakon čega je odveden u policijski pritvor na Oranicama.

Koji sat nakon njega, u 20.45, na ispitivanje u USKOK dovezeni su i Dalibor Zebić, sadašnji direktor NK Zadar, a nekadašnji igrač i trener tog kluba te poreznik Marko Lozančić. Poslije njih dvojice, na ispitivanje u USKOK tijekom večeri trebali su biti i dovezeni i poreznici Željan Pejković, Vjekoslav Jurina i Irena Anić.

Što se pak tiče Rena Sinovčića i Stoje Mučaji, šefice Porezne uprave u Zadru, oni bi na ispitivanje u USKOK trebali biti dovezeni u srijedu. Nakon što svi osumnjičenici budu ispitani pred USKOK-om, očekuje se da će tijekom dana biti zakazano i istražno ročište na zagrebačkom Županijskom sudu. Na njemu bi sudac istrage trebao odlučivati o eventualnom USKOK-ovom zahtjevu za određivanje istražnog zatvora.

Hoće li pak USKOK istražni zatvor tražiti za sve osumnjičenike, koji su iz Zadra u Zagreb dovezeni nakon što su im pretraženi domovi, vozila i radna mjesta, znat će se nakon ispitivanja pred tužiteljima.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Obilježena 26. obljetnica osnivanja GS Oružanih snaga RH

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ J. Kopi

Svečana akademija povodom obilježavanja 26. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OS RH) održana je u velikoj dvorani Doma HV-a “Zvonimir” u Zagrebu, u utorak, 26. rujna 2017. godine.

Središnjoj svečanosti nazočili su izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i OSRH te brojni gosti i uzvanici, među kojima i bivši načelnici GSOS-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević ovom se prilikom zahvalio svim dosadašnjim načelnicima Glavnog stožera i rekao kako je svaki od načelnika u svom vremenu dao zajedno sa svojim timom doprinos u razvoju pobjedničke Hrvatske vojske. “Podizanje kvalitete života i rada naših ljudi naša je trajna zadaća.

Još značajnije bilo je napuštanje koncepta putujuće vojske. Hrvatska vojska mora biti u hrvatskim gradovima, među svojim narodom. Vratili smo Hrvatsku vojsku u Sinj, vraćamo je za manje od mjesec dana u herojski Vukovar.

Nastavljamo s vraćanjem vojske u Ploče, ali i naših Puma u njihov Varaždin”, poručio je Krstičević, zaključivši: “Biti vojnik danas je sve popularnije! Ovih dana primili smo treći uput dragovoljnih ročnika ove godine, i to po prvi put od uvođenja ovog oblika osposobljavanja 2008. godine.

U našim redovima ponosno čuvamo vrijednosti Domovinskog rata, kao trajan podsjetnik na povijesna dostignuća i junake koji su stvarali Hrvatsku. Posebno me raduje kada vidim naše vojnike koji u Hrvatskoj i u inozemstvu pokazuju vrhunsku sposobnost, motiviranost i stručnost u provedbi širokog spektra zahtjevnih zadaća”.

I ovom prigodom ministar Krstičević naglasio je važnost suradnje Ministarstva obrana i Oružanih snaga RH: “Sinergija koju smo ostvarili učvršćuje me u uvjerenju kako ćemo i naredne projekte kojima je cilj jačanje sigurnosti naše Hrvatske provesti na racionalan i efikasan način.

Zato vas pozivam da, kao i svi prethodnici u Glavnom stožeru kroz Domovinski rat do danas, nastavite istom energijom i motivom doprinositi snazi jedine nam domovine Hrvatske!”

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov u svom je obraćanju zahvalio potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću na iznimnom trudu i podršci, prilikom izrade i donošenja strateških dokumenata, ali i na ukupnoj potpori koju pruža Oružanim snagama. “Biti na čelu Hrvatske vojske koju smo zajednički stvarali u borbi za opstojnost hrvatskoga naroda iznimna je čast i odgovornost. Ponosan sam što sam i ja imenovanjem stao u red dosadašnjih načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske i Oružanih snaga, koji su svaki u svome vremenu dali veliki doprinos razvoju Hrvatske vojske i Oružanih snaga RH.

Oružane snage Republike Hrvatske izrasle su u respektabilnu vojnu silu koja uspješno izvršava sve svoje zadaće, kako u zemlji tako i širom svijeta”.

U izjavi za medije ministar Krstičević se osvrnuo na postignuća MORH-a u prvoj godini mandata te je istaknuo kako je ova Vlada napravila veliki iskorak u pogledu obrane i sigurnosti budućih naraštaja. “Mislim da smo zajedno, timski i u sinergiji, mnogo toga ostvarili i postigli. Nakon šest godina uzastopnog pada, sada imamo povećanje proračuna za  devet posto.

Dakle, u ovoj je godini za Oružane snage izdvojeno 350 milijuna kuna više, a za 2018. godinu očekuje se još 450 milijuna kuna”.

Napominjući da je u prvoj godini mandata ove Vlade, nakon petnaest godina, donijeta i Strategija nacionalne sigurnosti kao temeljni strateški dokument koji je potreban Hrvatskoj,  dodao je i da je započeta uspostava sustava domovinske sigurnost. “Ova je godina posebno posvećena vojniku, dočasniku i časniku. Mnogo je projekata u funkciji kvalitete života”, poručio je Krstičević, istaknuvši pritom važnost očuvanja vrijednosti Domovinskog rata koje Ministarstvo obrane i Oružane snage provode na razne načine kao što su imenovanje dvorana prema zaslužnim pojedincima i proslavljenim gardijskim brigadama te povratak vojske u Sinj, Vukovar, Varaždin i Ploče.

Posebno je istaknuo ulogu i doprinos Oružanih snaga u pomoći civilnom stanovništvu, napose u borbi protiv požara i poplava, zaključivši kako je hrvatski vojnik uvijek bio i bit će uz svoj narod, spreman brzo reagirati i pomoći kad god to zatreba.

Središnji događaj Svečane akademije bilo je uručenje odlikovanja, promaknuća,  pohvala i nagrada pripadnicima OS RH. Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović promaknula je u viši čin ukupno 137 časnica i časnika iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga te pohvalila šest djelatnica i djelatnika.

Načelnik Glavnog stožera OSRH promaknuo je 136 dočasnica i dočasnika, a pohvalio i nagradio 31 djelatnicu i djelatnika. Zamjenik načelnika Glavnog stožera nagradio je i pohvalio deset, dok je direktor Glavnog stožera pohvalio i nagradio dvoje pripadnika Oružanih snaga. Ministar obrane ukupno je pohvalio i nagradio osam djelatnica i djelatnika.

Povodom obilježavanja 26. obljetnice GS OS RH u jutarnjim je satima izaslanstvo MORH-a i OSRH-a predvođeno zamjenikom načelnika Glavnog stožera general-pukovnikom Dragom Matanovićem položilo vijenac na grobu preminulog bivšeg načelnika GS OS RH stožernog generala Janka Bobetka na gradskom groblju u Sisku.

Na zagrebačkom groblju Mirogoj izaslanstvo MORH-a i OSRH-a, koje je predvodio načelnik GS OS-a general zbora Mirko Šundov, položilo je vijence na grobovima preminulih bivših načelnika GS OS RH, stožernog generala Martina Špegelja i stožernog generala Zvonimira Červenka.

Uoči Svečane akademije u kapelici “Sv. Ivana Pavla II” služena je sveta misa, koju je predvodio vojni kapelan Marko Medo, a u sklopu svečanosti održan je i prigodan glazbeni program u kojem su nastupili Orkestar OS RH i Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” te solistica Barbara Suhodolčan.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska biskupska konferencija: Ne podržavamo Istanbulsku konvenciju

Objavljeno

na

Objavio

Iz ureda Hrvatske biskupske konferencije priopćeno je da su tijekom ovotjednog plenarnog zasjedanja biskupi razgovarali i o rezultatima javne rasprave o Istanbulskoj konvenciji.

Biskupi, kako se navodi, podupiru zakone koji štite žene i obitelji, ali ne podržavaju konvenciju jer smatraju da ona implementira i rodnu ideologiju.

Pozivaju sve odgovorne i javne djelatnike da, kako kažu, “ne podlegnu zavodljivim, nejasnim i upitnim ponudama po kojima se nekad izglasavaju zakoni”.

“Crkva se zauzima za slobodu pojedinaca i naroda i ne prihvaća nikakvu kolonizaciju koja bi zadirala u antropologiju na kojoj stvaramo i izgrađujemo svoj identitet.

Biskupi pozivaju sve odgovorne i javne djelatnike u društvu da ne podlegnu zavodljivim, nejasnim i upitnim ponudama po kojima se ponekad izglasavaju zakoni.

Europa, kao i Hrvatska, stoljećima je imala svoju filozofiju, antropologiju i etiku na koju se oslanjala politika i društveno djelovanje”, stoji u priopćenju s 55. plenarnog zasjedanja Sabora HBK.

Karolina Vidović Krišto za Kamenjar: Tri su ključna aspekta zašto je Istanbulska konvencija neprihvatljiva

facebook komentari

Nastavi čitati