Pratite nas

BiH

Širokobriješka Gimnazija fra Dominika Mandića proslavila 93 godine postojanja

Objavljeno

na

Širokobriješka Gimnazija u srijedu je svečano obilježila 93 godine postojanja

Na današnji dan, 4. listopada 1924. godine, položen je kamen temeljac današnje zgrade Gimnazije na Širokom Brijegu.

Prigodni program započeo je svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća na kojoj je uvodnu i pozdravnu riječ imao ravnatelj Gimnazije Miro Bošnjak.

Ravnatelj Bošnjak se osvrnuo na proteklo školsko razdoblje gdje je istaknuo mnogobrojne uspjehe svojih učenika, bilo da je riječ o sportskim natjecanjima, matematičkim, literarnim i svim ostalima u kojima su polučeni vrhunski rezultati. „Time smo dokazali da smo jedna od najboljih škola koje rade i djeluju po hrvatskom nastavnom programu“, rekao je između ostalog ravnatelj Bošnjak.

Gimnazija fra Dominika Mandića trenutno broji 572 učenika raspoređena u 23 odjela, dok je u prvi razred školske godine 2017./2018. upisano 144 učenika.

Materijalno stanje u školi se popravilo zahvaljujući projektu koji je realiziran u suradnji sa Srednjom strukovnom školom koja je bila nositelj istoga. Tim projektom škola je opremljena novim namještajem. Uređeno je dvorište škole, a plan ga je još više srediti u idućem razdoblju kako bi se dovelo na zavidnu razinu.

Članove Nastavničkog vijeća pozdravio je i gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević koji je poručio kako su najveća vrijednost Širokog Brijega njegovi ljudi koji su svojim znanjem i trudom stvorili određene vrijednosti. Pored gradonačelnika Kraljevića, sjednici je prisustvovao i predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić.

U programu Svečane sjednice sudjelovali su i učenici. Glazbeni zbor škole svojim je nastupima uveličao proslavu, a kratkim igrokazom prikazani su isječci iz života fra Didaka Buntića. Na samom početku recitirana je pjesma Antuna Branka Šimića „Pjesma o jednom Brijegu“.

Prigodni program nastavljen je Svetom misom u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu.

Povijest današnje Gimnazije fra Dominika Mandića seže u daleku prošlost, točnije u vrijeme kada je Franjevačka gimnazija bila dostupna samo katoličkoj djeci.

1924. Alojzije Mišić je položio i blagoslovio kamen temeljac. Posljednji sati nastave u Franjevačkoj gimnaziji su održani 1943./44. kada je donešena odluka o osnivanju Državne realne gimnazije u Širokom Brijegu. 1955. ona prerasta u Državnu realnu gimnaziju u Širokom Brijegu.

Za to vrijeme zgrada se obnavlja, opremaju se kabineti te je naziv promijenjen u Gimnazija Ivan Goran Kovačić. 1971. ukinut je Zakon o gimnaziji te Gimnazija prestaje s radom.

Godine 1972. osnovana je Škola s praktičnom nastavom učenika čije je sjedište u Đačkom domu. 1973. donesena je odluka za spajanje Gimnazije Ivan Goran Kovačić sa Školom za praktičnu nastavu i učenika u privredi u Srednjoškolski centar na Lištici.

U ratnoj i školskoj 1991./92. godini u Gimnaziju fra Dominika Mandića upisan je 121 učenik, a 1993. dr. Franjo Tuđman otvorio je obnovljenu zgradu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati