SIPA Uhitila braću Ivanković Lijanović i ministra Bahilja

80

U tijeku je velika akcija pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA na lokalitetu Širokog Brijega, ali i još 14 drugih lokacija, javila je Federalna televizja (FTV). Meta uhićenja su braća Lijanović, a “Avaz” saznaje da je već uhićen federalni ministar poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović, kao i njegov brat.

lijanovicilosinaPredsjednik stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović potvrdio je za “Avaz” da je uhićen njegov brat Jerko Ivanković Lijanović, inače federalni dopremijer ali je na iznenađenje novinara “Avaza” potvrdio da je upravo i on uhapšen:

– Evo i mene uhitilo, upravo me SIPA uhićuje, kazao je Mladen Ivanković – nakon čega je prekinuta telefonska veza.

Među uhićenima je i Milorad Bahilj, ministar trgovine u Vladi Federacije BiH i član stranke Radom za boljitak.

Iz Tužilaštva BiH su potvrdili da akcijom u borbi protiv organiziranog kriminala rukovodi tužilac Tužilaštva BiH, iz Operativnog stožera akcije, a u aktivnostima na terenu sudjeluje više stotina policijskih radnika SIPA i UIO BiH.

O svim aktivnostima direktno se informira i glavni tužilac Tužilaštva BiH, obzirom da se radi o jednom od najsloženijih predmeta organiziranog kriminala u postdejtonskoj BiH. Radi se između ostalog, o poreznim i carinskim utajama u iznosima od više milijuna KM, koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem poduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena poduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina.

Za navedene višemilijunske iznose je oštećen budžet BiH te na taj način i svi građani naše zemlje.

bahiljAktivnosti se provode na ukupno 14 lokacija u gradovima širom Bosne i Hercegovine, a bit će realizirano uhićenje oko 10 osumnjičenih osoba, te pretresi u tri poduzeća.

SIPA je ”posjetila” Lijanoviće i u srpnju ove godine kada je navodno izuzeta dokumentacija firme Auto Lijanovići.

Uz braću Lijanović vežu se brojne istrage, o poslovanju njihovih tvrtki, o kupovini glasova na izborima te o poljoprivrednim poticajima.

Podsjećamo, čak je prošle godine na televiziji u jednom emisiji javno rečeno kako Jerko Ivanković Lijanović može biti uhićen svakog trenutka, nakon čega je ministar i dopremijer sam protiv sebe odlučio podići kaznene prijave.

Po nalogu Tužiteljstva BiH u više gradova se provodi akcija kodnog naziva “Meso“ i jedna je od najvećih akcija u borbi protiv organiziranog kriminala i višemilijunskih poreznih utaja – priošćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Akcijom rukovodi tužitelj Tužiteljstva BiH, iz Operativnog stožera akcije, a u aktivnostima na terenu sudjeluje više stotina policijskih djelatnika SIPA-e i UNOBiH.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros realizaciju akcije kodnog naziva “Brend“, koja se izvodi na području Sarajeva, Mostara, Širokog Brijega i Gruda. U tijeku su lišenja slobode više osoba koje se dovode u vezu sa organiziranim kriminalom, neplaćanjem poreza, poreznom utajom i pranjem novca, priopćeno je iz SIPA-e.

Poduzetim istražnim aktivnostima utvrđeno je da su osumnjičene osobe u ovom predmetu svojim nezakonitim radnjama stekle protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 11,6 milijuna KM.

Također, u tijeku su pretresi objekata na 17 lokacija s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Pretresima je obuhvaćeno 14 fizičkih i tri pravne osobe.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH, a u suradnji s pripadnicima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, MUP-a HNŽ i MUP-a ŽZH.

“Ova akcija jedan je u nizu pokazatelja da je SIPA odlučna i beskompromisna u borbi protiv organiziranog kriminala u BiH”, navodi SIPA, dodajući da će više detalja o ovoj akciji biti priopćeno tijekom dana.

Uz Jerka Ivankovića Lijanovića za ovo kazneno djelo se također sumnjiče i: Slavo Ivanković-Lijanović (1957.), Jozo Ivanković-Lijanović (1962.), Mladen Ivanković-Lijanović (1960.), Milorad Bahilj (1953.), Jozo Slišković (1956.), Venka Ivanković (1941.), Željko Mikulić (1959.), Zdravko Ivanković (1968.), Draženko Kvesić (1968.), Miroslav Čolak (1941.), Lijan-Stipe Ivanković (1933.), Mirjana Šakota (1958.), Mirko Galić (1954.). Radi se između ostalog, o poreznim utajama u iznosima od više od 11 milijuna KM, koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem poduzeća, s ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena poduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina. U okviru akcije, izvršeni su pretresi i izuzimanje dokumantacije i dokaznih materijala iz poduzeća: “Lijanovići” d.o.o. Široki Brijeg “Kora- fin” doo Široki Brijeg “Velmos Company” d.d. Mostar.

Navedene osumnjičene osobe su pod istragom i osumnjičene su za kaznena djela organizirani kriminal iz članka 250. stavak 3. Kaznenog zakona BiH, a u svezi s kaznenim djelima neplaćanje poreza iz članka 211., porezna utaja ili prijevara iz članka 210. i pranje novca iz članka 209. KZ BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj donijet će odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom. Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se svim policijskim agencijama koje su sudjelovale u ovoj akciji i istrazi u ovom predmetu.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH, a u suradnji s pripadnicima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, MUP-a HNŽ i MUP-a ZHŽ.
Ova akcija jedan je u nizu pokazatelja da je SIPA odlučna i beskompromisna u borbi protiv organiziranog kriminala u BiH.

 

Avaz.ba/kamenjar.com

 

facebook komentari

 • Ljuta Trava

  Konačno dobra vijest !!!

  • Je! Nadam se samo da je ovo uhićenje ozbiljno, da nije kakva ‘zajebancija’ kao i prijašnjih puta!

   • Ida Galić

    Ti to bolje znaš! Kakva je sad situacija u toj njihovoj firmi!? Kako plaćaju radnike i koliko ih uopće imaju!!

    • Pozdrav Ida, šta je ovo bilo ovih dana?!

     • Ida Galić

      Izgubila sam kontakt s Kamenjarom, pisalo je Rekonstrukcija tempirano na 10 sati, a trajalo je dva dana!

     • Koliko mi je poznato ,, mislili su malo okrečit pa su okrenuli na komplet rekonstrukciju 🙂 .. obično to tako biva.. Nadam se samo da nas ne će zadugo ‘zajebavat’ 🙂 Usput čestitam na redizajnu!

    • Ljuta Trava

     Radnike uglavnom ne plaćaju ali proširili su se ,proizvode u Sloveniji i s tim smećem opskrbljuju Lidl.

  • Ida Galić

   Lijani su konačno dolijali, hehehehe!! Nije mi znano, da li još uvjek živi stari Lijan!?

   • Živ i zdrav, ne znam sada nakon ovih uhićenja? možda mu nedaj Bože pozli!

    • Ida Galić

     Sjećam se jednom, kad su Lijanovići postali uspješni i poznati, starog su doveli na HTV! Nije baš izobražen, ali je stari onako prirodno jako bistar!

     • sjećam se i ja da nas je sramotio po javnim tv-ima

     • cleuna

      “Misli 21.stoljeća” kod Branimira Bilića…kada je pričao kako “nevistama na badnju večer pokloni po jednoga mercedesa”.
      Ovo je prava mafijaško-lopovska obitelj koja već godinama krade i pljačka javno a u politiku su ušli samo zbog toga.
      U stvari ovo je slika i same države…ako hoćeš neometano krasti,uđi u politiku.
      Samo bojim se da je sve ovo samo farsa kao i s Budimirom.

     • cleuna

      Postali su uspješni i poznati onda kada su HVO i HV oslobađali okupuirana područja,a oni odvozili svu stoku koja se tamo našla.
      Primjerice,prilikom oslobađanja Glamoča,mi smo na ulazu u grad bili s puškama a njegovi kamioni su se već vraćali natovareni stokom.

     • Ida Galić

      Ma đava ga odnio, pusti, naš čovik, nek se okoristi kad more, samo da ga ne strpaju u zatvor za mnogo godina. Valjda je ženi i dici ostavio dosta sredstava za život. Nego, nešto me interesira di je sad Tuta!? je li još na Ciganskom brdu ili je pobiga kud na drugo misto!

     • Mislim da je u Zagrebu, ako se ne varam još ga čekaju neka suđenja u Hrvatskoj, ali nisam siguran

  • srka

   Cuj dobra!???
   Nitkov, kriminalac i procetnicki orjentirani nesretnik ne moze goniti i uhititi manje ribice….ne ide to tako!

   by Srka®

   • Ljuta Trava

    A kad vam isti Lijanovići podvaljuju halal svinjetinu i to već niz godina i još ga branite ….ma ne ide to tako .

    • Ida Galić

     I nikomu se od njih ništa nije dogodilo! Uživali jedući taj Halal i mrmljali mašala, mašala!

     • Ljuta Trava
     • Pročitao sam ja sad malo.. šta je ovo. .ali zanimljivo mi je i par komentara npr: Željko Huljev novinar crne kronike Jutarnjeg lista piše “ekskluzvno” za Braniteljski. Počelo je počelo..

      Netko mi mora malo pojasnit

     • Ljuta Trava

      Ne znam ,zahuktava se .But će tu svega još

     • Meni je zanimljivo upravo da se u ovo predizborno vrijeme pokrenula ova priča o referendumu, a znamo da je o tome gong i josipović čak i prije markićke govorio, Skreće se tema s predsjedničke kampanje na referendum…

     • Ljuta Trava

      E ja sam to napisao na narod .hr pa su me napali kao da sam državni neprijatelj

     • Ali to je činjenica, Josipoviću trenutno odgovara skretanje teme s predsjedničke kampanje

     • Ljuta Trava

      Ali hajde ti to ,,desnim,,mazgama objasni.

     • To će im josipović reći osobno ako ne daj Bože pobijedi!

     • cleuna

      A vrlo lako da hoće.
      Nikako mi nije jasno da ove mazge na desnici ne mogu da se dogovore i iziđu s jednim kandidatom.
      To je jedini način za rušenje lignje.

     • da, scenarij je vrlo očit i izgledan! Prokušani šablon razbijanja desnice, mada ja smatram da se ovdje ne radi o otimanju glasova desnice, nego onih centra i neodlučnih, a koji nose prevagu! pročitaj i ovaj zanimljiv članak: http://kamenjar.com/ivo-josipovic-do-pobjede-medijsko-psiholoskim-operacijama/

     • cleuna

      Ali ipak,ujedinjeni i s jednim kandidatom,mislim da možemo.
      Sanader je svjesno za prošle pred.izbore radio u korist Josipovića,kandidiravši Kosoricu i Primorca.
      Da je podržao Hebranga,stvar bi bila puno drugačija.

     • S jednim kandidatom je pobjeda već u prvom krugu zagarantirana

     • Ida Galić

      Jedni su stvarno, ne znam što bih rekla ili glupi ili naivni! Činjenice su poredane jedna do druge ko slova u abecedi a oni udare po svoje! Pa Savez je i osnovan u vrijeme izricanja one prvostupanjske presude HDZ-u i čini mi se baš tim povodom. Mislili su HDZ je gotov, sad ćemo mi preuzeti birače!

     • Ida Galić

      Možda je lignjun i njegovi ucjenjuju s nečim, te metode njima nisu strane! On ima cijeli obavještajni aparat i ne susteže se da ga zloupotrijebi!

     • samo o tome i radi, već godinama se priprema za predizbornu kampanju.. okružio se povjerljivim udbaškim obavještajcima na svim poljima djeluju

     • Ida Galić

      Još gore nego što misliš!! Markićki referendum služi kao odskočna daska za kandidaturu na predsjedničkim izborima RH. O tom, a i o drugim zanimljivim stvarima pročitaj na portalu Hr.svijet net!!

     • Treba biti mudar i oprezan!

     • Ida Galić

      To bi bila katastrofa! Na desnici 3, a ako se i Bandić odluči za to onda 4 kandidata, a na ljevici lignjun sam! Kao da se povijest ponavlja! Dobro bi bilo, da Markićku i Kujundžića sretne pamet i da odustanu! Nemaju nikakve šanse da osvoje izbore a istrčavaju i ne znam što ih to vodi!?

     • neki kažu da se radi o taštini, a ja to ne bih tako pojednostavnio! Neke su zakulisne igre u pitanu sigurno! a istina je i činjenica da Kujundžić i Markić nemaju šanse!

     • Ida Galić

      Ima tu neku ulogu i naš zemljak iz Ćelovine i ne malu!! Kažu da je tajno povezan s Josipovićem i on je glavni koordinator svih tih aktivnosti, kako Markićke, tako i dijela Saveza!

     • u savezu bi i mogao imati veza, ali mi je ovako laički nespojiv s pijanistom

     • Ida Galić

      Otvoreno je u novinama prijetio HDZ-u i rekao, da će mu to biti glavna stvar u životu kad iziđe, da zagorči život HDZ-u!

     • To je istina! Da, moglo bi ih se svrstat na istu stranu! Moguće je da imaju nekakav ‘pakt’

    • srka

     Hahahaha…to su samo tvoji pusti snovi…cuj “halal”?
     Inace ja ti ne gotivim te proizvode….samo riba i janjetina svjeza…swisssss made
     🙂
     by Srka®

     • Ljuta Trava

      Ma da a kao pravom vjerniku posebno ti je draga šunka Sviss made.

     • Ida Galić

      A jesu li ti janjci skičali, kad su još bili živi!? Ima jedan vic na tu temu! U vrijeme okruženja Sarajeva od strane Srba bilo je pomanjkanje hrane i ljudu se dovijali na razne načine! Mujo je ugledao prase, gonio ga i uhvatio, a prase počelo skičati! Veli njemu Mujo: skičalo ti ili ne skičalo ti si za mene jagnje!

     • cleuna

      Nije to vic nego stvaran događaj.
      Osobno poznajem autora te rečenice…”skićilo ne skićilo,za mene si ovca”

     • Ida Galić

      Stvarno, kod nas se to prepričava kao vic! A ima i onaj, kad Mujo nosi vreću brašna po Sarajevu(za vrijeme opsade) Pitaj ga jahrani, bolan mujo đe dobi brašno, a on odgovori: trgovo s Unproforom! Ja njima lignje, oni meni brašno! Oni njemu, Oklen lignje u Sarajevu!? On odgovori Ma ne znadu oni, da se mi obrezujemo!!

     • cleuna

      Ovaj ti je dobar,ali ovo gore je istina.
      I upravo s ovim čovjekom sam pojeo dosta pršuta,slanine i pečenog odojka,pa sam prilikom takvoga jednoga druženja i saznao da je to on.
      Pitali me ovi ostali iz društva….”jesi li čuo za onu skićilo ne skićilo”?
      Kada sam rekao da jesam,a i ja sam sve dotle mislio da je u pitanju vic,tada su mi oni rekli a o on sam potvrdio da se radi o njemu.
      Još uvijek je živ taj čovjek i kada ga god sretnem smijemo se na račun toga.

     • Pozdrav Cleuna,, ima li poplave kod vas? moram pitat

     • cleuna

      Mene osobno nije pogodila,ali u gradu je napravila popriličnu štetu.

     • jeli plavo?

     • cleuna

      Uglavnom je ljudima potopilo podrume i poslovne prostore,dosta štete ima u glavnoj ulici.Može sve pogledati na relax-u.

     • Jadni ljudi, povrh svega još i ovo, a jesen tek stiže.. nadam se da se ne će ponoviti jer odavno je bilo previše

     • cleuna

      Ovu godinu stvarno ako se može,treba što prije zaboraviti.
      Ovo što je bilo sinoć,to ne pamte ni stariji ljudi kod mene.
      Sve se desilo za nepunih sat vremena.
      Evo ljudi ne mogu da povade krumpir,a i ono što su uspjeli…pola je trulo.Ludnica.

     • Ida Galić

      Ja sam na svom vrtu zadnji suhi dan pred kišom povadila krompir! Inače, ostao bi u blatu!

     • cleuna

      I ja sam,ali polovina ga je istrunula u zemlji.

     • otišlo sve, evo sad kad bih trebao smokava, sve se rascvjetale, list opada, gnjile.. grožđa također nema. a nedavno na misi na Malu Gospu na Šćitu, puko šljivik ali ni jedne šljive nema. nula. loša godina

     • Ida Galić

      Zanimljivo i kod mene je isto! Ima jabuka, a moje smokve imam ih tri sorte, dvije su dale dosta petrovača u srpnju a ove kasne prilično opadaju! Imam jednu sortu, koja se dobro drži i zore usprkos kiši i ne opadaju! Našla sam na internetu mogle bi biti sorte Brunswick!

     • e jedino su mi jabuke i kruške ok ove godine! Rodile, nešto opada, ali ih lovim u mrežu 😉

     • Ljuta Trava

      Zato si ti tako nervozan ,nema loze a nema ni śljive

     • hahaha, vidiš ti kako trava kuži :)) moram lanjsku trošit a mislio sam je čuvat da leži nekoliko godina 😉

     • Ida Galić

      Ti si ko i država odmah izvlačiš robne rezerve, kad zaškripa, ali šta ćeš ako se ponovi i druge godine!?

     • ne država, :)) ko i lijan, izvlačim robne rezerve. 🙂

      Sreća pa ne živim od toga, imam ‘za sebe’ ali nije mi napeto, kada gosti dođu, mogu ih počastiti nečim drugim, ima vode, ali i to je upitno još za koju godinu

     • Ida Galić

      Ovo je nedoživljeno, Sve od Dubrovnika Splita, Karlovca do Austrije! Opasna neka pojava! Do sad toga nije bilo! Samo monsuni u Indiji!

     • Ida Galić

      Kako je tamo oko Širokog!? Je li Ugrovača narasla!?

     • Nema poplave, ni blizu, ali je sinoć i jučer bilo ‘proljeva’ oblaka, grmljavina i sl.. ništa što bi nas uzbunilo

     • Ljuta Trava

      Već zamišljam Srku kako trči po Svici i dere se SHCWEINE maine klajne janje

     • sjeća li se itko one fore nadrealista kada su janje okrenuli u parku u Švedskoj? 😉

     • Ljuta Trava

      Još mi je bole ono kad je lik svake godine kupovao janje u dućanu gdje prodaju kućne ljubimce pa s njim na ražanj.Domaće je domaće

     • hahaha :)) e tu nisam čuo 😀 dobra

     • Ida Galić

      Srka trči za prasetom i viče; Warte! Du bist kein scwein, du bist doch fuer mich ein Lamm! Warte, ich bitte dich!!!

 • Ko je Jugosloven?

  Pustiće oni njega.Sve su to ista g…

 • HRSmoock

  Čokiran sam! Pardon…Šokiran! Nečuveno!

 • Jerko Ivanković Lijanović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Podržavam akciju Meso
  http://youtu.be/CsNuODhaw3o

  • Ljuta Trava

   Mislio jadan da se dijeli iz robnih rezervi.

  • Herceg-Bosna

   bizmis je bizmis

 • Herceg-Bosna

  još da malo SIPA obleti po sovićima ove firmice valjalo bi
  evo bezinska pumpa euro-benz OPET prominila ime, svako nekoliko godina drugo ime, (utaja poreza očito)
  majku im njihovu a gazde se koprlje a radnici po godinu dana nedobivaju plaće,,,đubrad

  • Ida Galić

   To je pravi diviji zapad!!

   • Sramote nas ovih par imena od kad se zna za njih! Pošten svijet odavde pada u sjenu ovakvih nemilih pojava

  • Doći će sipa i pustiti crnilo 🙂 .. i ovi naši su mislili da su božanstvo!

 • wolf

  Evo i meine uhitilo,hahahah.Siti se one iz prosjaka:Uvatilo u Pezinoj garazi kti issove,Jos da mu je ima neko javit:Mladane bizi odman i ne okrici se do vrankvurta. 🙂