Široki Brijeg: U Narodnoj knjižnici predstavljene dvije knjige o zločinima UDBA-e

1

U Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu, u organizaciji Matice hrvatske – Ogranak Široki Brijeg, predstavljene su knjige “HRB, FENIX I UDBA”, “Slučaj Stjepana Crnogorca” autora Igora Omerze i „Naruči ubojstvo u Ljubljani – pravilnici UDBE, ubojstva po zakonu“ autora Romana Ljeljaka.

Na samom početku programa predstavljanja knjiga nazočne su pozdravili Predrag Kožul, predsjednik Matice hrvatske – Ogranak Široki Brijeg koji je bio i voditelj programa te fra Miljenko-Mića Stojić Vicepostulator postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ koji je uputio riječi zahvale autorima knjige koji se ne boje istraživati ubojstva hrvatskih domoljuba, istaknuvši da Slovenija, Hrvatska i BiH ne čine puno na procesuiranju i pronalaženju njihovih ubojica.

Slovenski istražitelj Roman Ljeljak predstavio je knjigu „Naruči ubojstvo u Ljubljani – pravilnici UDBE, ubojstva po zakonu“ kojoj je autor.

“Kada sam u slovenskoj pismohrani pronašao kutiju sa Stjepanovim stvarima odmah sam kontaktirao svog kolegu Božu Vukušića kako bi provjerio vjerodostojnost pronađenih dokumenata.”, rekao je Ljeljak, istovremeno zahvalivši Janezu Janši koji je kao predsjednik Vlade Republike Slovenije 1996. otvorio arhiv UDBE.

Ljeljak je izrazio nadu u pronalazak tijela ubijenog Stjepana Crnogorca jer su u Sloveniji i Austriji u tijeku sudski procesi protiv izvršitelja zločina počinjenim nad Stjepanom.

Knjigu “HRB, FENIX I UDBA, slučaj Stjepana Crnogorca” je predstavio njezin autor Igor Omerza koji je održao i kratku prezentaciju života Stjepana Crnogorca. Istaknuo je važnost rada na otkrivanju zločina koje je počinila jugoslavenska tajna služba UDBA.

„Knjiga je mješavina trilera i krimića, odnosno ona je istiniti krimić. U knjizi se nalazi veliki broj dokumenata što je dokaz istinitosti.“, rekao je Omerza.

narodna_knjiznica2

narodna_knjiznica3

„Cijeli udbaški vrh bojao se Stjepana kao da je imao tisuću vojnika iza sebe. Njegovo oružje bila je ljubav prema Domovini i svome narodu.“, rekla je časna sestra Bernardina Crnogorac sestra ubijenog Stjepana.

„Moj brat bio je bio povezan sa skupinom “Fenix” (Bugojanska skupina 1972.), ali nije s njima ušao u Hrvatsku. Ipak, 02. srpnja 1972. gubi mu se svaki trag i otada ništa za njega nismo čuli.”, završila je sestra Bernardina.

Pjesmu ” Tvoje lice” koju je napisala sestra ubijenog Stjepana Crnogorca, časna sestra Bernardina Crnogorac, izvela je Snježana Vukojević.

(jabuka.tv)

>>Pronađeni dokazi o otmici i likvidaciji Stjepana Crnogorca

>>OTKRIVENA TAJNA NESTANKA STJEPANA CRNOGORCA 1972.

facebook komentari

  • Gabro Vuskic

    Počivao ti u Miru Božijem, dragi moj rodijače! Tvoja nevina krv prolivena zbog odane ljubavi prema Domovini Hrvatskoj će biti putokaz i svijetlost budućim hrvatskim pokoljkenjima.

    Slava ti dragi moj rodijače! Rodijak Milan Gabrića.