Pratite nas

Pregled

Slovenci ‘dobili’ gotovo cijelu Savudrijsku valu

Objavljeno

na

Gilbert Guillame, predsjednik Arbitražnog suda u Den Haagu, čita odluku o teritorijalnom sporu Hrvatske i Slovenije na moru i kopnu počeo je navođenjem dijelova i načela arbitražnog sporazuma Hrvatske i Slovenije sklopljenog 2009. godine. Predviđeno je da će se odluka čitati do 16 sati.

Sudac je nastavio presudu vezano uz područje Savudrijske vale i Piranskog zaljeva.

“Hrvatska osporava sve točke koje je Slovenija navela vezano uz Piranski zaljev. Što se tiče konvencije o teritorijalnom moru, sud primjećuje da je 1987 Jugoslavija donijela unutarnji akt što se tiče mora.  Hrvatska je podnijela stav da Jugoslavija nikad nije iscrtala završnu granicu zaljeva i nije objavila odgovarajuću kartu”, kaže sudac.

“Strane se slažu da nije bilo formalne podjele zaljeva između republika prije raspada Jugoslavije. Također se slažu da nije uspostavljeno zajedničko pravo upravljanja zaljevom pa je delemitacija utvrđena po efektivnosti na dan proglašenja nezavisnosti.

Obje strane se pozivaju na policijske patrole. Slovenija smatra da je cijeli zaljev slovensko područje, a Hrvatska tvrdi da ima pravo jurisdikcije na jugozapadnom dijelu zaljeva te da se slijedi središnja crta razgraničenja”, rekao je sudac.

“Slovenska policija je u zaljevu bila aktivnija nego hrvatska”, kaže sudac.

Sud smatra da razgraničenje treba slijediti liniju koju su predložile stranke.

“Što se tiče izlaska Slovenije na otvoreno more, sud smatra da je potrebna detaljna analiza onoga što je opisano u dogovoru o arbitraži. Treba jasno razlikovati međunarodno pravo i odluke koje se donose na temelju pravednosti. Ništa ne sprječava postignuče koherentnog rješenja koje Slovenija opravdano traži”, kaže sudac.

“Granica u zaljevu će biti ravna linija koja povezuje točku usred zaljeva”, kaže sudac.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Vozilom punim migranata pokušao izgurati policiju s autoceste

Objavljeno

na

Objavio

Vozilom punim migranata pokušao izgurati policiju s autoceste

Na autocesti A3, kod Slobodnice, vozač terenca stranih registracija u ponedjeljak navečer nije želio poslušati zapovijed policije da se zaustavi nego je pokušao izgurati policijsko vozilo s autoceste, no izgubio je nadzor nad vozilom i sletio u odvodni kanal, priopćila je brodsko-posavska policija.

Glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske Kata Nujić ističe kako su oko 20 sati zaprimili dojavu da se na A3, kod Slobodnice, u općini Sibinj, vozač terenca stranih registracijskih oznaka oglušio o zapovijedi policije da se zaustavi, već je nastavio vožnju, pokušavši izgurati vozilo policijskih službenika s ceste. Pritom je izgubio nadzor nad vozilom, sletjevši s ceste u žičanu ogradu, a potom odvodni kanal.

U terencu se nalazilo više osoba, od kojih je nekoliko ozlijeđeno, te su prevezeni u bolnicu u Slavonskom Brodu, a nitko nije teže ozlijeđen, napominju iz policije.

S obzirom da je riječ o stranim državljanima, PU brodsko-posavska nastavlja s utvrđivanjem okolnosti njihovog ulaska u Republiku Hrvatsku.

Policija također utvrđuju i druge okolnosti učinjenog prekršaja, odnosno kaznenog djela, te će sukladno utvrđenom poduzeti odgovarajuće mjere, navodi glasnogovornica Nujić.

Portal SBplus javlja da je ozlijeđeno 12 ljudi te da ih je desetero prebačeno u slavonskobrodsku, a dvoje u novogradišku bolnicu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Oglasio se DORH: Provodi se pretraga kod 15 osoba

Objavljeno

na

Objavio

DORH se oglasio o policijskoj akciji u Kulmerovim dvorima.

“Povodom interesa i upita predstavnika sredstava javnog priopćavanja, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, sukladno članku 206.f Zakona o kaznenom postupku, odgovora kako je u tijeku postupanje nadležnog Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i policije odnosno u tijeku su izvidi i kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva i krivotvorenja.

Tijekom ove faze poduzete su zakonom predviđene radnje odnosno ishođeni su nalozi suca istrage nadležnog županijskog suda radi provođenja pretraga kod petnaest osoba, koje su u tijeku.

Naglašavamo kako je ovo postupanje nastavak višemjesečnih izvida na temelju provjerenih i potvrđenih činjenica te je početak opsežne istrage koja obuhvaća složene poslovne odnose u poslovnom subjektu.

Informacije o daljnjem tijeku izvida kao i odluke, državno odvjetništvo će pravovremeno objaviti na internetskoj stranici sukladno zakonskim odredbama”, stoji u objavi.

Policija rano jutros počela s pretresima u Todorićevim Kulmerovim dvorima

facebook komentari

Nastavi čitati