SIP objavio konačne rezultate izbora u BiH – slijedi konstituiranje vlasti

0

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine objavilo je danas potvrđene konačne rezultate općih izbora održanih u BiH 12. listopada prema kojima će u naredne četiri godine Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić biti članovi Predsjedništva BiH, javlja Fena.

predsjednistvo-bihIzetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) osvojio je 247.235 , Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, osvojio je 128.053, Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, kandidat Saveza za promjene, osvojio je 318.799 glasova od ukupno važećih.

SIP je objavio i rezultate za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, predsjednika Republike Srpske, Narodnu skupštinu RS-a te skupštine deset županija u Federaciji BiH.

Predsjednik SIP-a Stjepan Mikić napomenuo je da od danas teče rok za konstituiranje vlasti na svim razinama, a prvo bi se trebale konstituirati skupštine županija koje bi konstituirajuće sjednice trebale održati najkasnije 10 danas od objave potvrđenih rezultata.

Predsjendištvo BiH prema važećim zakonima trebalo bi biti konstituirano najkasnije 15 dana od objave potvrđenih rezultata, a Mikić kaže da postoji najava da bi to trebalo biti za sedam dana.

Narodna skupština Republike Srpske trebala bi biti konstituirana najkasnije 15 dana od dana objave rezultata, Zastupnički dom Federacije BiH najkasnije 20 dana i Zastupnički dom PSBiH najkasnije 30 dana od objave potvrđenih rezultata.

Mikić je kazao da SIP kao institucija nikada do sada nije bio izložen većim, neargumentiranim i negativnim kritikama, zbog čega je napomenuo da izborna pravila vrijede od 2002. godine te da iako je bilo izmjena Izbornog zakona BiH nije bilo tehničkih izmjena kada su u pitanju provedbe izbora.

Podsjetio ponovno brojanje glasova sa 198 biračkih mjesta, upućeno je 35 žalbi na rad SIP Apelacijskom sudu, ali je Sud BiH odbio sve žalbe čime su otklonjene sumnje na rad SIP-a.

facebook komentari