Pratite nas

Politika

SKB Mostar dobio status kao bolnice u Sarajevu i Tuzli

Objavljeno

na

SKB Mostar konačno je dobio status kakav imaju bolnice u Sarajevu i Tuzli. Nakon što je Parlament Federacije BiH preuzeo dio osnivačkih prava nad mostarskom bolnicom, ova institucija konačno je dobiva status kakav zaslužuje. Ona je sada službeno i Sveučilišna bolnica, što je također jedno veliko priznanje i pomak.

Veliko priznanje

– Ovo je veliko priznanje za sve ono što smo ovdje radili godinama. Mnogo novca i truda je uloženo u projekt SKB-a Mostar i naša bolnica je sigurno zaslužila da ima tretman kao i bolnice u Sarajevu i Tuzli – rekao nam je ravnatelj SKB-a Mostar prof.dr. Ante Kvesić. Ovo pitanje je dugi niz godina bilo, ne samo problem zdravstva, nego i politike. Pojedini krugovi su se protivili ideji izjednačavanja statusa SKB-a Mostar s bolnicama u Sarajevu i Tuzli. Ipak, u Ministarstvu zdravstva FBiH ovaj put nije bilo dvojbe oko ovoga pitanja. – Moram reći kako se ministar dr. Rusmir Mesihović ponio iznimno korektno prema nama. Bio je velika potpora u ovom procesu i zbog toga smo zahvalni – naglasio je Kvesić. Pitanje koje se nameće je svakako tema financija. Iako bi se moglo očekivati kako će Federacija i financijski od sada pomagati mostarsku bolnicu, to se ipak neće dogoditi. Barem ne u prvoj fazi predstojeće suradnje. – Ovo preuzimanje vlasničkih prava nema nikakve financijske beneficije za nas u ovom trenutku. Važno nam je bilo riješiti pitanje statusa bolnice, i to se i dogodilo. Ako se u budućnosti pojavi mogućnost za nekom suradnjom kada su financije u pitanju, mi ćemo svakako takvu priliku iskoristiti – poručili su iz SKB-a Mostar.

Stalni napredak

Ova zdravstvena institucija u samo nekoliko godina doživjela je velike promjene i velike iskorake u pozitivnom smjeru. Brojne inovacije u kirurgiji, početak rada kardiokirurgije, veliki napretci na Klinici za unutarnje bolesti, izgradnja Centra za onkološke bolesti, samo su neki od velikih pomaka koji su se dogodili u rekordnom roku. Tu je i nekoliko stotina specijalista kojima je SKB Mostar omogućio školovanje i znanstveno usavršavanje. Iako je trenutno financijsko stanje u SKB-u Mostar loše, što se održava na mogućnost pružanja usluga pacijentima, ova institucija napreduje i u ovako teškim uvjetima. – Imamo još projekata koje želimo provesti. Tražimo mogućnosti za njihovu realizaciju i sigurno je kako se ništa neće dogoditi preko noći. Nadamo se kako će institucije moći pratiti sve ono što želimo raditi. Mi ćemo i dalje napredovati, unatoč svim problemima koji su pred nama. Ovaj “broj” mora ploviti dalje – zaključio je ravnatelj Kvesić.

On i njegov tim od sada mogu očekivati pomoć službenog Sarajeva, što će svakako doprinijeti bržem razvoju i provedbi planova u budućnosti.

VLM

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Pupovac: Referendum je vrlo opasan projekt

Objavljeno

na

Objavio

Pupovac: Referendumska inicijativa usmjerena je protiv Srba, SDSS-a i mene

U razgovoru za Večernji list predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac komentirao je inicijativu za referendum o izmjeni izbornog zakona prema kojoj se u Sabor više ne bi biralo osam zastupnika nacionalnih manjina.

Je li inicijativa, koju pokreću Anto Đapić i Željka Markić, kojom se želi ukinuti način izbora predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatski sabor, zapravo antisrpska?

To je antimanjinska inicijativa. Centar napada uperen je protiv Srba, protiv Samostalne demokratske srpske stranke i protiv mene. To je pokušaj da se još jednom zloupotrijebi institut referenduma s dvostrukim ciljem.

Da se obnovi antimanjinsko raspoloženje u Hrvatskoj, posebno antisrpsko, i da se pokuša destabilizirati Vladu desnog centra i smirenje koje je donijela ta Vlada nakon izbora 2016., a koja je izvukla zemlju iz ultrakonzervativnog projekta i populističke nacionalističke politike i atmosfere. To hoće oni koji pokreću inicijativu, a pritom zaboravljaju da je pitanje manjina regulirano međunarodnim ugovorom.

Prije svega, Pristupnim ugovorom s EU koji je prihvaćen na referendumu, uključujući i aneks. Ako bi netko sad drugim referendumom želio suspendirati dio tih ugovora iz sporazuma, to bi značilo ulaženje u sukob s EU, kao i s temeljima EU, a to su temelji slobode i prava.

S druge strane, neke manjine, poput mađarske, češke i talijanske, imaju bilateralni ugovor u kojem je definirano da će Hrvatska štititi ovaj model. Ti ljudi žele napraviti nered u zemlji i Europi i u odnosima sa zemljama koje su važne za Hrvatsku kao njezini susjedi ili partneri.

VIDEO – Žestoka rasprava o referendumu u emisiji Otvoreno

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Željko Glasnović žestoko u Saboru: ‘Prošlost nije prošla’

Objavljeno

na

Objavio

U Saboru je i današnje zasjedanje započelo stankama. Govorilo se o poplavama i sanaciji, a jedan od zastupnika koji je zatražio stanku je i Željko Glasnović koji se pak osvrnuo na sasvim drugu temu. 

Žestoko je kritizirao način na koji se troši novac u Saboru poručivši:

“Rekao je jedanput Orwell ‘prošlost nije prošla’. Prošlost je i čista analitika s kojom se danas manipulira. Specijalni rat se vodi protiv Hrvatske i izvan Hrvatske. Je li Sabor predao svoje arhive tamo gdje je trebao? Je li SOA predala arhive potpisnika udbaša koji ima dosje u Beogradu? U Saboru imate dokumente gdje je dano po stotine tisuća eura tamo gdje god se pomokrio partizan. Pa neki rujanski, pariški dogovori po 80 tisuća kuna, pa deset, dvadeset dokumenata gdje su se isplaćivale stotine tisuća kuna. To su sve potpisivali neki tajnici. Pa neki koji imaju kodna imene”Degenerik” ili “Filter 57″. Istovremeno, nisu mogli isplatiti ljudima koji rade prekovremeno u Saboru”, poručio je među ostalim saborski zastupnik iz redova Nezavisnih za Hrvatsku, Željko Glasnović.

U Saboru su zatražene i stanke zbog katastrofalnih poplava u Hrvatskoj.

“Šokantan je podatak da je prijavljeno 2,3 milijarde kuna šteta, a da je u proračunu osigurano samo 20 milijuna kuna. Od 2000. do 2007. štete su bile ukupno 1,3 milijarde kuna, a ove godine imamo 2,3, a godina još nije završila. Sitniš koji je predviđen za obeštećenje građana nipošto nije dovoljan”, rekao je Ivan vilibor Sinčić iz Živog zida.

“Hajdemo razgovarati što treba činiti? Održavati poljoprivredne površine, poljoprivredne kanala i prosjeke u šumama. To se ne čini na privatnim površinama, a bome ne čini ni država. Uloga nas svih je da ublažimo ako već ne možemo spriječiti, a mi u Saboru možemo to činiti preko zakona”, rekla je Anka Mrak Taritaš iz Kluba GLAS-HSU.

“Naravno da ljudima kojima je voda ušla u kuću to nije velika utjeha, no na tom velikom projektu zaštite i obrane od poplava se radi i vjerujem da će Vlada naći rješenje”, istaknula je Marija Jelkovac iz HDZ-a.

facebook komentari

Nastavi čitati