Sirijci ulovljeni s lažnim hrvatskim putovnicama

0

Jordanska vlast u suradnji s Interpolom i vladama EU radi na otkrivanju identiteta osoba na području EU koje su umiješane u krivotvorenje dokumenata zemalja članica EU te ih za velike svote novca prodaju i šalju u Jordan.

Naime, jordanska je policija u zadnjih mjesec dana zaplijenila više desetaka lažnih putovnica i osobnih iskaznica koje su posjedovali sirijski izbjeglice dok su pokušavali putovati preko međunarodne zračne luke Aliyah u glavnom jordanskom gradu Amanu prema europskim zemljama, a najviše prema Skandinaviji.

isis-670x430

Visoki izvor u jordanskoj vladi koji želi ostati anoniman potvrdio je za Večernji list da su se među desecima uhvaćenih Sirijaca s putovnicama Francuske, Velike Britanije, Belgije, Danske i Švedske nalazile i dvije hrvatske putovnice.

– Istraga se vodi u strogoj tajnosti, a u aferu su izgleda umiješani i visoki policijski dužnosnici. Sve što vam mogu reći je da je riječ o velikoj prijevari. Cijena putovnica kreće se od pet do deset tisuća eura što je prosječnom Sirijcu čitavo bogatstvo – istaknuo je visoki izvor u jordanskoj vladi. Jordanski novinar Moslah Owaydad rekao je za Večernji list da je Jordan zbog rata u Siriji i velikog broja izbjeglica danas postao siva zona.  VL

 

facebook komentari