SIPA uhitila Nedžada Bajraktarevića, zbog krađe 600.000 KM iz Centralne banke BiH

0

Državna agencija za istrage zaštitu (SIPA) uhitila je uposlenika Centralne banke zbog pronevjere više stotina tisuća maraka iz ove državne institucije..

Iz izvora bliski SIPA-i “Avaz” neslužbeno saznaje da je uhićen Nedžad Bajraktarević.

On se sumnjči da je uzimao novac s računa i slao za sada na nepoznate adrese.

– Osumnjičena osoba predana je Tužiteljstvu BiH uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 221. KZ BiH „Pronevjera u službi“. Navedena osoba sumnjiči se da je kao uposlenik Centralne banke BiH prisvojila više stotina tisuća KM. Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo prekjučer su na licu mjesta izvršili uviđaj nakon čega su lišili slobode osobu inicijala N.B., koju su, radi daljeg postupanja, preuzeli policijski službenici SIPA-e.

Državna agencija za istrage i zaštitu očekuje izdavanje naredbi Suda BiH za pretresе na određenim lokacijama, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. SIPA nastavlja aktivnosti na ovom predmetu radi prikupljanja dokaza i rasvjetljavanja cijelog slučaja, priopćeno je iz SIPA-e.

Priopćenjem za javnost, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, oglasili su se i iz Centralne banke BiH. U priopćenju staoji:

“U okviru redovite i izvanredne kontrole stanja trezora, primjenom sustava interne kontrole, u trezoru Glavne jedinice Sarajevo Centralne banke Bosne i Hercegovine utvrđen je manjak u iznosu od 600.000 KM.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Kemal Kozarić obavijestio je o tome istražne organe koji provode istragu, u okviru koje je identificiran počinitelj N.B. koji je priznao učinjeno djelo i predan SIPA-i na dalji postupak. U okviru svojih nadležnosti, guverner je suspendirao devet zaposlenih dok traje istražni postupak, te će poduzeti sve potrebne mjere u skladu sa istragom.

Guverner ističe efikasnost organa koji provode istragu i očekuje da se postupak istražnih i sudskih organa što prije okonča. S obzirom na to da je istraga u tijeku, Centralna banka Bosne i Hercegovine u ovom trenutku nije u mogućnosti davati dalje informacije, navodi se u priopćenju. /HMS/

facebook komentari