Pratite nas

Hrvatska

SKANDAL U VINKOVCIMA: Sinovi paroha Predraga Azapa slavili dolazak Šešelja: ‘Krv nije voda, stiže vojvoda!’

Objavljeno

na

Jedan od njegovih sinova na svom profilu uz sliku četničkog vojvode napisao je; “Vojvoda, kralju, dobrodošao”, a drugi uz sliku na kojoj je ćiriličnim slovima ispisano “Srbija čeka Šešelja” stavio je “prikladan” komentar: “Krv nije voda, stiže vojvoda”.

skandal-vinkovci-600x392Vinkovačkog paroha protojereja Predraga Azapa hrvatska je javnost upoznala preko neugodne i neprijateljske poruke patrijarha Irineja koju je Azap pročitao na božićnoj liturgiji u vinkovačkom hramu. Dio Irinejove božićne poslanice, uopće nije bio u blagdanskom ozračju ljubavi i mira, a glasio je:

“Čestitam Božić braći i sestrama u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, Kordunu i Banovini, koji ponovno doživljavaju, kao i prije dvadesetak godina, progone i stradanja zbog svog imena, pisma i jezika”.

Predrag Azap koji je ovu poslanicu pročitao na pravoslavni Božić, bio je žestoko kritiziran od strane braniteljskih i stradalničkih udruga koje su tvrdile da je Srpska pravoslavna crkva litrugiju u Vinkovcima iskoristila za političke optužbe, širenje straha i netolerancije, te da je dio poslanice u duhu Memoranduma SANU.

“Dio poslanice patrijarha Irineja je bio s raznim porukama, odaslanim svugdje gdje Srbi žive, ali puno je bilo ljepših poruka koje su se mogle izdvojiti osim ove koja je uvrijedila braniteljsku populaciju. Ja sam, ipak, bio zadužen samo prenijeti poslanicu”, branio se vinkovački paroh Azap.

Iako je ovaj skandal u međuvremenu zaboravljen, a Predragu Azapu u kršćanskom duhu od strane vinkovačkih Hrvata i oprošten, opet, uoči Božića, dogodio se novi i zaista je pitanje, kako će se ovog puta obraniti Predrag Azap.

Uznemireni Vinkovčani javljaju kako su, ako je suditi po Facebook profilima parohovih sinova, upravo oni veliki obožavatelji četničkog vojvode kojem su na društvenoj mreži poželjeli dobrodošlicu. Jedan od njegovih sinova na svom profilu uz sliku četničkog vojvode napisao je;

“Vojvoda, kralju, dobrodošao”, a drugi uz sliku na kojoj je ćiriličnim slovima ispisano “Srbija čeka Šešelja” stavio je “prikladan” komentar: “Krv nije voda, stiže vojvoda”.

Radi zaštite njihovih identiteta (jedan od sinova je maloljetan) objavljujemo samo djelomične screenshootove sa njihovih profila, iako u Vinkovcima ove njihove objave nisu tajna:

“Ovih dana sam naletio na facebook profile sinova vinkovačkog paroha Predraga Azapa. Šokiralo me kada sam vidio da slave izlazak Šešelja. Sam Azap je svojedobno čitao Irinejevu poslanicu u kojoj je govorio o ugroženosti Srba u Hrvatskoj iako u Vinkovcima nije zabilježen niti jedan etnički incident već 15 -ak godina. I sada njegovi sinovi otvoreno slave Šešelja… Ti dečki otvoreno žele incident, a ispast će da smo mi, Vinkovčani, mrzitelji Srba. I ja kao Hrvat, bijelac, katolik, rođeni Vinkovčanin (stereotip Hrvata) da objavim status kao ovi dečki, u kojem slavim Šešelja, bi bio meta u gradu i svjestan sam toga…

Toj djeci treba netko ukazati da griješe i vrijeđaju jako puno ljudi. To je nužno jer znamo prozivati naše klince kada viču “Za dom spremni, ajmo ajmo ustaše” i druge nepromišljenosti, a sada se licemjerno šuti kada su u pitanju srpski klinci. Ne želim biti etiketiran kao mrzitelj Srba jer sam poprilično liberalan i imam dosta prijatelja srpske nacionalnosti”, samo je jedna od kritika na račun sinova Predraga Azapa koji će, čini se, Vinkovčanima opet morati dati neka pojašnjenja. Ne bude li to učinio, potvrdit će ono što je na Facebook stavio njegov stariji sin. “Krv nije voda, stiže vojvoda”…

I.Babić/dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Umag dobio Obalu dr. Franje Tuđmana – prvu u Istri!

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što smo na svibanjskim lokalnim izborima u Istarskoj županiji postigli najbolji rezultat u zadnjih 20 godina i nakon što je predsjednik Županijskog odbora naše stranke dr. Jurica Šiljeg, zahvaljujući rekordnom broju HDZ-ovih mandata, postao predsjednik Gradskog vijeća Umaga, s neskrivenim zadovoljstvom možemo objaviti da je taj grad, kao prvi u Istri, dobio Obalu dr. Franje Tuđmana, javljaju iz HDZ-a.

Avenija grada Vukovara

I ne samo to! Osim što je dosadašnja Nova Obala preimenovana u, vrijedi ponoviti, Obalu dr. Franje Tuđmana, Umag je (umjesto Kolodvorske ulice) dobio i – Aveniju grada Vukovara!

Za promjene naziva glasovalo je 10 od ukupno  17 članova Gradskog vijeća, predvođenih predsjednikom Šiljegom. Ruku „ZA“ digli su vijećnici HDZ-a, SDP- a i Živog zida, dok su IDS-ovci ostali suzdržani.

Umag primjer za cijelu Istru

– Što drugo mogu reći nego da sam – ponosan! Na nužnost da utemeljitelj suvremene hrvatske države i naš prvi predsjednik dr. Tuđman te Grad Heroj dobiju ulice u Umagu apelirao sam još prije nego što smo dogovorili suradnju i formirali većinu u Gradskom vijeću. Zahvaljujem predstavnicima SDP-a i Živog zida što su podržali naš prijedlog. Nadam se da će u ostalim lokalnim jedinicama u Istri slijediti primjer Umaga. Dr. Tuđman i Vukovar to zaslužuju! – za hdz.hr izjavio je dr. Jurica Šiljeg i završio razgovor s geslom istarskih HDZ-ovaca: Ljubimo naš zavičaj Istru – i jedinu nam domovinu Hrvatsku!

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

SAVA STAR 17 – Zajednička vježba hrvatskih i britanskih vojnika

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Pripadnici Oružanih snaga RH i Britanskih oružanih snaga (British Armed Forces) održali su danas na vojnom poligonu “Crvena Zemlja” kod Knina prezentaciju međunarodne bilateralne vojne vježbe “Sava Star 17” u području medicinskog zbrinjavanja te su prikazali pružanje pomoći u situacijama s nizom ozlijeđenih, s različitim vrstama ozljeda.

Vježba “Sava Star 17” provodila se od 11. do 19. rujna i na njoj je sudjelovalo 95 pripadnika britanskih i 65 pripadnika hrvatskih oružanih snaga, a današnjoj su prezentaciji nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, britanski veleposlanik Andrew Dalgleish, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović i drugi.

Cilj vježbe je povećanje operativnih sposobnosti i interoperabilnosti na području medicinskog zbrinjavanja kroz obučne ciljeve zbrinjavanja, evakuacije i stabilizacije povrijeđenih. Na završnom prikazu vježbe pripadnici britanske i hrvatske strane prikazali su pružanje pomoći u situacijama s nizom ozlijeđenih, s različitim vrstama ozljeda. Ove godine u vježbi prvi put su sudjelovale pričuvne medicinske snage britanskih oružanih snaga i pripadnici Gardijske mehanizirane brigade (GMBR), Gardijske oklopne mehanizirane brigade (GOMBR) i Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske s medicinskim osobljem i borbenim oklopnim vozilom Patria SAN.

Dvije su obučne skupine: primarna, koju čini medicinsko osoblje britanskih OS i HKoV-a koje provodi obuku kroz pojedinačne i zajedničke zadaće te seknudarna, koju čini zapovjedno i logističko osoblje britanskih OS iz područja veze, stožernog planiranja, procedura vođenja postrojbe i transporta. Britanska medicinska pukovnija koja sudjeluje u vježbi je utemeljena 1985. u Cambridgeu, pruža medicinsku podršku raznim vojnim jedinicama, a njihove su kompetencije pružanje prve pomoći, spašavanje života, te trijaža.

“Ovo je još jedan dokaz partnerstva i dobre suradnje Hrvatske i Ujedinjenog kraljevstva”, rekao je ministar Krstičević te komentirao vježbu nakon prezentacije. Naglasio je i kako je Ujedinjena Kraljevina za Republiku Hrvatsku jedan od najznačajnijih europskih saveznika i partnera u području obrane i sigurnosti te dodao da je uvježbavanje i razvoj novih sposobnosti u suradnji s partnerskim oružanim snagama bitno za razvoj OSRH. Veleposlanik Dalgleish je rekao da mu je bilo veliko zadovoljstvo vidjeti vojnike iz dvije zemlje zajedno na terenu kako pružaju medicinsku pomoć, a prezentacija je na pravi način pokazala sve aktivnosti na vježbi. “Već imamo vrlo razvijene bilateralne vojne odnose, no s vježbama poput ovih, kad su vojnici zajedno u akciji, te odnose stavljaju na višu razinu i pokazuju njihovu snagu”, zaključio je veleposlanik.

Bilateralna vježba “Sava Star”, u kojoj sudjeluju britanske i hrvatske OS, održava se od 2013., a planirano je održavanje do 2020. Također, u veljači 2017. u Londonu potpisan je Memorandum o razumijevanju s ciljem unapređenja bilateralnih odnosa u području obrambene i sigurnosne suradnje između MORH-a i Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Riječ je o razmjeni iskustava u području obrambenih reformi, razvoju sigurnosne i obrambene politike, bilateralnih vježbi, obuke i izobrazbe, multinacionalnih vježbi i operacija (uključujući i operacije pod okriljem UN-a), kao i u području vojno-tehničke suradnje.

facebook komentari

Nastavi čitati