Slavlje u Sarajevu zbog pobjede Erdogana

    20

    Županijski zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojske županije, Jasmin Imamović, sinoć je ispred Sebilja na Bašćaršiji dao podršku turskim državljanima koji su na ulicama glavnog grada BiH proslavili vodstvo Stranke pravde i razvoja (AK Parti) turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana na lokalnim izborima u Turskoj.

    Mostovi prijateljstva

    ”Osjećao sam dužnost da dođem iz Zenice u Sarajevo, jer već dugo godina surađujem s mladima iz Turske. Bosanci i Hercegovci prijatelji su Turske i turskog naroda. Zato trebamo graditi i jačati mostove prijateljstva”, izjavio je za Agenciju Fena Imamović.

    Turci, koji žive u BiH, slavlje su započeli ispred Tursko-bosanskog koledža i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) na Ilidži, odakle su u koloni automobila sa zastavama Turske i AK Partije stigli na Bašćaršiju.

    Imamović je tom prilikom pred oko 300 studenata i simpatizera AK Partije naglasio da “Zenica, Bihać, Sarajevo i cijela BiH pozdravlja turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana i slavi njegovu pobjedu”, koja je kaže, vrlo značajna za daljnji razvoj Turske.

    Nakon izbora, premijer Erdogan u svom govoru je kazao: “Zahvaljujem braći u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu i cijeloj Europi”.

    Dan vjenčanja nove Turske

    “Ovo je dan vjenčanja nove Turske”, rekao je Erdogan. “Danas je dan pobjede nove Turske, 77 milijuna su ujedinjeni i zajedno kao braća”, dodao je.

    Proglašavajući pobjedu, Erdogan je u rekao kako će “ući u brlog” neprijatelja koji ga optužuju za korupciju i odaju državne tajne.

    Inače, prošloga tjedna kriza u Turskoj je dosegnula novu razinu nakon što je tajni sastanak na najvišoj razini o Siriji snimljen i objavljen na YouTubeu. Curenje informacija putem YoutTubea Turska je nazvala napadom na državu i najavila mogućnost da, osim YouTubea i Twittera, blokira i druge društvene mreže.
    Na lokalnim izborima u Turskoj sudjelovalo je 26 političkih stranaka, a pravo glasa imala su gotovo 53 milijuna turskih državljana.

    Mrtvi na izborima

    Na osnovu rezultata lokalnih izbora, predstavnicima lokalnih vlasti u Turskoj bit će dodijeljeni mandati za sljedećih pet godina.

    Tijekom izbora održanih u nedjelju, u sukobima između grupa koje podržavaju kandidate dviju glavnih protivničkih stranaka, poginulo je osam osoba.

    Televizijski kanal Al Arabiya izvijestio je da je u oba incidenta došlo do pucnjave iz vatrenog oružja između pristalica kandidata turskog premijera Erdogana i onih koji podržavaju njegovog protivnika, uticajnog muslimanskog imama Fetulaha Gulena

    facebook komentari