Pratite nas

Događaji

Slovenski povjesničar za zaštitu digniteta žrtava Hude jame

Objavljeno

na

KADROVI IZ JAME PRIJE ŠEST GODINA ZAPANJILI JAVNOST

Šest godina nakon ekshumacije prvih 800 kostura iz masovne grobnice u napuštenu rudniku Huda jama kod Celja, vrijeme je da se žrtve dostojno pokopaju, a mjesto obilježi jer sadašnje stanje ponižava žrtve, rekao je u utorak slovenski povjesničar Jože Dežman.

Slovenski povjesnièar za zaštitu digniteta žrtava Hude jameUz potporu državnog povjerenstva za ratna i poratna grobišta, koju je tada vodio Dežman, 3. ožujka 2009. iz masovne grobnice u napuštenu rudniku ugljena izvađeni su posmrtni ostaci oko 800 žrtava likvidacija “neprijateljskih vojski” i političkih protivnika.

Likvidacije su bile izvedene prvih mjeseci nakon Drugog svjetskog rata.

Rovori bi mogli otkriti još žrtava

Šokantni televizijski kadrovi i fotografije iz Hude jame zapanjili su prije šest godina javnost. Mjesto su nakon toga posjećivali i iskazivali pijetet prema žrtvama i mnogi istaknuti političari, a obnovljene su i rasprave o potrebi nacionalnog pomirenja na osnovi priznanja žrtava slovenskih partizana i domobrana koji su u ratu bili na suprotstavljenim stranama te njihovih potomaka.

Dežman upozorava da bi rudnički rovovi mogli kriti ostatke još oko 2500 ubijenih te da još nije sagrađena primjerena kosturnica za žrtve niti je mjesto tog zločina obilježeno na pravi način.

“Kosti su ostavljene u rudniku, smještene u plastične sanduke, što je krajnje poniženje žrtava”, kazao je Dežman.

Predlaže gradnju primjerene grobnice, kosturnice te podizanje kapelice uz stari rudnik u spomen na žrtve poratnog terora.

Za to bi se, drži Dežman, mogao iskoristiti dio novca koje je državno vodstvo rezerviralo za “spomenik svim žrtvama rata” koji se planira postaviti u Ljubljani za nekoliko mjeseci kada će se održati komemoracije u povodu 70. godišnjice završetka II. svjetskog rata.

Pretpostavlja se da su među već ekshumiranim žrtvama iz Hude jame većinom slovenski domobrani dovedeni iz logora Teharje, no da je među još neotkopanima mnogo Hrvata, domobrana i ustaša.

Dežman je najavio da će se idućeg utorka u Ljubljani održati znanstveni simpozij povjesničara posvećen zbivanjima u Sloveniji za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Prema Dežmanovim riječima, ulazak u napušteni rudnik u kojem je masovna grobnica te razgledavanje mjesta sa žrtvama bit će ponovo moguće od kraja lipnja ove godine, na 70. obljetnicu tragičnih događaja.

Dežman želi da se cijeli kompleks Hude jame proglasi kulturnim spomenikom pod zaštitom države koji bi bilo moguće stalno obilaziti i odati počast žrtvama, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Krema hrvatskog domoljublja’ na komemoraciji za Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

Komemoracija za nedavno preminuloga spisatelja, urednika i nakladnika Slavka Goldsteina održana je u ponedjeljak navečer u prostoru zagrebačke Koncertne dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldsteinu i njegovu radu govorili su Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić, a u ime Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Goldstein mi je bio suborac u borbi za demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Mesić ocijenivši kako je bio i stup hrvatske i jugoslavenske žurnalistike te scenarist, novinar, urednik i osnivač “lista Vjesnik u srijedu”.

Ustvrdio je kako Slavko Goldstein u epohalnoj knjizi “1941. – godina koja se vraća”, predviđa ono što se danas događa. Tim svojim djelom Goldstein je zadužio Hrvatsku, rekao je Mesić. “Borili smo se za iste ideale”, a Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske, dodao je.

Po Pusićevim riječima Goldstein je nastojao od ‘demokrature Hrvatsku napraviti otvorenim društvom’. Njegova smrt je, istaknuo je Pusić, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živjeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Pupovac je naglasio kako je Goldstein oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svjedočanstva vješto je utkao u svoju knjigu “1941. – godina koja se vraća”. To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu. Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Ministar Krstičević sa zapovjednikom SACT-a u Splitu

Objavljeno

na

Objavio

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u ponedjeljak, 18. rujna 2017., u vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformaciju generalom zbora Denisom Mercierom.

Tijekom susreta ministra Krstičevića i gernerala Merciera naglašena je izvrsna suradnja između Ministarstva obrane RH i Savezničkog zapovjedništva za trasnformaciju u Norfolku (SAD), kao i općenito NATO saveza.

Zahvalivši generalu Mercieru na dolasku i zaželjevši mu dobrodošlicu u Hrvatsku i Split, ministar ga je upoznao s aktivnostima MORH-a u protekla dva mjeseca u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je usvajanje nove Strategije nacionalne sigurnosti, rad na izradi Zakona o sustavu domovinske sigurnosti s ciljem bolje koordinacije i sinergije svih institucija i sposobnosti u prepoznavanju, prevenciji i pravodobnom i učinkovitom odgovoru na sigurnosne izazove i rizike u sigurnosno-obrambenim sektoru.

Naveo je također i ogroman angažman OS RH u pomoći civilnoj zajednici u borbi protiv požara na hrvatskoj obali, kao i trenutnoj pomoći u gradovima i naseljima koji su zahvaćeni poplavama, a upoznao je generala Merciera i s doprinosom OS RH u UN, NATO i EU operacijama i misijama.

General Mercier je zahvalivši na gostoprimstvu obavijestio ministra Krstičevića o projektima i aktivnostima savezničkog zapovjedništva za transformaciju koji su u tijeku, istaknuvši također potrebu za boljom koordinacijom između upravljačke i zapovjedne strukture NATO-a, pri čemu i hrvatska iskustva u izradi sustava domovinske sigurnosti mogu biti od pomoći Savezu.

Najavio je reorganizaciju kako svog zapovjedništva u Norfolku, tako i cijele zapovjedne strukture NATO-a s ciljem uspješnijeg djelovanja cijelog Saveza, a što će rezultirati potrebom za raščlambom strateških snaga, razvojem novih sposobnosti te provedbom vježbovnih i obučnih aktivnosti.

Suglasivši se s generalom Mercierom, ministar Krstičević je izrazio punu potporu Republike Hrvatske najavljenim promjenama u NATO-u i uvjerenje u uspješnu implementaciju istih.

Naglasio je da se zbog kompleksnosti izazova s kojima je u današnje vrijeme suočena međunarodna zajednica i demokratski svijet, kao i drastične promjene sigurnosne paradigme, razvoj nove strukture i prilagođavanje na svim razinama u skladu s vremenom, izazovim i potrebama, postavlja kao imperativ, a s ciljem bržeg, spremnijeg i učinkovitijeg odgovora na prijetnje i ugroze.

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH, tijekom dana razgovaro je i s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom.

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka

facebook komentari

Nastavi čitati