Slaven Letica: Mislim da su novi izbori najpošteniji

0

Gost sinošnje emisije Iza zavjese bio je profesor Slaven Letica koji je detaljno analizirao rezultate lokalnih izbora.

S voditeljem Tihomirom Dujmovićem sociolog i politički analitičar Letica govorio je o izbornom uspjehu HDZ-a u županijama te porazu u četiri najveća grada u kojima živi polovina stanovništva Hrvatske.

Govorilo se i o tome da li je potpuni debakl u Zagrebu gdje je HDZ-ova lista prošla gore negoli u Rijeci najava nove Hasanbegovićeve stranke.

Jedna od tema bila je i da li je krah SDP-a u Zagrebu, ali i u Splitu, početak kraja Bernardićeve karijere na čelu stranke te što je tako fatalno kod Keruma i Čehoka da im ljudi nakon svega daju tako veliko povjerenje.

Govoreći o “velikoj koaliciji”, Letica je kazao kako je sam sudjelovao u pregovorima između Milanovića i Karamarka za takvo što, no kako vrijeme nije išlo u korist tome planu koji je propao, iako su pregovori odmakli daleko.

“Most je u polici imao poziciju Janusa, istodobno su bili na vlasti i protiv te vlasti, no to u politici ne može trajati”, istaknuo je. “Da je Plenković, kada je razriješio ministre, bio frajer do kraja i raspisao nove izbore, tada bi na tim izborima bolje prošao”, mišljenja je Letica.

Osvrnuo se i na najnoviji skandal sa srpskim biračima koji su navodno autobusima dolazili u Hrvatsku gdje bi ih se plaćalo kako bi dali glas pojedinim političkim strankama.

“Mislim da su novi izbori najpošteniji”, zaključio je Letica, i dometnuo kako preslagivanje većine vjerojatno nije realno očekivati, za razliku od, primjerice, manjinske Vlade.

facebook komentari