Slaven Letica: NAŠI DOBRI SUSJEDI – SLOVENSKI POLITIČARI

6

Čitam mnoštvo komentara o graničnoj presudi korumpiranoga arbitražnog suda i ne mogu se načuditi kako naši javnosnici (političari, novinari, kolumnisti) ne vide bit; od mnoštva ‘stabala’ ne vide ‘šumu’: da slovenski političari nisu bili glupi, pohlepni i pokvareni – da nisu dogovarali prevaru sa arbitrima – presuda bi bila manje-više ista, ali bi bila zakonita i Hrvatska bi je morala prihvatiti.

Morali bi prihvatiti rezultate arbitraže koja je bila rezultat slovenske ucjene koju, navodno, dr. Ivo Sanader nije htio prihvatiti (i jučer me je u telefonskom razgovoru to pokušao uvjeriti, ali prije nego mu povjerujem do kraja, želim čuti što na istu temu kaže bivši nogometaš i karijerni političar Olli Rehn koji je, tvrdi bivši uzoriti premijer, vršio na njega pritisak da pristane potpisati ugovor o arbitraži u kojem se spominjala slovenska “spojnica” na otvoreno more), ali ju je pompozno, odjevena u crvenu halju, potpisala Jadranka Kosor.

Srećom po nas, slovenski političari su bili glupi, pohlepni i pokvareni, pa je presuda arbitražnog suda sada međunarodno-pravno i moralno STRAŠILO koje nas ni na koji način ne obvezuje.

U tom smislu, bit će zanimljivo vidjeti kako će je komentirati Europska komisija koja je dopustila slovenske granične i ine ucjene.

Kako smo danas punopravna članica EU, Slovenija više nije u prilici da nas ucjenjuje kao što je to činila godinama. Sloveniju je u tom pogledu sustiglo Cankarevo prokletstvo o kojem sam opsežno pisao prije dvije godine u Hrvatskom tjedniku, podsjećajući na sve ‘dobrosusjedske’ ucjene.

Citiram dio tog opsežnog eseja: ‘Da su kršćanski nauk i dobri građanski običaji koji nam nalažu da susjedu u nevolji uvijek treba pružiti riječ utjehe i potpore, pa i ruku pomoći, a ne zapinjati mu nogu i odmagati, bili daleko od misli i dijela gotovo svih slovenskih političkih velmoža, svjedoči mnoštvo primjera:

(1.) vojna okupacija Svete Gere; (2.) višestruke blokade pregovora s Europskom unijom, s pripadajućim ucjenama; (3.) pokušaj nasilnog prisvajanja 800 hektara hrvatskog katastarskog teritorija u međimurskoj općini Martin na Muri i opstrukcije izgradnje mosta preko rijeke Mure; (4.) pokušaj otmice CIJELE Savudrijske vale (Piranskog zaljeva); (5.) pokušaj otmice NE Krško; (6.) ucjene oko Ljubljanske banke; (7.) zahtjevi VRH-u da povlače punomoći hrvatske Vlade Privrednoj i Zagrebačkoj banci za tužbe protiv Ljubljanske banke; (8.) višegodišnja diskriminacija Agrokoru na slovensko „slobodnom“ tržištu; (9.) pokušaj prevare u arbitražnom procesu o razgraničenja na moru i kopnu i (10.) postavljanje žilet-žice na slovenskom i hrvatskom (!) dijelu granice koji je doveo do smrti brojnih životinja i slobodnog kretanja ljudi i životinja između naše dvije zemlje.’

Kako su slovenski političari izjavili kako kane primijeniti (‘implementirati’) odluke korumpiranog suda – kojeg su ONI korumpirali, a predsjednik Suda je na korupciju pristao i javno je priznao – bilo bi logično da se već slijedećeg tjedna povuku iz, primjerice, vojno okupirane Svete Gere.

Ako to ne učine pokazat će da i u izjavama o ‘implementaciji’ vrdaju i lažu.

Ovaj osvrt nema, dakako, nikakvog dodira s nama doista prijateljskim slovenskim narodom, nego s njegovim lažljivim, glupim, korumpiranim i ucjenama sklonim i naviklim – POLITIČARIMA.”, napisao je na svom fb profilu Slaven Letica

Na kraju je podsjetio na svoj članak koje je prije dvije godine pisao o Cankarovom prokletstvu, a članak možete pročitati ovdje.

 

facebook komentari

 • HISTrion

  Ovom jugoslovenu nije jasno da se Slovenija ponaša kao država, kao i što mu nije jasno da se “hrvatski” političari ponašaju kao solo igrači.

 • Istina

  Opet kažem, nije problem u Slovencima. Problem je u onima koji predstavljaju Hrvatsku. Slovenski političari koji su odgovorni za sve ovo što je Letica ovdje naveo jesu amoralni, ali isti nisu izdali slovenski narod i slovenske interese, dok političari koji predstavljaju Hrvatsku, a odgovorni su za situaciju u kojoj se danas Hrvatska nalazi, su svijesno ili nesvjesno, iz znanja ili ne znanja, izdali hrvatske interese.

  • Vladimir Dananić

   Slovenski političari su kriminalci. Glavna značajka kriminalca, i to onog najkukavnijeg, je da traži žrtvu koja je u nečemu u stisci. Naprimjer, kriminalci koji pljačkaju domove za koje znaju da su u njima samo nemoćni starci, koje mogu lako prevariti i fizički svladati. Savjetujem svima nama da se suzdržimo od ma i najmanjeg pokazivanja divljenja slovenskim kriminalcima, opravdavajući ih time što su hrvatski političari takvi kakvi jesu, ili su izdajnici ili su bedaci, ili su mlakonje itd. Zato ću ovdje iztaći osnovnu stvar pravog morala–ukrasti nešto nekomu, opljačkati ga ucjenom ili zato što je slab i nemoćan, ili zato što je jednostavno bedak kojega je lako prevariti, jest ZLODJELO za koju NIKAKVU odgovornost ne snosi žrtva nego izključivo i jedino kriminalac koji je takvu žrtvu odabrao. To bi trebalo biti jasno svima.

   • Istina

    Kako koji. Ima ih koji nisu pokvareni. Nije u redu sve trpati u isti koš. Ne volim generalizirati. Ti naše političare uspoređuješ s nemoćnim starcima koje se može lako prevariti i fizički savladati. Gdje ja izražavam i najmanje divljenje slovenskim političarima? Molim citat. Kontekst mog komentara nema veze s divljenjem bilo komu, pa ni slovenskim političarima. Samo hoću reći da nisu Slovenci krivi zbog toga što mi Hrvati nemamo političare koji znaju, mogu i hoće se suprotstaviti bilo čijim nedjelima, pa i slovenskim. Ja osobno naše političare ne smatram žrtvama. Ako je itko žrtva u Hrvatskoj, to je hrvatski narod kojega političari varaju, vrlo dobro žive na račun naroda, ne rade po volji naroda, nego rade po volji Brisela, masona i sl. Prema tome, ono što radi većina naših političara, jest ZLODJELO za koje NIKAKVU odgovornost ne snosi žrtva (hrvatski narod), nego isključivo i jedino kriminalac koji manipulira žrtvom i koji čini zlo žrtvi (hrvatskom narodu). To bi trebalo biti jasno svima.

  • Dusko Besenic

   Točno! Uopće nije upitna pokvarenost i nemoral zlovenskih udbopolitičara i ni najmanje im nije alibi glupost, izdajništvo ili petokolonaštvo ,,naših” političara! Nismo naivni i znamo da je velika rijetkost dobronamjernost i poštenje, što znači da NEMA OPRAVDANJA ZA ,,NAŠE” POLITIČARE u tome što su zlovenski pokvareni! Odavno su prerasli dječji vrtić da bi ih tako nešto iznenadilo i šokiralo, pa su stoga najprihvatljivije dvije mogućnosti; ili da su enormno glupi ( što neće ni jedan od njih priznati) ili da dobro znaju šta rade, a onda je to za dugogodišnju robiju!!!

   • Istina

    Upravo tako.