Pratite nas

Pregled

Slovenskom povjerenstvu za istraživanje grobišta milijun eura sredstava

Objavljeno

na

Slovenskom povjerenstvu za istraživanje prikrivenih grobišta iz vremena II. svjetskog rata odobrena značajna sredstva.

Slovensko vladino povjerenstvo za prikrivena grobišta iz vremena rata i poraća za ovu je i sljedeću godinu dobilo iz državnog proračuna milijun eura, piše mariborski list “Večer” te dodaje da je riječ o sredstvima koja će se koristiti za iskopavanja i pogrebe žrtava.

Do sada je u Sloveniji popisano više od 600 potencijalnih lokacija pojedinačnih ili masovnih grobnica iz tog vremena, piše list koji se poziva na zadnje izvješće povjerenstva i izjave njegovih članova.
Od preko 600 zabilježenih lokacija do sada ih je 180 potvrđeno sondiranjem na terenu, a među njima je i 96 grobišta iz kojih su djelomično ili u cijelosti ekshumirani posmrtni ostaci ubijenih.

Bitan pomak u uspostavi dostojnog i pijetetnog odnosa prema žrtvama, što bi trebalo voditi prema nacionalnoj pomirbi oko tragičnih događaja iz nedavne prošlosti, predstavljao je nedavno pogreb dijela žrtava iz Hude jame u Mariboru, ocjenjuju predsjednik povjerenstva Jože Dežman i član povjerenstva Mitja Ferenc, obojica povjesničari koji se već niz godina bave ovom problematikom, piše list.

Iz Hude jame, masovne grobnice u rudniku kod Laškog koja je otvorena 2009. godine, do sada su iskopani posmrtni ostaci 1403 žrtve, a zadnjih je mjeseci s drugih lokacija ekshumirano i pokopano 420 ljudi, navodi mariborski list pozivajući se na podatke povjerenstva.

Nakon simboličkog pokopa žrtava Hude jame u Mariboru Slovenija korača novim putem, putem kojim žrtvama ratnih i poratnih ubojstava pokušava vratiti ljudsko dostojanstvo, kazao je Dežman, prenosi “Večer”.

Zbog relativno skromnih sredstava povjerenstvo će, prema najavama, iduće godine istraživati grobnice u kojima su, kako se pretpostavlja, žrtve slovenske nacionalnosti, uglavnom slovenski domobrani, a jedan od ciljeva je i pokušaj identifikacije žrtava, što je nakon toliko godina od smrti vrlo teško.

“Nemamo podatke i dokumente iz vremena kad su likvidacije izvođene. Postoje samo usmena svjedočanstva, a ona nisu sasvim pouzdana”, kazao je član povjerenstva, kriminalist Pavle Jamnik, zadužen za kriminološku obradu slučajeva nakon što se pojedino grobište otkrije i otvori.

“U pokušajima identifikaciji žrtava nastojimo si pomoći predmetima koje nađemo uz posmrtne ostatke. Uzimamo i uzorak žrtava radi DNK analize. No, problem je u tome da se ne zna tko su žrtve niti tko bi mogli biti njihovi potencijalni, a još živi srodnici s kojima bi mogli uspoređivati podatke o DNK žrtava”, kazao je Jamnik, prenosi list “Večer”.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske koje su predvodili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov danas je, u utorak, 19. rujna 2017. uz predstavnike DUSZ-a, vatrogastva i lokalne uprave i samouprave boravilo u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Osnovni cilj bio je dublji uvid u situaciju na terenu, kao i sve nedavne aktivnosti protupožarnih i protupoplavnih namjenski organiziranih snaga (NOS) OSRH koje su zajedno s drugim državnim institucijama i hrvatskim građanima radile na sprječavanju i sanaciji posljedica požara, poplava i suša koje su u zadnjih nekoliko mjeseci zadesile više područja Republike Hrvatske.

Tijekom posjeta vojarni, izaslanstvu su održane prezentacije o protupožarnoj i protupoplavnoj sezoni 2017., kao i o opskrbi pitkom vodom naselja koja su bila pogođena tim nepogodama i sušom.

Daljnje informacije predočene su tijekom pregleda postroja Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze i drugih pripadnika OSRH koji su bili angažirani u poplavljenim te sušnim područjima.

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

“Svojim nesebičnim zalaganjem i angažmanom, koji je ponekad bio iznad uobičajenih ljudskih mogućnosti, vi piloti i tehničari, pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske, stavili ste se na raspolaganje našoj Domovini.

Kao što je hrvatski vojnik bio uz svoj narod ’91. godine, tako ste i vi danas – kroz zadaće pomoći civilnim institucijama i stanovništvu, od gašenja požara pa do sanacije poplavljenih područja”, poručio je ministar.

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je dobru suradnju i koordinaciju s DUZS-om, naročito vatrogastvom. “Prikupili smo naučene lekcije, preostaje nam da ih dobro izanaliziramo i implementiramo u svim područjima, od opreme do organizacije, sve s ciljem da budemo još učinkovitiji”, rekao je general.

Župan Zadarske županije Božidar Longin zahvalio je pripadnicima OSRH na svemu što su učinili za građane. “Bilo je to ljeto s mnogo nepogoda, suša, požara i poplava. Štete su velike, no najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava. Štete bi bile puno veće, da nije bilo vas, ne znam kako bi sve skupa završilo”, poručio je Longin vojnicima.

U sklopu programa posjeta, izaslanstvo je obišlo i novouređeni prostor za zrakoplovne tehničare koji rade na PP avionima Airtractor AT-802 A, kao i postroj akro grupe HRZ i PZO-a “Krila Oluje”. Ministar Krstičević tom je prilikom čestitao pilotima na osvojenoj nagradi za najprecizniji nastup na aeromitingu u Slovačkoj Republici.

Foto: MORH/ T. Brandt

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Smijenjeni Domagoj Novokmet prelazi s HRT-a na konkurentsku televiziju!

Objavljeno

na

Objavio

Domagoj Novokmet, smijenjeni voditelj i urednik emisije “Otvoreno” odlazi s HRT-a, a karijeru će po neslužbenim informacijama nastaviti na N1 televiziji, piše Novi list.

Podsjetimo, smjena se dogodila nakon emisije u kojoj se govorilo o korupciji u sportu i to nakon što su se iz USKOK-a požalili da njihova predstavnika nije bilo u studiju.

Novokmet, koji je na početku karijere vodio emisiju “Briljanteen”,a na kraju je dogurao i do mjesta VD glavnog ravnatelja HRT-a ponuđeno je da radi trominutne vijesti na HRT 4.

Inače, bivši Nadzorni odbor HRT-a pokrenuo je nadzornu aktivnost zbog mogućeg prekoračenja ovlasti glavnog urednika HTV1 Brune Kovačevića i ravnatelja programa HRT-a Renata Kunića.

No, nakon što je Sabor smijenio taj Nadzorni odbor, slučaj Novokmet je stopiran, a jedno od najpoznatijih lica HRT-a prelazi u redove konkurentskog N1.

HRT brzo reagirao: Novokmet više neće uređivati “Otvoreno”!

facebook komentari

Nastavi čitati