Širi se požar u predjelu Prenja, helikopter OSBiH na terenu

0

Požar na Draganjskoj planini u predjelu Prenja u jablaničkoj općini, koji je aktivan danima, jutros je na noge podigao mještane okolnih sela. Vatra se u noćnim satima počela spuštati niz padine prema naseljima Dragan Selu, Ravni, Bijeloj i Tretišću, zbog čega su vatrogasci Jablanice zatražili i pomoć iz zraka, jer sami ne mogu učiniti mnogo.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić izjavio je za “Dnevni avaz” da helikopter Oružanih snaga BiH na terenu djeluje od jutarnjih sati.

Dodao je da je vatra relativno daleko od naselja i da trenutno nema opasnosti za stanovništvo.

– Stanje trenutno nije alarmantno. Zbog visokih temperatura i gustog dima helikopter je završio prijepodnevni angažman u 11 sati. Ponovo će djelovati oko 17 sati, jer se uz ovakve vremenske uvjete požar može oteti kontroli. Činimo sve što je u našoj moći da spriječimo da dođe do kuća. Situacija se stalno prati – dodao je Agić.

On je podsjetio da je helikopter vatrogasnoj jedinici iz Jablanice na raspolaganju bio i jučer do 19 sati. Vatra je uništila već nekoliko hektara šume i niskog rastinja, s obzirom na to da se širila u više pravaca. Teren u rejonu požara je jako strm i stjenovit, što dodatno otežava stanje na terenu.

facebook komentari