Skandal u Žepču: Vijećnik SDP-a vrijeđao Hrvate

5
Dr. Kemal Mehinagić, vijećnik SDP-a BiH u Općinskom vijeću Žepče, izvrijeđao me tijekom sjednice nazvavši me “majmunom”, a ranije tijekom prosvjeda mještanima žepačkog sela Papratnica, inače Hrvatima, uputio je pogrdne riječi nazivajući ih “ustašama”, tvrdi u izjavi za Dnevni list Marinko Tokić, vijećnik HDZ-a BiH u Općinskom vijeću Žepče.

Spor oko zemljišta

zepčeNaime, sredinom listopada tijekom održavanja svečane sjednice Općinskog vijeća Žepče povodom Dana općine Žepče manja skupina mještana MZ-a Željezno Polje, čiji su objekti stradali uslijed prirodnih nepogoda, samoinicijativno je zauzela zemljište u naselju Rasadnik te započela “iskoličavanje” parcela za gradnju stambenih objekata.

Oni smatraju da lokacija u mjestu Donja Golubinja, pored magistralne ceste M-17, koja je od Općine Žepče ponuđena za gradnju njihovih kuća, nije dovoljno dobra te su odlučili, suprotno odluci Općinskog vijeća, sami sebi izabrati lokaciju koja im se sviđa. Mještani susjedne Papratnice, revoltirani nepravodobnim djelovanjem institucija i činom nasilnog uzurpiranja zemlje, sastali su se 15. listopada u Rasadniku kako bi, kažu, “izrazili nezadovoljstvo ovakvim djelovanjem te stali u zaštitu pravne države”. Emil Hrkać, jedan od mještana Papratnice, tvrdi u izjavi za naš list kako je zemljište rasadnika nekad pripadalo Hrvatima, odnosno djedovima žitelja Žepča i konkretno Papratnice, koje im je oduzela bivša komunistička vlast.

“Stajali smo pored ceste. Dr. Kemal Mehinagić naišao je sa svojim vozilom. Stao je, izišao iz auta i počeo se s nama raspravljati i pitati nas je li mi to ne damo ljudima da tu grade svoje kuće”, tvrdi Hrkać i dodaje kako ih je onda počeo vrijeđati.

“Govorio nam je: ‘Što vi mislite? Mislite da ste ovo vojničkom čizmom oslobodili? Mislite da je ovo vaše? Ovo je nama Alija ostavio’”, tvrdi Hrkać i dodaje kako mu je “vijećnik dr. Mehinagić rekao da je ustaški fakin”. Hrkać je prijavio vijećnika dr. Mehinagića Etičkom povjerenstvu koje je formiralo Općinsko vijeće Žepče i taj je slučaj završio na sljedećoj, 20. sjednici Općinskog vijeća Žepča.

Skandal na sjednici

Vijećnik HDZ-a BiH Marinko Tokić kaže kako je na toj sjednici jasno rekao da “ovakav nacionalistički ispad i vrijeđanje mještana Papratnice, ali i svih Hrvata općine Žepče nije primjereno ni za jednu osobu, a kamoli za jednog liječnika pulmologa i općinskog vijećnika, koji bi trebao raditi u korist svih građana općine Žepče”.

“Uputio sam inicijativu Općinskom vijeću da se takav nastup vijećnika Mehinagića, koji potiče nacionalnu mržnju, osudi i da se poduzmu odgovarajuće stegovne mjere. Također, zatražio sam da se uputi inicijativa i JU Dom zdravlja Žepče da se i tamo poduzmu odgovarajuće stegovne mjere jer je dr. Mehinagić i njihov djelatnik. Dobar dio građana hrvatske nacionalnost izrazio je opravdanu bojazan liječiti se kod liječnika koji javno izriče mržnju naspram Hrvata”, tvrdi vijećnik Tokić i dodaje kako je nakon iznesene inicijative vijećnik Mehinagić tražio repliku.

“Vijećnik Mehinagić je rekao: ‘Što ću ja slušati što neki majmun govori’”, tvrdi Tokić. Naime, Tokić ističe i kako je vijećnik Mehinagić na sjednici Općinskog vijeća sve negirao i ustvrdio kako i Tokić i Hrkać lažu te da on nije vrijeđao okupljene Hrvate iz Papratnice. Do izjave dr. Mehinagića jučer nismo uspjeli doći iako smo ga u više navrata pokušavali dobiti na telefon. Bilo kako bilo, Etičko povjerenstvo Općine Žepče koje je formiralo Općinsko vijeće ocijenilo je kako se vijećnik Mehinagić “nedolično i uvredljivo ponašao” te mu je izreklo mjere javnog ukora.

Mehinagiću mjera javnog ukora

Etičko povjerenstvo Općine Žepče koje je formiralo Općinsko vijeće reagiralo je po prvi put od svog osnutka. “Na zaprimljenu prijavu je zasjedalo i donijelo odluku kojom se vijećniku Općinskog vijeća dr. Kemalu Mehinagiću izriče mjera javnog ukora. U obrazloženju Povjerenstva se navodi da je zaprimilo prijavu skupine građana MZ Papratnica, zastupanu po Emilu Hrkaću, u kojoj se navodi da se vijećnik Kemal Mehinagić prema toj skupini  ponašao nedolično i uvredljivo, ničim motiviran. Povjerenstvo je također utvrdilo da je zaprimljena prijava opravdana, te da je vijećnik svojim ponašanjem prekršio odredbe etičkog kodeksa izabranih dužnosnika Općine Žepče. Prije obrazloženja ove odluke, vijećnik Kemal Mehinagić kolegu vijećnika Marinka Tokića nazvao je uvredljivim imenom”, izvijestilo je Radio Žepče.

pogled.ba

facebook komentari

 • peppermintt

  SDP-ov peksijaner !

  • wolf

   Vid keme je se rastaresio.

 • cleuna

  Nemože balinče bez zulumćarenja.

 • Herceg-Bosna

  triba njemu zavrniti vratom,
  pa da vidimo onda kako vriđa hrvate

 • wolf

  Ama jeli on lijecnik od insana ili od hajvana,gluho bilo :)))))