Slaven Letica: Brojni su argumenti zašto je Andrej Plenković pogriješio

4

‘Ante Starčević, Mak Dizdar, Arsen Dedić, dr. Franjo Tuđman, dr. Zlatko Hasanbegović i – Andrej Plenković

Brojni ljudi, među njima i neki bivši ministri i ministrice HDZ-a, zaustavili su me jučer i danas na zagrebačkim ulicama i trgovima, pitajući me mislim li je li Andrej Plenković pogriješio kad se je po kratkom postupku (nakon razmjene šest rečenica i 30-tak sekundi) “riješio” bivšega ministra kulture, povjesničara dr. Zlatka Hasanbegovića.

Moj je odgovor potvrdan: pogriješio je. Brojni su argumenti za takav odgovor.

Daleko je najvažniji: poštivanje volje birača! Naime, stavljanjem dr. Zlatka Hasanbegovića na izbornu listu HDZ-a predsjednik HDZ-a na simboličkoj je i suštinskoj razini naglasio kako je PRAVAŠTVO jedan od ključnih stupova na kojima počiva svjetonazor, doktrina i program te stranke.

Za brojne birače HDZ-a, ali i za pravašku “rakovu djecu” ime i prezime dr. Zlatka Hasanbegovića na izbornoj listi HDZ-a bio je razlog zbog kojeg nisu glasovali za raznorazne pravaške liste, već za HDZ.

Andrej Plenković očito nije imao vremena i volje ozbiljno razmisliti o “Fenomenu Hasanbegović” kojeg su samozvani kulturanjaci 2016. i “liberalni” umnici proglasili NAZADNJAKOM i “IKONOM KRAJNE DESNICE”: proustaškim i muslimanskim čudakom i mistikom.

Da je barem deset minuta ozbiljno porazmislio o samom dr. Zlatku Hasanbegoviću i “Fenomenu Hasanbegović”, Andrej Plenković predložio bi bivšeg ministra kulture za ministra bez lisnice u svojoj vladi zaduženoga za sve projekte i programe RASVJETLJAVANJA I SUOČAVANJA (POLITIČKIH I ETNIČKIH) HRVATA S PROŠLOŠĆU TE ZA SURADNJU SA SUSJEDNOM BOSNOM I HERCEGOVINOM I – ISLAMSKIM SVIJETOM.

Mojim facebook prijateljicama i prijateljima predlažem da o složenosti “Fenomena Hasanbegović” razmišljaju slušajući stihove slavnom Hrvata islamske vjeroispovijesti Maka Dizdara i glazbu Hrvata pravoslavnih i katoličkih duhovnih i umjetničkih nadahnuća Arsena Dedića’, napisao je Letica na facebooku.

facebook komentari

 • goranka

  Mogao je postati veliki čovjek i mudar političar, a ovako postaje hdz-ov milanović. I to ne samo zbog Hasanbegovića. Letičin prijedlog nije loš. Moj je bolji – Zlatko Hasanbegović nastavlja sjajan posao koji je počeo. Dobro je što smo saznali da su mnogi zaustavili gospona tasta jer nemaju svoje mišljenje. Malo kad je neki političar zaslužio povjerenje kao ZH. Zadnji je bio Franjo Tuđman.

 • Malleus_Haereticorum

  Gospon Letica je samo rekao očite i točne stvari. Nepoštivanje volje birača od strane Plenkovića zaista je bezuman postupak. Plenković sada bulazni o pokretanju svega i svačega, ali sve što je do sada pokrenuo i sve što će i dalje pokretati su neprijatelji hrvatskoga naroda i njegove države. Jedino su oni zadovoljni Plenkovićevom „vladom“. Sjećam se osamdesetih godina prošloga stoljeća, kada su se komunisti ideoložki „prestrojavali“, pa je između ostaloga bila riječ i o tomu može li vjernik biti i dobar komunist. Pa naravno da može–odjednom se sjetiše drugovi. Pa su tako nastojali tobože „pokrenuti narod“ da još jače prigrli komunističku diktaturu. „Pa ajmo drugovi u nove radne pobjede“, u kojima su čak i vjernici tobože mogli očekivati „bolje dane“. Česte fraze iz toga razdoblja bile su „pretakanje“–stalno je trebalo nešto pretočiti nekamo drugamo, „u praksu“, pa „diferencijacija“, pa „javašluk“, pa „stabilizacija“, pa „ništa nas ne smije iznenaditi“, pa…

  Ova situacija s Plenkovićem, i njegove „ideje“ po kojima će čak i Hrvati moći očekivati nekakvo dobro, gdje se računa čak i s preostalim malobrojnim Hrvatima u nekakvom zajedništvu s onima koji mrze Hrvate, pa je i Plenković počeo „pretakati“ i „diferencirati“ (ne mislm ovdje na višu matematiku)—sve to je za mene nekakav „deja vu“ horor, toliki da se jedva suzdržavam da kod spominjanja Plenkovića ne dodam „drug Plenković“,…i drugarica Obuljen..Što je sljedeće na redu? Kozaračko kolo na Trgu maršeta Tita?

  • EMINƎM

   a HAVC će s drugaricom Obuljanušom sve to lijepo poslikati na Trgu Tovara titA.

  • sjena

   Vaša usporedba sa SFRY iz 80-tih godina sa ovim danas je priločno vjerodostojna

   ,i ima osnove .