Pratite nas

Skupština srpskog naroda: RS-u nadoknaditi 0,5% područja izlaskom na Jadransko more

Objavljeno

na

Na današnjoj svečanoj sjednici prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH koju je organizirao bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske i osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik usvojena je deklaracija kojom se pozivaju pripadnici svih naroda u BiH na suprotstavljanju raspirivanju mržnje.

Sjednici su nazočili prvi zastupnici Skupštine, članovi prve Vlade i Predsjedništva RS a, organizirana je povodom obilježavanja 22. godišnjice osnivanja i prvog zasjedanja srpskog naroda u BiH kada su udareni temelji Republici Srpskoj, a ovo je prva poslijeratna sjednica prvog saziva Skupštine.

Deklaracijom su pozvali predstavnike vlasti sa svih razina, kao i sve građane pripadnike sva tri naroda u BiH, kao i građane koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, da se odlučno suprotstave svim vidovima raspirivanja mržnje i ratnohuškačke retorike i da se založe za trajno pomirenje i međusobno skladan život u BiH.

Kako se navodi u deklaraciji, jedini put do pomirenja bio bi da se, umjesto neiskrene isprike, učini oprost za zlo koje im se u prošlosti dogodilo i da zatraže oprost za djela koja su oni, ili neki njihovi sunarodnnjaci, drugima učinili.

Apelirali su na odgovorne političare da se, umjesto međusobnog optuživanja i udvaranja militantnim krugovima iz kruga svojih birača, usredotoče na rješavanje ekonomskih problema u zemlji.

”Pridružujemo se onima koji zastupaju stav da je Daytonski sporazum bolni kompromis u kome svi nalaze veliku vrijednost, ali i na koji svi imaju zamjerke. Smatramo da je Mirovni sporazum, zbog raznih ishitrenih promjena, u praksi pokazao veliki broj slabosti”, navodi se u deklaraciji.

Osim toga pozvali su predstavnike najviše vlasti u Republici Srpskoj da se obrate Vijeću za implementaciju Mirovnog sporazuma i visokom predstavniku u BiH da se RS-u nadoknadi 0,5 posto područja zajamčene Daytonskim sporazumom i da ta nadoknada bude jedna trećina teritorijalnog dijela izlaska BiH na Jadransko more ili da se aktivira preliminarno dogovoreno rješenje ovog problema na Konferenciji o miru u Daytonu, a kojim bi se teritorijalna veza Republike Srpske s Jadranskim morem riješila u području Prevlake.

Podržana je presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu “Sejdić-Finci”, ali smatraju da bi bilo opasano da se realizacijom ove odluke ugrozi etnički princip glasovanja koji je u Daytonu usvojen kao instrument kojim se jamči ravnopravnost triju naroda, koji su, do tada, bili u sukobu.

Zastupnici prvog saziva Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, članovi prve Vlade i članovi prvog Predsjedništva, nakon 22 godine, izrazili su zadovoljstvo što je njihova borba za ravnopravnost s druga dva naroda ostvarena kroz konstitutivnost naroda na cijeloj teritoriji BiH i što je Republika Srpska postala trajna vrijednost.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati