Slovenija se zatvara: prestaje primati ekonomske migrante, a Hrvatska?

2

Do odluke da se javno objavi prestanak primanja ekonomskih migranata došlo je nakon što Hrvatska nije odgovorila na zahtjev Slovenije da primi natrag skupinu stranaca

Slovenija je počela zaustavljati prihvat stranih državljana na svojoj granici s Hrvatskom za koje sumnja da su čisti ekonomski migranti, a ne izbjeglice koje bježe iz ratom zahvaćenih zona na Bliskom istoku, potvrdila je u slovenska policija u izjavi za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Dodatna obrazloženja odluke nisu se mogla dobiti, a glasnogovornica slovenske policije Vesna Drole najavila je Hini priopćenje za javnost.

Kao prenosi slovenska agencija, do odluke da se javno objavi prestanak primanja ekonomskih migranata došlo je u srijedu, nakon što Hrvatska nije odgovorila na zahtjev Slovenije da primi natrag skupinu stranaca za koje se sumnja da su ekonomski migranti koji nemaju pravo na međunarodnu zaštitu.

Zadnjih dana u Sloveniju dolazi sve više osoba za koje se, na osnovi njihova državljanstva, pretpostavlja da su čisti ekonomski migranti, a oni u Sloveniji obično ni ne zatraže azil. Njihov je ulazak i boravak u skladu s važećim propisima EU-a u Sloveniji nezakonit, navode u slovenskoj policiji te dodaju da su se nakon neuspjela formalnog pokušaja njihova vraćanja u Hrvatsku odlučili javno objaviti da Slovenija više ne prima ekonomske migrante.

Također pojašnjavaju da prilikom registracije migranata vrše provjere njihova državljanstva u nacionalnim i međunarodnim bazama podataka te se na osnovi toga odlučuju koga će primiti u državu, a koga ne.

Za slične su se mjere već odlučile Makedonija i Srbija. Više podataka o tome kako će se mjera odraziti na stanje na ulaznim točkama za primanje migranata i izbjeglica iz Hrvatske te koliko će izbjeglički val od sada biti smanjen može se očekivati popodne na redovitom brifingu za novinare državnog tajnika u ministarstvu unutarnjih poslova Boštjana Šefica.


N1 neslužbeno doznaje iz međunarodnih institucija kako će Hrvatska dopuštati prolaz samo izbjeglicama iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Riječ je zapravo o ‘lančanoj reakciji’, jer su Srbija i Makedonija već počele dopuštati prolaz samo Sirijcima, Iračanima i Afganistancima, priopćio je UNHCR u četvrtak.

Glasnogovornica UNHCR-a rekla je da su ostali migranti vraćeni te da su stotine migranata ostale na granicama. “Jučer oko 18,00 sati Srbija je počela vraćati (Makedoniji) sve osim Sirijaca, Iračana i Afganistanaca”, rekla je glasnogovornica UNHCR-a Melita Šunjić.  “Makedonija je zatvorila granicu oko 3 sata ujutro i oko stotinu ljudi ostalo je stajati na ničijoj zemlji”, rekla je Šunjić.

Vulin: Nema ulaska ekonomskih migranata

Srpski ministar za socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je kako ‘u Srbiju iz Makedonije ne mogu ući ekonomski migranti, odnosno migranti iz zemalja za koje su u Hrvatskoj i Sloveniji odlučili da ne mogu uživati njihovo gostoprimstvo, jer nisu ugrožene ratom’.

“Moramo zaštititi svoju zemlju i zato smo primjenili recipročne mjere prema onima za koje u Hrvatskoj i Sloveniji smatraju da za njih nema mjesta”, rekao je Vulin novinarima.

Vulin je upozorio da se ‘problem mora riješiti na nivou cijele migrantske rute, te da bi jednostrani potezi mogli biti štetni i izazvati probleme, ali i naglasio da će Srbija štititi svoj teritorij.

facebook komentari

 • EMINƎM

  Ključ katanac
  Tko zadnji zatvori
  Taj je magarac

  • Sivooki

   Taj zadnji se zove Ostojić,
   ali nije samo magarčić…