Slaven Letica: HNS nema puno opcija, on će biti vjeran ‘imela partner’

1

Koja ministarstva će u novoj Vladi pripasti HNS-u? Koliko saborskih mandata uopće donose u miraz? Kako HDZ-ovo desno krilo gleda na novu koaliciju? Gosti emisije OTVORENO bili su: Dražen Bošnjaković – HDZ, Željko Kolar – SDP, Slavko Kojić – Stranka rada i solidarnosti, Krešimir Macan – politički analitičar i Slaven Letica – politički analitičar.

Dražen Bošnjaković javio se u Otvoreno i potvrdio kako će biti predložen za novog ministra pravosuđa. Kazao je kako je HDZ jedinstvena stranka i kako im je najvažnija stabilnost Hrvatske. Smatra da će nova koalicija zemlju podići na još jedan bolji nivo.

Ova mantra o stabilnoj većini bez novih izbora teško će proći kod većine građana, smatra Željko Kolar.  Mi kao jači koalicijski partner smo uvijek brinuli o svojim slabijim partnerima i nismo nijednu stranku uništili, što se ne može reći za HDZ, dodao je. Napomenuo je kako njima u koalicijskom sporazumu sa HNS-om piše da niti jedna od stranaka neće koalirati sa HDZ-om.

Smatra da se ovim potezom nije postigla nikakva politička stabilnost jer je, kako kaže, većina vrlo tanka. Nadovezao se na to Slaven Letica rekavši da može većina imati i 103 zastupnika pa se raspasti. To što je tanka većina, ne znači da neće biti stabilna.

HNS nema previše opcija, on će biti vjeran ‘imela partner’ u toj vladi, smatra Letica. Uvjeren je da bi HNS prihvatio Plenkovićevu ponudu da im je dao i manje ministarskih mjesta. Zanimljivo mu je, kaže, da je Plenković, i nakon što je predsjedništvo HNS-a odbilo ponudu, bio sasvim siguran da će kasnije donijeti drugačiju odluku.
Letica se osvrnuo i na stanje u SDP-u. Smatra da bi se trebao koncentrirati sam na sebe jer u Saboru ne djeluje kao tim, već lunjaju i stalno se svađaju.

Slavko Kojić je, kaže, optimist i smatra da će ova koalicija izdržati 3 i pol godine. Najviše zbog toga što HNS i HDZ ne crpe snagu iz istog biračkog tijela. Kad imate bliskost u biračkom tijelu, onda nastaju konflikti, tvrdi. Smatra da nova koalicija HDZ-a i HNS-a nije imala alternative i da će funkcionirati do kraja mandata jer su zainteresirani i jedni i drugi.

Kazao je da je HNS stranka sa određenom tradicijom, ali da bez pomoći velikih stranaka teško može egzistirati i osvajati mandate. Dodao je kako ga podsjećaju na imelu, ljekovitu biljku koja je poluparazit. Oni su ocijenili da im treba svježe stablo i prepoznali su ga u HDZ-u. To je njihovo legitimno pravo.

facebook komentari

  • Dusko Besenic

    Odlučiti se za postizanje svojih ciljeva,pa makar i političkih,na ovakav bezočan način,mogu samo bića koja su vrhunski OLOŠ u svakom pogledu i kojima je čak i izdaja najviših nacionalnih interesa tek jedan od “alata” u ostvarenju svojih ambicija! Za takve je NAROD I DRŽAVA tek sredstvo za “rad”,a nikako nešto sveto i uzvišeno,šta ne druže Plenkoviću?!!