Pratite nas

Komentar

Slišković: Međunarodna zajednica je poslala poruku šutnjom, nekažnjavanjem, prešućivanjem da ideja Velike Srbije traje i dalje

Objavljeno

na

Predsjednica Udruge žena u Domovinskom ratu Marija Slišković kazala je za narod.hr u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine kako dane Vukovara “svakako mi koji smo svjedoci vremena nikada nećemo moći zaboraviti i sve one naše trenutke koje smo provodili slušajući radio i vijesti koje su nam izrekle ono čega smo se svi strašno bojali, a to je da branitelji više nisu izdržali”, rekla je Slišković.

“Svakom od nas je to trenutak koji se dugo urezao i to nikada nećemo zaboraviti. Iz tih emocija koje nosimo do danas mi svi očekujemo, tražimo i zahtijevamo da se taj trenutak užasa koji se dogodio građanima Vukovara, a indirektno i na sve ljude u Hrvatskoj, poštiva, uvažava i obilježava”, naglasila je.

“Nažalost, kao što je nekada Vukovar bio žrtva vukovarske agresije, danas smo mi žrtve politike koja ne zna sačuvati dostojanstvo žrtve, koja ne poštiva žrtvu i koja se svojim politikanstvom zapravo srozava u odnosu na najvažniju činjenicu da su sve žrtve temelj hrvatske države”, istaknula je Slišković ocijenivši kako je danas Vukovar isto što je bio i 1991. godine u odnosu na naše emocije i poštivanje žrtve.

“On je svakako danas obnovljen grad, opet naporom Hrvatske i svakoga hrvatskog čovjeka, on je danas mjesto u kojem se ne živi lijepo, ne zbog neobnovljenih fasada, nego zbog izostanka pravde i poštovanja svega onoga što treba biti temelj budućnosti, a to je da se žrtve uvažavaju, obeštete te da im se da status”, rekla je dodavši kako ovim putem posebno govori o žrtvama ratnog zločina silovanja i da se zločinci moraju kazniti i privesti.

“Mi danas nemamo ni kažnjene zločince, niti žrtvama uspostavljen status, niti imamo zemlju agresora da je dobila od međunarodne zajednice kaznu, izrečenu kritiku za ono što je činila 1991. godine. To je poruka koja je poslana i zato se danas ne treba nitko čuditi izjavi četnika Vojislava Šešelja koji kaže da njihova politika nema smisla ako u sebi nema ideju Velike Srbije. Međunarodna zajednica je poslala poruku šutnjom, nekažnjavanjem, prešućivanjem da ideja Velike Srbije traje i dalje”, pojasnila je te dodala: “Nažalost, žrtve se sve ove godine susreću s nemarom države i činjenica je da se uvijek istina pojavi tako je i izašla ova istina o prešućenom počinjenom ratnom zločinu”.

“Nada kod žrtava svakako postoji, uvijek postoji, da će počinitelji biti kažnjeni te da će žrtve dobiti svoj status. Mi nažalost imamo ljude u politici koji nisu svjesni odgovornosti i koji iskazuju nemoć da nisu u stanju napraviti zakonski okvir koji bi rekao da ove žrtve imaju pravo nakon toliko godina na svoj status i materijalna sredstva koja im trebaju da poboljšaju kvalitetu života koji je svih ovih godina traumatičan jer su živjeli izolirano, bez potpore u slabim materijalnim uvjetima. To su osobe koje su prošle strašnu torturu ratnoga zločina silovanja i koje su zbog te torture narušenog zdravstvenog stanja”, zaključila je Slišković u razgovoru za narod.hr.

Izvor: narod.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Novinarske trice i kučine

Objavljeno

na

Objavio

Poznato je kako tiskani mediji u nas i u svijetu proživljavaju svojevrsnu krizu koja se ponajviše ogleda u padu naklada. Glavni je tome razlog pojava inernetskog novinstva, ali, barem kad je riječ o domaćoj medijskoj sceni, nije samo to u pitanju.

Dnevni, središnji, tzv. ozbiljni politički listovi trivijalizacijom tema i događaja kao da oponašaju baš te portale te time sebi oduzimaju specifični prostor djelovanja.

Evo jedne male antologije urnebesnih naslova: Milijan Brkić napušta politiku zbog Ane Rucner, Ella Dvornik ima novu frizuru, Renata u Splićaninu našla sve što joj treba, gola žena čisti stanove muškaraca, Ava Karabatić se seksala u zatvoru, Nives Celzijus objavila razgolićenu fotografiju, preseksi Milica zapalila Split, Pažanin vikao na Špičeka i otrkio gdje će provesti vikend, Ivana Plehinger otkrila zašto nema migrenu, Melania Trump očajna i nesretna, Suzana Mančić mami seksipilom i u šezdesetoj, Borna Rajić umišlja da je plemkinja, Soraja pokazala previše, Ž. je očajna jer ju je muž prevario s prijateljicom, Severina zapjevala s novim svekrom koji zna svirati harmoniku, a s Igorom šalje poljupce iz Venecije, Ecija Ojdanić nikad bolje nije izgledala, Jelena Rozga istakla prebujni dekolte, a fanovi oduševljeni njezinim šeširom, Danijela Martinović drastično promijenila izgled, Neven Ciganović se podvrgao estetskoj kirurgiji, Monika tulumari dok joj se muž priprema za novi brak,Aca L. brutalno pretukao bivšu ženu, Madonina kći obrijala dlake pod pazuhom, Lana Jurčević u donjem rublju raspametila obožavatelje…

Ovakva trivijalizacija sigurno neće pomoći uspješnosti medija koji žele biti ozbiljni i koji žele imati ozbiljne čitatelje. Neki teoretičari komunikacija drže kako je trivijalizacija u funkciji zaglupljivanja masa i odvlačenja pažnje od stvarnih problema društva.

Objektivno, ona je u funkciji promocije posve beznačajnih osoba i njihovih zanimanja. No, uz opći pad elementarne pismenosti, pretjeranu uporabu anglizama i vulgarnosti u izrazima, koje se poput crnih filmova nameću kao moderan stil, kakve pristojni ljudi ne koriste niti u krugu prijatelja kamoli pred tisućama čitatelja, postoji još jedan veliki problem, a zove se kolumnisti.

Umjesto objektivnih komentara i analiza, kakvih srećom još uvijek ima, dominiraju otvorena politička pristranost, vrijeđanje neistomišljenika pa i publike, egocentrična „ja pa ja“ forma, brkanje vlastitih opsesija, uvjerenja, vjerovanja i želja sa stvarnošću.

Na primjer, ne vidi se izvor terorizma ako to narušava ideju multikulturalnosti. Brojnim je komentatorima tako važnije ono što se događa u njihovoj glavi, nego u svijetu oko njih.

Selektivno, od slučaja do slučaja, tretiranje događaja i ljudi, diskreditiranje nepoćudnih, ili otvorena laž dio su svakodnevnice. To je sve možda u interesu nekih moćnih stranaka, skupina i pojedinaca, ali zacijelo nije u interesu medija.

Josip Jović/SlobodnaDalmacija

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Milijan Brkić: Zakon je jasan – Otvaranjem istrage, saborsko povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom!

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić osvrnuo se jučer za Novu TV i HTV na temu saborskoga istražnog povjerenstva za Agrokor.

U Članku 4. Zakona o istražnim povjerenstvima stoji da će – ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju o kojem je prethodno osnovano istražno povjerenstvo – ono odmah prestati s radom.

Brkić je istaknuo da SDP i Most ovom problemu pristupaju neodgovorno, populistički i demagoški.

– Jako su dobro znali koja je sastavnica zakona, jednako kao što znaju da se istrage koje provode istražna tijela, DORH i policija, ne smiju kontaminirati bilo kojim drugim aktivnostima, a pogotovo ne aktivnostima zakonodavne vlasti. Zakon je tu jasan – otvaranjem sudske istrage, koja će evidentno uslijediti, rad povjerenstva prestaje.

facebook komentari

Nastavi čitati