Pratite nas

Širokobriježani dostojanstveno obilježili i treću večer IV. Dana pobijenih franjevaca

Objavljeno

na

ŠIROKI BRIJEG – Molitveni program IV. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca, koji se održavaju u spomen na 66 fratara Hercegovačke franjevačke provincije koji su ubijeni u Drugom svjetskom ratu i poraću, nastavljen je sinoć, 6. veljače, u 17.30, u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu molitvom krunice i svetom misom zadušnicom.

Molitveni program ponovno je predvodio fra Marko Ešegović. Na svetoj misi uz fra Miljenka Stojića, vicepostulatora, sumisili su i fratri iz širokobriješkog samostana.

Fra Marko se u propovijedi posebno osvrnuo na riječi Evanđelja kojima Isus šalje apostole da propovijedaju obraćenje i šire mir, jer je taj Isusov poziv naviještanja Evanđelja drugima sv. Franjo uvrstio u svoje Pravilo koje fratri i danas obdržavaju.

Propovijed je završio riječima: “Drago mi je da mogu reći da i naše vrijeme poznaje istinite Kristove sljedbenike! Krenimo samo od 66 hercegovačkih franjevaca “širokobriških mučenika”. Prisjetimo se i Majke Terezije, bl. Alojzija Stepinca, Nikole Tavelića, fojničkih fratara – mučenika ubijenih u ovome ratu: fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića; fra Vjeke Ćurića misionara u Africi koji je toliko volio svoj misionarski život da su mu i kosti tamo sahranjene… Ovi i mnogi drugi muškarci i žene svjetlo su na našoj životnoj stazi koje pokazuje put do Vječnoga svjetla – Isusa Krista. Tim nam je putem ići!”

Sinoć su molitvu krunice i misna čitanja predvodili članovi Franjevačkoga svjetovnog reda Široki Brijeg, a liturgijsko pjevanje Veliki župni zbor pod vodstvom s. Mire Majić.

Na kraju svete mise vicepostulator fra Miljenko Stojić proglasio je dobitnike nagrada u III. nagradnom natječaju na temu pobijenih hercegovačkih franjevaca, za uzrast odrasli. Prvu nagradu, za glazbeni uradak Oda hercegovačkoj braći, osvojio je Franjo Bilić iz Zagreba, drugu nagradu osvojio je Tomislav Šovagović za literarni rad Zatvorenik slobode, dok je treću nagradu osvojio Stipan Zovko iz Širokog Brijega za literarni rad Širokobriški sveci.

Nakon mise uslijedilo je Klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu koje je predvodio fra Dane Karačić.

Program iz samostanske crkve na Širokom Brijegu, koja je i sinoć bila ispunjena vjernicima, prenosili su Radiopostaja Široki Brijeg (radiosirokibrijeg.com) i portali hercegovinalive.com, hrsvijet.net, franjevci-siroki-brijeg.info, pobijeni.info.

Danas, 7. veljače, na dan obljetnice ubojstva 12 fratara iz širokobriješke samostanske zajednice, molitveni program započinje u 16.00 molitvom pred ratnim skloništem gdje su fratri ubijeni i zapaljeni, a nastavlja se u crkvi molitvom kraj groba gdje su pokopana 22 pobijena fratra i svetom misom zadušnicom koju će predvoditi provincijal fra Miljenko Šteko.

Nakon sv. mise bit će pokop dvojice fratara, fra Martina Sopte i fra Slobodana Lončara, koji su pronađeni u Ljubuškom na Tomića njivi. I danas će cijeli ovaj program uživo prenositi prethodno navedeni portali.

Dnevno.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Peđa Grbin: Ako Bernardić ne odstupi, osnovat ćemo novu lijevu stranku!

Objavljeno

na

Objavio

Peđa Grbin se zbog sukoba s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem prometnuo u najistaknutijeg buntovnika među stranačkim opozicionarima.

No, Grbin najavljuje i daljnje poteze u slučaju da Bernardić ne odstupi s mjesta predsjednika.

Peđa Grbin je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju izjavio kako su SDP-u potrebne hitne korjenite promjene te da velik dio članova stranke ozbiljno razmišlja o odlasku iz stranke i osnivanju nove lijeve stranke.

“Postoji vrlo velika mogućnost da se osnuje nova lijeva stranka. Vrlo je realno da ta opcija zauzme našu poziciju. U Sloveniji, Španjolskoj, Grčkoj pokazalo se da su stupovi politike, koji su to bili 20, 30 ili više godina, pali u drugi plan” rekao je Grbin o namjerama stranačke opozicije. Dodao je i da je situacija u Splitu i Zagrebu pokazala kako drugi osvajaju SDP-ovo biračko tijelo jer im SDP ne pruža ništa osim fasade i floskula.

“Naš je rejting od prosinca prošle godine do danas deset posto slabiji od HDZ-ova, i to u trenutku kada tri četvrtine građana misli da Hrvatska ide u lošem smjeru. Ako je to nekome prihvatljivo, to je potpuni nedostatak bilo kakve ambicioznosti.” kaže Grbin i optužuje aktualnog predsjednika stranke Bernardića za takvo stanje u stranci.

Grbin također smatra da je Milanović bolje vodio SDP od sadašnjeg vodstva te najavljuje da bi se možda i mogao kandidirati za novog lidera.

“Moj odgovor na to je – ne znam. Trenutno u toj situaciji nisam. Hoću li se kandidirati, odlučit ću kada kandidacijski postupak u SDP-u bude otvoren. Naše glavno pitanje u ovom trenutku nije hoće li Peđa, Siniša, Ranko ili Željko voditi SDP, nego radi li to Davor Bernardić dobro.” zaključio je na kraju Grbin.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Obilježena 26. obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade

Objavljeno

na

Objavio

Svečanom akademijom u Hrvatskom domu te polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Vukovaru je u subotu obilježena 26. obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade, čiji su pripadnici branili Vukovar i okolicu 1991. godine u agresiji na taj dio Hrvatske.

Prisjećajući se događaja obrane Vukovara 1991. godine, ratni zapovjednik 3. bojne 204. vukovarske brigade Ivo Kovačić rekao je kako je unatoč činjenici da je ta postrojba podnijela najveći teret obrane Vukovara u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi, 204. vukovarska brigada dugo vremena nakon rata nije bila priznata.

“Trebalo nam je 15 godina da dokažemo da smo postojali i da je postojala 204. vukovarska brigada. Neki ljudi koji su bili u Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru držali su pisanu zapovijed u ladicama i nisu je htjeli pokazati javnosti”, kazao je Kovačić.

Po njegovim riječima, kroz 204. vukovarsku brigadu prošlo je oko 5500 boraca od kojih se 923 vode kao poginuli i nestali dok je ranjeno oko 1600 pripadnika postrojbe.

Predstavljena je i novoosnovana Udruga ratnih veterana 204. vukovarske brigade. Ona je, kako je pojašnjeno, osnovana radi “zaustavljanja degradacije 204. vukovarske brigade i bitke za Vukovar”.

“Kao udruga 204. vukovarske brigade nikada nećemo prihvatiti popis od 10.000 branitelja Vukovara. Ne možemo i nećemo se pomiriti sa zapisima Manolićeve komisije te ćemo ustrajati da Hrvatski sabor te zaključke proglasi ništavnima”, poručio je predsjednik Udruge Drago Adžaga.

Ratni zapovjednik obrane Vukovara 1991. godine Branko Borković je rekao da će unutar Udruge djelovati Klub ratnih zapovjednika te izvijestio o prvoj inicijativi koju su poduzeli. Već smo poslali zahtjev državnim tijelima da se dr. Juraju Njavri oda počast tako da se vojna bolnica u Zagrebu nazove po njemu, kazao je Borković.

Rekao je kako će se kroz Klub zapovjednika izvršiti i cjelokupna verifikacija svih događanja tijekom obrane Vukovara te će se zahtijevati da se ispravi sve ono što je, kako je kazao, “isfabricirano kako bi se obrana Vukovara degradirala i prikazala na krivi način”.

facebook komentari

Nastavi čitati