Pratite nas

Događaji

Skandal u Žepču: Vijećnik SDP-a vrijeđao Hrvate

Objavljeno

na

Dr. Kemal Mehinagić, vijećnik SDP-a BiH u Općinskom vijeću Žepče, izvrijeđao me tijekom sjednice nazvavši me “majmunom”, a ranije tijekom prosvjeda mještanima žepačkog sela Papratnica, inače Hrvatima, uputio je pogrdne riječi nazivajući ih “ustašama”, tvrdi u izjavi za Dnevni list Marinko Tokić, vijećnik HDZ-a BiH u Općinskom vijeću Žepče.

Spor oko zemljišta

zepčeNaime, sredinom listopada tijekom održavanja svečane sjednice Općinskog vijeća Žepče povodom Dana općine Žepče manja skupina mještana MZ-a Željezno Polje, čiji su objekti stradali uslijed prirodnih nepogoda, samoinicijativno je zauzela zemljište u naselju Rasadnik te započela “iskoličavanje” parcela za gradnju stambenih objekata.

Oni smatraju da lokacija u mjestu Donja Golubinja, pored magistralne ceste M-17, koja je od Općine Žepče ponuđena za gradnju njihovih kuća, nije dovoljno dobra te su odlučili, suprotno odluci Općinskog vijeća, sami sebi izabrati lokaciju koja im se sviđa. Mještani susjedne Papratnice, revoltirani nepravodobnim djelovanjem institucija i činom nasilnog uzurpiranja zemlje, sastali su se 15. listopada u Rasadniku kako bi, kažu, “izrazili nezadovoljstvo ovakvim djelovanjem te stali u zaštitu pravne države”. Emil Hrkać, jedan od mještana Papratnice, tvrdi u izjavi za naš list kako je zemljište rasadnika nekad pripadalo Hrvatima, odnosno djedovima žitelja Žepča i konkretno Papratnice, koje im je oduzela bivša komunistička vlast.

“Stajali smo pored ceste. Dr. Kemal Mehinagić naišao je sa svojim vozilom. Stao je, izišao iz auta i počeo se s nama raspravljati i pitati nas je li mi to ne damo ljudima da tu grade svoje kuće”, tvrdi Hrkać i dodaje kako ih je onda počeo vrijeđati.

“Govorio nam je: ‘Što vi mislite? Mislite da ste ovo vojničkom čizmom oslobodili? Mislite da je ovo vaše? Ovo je nama Alija ostavio’”, tvrdi Hrkać i dodaje kako mu je “vijećnik dr. Mehinagić rekao da je ustaški fakin”. Hrkać je prijavio vijećnika dr. Mehinagića Etičkom povjerenstvu koje je formiralo Općinsko vijeće Žepče i taj je slučaj završio na sljedećoj, 20. sjednici Općinskog vijeća Žepča.

Skandal na sjednici

Vijećnik HDZ-a BiH Marinko Tokić kaže kako je na toj sjednici jasno rekao da “ovakav nacionalistički ispad i vrijeđanje mještana Papratnice, ali i svih Hrvata općine Žepče nije primjereno ni za jednu osobu, a kamoli za jednog liječnika pulmologa i općinskog vijećnika, koji bi trebao raditi u korist svih građana općine Žepče”.

“Uputio sam inicijativu Općinskom vijeću da se takav nastup vijećnika Mehinagića, koji potiče nacionalnu mržnju, osudi i da se poduzmu odgovarajuće stegovne mjere. Također, zatražio sam da se uputi inicijativa i JU Dom zdravlja Žepče da se i tamo poduzmu odgovarajuće stegovne mjere jer je dr. Mehinagić i njihov djelatnik. Dobar dio građana hrvatske nacionalnost izrazio je opravdanu bojazan liječiti se kod liječnika koji javno izriče mržnju naspram Hrvata”, tvrdi vijećnik Tokić i dodaje kako je nakon iznesene inicijative vijećnik Mehinagić tražio repliku.

“Vijećnik Mehinagić je rekao: ‘Što ću ja slušati što neki majmun govori’”, tvrdi Tokić. Naime, Tokić ističe i kako je vijećnik Mehinagić na sjednici Općinskog vijeća sve negirao i ustvrdio kako i Tokić i Hrkać lažu te da on nije vrijeđao okupljene Hrvate iz Papratnice. Do izjave dr. Mehinagića jučer nismo uspjeli doći iako smo ga u više navrata pokušavali dobiti na telefon. Bilo kako bilo, Etičko povjerenstvo Općine Žepče koje je formiralo Općinsko vijeće ocijenilo je kako se vijećnik Mehinagić “nedolično i uvredljivo ponašao” te mu je izreklo mjere javnog ukora.

Mehinagiću mjera javnog ukora

Etičko povjerenstvo Općine Žepče koje je formiralo Općinsko vijeće reagiralo je po prvi put od svog osnutka. “Na zaprimljenu prijavu je zasjedalo i donijelo odluku kojom se vijećniku Općinskog vijeća dr. Kemalu Mehinagiću izriče mjera javnog ukora. U obrazloženju Povjerenstva se navodi da je zaprimilo prijavu skupine građana MZ Papratnica, zastupanu po Emilu Hrkaću, u kojoj se navodi da se vijećnik Kemal Mehinagić prema toj skupini  ponašao nedolično i uvredljivo, ničim motiviran. Povjerenstvo je također utvrdilo da je zaprimljena prijava opravdana, te da je vijećnik svojim ponašanjem prekršio odredbe etičkog kodeksa izabranih dužnosnika Općine Žepče. Prije obrazloženja ove odluke, vijećnik Kemal Mehinagić kolegu vijećnika Marinka Tokića nazvao je uvredljivim imenom”, izvijestilo je Radio Žepče.

pogled.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Krema hrvatskog domoljublja’ na komemoraciji za Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

Komemoracija za nedavno preminuloga spisatelja, urednika i nakladnika Slavka Goldsteina održana je u ponedjeljak navečer u prostoru zagrebačke Koncertne dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldsteinu i njegovu radu govorili su Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić, a u ime Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Goldstein mi je bio suborac u borbi za demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Mesić ocijenivši kako je bio i stup hrvatske i jugoslavenske žurnalistike te scenarist, novinar, urednik i osnivač “lista Vjesnik u srijedu”.

Ustvrdio je kako Slavko Goldstein u epohalnoj knjizi “1941. – godina koja se vraća”, predviđa ono što se danas događa. Tim svojim djelom Goldstein je zadužio Hrvatsku, rekao je Mesić. “Borili smo se za iste ideale”, a Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske, dodao je.

Po Pusićevim riječima Goldstein je nastojao od ‘demokrature Hrvatsku napraviti otvorenim društvom’. Njegova smrt je, istaknuo je Pusić, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živjeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Pupovac je naglasio kako je Goldstein oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svjedočanstva vješto je utkao u svoju knjigu “1941. – godina koja se vraća”. To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu. Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Ministar Krstičević sa zapovjednikom SACT-a u Splitu

Objavljeno

na

Objavio

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u ponedjeljak, 18. rujna 2017., u vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformaciju generalom zbora Denisom Mercierom.

Tijekom susreta ministra Krstičevića i gernerala Merciera naglašena je izvrsna suradnja između Ministarstva obrane RH i Savezničkog zapovjedništva za trasnformaciju u Norfolku (SAD), kao i općenito NATO saveza.

Zahvalivši generalu Mercieru na dolasku i zaželjevši mu dobrodošlicu u Hrvatsku i Split, ministar ga je upoznao s aktivnostima MORH-a u protekla dva mjeseca u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je usvajanje nove Strategije nacionalne sigurnosti, rad na izradi Zakona o sustavu domovinske sigurnosti s ciljem bolje koordinacije i sinergije svih institucija i sposobnosti u prepoznavanju, prevenciji i pravodobnom i učinkovitom odgovoru na sigurnosne izazove i rizike u sigurnosno-obrambenim sektoru.

Naveo je također i ogroman angažman OS RH u pomoći civilnoj zajednici u borbi protiv požara na hrvatskoj obali, kao i trenutnoj pomoći u gradovima i naseljima koji su zahvaćeni poplavama, a upoznao je generala Merciera i s doprinosom OS RH u UN, NATO i EU operacijama i misijama.

General Mercier je zahvalivši na gostoprimstvu obavijestio ministra Krstičevića o projektima i aktivnostima savezničkog zapovjedništva za transformaciju koji su u tijeku, istaknuvši također potrebu za boljom koordinacijom između upravljačke i zapovjedne strukture NATO-a, pri čemu i hrvatska iskustva u izradi sustava domovinske sigurnosti mogu biti od pomoći Savezu.

Najavio je reorganizaciju kako svog zapovjedništva u Norfolku, tako i cijele zapovjedne strukture NATO-a s ciljem uspješnijeg djelovanja cijelog Saveza, a što će rezultirati potrebom za raščlambom strateških snaga, razvojem novih sposobnosti te provedbom vježbovnih i obučnih aktivnosti.

Suglasivši se s generalom Mercierom, ministar Krstičević je izrazio punu potporu Republike Hrvatske najavljenim promjenama u NATO-u i uvjerenje u uspješnu implementaciju istih.

Naglasio je da se zbog kompleksnosti izazova s kojima je u današnje vrijeme suočena međunarodna zajednica i demokratski svijet, kao i drastične promjene sigurnosne paradigme, razvoj nove strukture i prilagođavanje na svim razinama u skladu s vremenom, izazovim i potrebama, postavlja kao imperativ, a s ciljem bržeg, spremnijeg i učinkovitijeg odgovora na prijetnje i ugroze.

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH, tijekom dana razgovaro je i s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom.

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka

facebook komentari

Nastavi čitati