Pratite nas

Pregled

Slaven Letica: HNS nema puno opcija, on će biti vjeran ‘imela partner’

Objavljeno

na

Koja ministarstva će u novoj Vladi pripasti HNS-u? Koliko saborskih mandata uopće donose u miraz? Kako HDZ-ovo desno krilo gleda na novu koaliciju? Gosti emisije OTVORENO bili su: Dražen Bošnjaković – HDZ, Željko Kolar – SDP, Slavko Kojić – Stranka rada i solidarnosti, Krešimir Macan – politički analitičar i Slaven Letica – politički analitičar.

Dražen Bošnjaković javio se u Otvoreno i potvrdio kako će biti predložen za novog ministra pravosuđa. Kazao je kako je HDZ jedinstvena stranka i kako im je najvažnija stabilnost Hrvatske. Smatra da će nova koalicija zemlju podići na još jedan bolji nivo.

Ova mantra o stabilnoj većini bez novih izbora teško će proći kod većine građana, smatra Željko Kolar.  Mi kao jači koalicijski partner smo uvijek brinuli o svojim slabijim partnerima i nismo nijednu stranku uništili, što se ne može reći za HDZ, dodao je. Napomenuo je kako njima u koalicijskom sporazumu sa HNS-om piše da niti jedna od stranaka neće koalirati sa HDZ-om.

Smatra da se ovim potezom nije postigla nikakva politička stabilnost jer je, kako kaže, većina vrlo tanka. Nadovezao se na to Slaven Letica rekavši da može većina imati i 103 zastupnika pa se raspasti. To što je tanka većina, ne znači da neće biti stabilna.

HNS nema previše opcija, on će biti vjeran ‘imela partner’ u toj vladi, smatra Letica. Uvjeren je da bi HNS prihvatio Plenkovićevu ponudu da im je dao i manje ministarskih mjesta. Zanimljivo mu je, kaže, da je Plenković, i nakon što je predsjedništvo HNS-a odbilo ponudu, bio sasvim siguran da će kasnije donijeti drugačiju odluku.
Letica se osvrnuo i na stanje u SDP-u. Smatra da bi se trebao koncentrirati sam na sebe jer u Saboru ne djeluje kao tim, već lunjaju i stalno se svađaju.

Slavko Kojić je, kaže, optimist i smatra da će ova koalicija izdržati 3 i pol godine. Najviše zbog toga što HNS i HDZ ne crpe snagu iz istog biračkog tijela. Kad imate bliskost u biračkom tijelu, onda nastaju konflikti, tvrdi. Smatra da nova koalicija HDZ-a i HNS-a nije imala alternative i da će funkcionirati do kraja mandata jer su zainteresirani i jedni i drugi.

Kazao je da je HNS stranka sa određenom tradicijom, ali da bez pomoći velikih stranaka teško može egzistirati i osvajati mandate. Dodao je kako ga podsjećaju na imelu, ljekovitu biljku koja je poluparazit. Oni su ocijenili da im treba svježe stablo i prepoznali su ga u HDZ-u. To je njihovo legitimno pravo.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Kolinda Grabar-Kitarović pisala Kavazoviću: I dalje ostajem pri izrečenim stavovima

Objavljeno

na

Objavio

U pismu se predsjednica Grabar-Kitarović zahvaljuje na upućenom pismu, uvažavanju i iskrenim riječima, ali i dalje ostaje pri izrečenim stavovima.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila je pismo reisul-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazoviću, kao odgovor na njegova dva ranije upućena pisma, te poručila kako “i dalje ostaje pri izrečenim stavovima”.

Kavazović je od Grabar-Kitarović tražio da pojasni javno izrečene tvrdnje o tisućama dobrovoljaca koji se sa sirijskog ratišta vraćaju u Bosnu i Hercegovinu, ali i o radikalizaciji islama u toj državi.

U pismu se predsjednica Grabar-Kitarović zahvaljuje na upućenom pismu, uvažavanju i iskrenim riječima, ali i dalje ostaje pri izrečenim stavovima.

Kavazović je u izjavi za agenciju MINA izrazio zahvalnost Grabar-Kitarović na odgovoru ističući kako se s njom slaže da je “iskrena komunikacija najbolji put da se otklone bilo koje i bilo kakve dvojbe koje bi mogle naštetiti odnosima država i naroda kojima pripadamo”.

On je u posljednjem pismu od predsjednice Hrvatske i drugih organa i dužnosnika te zemlje tražio da “prestanu sa zlonamjernom kampanjom koja za cilj ima diskreditovanje Bošnjaka i sijanje straha od njihovog prisustva u Europi”.

Također je zatražio od predsjednice Hrvatske da, radi očuvanja dobrosusjedskih odnosa, pojasni dokaze na osnovu kojih iznosi tvrdnje o tome da su muslimani u Bosni i Hercegovini i okruženju opasnost po Hrvatsku i Europu.

Prethodno je hrvatska predsjednica izjavila kako “retorika koja stiže iz Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj nije zdrava i prijateljska” nakon što je hrvatska obavještajna agencija objavila podatke o “prijetnji islamskog radikalizma u regiji”.

“U posljednje vrijeme primjećujem retoriku protiv Hrvatske, pa i protivljenje Pelješkom mostu, koji nikako ne može ugroziti Bosnu i Hercegovinu”, rekla je Grabar-Kitarović novinarima.

Bošnjački dužnosnici u Bosni i Hercegovini protive se tomu da se gradnja Pelješkog mosta počne prije nego dvije susjedne zemlje riješe granicu na moru.

“Ta retorika nije zdrava, nije dobra, jer su Bosna i Hercegovina i Hrvatska orijentirane jedna na drugu”, dodala je hrvatska predsjednica.

Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija u izvješću objavljenom ranije navodi da se s područja hrvatskog jugoistočnog susjedstva ISIL-u priključilo gotovo 1.000 ljudi, uglavnom “sljedbenika džihadističkog salafizma”.

Upitana je li reakcija Bošnjaka, s obzirom na to izvješće, pretjerana, Grabar-Kitarović je rekla da SOA radi objektivno, kvalitetno i bez političkog utjecaja.

“Brojke same nisu bitne koliko su bitni trendovi rasta radikalizma i pojedinaca koji su ili dio ekstremističkih skupina ili su samoradikalizirani pojedinci”, kazala je predsjednica Hrvatske.

Istaknula je da se protivi tomu da se ekstremizam i radikalizam izjednačuju s bilo kojim narodom, etničkom ili religijskom skupinom.

Predsjednica: Apsolutno nema nikakve kampanje protiv BiH, nego upravo suprotno

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, osuđen je na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina.

Na Županijskom sudu u Splitu izrečena je presuda Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, zbog ratnih zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Proglašen je krivim po dvije točke optužnice: zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku postaju u Glini.

Postupak protiv Vasiljkovića trajao je godinu dana i u njemu je ispitano 60 svjedoka. Optuženom se sudilo prema tri točke optužnice, i to za zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva od sredine 1991. do početka 1993.

Prošli je tjedan Dragan Vasiljković u svojoj obrani ustvrdio da je žrtva montiranog političkog procesa. Odbacio je sve navode iz optužnice, posebno onaj da je imao zapovjedništvo nad zatvorom u Kninu. Rekao je da je samo jednom prigodom dao prijedlog da se zatvor preseli.

Tužiteljice Županijskog državnog odvjetništva iz Šibenika Živana Beroš Dodig i Sanda Pavlović Lučić završni su govor držale tri i pol sata i među ostalim rekle da je tužiteljstvo dokazalo da je Vasiljković bio zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojbi SAO Krajine, koja je sjedište imala u prostoru tvrđave u Kninu.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike Hrvatske vojske i policije.

Usto je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a zatim i njihovo zauzimanje. Tijekom napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana imovina, a ubijeni su i ranjeni civili među kojima i jedan strani novinar.

Ivan Šantek: Očekujem da će ‘kapetan Dragan’ biti osuđen za sve zločine

facebook komentari

Nastavi čitati