Slovenci objavili video suđenja ministru NDH dr. Andriji Artukoviću

11

Suđenje dr. Andriji Artukoviću, ministru nekoliko resora u Vladi NDH, započelo je u travnju 1986. godine u Zagrebu. Osuđen je smrt. Preminuo je dvije godine kasnije, a kremiran je na Mirogoju.

Artuković je zajedno s ostalim članovima vlade NDH Zagreb napustio 6. svibnja 1945. godine. Britanci su ga, sa skupinom ministara i ostalih državnih dužnosnika, zatvorili u logor Spittal na Dravi. Iz Spittala je pušten te je iz britanske prešao u američku, a potom u francusku zonu gdje mu se nalazila obitelj.

Sa švicarskim dokumentima na ime Alois Anich otišao je u Irsku, a 1948. sa ženom i troje dospio je u Kaliforniju te pod pravim imenom radio u bratovom poduzeću.

Vlastima bivše Jugoslavije izručen je 1986. godine. Na suđenju u Zagrebu koje je počelo 14. travnja 1986. osuđen je na smrt, no presuda zbog njegovog zdravstvenog stanja nije izvršena. Umro je u siječnju 1988. u bolnici Kaznenog doma u Zagrebu.

Za trajanja procesa žurno je u Saboru SR Hrvatske usvojen zakon prema kojemu i onoga koji umre u tamnici čekajući izvršenje smrtne kazne treba pokopati kao da je osuda nad njime izvršena, a mjesto pokopa ostaje u tajnosti i za rodbinu. Zbog tog propisa obitelj Artuković nikada nije doznala gdje im je otac pokopan. Usvojen je i zakon kojim se odavanje te tajne smatra kažnjivim.

Sa suprugom Anom Mariom Heidler iz Innsbrucka, s kojom se oženio u studenom 1941. godine i imao petoro djece. Njegov sin Radoslav Artuković, koji živi u Los Angelesu, još uvijek traga za posmrtnim ostacima svoga oca. Izrazio je želju njegove posthumne ostatke pokopati u Klobuku.

Kad su mu iz odvjetničkog tima u Zagrebu predložili da krivnju za zločine NDH pokušava svaliti na Pavelića, Artuković im je navodno odgovorio: “Dvaput sam se u životu zakleo, Jednom supruzi Ani, drugi put Poglavniku i nijedno nikad nisam prevario” prenosi portal braniteljskog foruma

facebook komentari

 • Pingback: TKO JE BIO MINISTAR DR. ANDRIJA ARTUKOVIĆ - Otporaš()

 • Slovenci objavili video sa suđenja ministru dru Andriji Artukoviću. Vrijedno pogledati.
  http://otporas.com/tko-ministar-dr-andrija-artukovic/

 • Istina

  Još jedan u nizu montiranih procesa protiv istinskih hrvatskih doboljuba i rodoljuba. Sutkinja Ivanka Pintar Gajer, tužitelj Anto Nobilo, sin ratnog zločinca Ive Nobila, a branitelj je bio Željko Olujić. Dobro se sijećam toga.

  • Dusko Besenic

   Bez obzira na sve, Artuković ih je zafrknuo ,,do daske”, jer je još jednom pokazao da se komunjare nisu promijenile unatoč proteku vremena, a i ispunio si je veliku želju da bude sahranjen u HRVATSKOJ zemlji, jer je bio svijestan da mu nije preostalo puno zemaljskih dana!

   • Istina

    Još su ga nosili.

    • Dusko Besenic

     To je bio vrhunac :)))

 • Istina

  Evo jedno interesantno pismo:

  http://www.hazud.ch/tag/andrija-artukovic/

  Ante Starčević:

  Glavna je nesreća Hervatah, da se derže ljudih, a ne načelah, a ne programa. S toga je ovaj narod tako često izdan i prevaren, i vazda mu stvari drugačie izpadaju, nego li je on očekivao. Tko sam za se ne mari, čemu da se nada od drugih? Koga nose tuđe noge, neka se ne čudi, ako padne.

  • Dusko Besenic

   Savršeno rečeno!

 • Dusko Besenic

  Jedno ,,naivno” pitanje je ZAŠTO su Zlovenci SADA objavili taj video i kakva je njegova povezanost sa trenutnim stanjem???

  • Istina

   Možda opet nešto mute?

 • Istina

  Artukovićev sudac: I mi Amerikanci imali smo slične logore, u njih smo smještali Japance

  http://shp.bizhat.com/