Široki Brijeg: U nedjelju 5. simpozij Stopama pobijenih

  0

  U samostanu Hercegovačke franjevačke provincije na Širokom Brijegu u nedjelju, 20. listopada, bit će održan 5. simpozij pod nazivom Stopama pobijenih. Osvjetljavanje je to komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca te povijesnih okolnosti u kojima se sve dogodilo. Program počinje u 11.00, javlja Pobijeni.info.

  Najprije slijedi sv. misa koju će predvoditi dr. fra Ivan Ševo, vikar Hercegovačke franjevačke provincije. Nakon sv. mise u samostanskoj će dvorani biti održana sljedeća predavanja. Mr. sc. Hrvoje Mandić, povjesničar, govorit će o borbama za Široki Brijeg od studenoga 1944. do 7. veljače 1945. Mr. sc. Tomislav Đonlić, povjesničar, govorit će na temu Politički okvir i organizacija partijskih tijela u obračunu s katoličkim klerom u Dalmaciji. Mario Bagarić, pročelnik Povjerenstva za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Kupres, predstavit će rad kupreškog povjerenstva te kratko progovoriti o prošlogodišnjem radu do sada ustrojenih povjerenstava u BiH: Široki Brijeg, Ljubuški, Neum, Posušje, Busovača i Čitluk.

  U Gospino svetište na Širokom Brijegu uvijek je lijepo doći, naročito u njezinom mjesecu listopadu. Tu su do sada pokopana i 22 hercegovačka franjevca na čiji grob dolazi moliti i tražiti zagovor vjerni puk Božji nazivajući ih »širokobriškim mučenicima«. Ovo Gospino svetište ujedno je središnje žrtvoslovno mjesto Hercegovačke franjevačke provincije.

   

  facebook komentari