Connect with us

Istaknuto

SKANDAL U HAVC-u – Otvoreno pismo Nini Obuljen

Published

on

Poštovana gospođo Obuljen,

Kao što znate, višekratno smo se obraćali Upravnom odboru  HAVC-a čiji ste i Vi član sa zahtjevom da  sankcionirate kriminalna  postupanja ravnatelja HAVC-a.

Sa istim zahtjevom vam se obratilo i nadležno Ministarstvo kulture još u lipnju ove godine.

Posljednjih dana ste više puta istupali u javnost tvrdeći kako je u HAVC-u sve po zakonu i kako Vi, kao članica UO jamčite kako je sve u redu.

U međuvremenu su se u javnosti pojavili dokumenti koji teško terete ne samo ravnatelja HAVC-a, nego i UO HAVC-a kojeg ste član.

U međuvremenu smo dana 14.10.og. u petak, primili službenu obavijest tijela koje istražuje organizirani kriminal u HAVC-u  ur.br.620/13 o daljnjim postupcima vezano uz kriminal u HAVC-u.Vrlo brzo istrage će biti završene i odgovorni kažnjeni!

Suprotno vašim tvrdnjama i orkestriranoj kampanji, svi nalazi UPRAVNOG NADZORA NAD ZAKONITOŠĆU RADA HAVC-a su negativni.

Utvrđeno je više od stotinu slučajeva (!!!)  teških kršenja Zakona, Statuta, Pravilnika.

Sve ti dokumenti su javno dostupni. I svi su vama poznati!

Iz nalaza nadzora očito je i kako članovi UO HAVC-a PROTUZAKONITO PRIMAJU NOVAC OD HAVC-a – MILIJUNE KUNA!

Od Vas odnosno UO HAVC-a smo zahtijevali, sukladno Vašoj zakonskoj odgovornosti i obavezi, sukladno čl. 9. Zakona o audiovizualnoj djelatnosti da odmah smijenite ravnatelja HAVC-a i sve odgovorne.

Nakon prvog zahtjeva, u ožujku 2016. godine, na koji ste se oglušili, shvatili smo kako Vama nije dovoljno da hrvatski filmski fond, HAVC  hrvatskim novcem financira antihrvatske pamflete, nije dovoljno da se taj pamflet godinu dana promovira na festivalima širom svijeta i na službenim stranicama, nije dovoljno da djelatnici HAVC-a potpisuju kao savjetnici taj sramotni pamflet, da nagovaraju HRT da im ustupi  besplatno  arhivu, da nas ravnatelj HAVC-a  pokušava izmanipulirati kako će za nas napraviti „hrvatsku verziju“ tog pamfleta, u kojoj, za razliku od one koja se prikazuje u svijetu, hrvatska vojska nije negativac!!!

Stoga smo slučaj HAVC-a, zajedno sa odvjetnicima temeljito istražili  i našli  najteže slučajeve kriminala, nepotizma, korupcije, izvlačenja desetaka milijuna kuna u privatne džepove – kršenja Zakona o audiovizualnim djelatnostima iz čl.9.,21.,36., kršenja Kaznenog Zakona iz čl. 291., 328. i 329., kršenje Pravilnika o postupku, kriterijima i rokovima za provedbu nacionalnog programa promicanja audiovizualng stvaralaštva iz čl. 6. i 38.

Nakon što smo se u to uvjerili, postalo nam je jasno zašto  Vaš UO  HAVC-a, nakon filma „15 minuta -Masakr u Dvoru„ nije smijenio Hrvoja Hribara.

Članovi UO preko svojih udruga, tvrtki, članova obitelji zajedno sa Hrvojem Hribarom, iz HAVC-a izvlače milijune javnog novca, a to se može nazvati samo jednom riječi – suučesništvo.

Kao u narodnoj priči, lisici je povjereno da čuva kokoši!

To dokazuje i do sada najveći bezobrazluk koji se ikada dogodio u Hrvatskoj! Ponovno financiranje poduzeća „Nukleus film“ za koprodukciju sa dodatnih 140.000,00 kuna hrvatskog javnog novca, a nakon neistinitog Hribarevog „priznanja“ da su od tog poduzeća prevareni kod financiranja „15 minuta – masakr u Dvoru“? Pa kako se „Nukleus film“ mogao ponovo prijaviti na natječaj HAVC-a ako je „prevario“ HAVC, obzirom kako je takav oblik recidivizma  izričito zabranjen po čl.6.?

Vi ste o tom, zadnjem kriminalu višekratno informirani! Što ste poduzeli?

U prilogu ovog otvorenog  pisma  dostavljamo NOVU KAZNENU PRIJAVU PROTIV RAVNATELJA I SVIH ČLANOVA , MEĐU KOJIMA STE I VI.

Pozivamo vas da javno odgovorite, je li i ovaj, zadnji kriminal u HAVC-u, ponovno, protuzakonito financiranje NUKLEUS FILM-a, za vas u redu gospođo Obuljen?

Zašto na to niste reagirali gospođo Obuljen kada Vam je to, kao članici UO HAVC-a zakonska obaveza i dužnost? Je li zato što Vas je na tu dužnost postavio Hrvoje Hribar uz pomoć ministrice kulture koja je morala otići jer je samoj sebi davala javni novac (slučaj kreditnih kartica Ministarstva kulture i slučaj davanja novca svog časopisa „Zarez“)?

Oni koji su nas pokušavajući ušutkati poručili kako „se možemo slikati“ jer njihov čovjek dolazi u Ministarstvo kulture, jesu li možda mislili na Vas? Jeste li taj njihov čovjek, koji žmiri na Hribarov kriminal baš Vi gospođo Obuljen?

Kakav divan  plan – da se kriminal u HAVC-u pokrije tako da u Ministarstvo kulture zasjedne čovjek iz HAVC-a!!! Jedino, taj film neće igrati gospođo Obuljen!

Kakav bezobrazluk!

Nismo znali o čemu se radi dok nismo u novinama pročitali kako Vas, članicu UO HAVC-a, koji zajedno sa Hribarom krši hrvatske zakone, javno promoviraju i nameću kao ministricu kulture.

Pozivamo Vas, da isto tako javno, kako Vas javno nameću, odgovorite na slijedeća pitanja vezana uz one afere koje su se događale za vrijeme Vašeg mandata u UO HAVC-a:

  • Financiranje i promoviranje protuhrvatskih pamfleta „15 minuta – masakar u Dvoru“ i „Chriss the Swiss“ u produkciji „Nukelus filma“ sa ukupno minimalno 1.000.000,00 kuna novca hrvatskih građana, oba na liniji Memoranduma 2, velikosrpskih laži u kojima se hrvatska vojska prikazuje kao počinitelj masakra nad bolesnicima u Dvoru iako tada nije ni bila u tom mjestu, odnosno u tradiciji „beogradske škole istine“ hrvatski branitelji se prikazuju kao strani plaćenici – „psi rata“.
  • Otkriven u tom nevjerojatnom financiranju i promoviranju antihrvatskih pamfleta, Hribar se brani neistinama da je bio prevaren, jer u scenariju nisu bili kasnije prikazani dijelovi, što je očita neistina jer je producent prije isplate novca iz HAVC-a morao prikazati cijelo (ne)djelo. Još poraznija činjenica po Hribara, jest kako je suprotno čl. 6. Pravilnika samog HAVC-a, „Nukleus film“ dobio na javnom pozivu HAVC-a u kategoriji „Poticanje filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom“ dana 25.05.2016.g., dakle nakon razotkrivanja skandala, dodatnih 140.000.00 kuna za dugometražni dokumentarni film „Okupirano kino“ produkcije iz pogađate – Srbije.
  • Ovdje valja dodati kako je i bivša članica UO HAVC-a, iz vremena svih nezakonitosti, Vanja Sremac, svoju „profesionalnu“ karijeru nastavila upravo u „Nukleus filmu“.
  • Što ste poduzeli da se taj novac povjeren Vam od hrvatskog naroda vratite, odnosno kako ste dozvolili da „Nukleus film“ opet dobije novac na javnom pozivu HAVC-a?
  • Udruga „Hrvatski filmski savez“, čiji je predsjednik bio član UO HAVC-a Hrvoje Turković, a sadašnja je predsjednica ujedno i predsjednica AV Vijeća HAVC-a Vera Robić Škarica, dobila je suprotno čl. 21. Zakona o audiovizualnoj djelatnosti više od deset milijuna kuna na javnim pozivima HAVC-a. Što ste poduzeli da se taj novac povjeren Vam od hrvatskog naroda vratite, odnosno kako ste dozvolili da „Hrvatski filmski savez“ opet kontinuirano dobiva novac na javnim  pozivima HAVC-a?
  • Snježana Tribuson, supruga člana UO HAVC-a Hrvoja Turkovića, suprotno čl. 21. Zakona o audiovizualnoj djelatnosti, dobila je na javnim pozivima HAVC-a više milijuna kuna. Što ste poduzeli da se taj novac povjeren Vam od hrvatskog naroda vratite, odnosno kako ste dozvolili da opet dobije novac na javnom pozivu HAVC-a?
  • Poduzeće „Studio DIM“, u 50 postotnom vlasništvu bivše članice UO HAVC-a Darije Kulenović Gudan, suprotno članku 21. Zakona o audiovizualnoj djelatnosti dobilo je više milijuna kuna na javnim pozivima HAVC-a. Što ste poduzeli da se taj novac povjeren Vam od hrvatskog naroda vratite, odnosno kako ste dozvolili da „Studio DIM“ opet kontinuirano dobiva novac na javnim  pozivima HAVC-a?
  • Kćer ravnatelja Hrvoja Hribara, suprotno članku 21. Zakona o audiovizualnoj djelatnosti dobila je stotinu tisuća kuna na javnom pozivu HAVC-a, što ste učinili da se taj nezakonito isplaćen novac vrati?
  • Nakon što ste od ministra Zlatka Hasanbegovića javno pozvani da u okviru svojih zakonskih ovlasti iz čl. 9. Zakona o audiovizulanoj djelatnosti smjenite Hrvoja Hribara, zbog utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti opisanih u inspekcijskom nalazu ministarstva, zašto po tome niste postupili?

Sa svim ovim nezakonitostima više puta ste upoznati, i pismeno i usmeno, iz medija te od podnositelja prijava, stoga Vas javno pitamo, zašto niste ništa poduzeli za prekid ovakve koruptivne prakse bez premca u novijoj hrvatskoj povjesti? Zašto niste smijenili ravnatelja i zašto niste pokrenuli procesuiranje ovih najtežih oblika kriminala, pronevjere novca iz hrvatskog državnog proračuna?

Mi, hrvatski branitelji Vas izvješćujemo kako je iz ovakvog Vašeg (ne)postupanja proizašao i temelj za podnošenje kaznene prijave, koju smo zbog učina kaznenih djela iz članka 328., 329. i 291. Kaznenog zakona podnijeli i protiv Vas, kao i drugih članova UO HAVC-a, predsjednice (bez imenovanja!) AV Vijeća HAVC-a gđe. Vere Robić Škarica i ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara, podnijeli nadležnim tijelima naše Domovine.

Od Vas očekujemo javni odgovor odmah. Ovaj puta nećemo dopustiti da svoju odgovornost prešutite!

Ovo otvoreno pismo Vama, šaljemo mandataru g. Plenkoviću, predsjedniku MOST-a g. Petrovu, svim saborskim zastupnicima, svim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, PNUSKOK-u, DORH-u i hrvatskoj javnosti.

Mi hrvatski branitelji poduzeti ćemo sve kako bi se svi odgovorni za ovu nacionalnu sramotu, za kriminal i pljačku javnog novca kao i za financiranje antihrvatskih pamfleta hrvatskim novcem kaznili, a ne nagrađivali.

Vjerujemo kako će institucije hrvatske države i politički čimbenici ovaj problem, koji više nitko ne može skrivati i pokrivati, žurno riješiti.

S poštovanjem,

Zorica Gregurić, ispred Koordinacije braniteljskih udruga

Zagreb, 16. listopada 2016.godine

[su_document url=”https://kamenjar.com/wp-content/uploads/2016/10/HAVC-kaznena-prijava-Nukleus.pdf” width=”700″ height=”720″ class=”javascript:void(0);”]

Kamenjar.com

Izdvojite dvije sekunde i odgovorite na našu malu anketu:

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Događaji

Ukrcajte se na ‘Vlak slobode’: ‘Sjećamo se dana kada je 100.000 ljudi na Rivi pokazalo što je hrvatsko jedinstvo’

Published

on

By

Njime se želi očuvati memorija na događaj prije 22 godine kada je “Vlakom slobode” iz Zagreba u Split doputovao tadašnji hrvatski državni vrh na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom

“Vlak slobode” Split-Knin-Split, u spomen na istoimeni vlak koji je vozio na današnji dan 1995. od Zagreba do Splita i kojim je označen završetak oslobodilačke vojno-redarstvene operacije “Oluje,” krenuo je u subotu sa splitskog Željezničkog kolodvora, organiziran na poticaj splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

Njime se želi očuvati memorija na događaj prije 22 godine kada je “Vlakom slobode” iz Zagreba u Split doputovao tadašnji hrvatski državni vrh na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom. Tada se na splitskoj Rivi okupilo više od 100 tisuća građana, podsjetio je gradonačelnik Krstulović Opara.

“Mi u Splitu smo jako ponosni na taj događaj i tadašnji doček ‘Vlaka slobode’ kojim je označeno hrvatsko nacionalno jedinstvo i kraj ‘Oluje’. U povijesti Splita i Republike Hrvatske ostat će sjećanje na tadašnji upit predsjednika Tuđmana okupljenima na splitskoj  Rivi – ‘što im još može obećati’, a oni su svi jednoglasno glasno odgovorili ‘Vukovar’, ‘Vukovar’ ” , naglasio je u izjavi novinarima splitski gradonačelnik.

Direktor HŽ Putnički prrijevoz Željko Ukić, koji se pridružio današnjem “Vlaku slobode” Split-Knin-Split, izjavio je kako su Hrvatske željeznice podržale prijedlog grada Splita za obilježavanje spomena na “Vlak slobode” koji je prije 22 godine  putem od Zagreba do Splita povezao do data razdijeljenu Hrvatsku zbog velikosrpske oružane agresije.

“‘Vlak slobode’ prije 22 godine važan je i za Hrvatske željeznice jer je njime povezan Zagreb i Split,” rekao je Ukić.

U današnjem “Vlaku slobode” su brojni uzvanici među kojima i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban. Na putovanju do Knina ovaj vlak staje na mjesnim gradskim i općinskim željezničkim postajama gdje u njega ulaze gradonačelnici i načelnici mjesta.

facebook komentari

Continue Reading

Istaknuto

25. kolovoza 1991. – početak bitke za Vukovar

Published

on

By

Današnji dan 25.08.1991. smatra se početkom bitke za Vukovar. Borbe u gradu i oko grada, sa poginulim i ranjenim, vodile su se od svibnja 1991., ali tog dana grad je napadnut iz svih smjerova svim raspoloživim naoružanjem “JNA”, uključujući avione.

Naime tog dana “Jugoslavenska narodna armija” koja je sve vrijeme uoči napada glumila suzdržanost i neutralnost kao ” tampon zona sukobljenih strana” otvoreno se svrstala na stranu agresora u trenucima kad je bilo vidljivo da regularne hrvatske policijske snage polako preuzimaju nadmoć na terenu nad srpskim teroristima i paravojnim formacijama.

Vidjevši da bi se ratna sreća mogla okrenuti na hrvatsku stranu, “JNA” je sve svoje potencijale, naoružanje i kompletnu ratnu mašineriju stavila na raspolaganje paravojnim srpskim snagama i pridružila se u sveopćem napadu na Vukovar.

To je bila 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane “Jugoslavenske narodne armije”, uz pomoć srpskih paravojnih snaga od kolovoza do studenog 1991. godine tijekom Domovinskog rata.

Bitka je završena porazom Zbora narodne garde i jedinica MUP-a, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva.

Grad je naposljetku potpuno uništen i okupiran 18. studenoga 1991.

Prema specijaliziranom elektroničkom portalu o Domovinskom ratu “Domovinski rat On Line”, ukupan broj stradalih boraca na hrvatskoj strani, gardista i policajaca, procjenjuje se na oko 2.500.
Oko 7.000 osoba, civila i vojnika, završilo je nakon pada grada u logorima u Srbiji. Poginulo je oko 1.000 civila, od čega 86 djece, od kojih je najmlađe imalo 6 mjeseci (Ivan Kljajić), koji je poginuo od krhotina srpske granate dok ga je otac Pavle Kljajić držao u rukama (ranjen u tom napadu, i on je uskoro umro).
Ranjeno je 2.500 osoba od čega su 570 ostali trajni invalidi. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 858 djece.
Još uvijek se traži gotovo 500 nestalih Vukovaraca.

Prema istom specijaliziranom elektroničkom portalu ukupan broj stradalih vojnika “JNA” i četničkih snaga na širem području Vukovara procjenjuje se do 8.000 poginulih, do 15.000 ranjenih te između 400-600 uništenih tenkova, oklopnih i transportnih vozila (JNA priznaje 110) , te oko 20 uništenih zrakoplova i helikoptera (“JNA” priznaje dva).

Za mnoge ratne zločine: ubojstva civila, mučenja i ubijanja, progone, etničko čišćenje, potpuno uništenje grada (tzv. famozno „prekomjerno granatiranje“), rušenje bolnice, kulturocid, logore u Srbiji i drugo još nitko nije odgovarao.

facebook komentari

Continue Reading