Široki Brijeg, Bihać, Tuzla i Zenica postali gradovi

  0

  Izvanredna sjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta danas je završena u Sarajevu, na kojoj su većinom glasova po hitnom postupku usvojeni prijedlozi zakona o gradovima Bihaću, Širokom Brijegu, Tuzli i Zenici. S obzirom da je ove prijedloge zakona prethodno podržao Dom naroda Federalnog parlamenta, njihovim objavljivanjem u Službenim novinama, općine Bihać, Široki Brijeg, Tuzla i Zenica postat će gradovi.

  bihac
  Bihać

  Naime, ove četiri općine u Federaciji BiH ispunile su kriterije po Zakonu o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH, kojim je predviđena mogućnost formiranja grada i na području jedne općine i to na osnovu odluke općinskog vijeća i uz ispunjavanje određenih uvjeta – da je općina urbana infrastrukturna cjelina povezana svakodnevnim potrebama građana i da ima najmanje 30.000 stanovnika od čega u gradskom središtu živi 10.000 stanovnika.

  Na izvanrednom zasjedanju Zastupničkog doma Parlamenta FBiH danas su također po hitnom postupku usvojeni Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Federacije BiH za 2014. godinu i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije BiH za 2014. godine, koje treba još podržati i Dom naroda Federalnog parlamenta.

  siroki_brijeg
  Široki Brijeg

  Razlog za donošenje rebalansa ovogodišnjeg proračuna je to što su BiH odobrena dodatna sredstva MMF-a.

  – BiH je dobila sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sedma i osma tranša po četvrtom Stand by aranžmanu, u iznosu od 124 milijuna KM, te putem dodatnog financiranja po modelu brzog financiranja u iznosu od 92, 09 milijuna KM – rekao je federalni ministar financija Ante Krajina, dodajući da će se s ovim rebalansom popraviti likvidnost proračuna FBiH kroz smanjenje deficita.

  Zastupnici su na izvanrednoj sjednici prihvatili i Prijedlog zakona o gospodarskim društvima, koji je jedan od preduvjeta obuhvaćenih stand by aranžmanom s Međunarodnim montarnim fondom (MMF).

  tuzla (1)
  Tuzla

  Zakon o gospodarskim društvima u primjeni je od 1999. godine, od kada je pretrpio niz izmjena i dopuna, te se usvajanjem novog teksta Zakona o gospodarskim društvima FBiH otklanjaju se svi postojeći nedostaci i omogućava modernizacija i unapređenje ovog propisa.

  Novi Zakon u potpunosti otklanja pravnu nesigurnost i jača konkurentnost tržišta FBiH, kao i jedinstveni ekonomski prostor u BiH, te kreira istovjetne kriterije za registraciju i početak obavljanja djelatnosti.

  Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o financijskoj konsolidaciji gospodarskih društava u Federaciji BiH, kojim se mijenja datum do kojeg će gospodarska društva moći izvršiti konsolidiranje dugova, a to je 30. lipanj 2014. , kao i Prijedlog zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenih radom termoelektrana.

  Zenica
  Zenica

  Ovim zakonom, u proračun općina, odnosno gradova, na čijem području se nalaze termoelektrane, instalacije ili zemljište na kojem se vrši odlaganje šljake, pepela i sličnog otpada, kao i deponije uglja, bit će uplaćivani iznosi 0,0015 KM po kilovatsatu proizvedene električne energije.

  Zastupnica SBB-a Aida Čikić predlagač je Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti jamac, koji danas nije podržao Zastupnički dom Federalnog parlamenta.

  Inače, nastavak redovite sjednice, koja je također danas održana, Zastupnički dom Federalnog parlamenta trebao bi održati u prvom tjednu rujna.

  kamenjar.com

  facebook komentari