Pratite nas

Kultura

Široki Brijeg: U Narodnoj knjižnici predstavljene dvije knjige o zločinima UDBA-e

Objavljeno

na

U Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu, u organizaciji Matice hrvatske – Ogranak Široki Brijeg, predstavljene su knjige “HRB, FENIX I UDBA”, “Slučaj Stjepana Crnogorca” autora Igora Omerze i „Naruči ubojstvo u Ljubljani – pravilnici UDBE, ubojstva po zakonu“ autora Romana Ljeljaka.

Na samom početku programa predstavljanja knjiga nazočne su pozdravili Predrag Kožul, predsjednik Matice hrvatske – Ogranak Široki Brijeg koji je bio i voditelj programa te fra Miljenko-Mića Stojić Vicepostulator postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ koji je uputio riječi zahvale autorima knjige koji se ne boje istraživati ubojstva hrvatskih domoljuba, istaknuvši da Slovenija, Hrvatska i BiH ne čine puno na procesuiranju i pronalaženju njihovih ubojica.

Slovenski istražitelj Roman Ljeljak predstavio je knjigu „Naruči ubojstvo u Ljubljani – pravilnici UDBE, ubojstva po zakonu“ kojoj je autor.

“Kada sam u slovenskoj pismohrani pronašao kutiju sa Stjepanovim stvarima odmah sam kontaktirao svog kolegu Božu Vukušića kako bi provjerio vjerodostojnost pronađenih dokumenata.”, rekao je Ljeljak, istovremeno zahvalivši Janezu Janši koji je kao predsjednik Vlade Republike Slovenije 1996. otvorio arhiv UDBE.

Ljeljak je izrazio nadu u pronalazak tijela ubijenog Stjepana Crnogorca jer su u Sloveniji i Austriji u tijeku sudski procesi protiv izvršitelja zločina počinjenim nad Stjepanom.

Knjigu “HRB, FENIX I UDBA, slučaj Stjepana Crnogorca” je predstavio njezin autor Igor Omerza koji je održao i kratku prezentaciju života Stjepana Crnogorca. Istaknuo je važnost rada na otkrivanju zločina koje je počinila jugoslavenska tajna služba UDBA.

„Knjiga je mješavina trilera i krimića, odnosno ona je istiniti krimić. U knjizi se nalazi veliki broj dokumenata što je dokaz istinitosti.“, rekao je Omerza.

narodna_knjiznica2

narodna_knjiznica3

„Cijeli udbaški vrh bojao se Stjepana kao da je imao tisuću vojnika iza sebe. Njegovo oružje bila je ljubav prema Domovini i svome narodu.“, rekla je časna sestra Bernardina Crnogorac sestra ubijenog Stjepana.

„Moj brat bio je bio povezan sa skupinom “Fenix” (Bugojanska skupina 1972.), ali nije s njima ušao u Hrvatsku. Ipak, 02. srpnja 1972. gubi mu se svaki trag i otada ništa za njega nismo čuli.”, završila je sestra Bernardina.

Pjesmu ” Tvoje lice” koju je napisala sestra ubijenog Stjepana Crnogorca, časna sestra Bernardina Crnogorac, izvela je Snježana Vukojević.

(jabuka.tv)

>>Pronađeni dokazi o otmici i likvidaciji Stjepana Crnogorca

>>OTKRIVENA TAJNA NESTANKA STJEPANA CRNOGORCA 1972.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kultura

NOSTALGIJA

Objavljeno

na

Objavio

Čovjek ode iz rodnoga mjesta
I gdje dođe živi u spokoju
Al nemože zaboravit nikad
Rodnu kuću i rodbinu svoju.

Kad odlazi iz svog rodnog mjesta
Da je tužan to niko ne krije
U principu svi idu za boljim
Ali opet nikom lako nije.

Kad mu neko rodni kraj spomene
Glas zadrhti a duša ga boli
Pedeseta prođe kako ode
Al ga srce i sad jako voli.

Svako mjesto od Boga je dano
I slično je drugima u biti
Rodno mjesto svima je posebno
Ne može ga ništa zamjeniti.

Nostalgija to je teška bolest
Tu lijekovi nikakvi ne vrijede
Rodni kraj se u grudima nosi
Do starosti i do kose sijede.

To je teško objasniti onom
Koji nikud odlazio nije
Kada dođeš svome rodnom kraju
Drugačije pjeva se i smije.

  Ivan Čuljak, Rovišće / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Kultura

Predstavljanje knjige autorice Blanke Matković u Zagrebu

Objavljeno

na

Objavio

Knjiga „Imotska krajina u dokumentima OZN-e, UDB-e i Narodne milicije (1944.-1957.) – Likvidacije i progoni“ autorice Blanke Matković bit će predstavljena 17.10. u Zagrebu.

Promocija knjige održat će se u prostorima Tribine Grada Zagreba, na adresi Kaptol 27.

Organizator je HDP “Dr. Rudolf Horvat”, a uz voditelja Damira Ljubičića, knjigu će predstaviti Ivan Kozlica, Stipo Pilić, Magdalena Vuković i autorica Blanka Matković.

Dokumenti objavljeni u knjizi prikupljeni su između 2006. i 2011. u fondu Sekretarijata za unutrašnje poslove (SUP) za Dalmaciju koji se čuva u Državnom arhivu u Splitu i u fondu Službe državne sigurnosti (SDS) RSUP-a SRH koji se čuva u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, a većina nikada ranije nije objavljena.

Okosnicu ove zbirke dokumenata, na preko tisuću stranica, čine elaborati Narodne milicije iz 1956. i 1957. godine i to za svako selo Imotske krajine zasebno te za tri stanična područja – Imotski, Zagvozd i Cista Provo.

U knjizi se nalaze popisi nestalih 1945., 1946. i 1947. te razni popisi kojima se i ne znaju točni autori obzirom da su neki od njih bez potpisa i pečata. Dokumenti u zbirci uključuju popise likvidiranih, nestalih, suđenih, zatočenih, „narodnih neprijatelja“, „ratnih zločinaca“, iseljenika u prijeratnoj i poslijeratnoj emigraciji, osoba na izdržavanju kazne i osoba kojima je bilo oduzimano državljanstvo.

Ova zbirka dokumenata predstavlja doprinos istraživanju suvremene povijesti Imotske krajine, a brojni dokumenti, objavljeni u ovoj knjizi, po prvi puta otkrivaju stvarnu sudbinu mnogih Imoćana koji su do objavljivanja ove zbirke bili tek „nestali na Križnom putu“.

Posjetitelji će ovu knjigu moći kupiti po promotivnoj cijeni od 200 kn, a ukratko će biti predstavljena i zbirka dokumenata „Split i srednja Dalmacija u dokumentima Ozne i Udbe (1944.-1962.), Zarobljenički logori i likvidacije“ autorice Blanke Matković

Glasnović: Moramo shvatit da smo svi sudionici u odlučnom boju za povijesnu istinu

facebook komentari

Nastavi čitati