Pratite nas

Religija i Vjera

Sjednica Vijeća HBK za život i obitelj: Istaknuta alarmantnost demografske situacije

Objavljeno

na

Nakon imenovanja za predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj na Jesenskom zasjedanju HBK dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić započeo je svoje djelovanje sastavši se 26. studenog 2015. s (nad)biskupijskim povjerenicima za pastoral braka i obitelji te članicama i članovima spomenutog Vijeća.

U prostorima Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu prvo je u jutarnjim satima održan sastanak povjerenika. Nakon uvodne molitve biskup Uzinić je zahvalio povjerenicima i voditelju nacionalnog Ureda za dosadašnji rad u obiteljskom pastoralu te zamolio za daljnju suradnju. Povjerenici su se ukratko predstavili te na biskupovu zamolbu odmah iznijeli i svoja kritička promišljanja, ali i očekivanja od Vijeća i Ureda HBK za život i obitelj.

Usuglašeno je da je uspostava trogodišnjih ciklusȃ obiteljskog pastorala najveće postignuće dosadašnjeg rada. Nadalje, utvrđeno je da još ima puno prostora za razvoj i unapređenja osobito u kontekstu bolje vertikalne i horizontalne povezanosti, koordinacije i suradnje u crkvenim strukturama s ciljem da se konkretnim sadržajima dopre do što većeg broja konkretnih osoba i obitelji ponajprije u župama, a onda i šire.

Središnja točka dnevnog reda bila je promišljanje o prioritetima obiteljskog pastorala Crkve u Hrvatskoj sukladno smjernicama ovogodišnje redovite sinode biskupa i katehezama pape Franje o obitelji. Polazeći od aktualne situacije u Hrvatskoj i uzimajući u obzir pastoralne naglaske izdvojene iz završnog izvješća sinode o obitelji, razvila se plodna rasprava u kojoj se najviše naglašavala potreba sustavnijeg i sveobuhvatnijeg pristupa pripremi za brak, angažiranija uspostava obiteljskih zajednica u župama te formacija djelatnika i suradnika u obiteljskom pastoralu, a kako bi se moglo odgovoriti potrebama današnjih obitelji uključujući i one ranjene odnosno one koje žive u složenim situacijama.

Naposljetku, bilo je govora o predstojećim događanjima poput Jubileja obitelji 27. prosinca 2015. uz blagdan Svete obitelji, Dana života 7. veljače 2016., V. pastoralno-katehetskog kolokvija za svećenike 24. i 25. veljače 2016. u Zagrebu te II. nacionalnih studijskih dana za djelatnike i suradnike u obiteljskom pastoralu 22. i 23. travnja 2016. u Osijeku.

U popodnevnim satima održana je i sjednica Vijeća HBK za život i obitelj. Uz izraze zahvalnosti svom prethodniku msgr. Valteru Županu i vijećnicima za sav dosadašnji trud, biskup Uzinić izrazio je nadu da će uz njihovu pomoć moći nastaviti tamo gdje je njegov prethodnik stao. Vijećnici su se ukratko predstavili, a zatim je sjednica nastavljena raspravom o prioritetima obiteljskog pastorala Crkve u Hrvatskoj te strategijskim planiranjem rada Vijeća do kraja mandata. Uz pastoralne aspekte, koji su prvotna zadaća Crkve, ponovo je istaknuta alarmantnost demografske situacije u Hrvatskoj. Primijećeno je da demografska pitanja te donošenje obiteljske i populacijske pronatalitetne politike još uvijek nisu u središtu društvene pozornosti. Odlučeno je da se na tome tragu poduzmu odgovarajući koraci.

Dogovoreno je da se uz Jubilej milosrđa za obitelji uputi zasebna poruka, a da se Dan života prigodno obilježi stavljajući naglasak upravo na demografsku situaciju. Pohvaljena je završna verzija programa te potvrđen izbor predavača za II. nacionalne studijske dane u Osijeku.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Sveti Luka evanđelist

Objavljeno

na

Objavio

18. listopada Crkva časti svetoga Luku, pisca trećega evanđelja i Djela apostolskih, vjernog pratitelja svetoga Pavla, liječnika i kroničara koji nam je ostavio mnogobrojne detalje iz života apostola i prve crkvene zajednice.

Iako sveti Luka nije izravno poznavao Isusa Krista, nego je bio učenik apostola, svjedočanstvo vjere prve Crkve i svjedočanstvo vlastite vjere ostavio je zapisano u dvama spisima – Evanđelju po Luki i Djelima apostolskim.

Luka je rođen u Antiohiji, tadašnjoj rimskoj pokrajini Siriji, a današnjem gradu Antakya na jugu Turske, oko 10. godine. Bio je liječnik, pa je razumljivo što će i u svojim spisima davati na važnosti Isusovim čudesima, posebno izlječenjima, koje obično opisuje detaljnije i s većim emocionalnim naglascima. I drugi njegovi opisi događaja i osoba prve Crkve pokazuju da je sveti Luka bio vrlo osjećajan, a također se može uočiti velika preciznost kada su u pitanju povijesne okolnosti. U tom smislu upravo kod njega nalazimo veoma lijepe opise Marije i događaje iz Isusova djetinjstva, što njegovu Evanđelju još više daje na vrijednosti.

Antiohija je bila važno kršćansko središte u kojemu su djelovali sv. Petar, sv. Pavao i sv. Barnaba, pa je sveti Luka najvjerojatnije upravo od njih i primio Radosnu vijest, a poseban mu je u tom smislu bio uzor i učitelj sveti Pavao, kojemu se kao pratilac pridružio na njegovu drugom misijskom putovanju i ostao sve do Pavlove smrti, podnoseći zajedno mnoge nevolje i progone, a o svemu tome ostavio je detaljno svjedočanstvo u Djelima apostolskim.

Nakon Pavlove mučeničke smrti 64. god. nastavio je sam naviještati Evanđelje, ali nema pouzdanih povijesnih podataka je li njegovo područje djelovanja bila Dalmacija, kako neki smatraju, ili možda Galija, Italija, Egipat ili pak Grčka. Ni o njegovoj smrti nema sigurnih podataka, pa je tako prema nekima umro sa 74, a prema drugima s 84 godine, prema jednima je umro prirodnom smrću, a prema drugima podnio je mučeništvo, te je prema jednima svoj ovozemaljski život završio u Bitiniji, a prema drugima u Boeciji u Grčkoj.

Prema predaji, sveti Luka je bio i slikar koji je napravio više slika Djevice Marije, pa je stoga i razumljivo što se češće u umjetnosti prikazuje kako crta Gospu. Također se u slikarstvu nerijetko prikazuje s knjigom i pisaćim, liječničkim ili slikarskim priborom. U ikonografiji ga se pak obično prikazuje simbolom vola ili krilatog teleta, a po tumačenju predaje to bi se povezivalo s njegovim češćim isticanjem Krista kao svećenika, te bi u tom smislu vol bio simbol Onoga koji se žrtvuje za druge.

Sveti Luka se štuje kao zaštitnik liječnika, bolesnika, slikara, umjetnika, pisara, mesara, staklara itd., a da je u hrvatskom narodu rado čašćen svetac svjedoče i mnogobrojne crkve posvećene njemu u čast.

Vjeraidjela.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Fra Mario Knezović: Sotono u ime Isusovo umukni

Objavljeno

na

Objavio

Umjesto da konačno zašute suradnici zla i sotone, ušutkuju se Božji glasnici i proroci istine.

Vrijeme je da zašute i umuknu vračari, lažni proroci, pisci horoskopa, širitelji ideologija koje negiraju Božje zakone. Vrijeme je da u ime Isusovo umukne glas Belzebula u srcima promotora kulture smrti, da umuknu političari i svjetski moćnici koji gradeći zlatnu teladi i kule babilonske potajice stvaraju novi svjetski poredak.

Prorok Joel poziva svećenike da dignu glas, proglase post, narod sazovu na molitvu jer se približio kraj i propast ovoga svijeta. Trubite u trublju na Sionu! Dižite uzbunu na svetoj mi gori!

Neka svi stanovnici zemlje dršću,jer dolazi gospodnji dan, poruka je proroka. Indijski vođa Ghandi je postio kad je narod bio u velikim izazovima i krizi. Možemo li očekivati da današnje vođe počnu preko posta i molitve rješavati probleme i katastrofe, a ne samo da pukom diplomacijom obračunavaju sa zlom.

Poslušajte propovijed fra Marija Knezovića koja je razdrmala brojna srca.

fratar.net

>>> Fra Mario Knezović: Što prorok Izaija poručuje mentalnim komunistima i udbašima?

facebook komentari

Nastavi čitati