Sirijski hakeri srušili stranice New York Times-a, hakirani Twitter i Huffington Post

0

Sirijska hakerska skupina poznata po nazivu Sirijska Elektronička Vojska (SEA) srušila je web stranice američkog lista The New York Time te su pokrenuli napad na međunarodne domene kompanije Twitter. Jedan od njihovih najvećih napada do sada izveden je upadom u australsku kompaniju MelbourneIT koja se bavi registracijom domena za neke od najvećih internetskih stranica.

Uspjeli su promijeniti kontakt podatke i druge podatke na New York Times domeni nakon upada u registarske podatke. Stranice NYT-a od onda su nedostupne. Također ističu kako su srušili stranice lista Huffington Post, na njihovoj britanskoj domeni.

Iz NYT-a su postavili poruku na svojim Facebook stranicama: “Mnogi korisnici imaju problema pri ulasku na stranice New York Timesa. Radimo na otklanjanju problema. Naša prva procjena govori kako se radi o zlonamjernom vanjskom napadu”.

SEA tvrdi kako su sinoć također uspješno hakirali nekoliko Twitter domena te preusmjerili promet na vlastite stranice. Kao i u slučaju NYT-a, uspješno su se probili u registarske podatke te pod e-mail vlasnika stavili svoju adresu koja završa sa sirijskom domenom “.sy” uz poruku: “Bok Twitter, pogledajte svoju domenu, sada je u vlasništvu SEA”.

Nedugo zatim preuzeli su kontrolu nad Twitter domenom za objavu fotografija “twimg.com”.

Izgleda kako je Twitter brzo otklonio “probleme”, no, u trenutku pisanja ovog teksta stranice američkog lista NYT i dalje ne rade (http://www.nytimes.com/).

Nakon objave kako su uspješno srušili spomenute stranice, SEA su na svojim Twitter stranicama objavili poruku: “Živjela Sirijska Arapska Vojska, živio Bashar al-Assad, živjela Sirija !”.

Stručnjaci ističu u razgovoru za Reuters kako je MelbourneIT jedna od najvažnijih registarskih kompanija preko koje rade i Microsoft, Yahoo i drugi, te kako je ova intruzija mogla imati “katastrofalne posljedice”.

Reuters

facebook komentari