Sirijski predsjednik Assad o napadu u Parizu: “Izražavamo sućut obiteljima žrtava terorizma, godinama upozoravamo Zapad da će se ovo dogoditi zbog njihove politike, ali nisu nas slušali”

2

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad dao je intervju za češki list Literarni Noviny te se pritom osvrnuo na teroristički napad u Parizu koji je šokirao Europu. Istaknuo je kako su za napad odgovorne politike Zapadnih zemalja.

asadIzrazio je sućut obiteljima 17 žrtava te naglasio kako se Damask suosjeća sa svim žrtvama terorizma. “Sirija je zemlja koja najbolje razumije ovaj problem jer mi patimo od terorizma već 4 godine i izgubili smo na tisuće nevinih života”, rekao je sirijski predsjednik.

Također je rekao kako Sirija već dugo vremena upozorava Zapad da će se desiti posljedice zbog njihovih politika prema Siriji. Podsjetimo, Zapadne sile – na čelu sa SAD-om, Britanijom i Francuskom – već godinama daju potporu (novčanu, oružanu i političku) islamističkim borcima u Siriji.Znatan broj od onih koji su dobili pomoć sa Zapada prešli su u redove ekstremističkih skupina kao što su ISIL i Al-Nusra Front. Da bi se u konačnici upravo to moglo desiti, sirijski predsjednik zaista upozorava već godinama, no Zapad još uvijek stoji pri politici “rušenja režima” u Damasku, mada se do sada pokzalo kako je upravo sekularna sirijska vlast možda i zadnja linija obrane od islamističkog ekstremizma.

“Govorili smo im kako ne smiju podupirati terorizam i davati im politički zaklon, jer to će se u konačnici odraziti i na njihove zemlje i njihov narod. Nisu nas željeli poslušati”, rekao je Assad.

“Europska politika je odgovorna za napade u Parizu jer su odgovorni i za ono što se desilo u ovoj regiji, a vjerojatno i za ranije napade u europskim zemljama”, rekao je.

Sugerirao je još jednom Zapadnim zemljama da se bore protiv terorizma “dobrim politikama” i razmjenom obavještajnih informacija. “Protiv ekstremizma se trebamo boriti kulturom i obrazovanjem, trebamo izgraditi dobru ekonomiju da se suočimo sa siromaštvom, a između zemalja koje se bore protiv terorizma treba doći do razmjene informacija”, istaknuo je predsjednik Sirije.
izvor:Advance.hr

[ad id=”40551″]

facebook komentari

  • Otporaš

    Pametnome dosta, ali kako u politiki najmanje ima pametnih, onda sve ostaje po starome: TKO JAČI, TAJ KVAČI!