Pratite nas

Pregled

Sjeća li se netko Josipa Perkovića!

Objavljeno

na

Ugledna njemačka televizijska kuća priprema jednosatnu emisiju u kojoj će milijunskom njemačkom auditoriju pokazati zločinački karakter jednog vremena koji je odgovoran za smrt desetaka hrvatskih emigranata u Njemačkoj tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Osim za ubojstvo Stjepana Đurekovića, Perković (i vrlo skoro Mustač) mogli bi biti optuženi i za pokušaj ubojstva Stipe Bilandžića i Frane Gorete za koji postoje nepobitni dokazi.

Iako je od izručenja bivšeg jugoslavenskog i hrvatskog obavještajca Josipa Perkovića Njemačkoj prošlo samo dva mjeseca, u Hrvatskoj više nitko ni ne spominje čovjeka koji je punio novinske stupce godinama, najintenzivnije zadnjih osam mjeseci.

Otkako je iza rešetaka njemačkog zatvora Stadelheim pokraj Muenchena, o Josipu Perkoviću se malo toga čuje. Dok hrvatski mediji uglavnom šute, čekajući optužnicu, ali i izručenje njegovog kompanjona iz udbaških vremena – Zdravka Mustača, njemački se mediji vrlo intenzivno pripremaju za suđenje ljudima koji su odgovorni za smrt desetaka hrvatskih emigranata u Njemačkoj tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Prema informacijama s kojima raspolaže Dnevno.hr, jedna ugledna njemačka televizijska kuća ovih dana priprema jednosatnu emisiju u kojoj će milijunskom njemačkom gledateljstvu prikazati cijeli slučaj Perković i ubojstvo Stjepana Đurekovića. U emisiji će biti korišteno dosta arhivskih materijala koji će pokazati zločinački karakter jednog vremena.

Prema informacijama bliskima istrazi, njemački istražitelji gotovo svakodnevno razgovaraju s Perkovićem pokušavaju ga pridobiti za suradnju. Do sada je svu odgovornost prebacivao na mrtve ljude, ali dokazi koje posjeduju njemački istražitelji dovoljni su da Perkovića koji je, kao ključni čovjek Udbe, hijerarhijski morao imati uvid, spoznaje, ali i sudjelovati u likvidacijama hrvatskih političkih emigranata u Njemačkoj, a posebno u ubojstvu Stjepana Đurekovića, smjeste do kraja života u zatvor.

Navodno, istražitelji su Perkovića pitali o mnogim konkretnim imenima udbaša iz tog vremena, ali je on pokazao kako ga izdaje sjećanje. Naime, Perković se ničega konkretnog ne sjeća, pa su mu njemački istražitelji pokazali knjigu Josipa Jurčevica “Slučaj Perković – Spašavanje zločinačke budućnosti” u kojim su mnogi konkretni dokazi, koji će biti upotrebljeni i na samom suđenju.

Pusićkina i Milanovićeva briga za Perkovića!

Iako se s optužnicom za sada ne žuri, jer se očito čeka izručenje Zdravka Mustača i objedinjavanje optužnice, kako se neslužbeno saznaje, istraga se trenutno proširila i na pokušaj ubojstva Stipe Bilandžića i Frane Gorete za koje postoje nepobitni dokazi, jer Nijemci žele detaljno istražiti sve, pa i najmanje detalje tih slučajeva i jednom zauvijek staviti točku na “i” udbinih ubojstava u Njemačkoj.

Podsjetimo na taj manje poznat slučaj. Josef Muller koji je rođen 1942. u Osijeku, a danas živi u Ludwigshafenu, pismeno je posvjedočio kako ga je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici 1975. godine vrbovala jugoslavenska tajna služba i konkretno Josip Perković. Nakon izlaska iz zatvora i povratka u Njemačku, kontakt s Perković se nastavio, a krajem 1977. Perković je Mulleru dao nalog da ustrijeli hrvatske emigrante Stipu Bilandžića i Franju Goretu. U tu svrhu Perković mu je dao pištolj i obećao honorar od 60.000 njemačkih maraka za svakog. Te dokumente i Mullerovo priznanje imaju i hrvatska SOA i DORH, ali i njemački istražitelji.

Inače, Perković se svakodnevno nakon razgovora s istražiteljima šeta zatvorskim krugom i to s najgorim kriminalcima. Kako doznajemo iz pouzdanih zatvorskih izvora, u Stadelheimu nema nikakvih povlastica. Tretiran je kao svaki drugi zatvorenik, što mu teško pada, jer se do sada u životu nikada nije našao u takvoj situaciji.

Nedavno mu je u posjetu bila i kćer, a susret je, kažu očevidci, bio vrlo emotivan. Bilo je i suza, a zanimljivo da su predstavnici hrvatskog konzulata već u dva navrata posjetili optuženog udbaša, jer je to osobno tražila ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić te premijer Milanović koji pokazuju veliku brigu za izručenog hrvatskog državljana.

Njemački istražitelji također čekaju i Perkovićevog hrvatskog odvjetnika Antu Nobila, koji bi im trebao donijeti i predočiti navodne dokaze do kojih je došao u vlastitoj istrazi s kojom se hvalio po hrvatskim medijima. No tu Nobilo mora biti vrlo oprezan, jer bilo kakav lažni ili nevjerodostojni dokument može završiti prijavom njemačkom sudu pa čak i pritvorom za odvjetnika.

Inače, s prvim danom ožujka istekao je rok u kojem je trebao biti zaključen postupak izručenja Zdravka Mustača po Europskom uhidbenom nalogu. Budući Vrhovni sud RH još nije donio odluku o ovom predmetu, rok u kojem treba biti završen postupak može biti produžen još najviše mjesec dana, što znači da će Zdravko Mustač krenuti putem svog prijatelja već vrlo brzo, najkasnije do idućeg ponedjeljka. S obzirom na stav Vrhovnog suda izrečen u slučaju izručenja Josipa Perkovića, Mustačeva suoptuženika za ubojstvo Stjepana Đurekovića, sasvim je sigurno da će, odluči li Vrhovni sud da je žalba udovice ubijenog emigranta dopuštena, i Zdravko Mustač otputovati za Njemačku u pratnji policije, pa se čini da su i njemu dani na slobodi definitivno odbrojani. dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Predsjednica: Predstavila sam Putinu Inicijativu triju mora i pozvala ga u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ruski predsjednik Vladimir Putin danas su izrazili želju dati novi zamah zapostavljenim odnosima Hrvatske i Rusije, “na temelju jednakopravnosti i međusobnog poštovanja”.

“Završili su naši pregovori s predsjednicom Republike Hrvatske i prošli su u konstruktivnom smjeru i potvrdili su usmjerenje dviju zemalja za razvitak suradnje. Hrvatska je važan partner Rusiji na Balkanu. Tijekom ovog vremena odnosi su dobili raznovrstan karakter. Danas smo ja i predsjednica Hrvatske razmotrili konkretne mjere za suradnju.

Posebnu pozornost usmjerili smo na gospodarsku suradnju. Smatramo da ove godine imamo dobru mogućnost da vratimo robnu razmjenu na pretkrizno razdoblje. Velike nade u smislu proširivanja kontakata vežemo za poslovni forum koji će se održati sutra u Moskvi, rekao je Putin nakon sastanka s Grabar-Kitarović u Sočiju.

Grabar-Kitarović je istaknula da Hrvatska, kao odgovorna članica EU-a i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah nakon značajnog razdoblja posustajanja. “Ovo mjesto mnogi uspoređuju s kolijevkom hrvatskog turizma, Opatijom.

Razgovarali smo o nizu tema. Širina tema naših razgovora potvrđena je i potpisivanjem nizom akata o suradnji. Hrvatska kao odgovorna članica EU i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah. Izražena je obostrana želja za nastavak suradnje. U tom duhu Putina sam pozvala na uzvratni posjet Republici Hrvatskoj i nadamo se da će se taj posjet ostvariti sljedeće godine, prenosi N1.

Raspravili smo manja otvorena pitanja u našim odnosima i utvrdili primjere uspješne suradnje, koji u oživjeli rusko-hrvatske gospodarske odnose. Rusija je Hrvatskoj značajan gospodarski partner i želimo nastaviti jačati bilateralnu gospodarsku suradnju.

Pozdravila sam sva ruska ulaganja i spremna sam zalagati se za svaki oblik uzajamnih ulaganja koja su u skladu s postojećim okvirom. Upoznala sam Putina s nizom zakonskih promjena u Hrvatskoj. Iako i Hrvatska nastoji ostvariti diverzifikaciju, suradnja s ruskim tvrtkama se nastavlja.

Predsjedniku Putinu predstavila sam i inicijativu triju mora. Ovo je inicijativa za koheziju srednje Europe i EU u cjelini, a ne protiv. Ona nije usmjerena protiv Rusije ili Njemačke, nego je usmjerena na suradnju s drugim državama na pojedinim projektima. Razgovarali smo i o jačanju kulturne i znanstvene suradnje. Rusija i Hrvatska prepoznaju značaj dijaloga naših crkava i nužne zaštite kršćana u svijetu.

Obnovom crkve u Crikvenici mogla bi se početi služiti i liturgija”, rekla je Grabar Kitarović. Pozvala je Putina u Hrvatsku nadajući se da bi se to moglo dogoditi iduće godine, a HRT ekskluzivno doznaje da će Vladimir Putin prihvatiti poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i posjetiti Hrvatsku.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Potvrđeno: Presuda Ratku Mladiću 22. studenog

Objavljeno

na

Objavio

Haški sud objavio je da će 22. studenog izreći prvostupanjsku presudu generalu Vojske Srbije Ratku Mladiću.

Proces protiv Mladića počeo je 2012. godine, a optužen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata diljem BiH, dugotrajnu opsadu i teror nad građanima Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga UN-a za taoce tijekom rata u BiH 1992-1995.

Tužitelji su u završnoj riječi tvrdili kako je tijekom suđenja dokazano sudjelovanje Mladića u udruženom zločinačkom pothvatu nasilnog stvaranja srpske države na teritoriju BiH, čiji je bio jedan od protagonista, a za zlodjela zatražili kaznu doživotnog zatvora.

Mladić je uhićen 2011. godine nakon što je proveo gotovo 12 godina u bijegu.

Suđenje mu je počelo u svibnju 2012., a završeno u prosincu 2016. Tužiteljstvo ICTY-ja zatražilo je za Mladića kaznu doživotnog zatvora.

“Bilo kakva kazna manja od maksimalno predviđene zakonom, a to je kazna doživotnog zatvora, bila bi uvreda i živim i mrtvim žrtvama, kao i udarac pravdi”, rekao je u prosincu prošle godine Alan Tieger, tužitelj Haškog suda u Den Haagu.

Početkom listopada Srbija je dala jamstva za Mladićevo privremeno puštanje na slobodu.

Dječak iz Srebrenice: Ratko Mladić me je štitio, kako bi me sam ubio

facebook komentari

Nastavi čitati